Jump to content

Униније - како се изборити с њим?

Препоручена порука

Ja nemam uninije,ja sam razocarana u ljude...i sta jos da dodam,volim i ja Hrista...ali duhovnika ne zelim,jednostavno to ne zelim.Necu.

Који је разлог за такву одбојност према духовницима, ако није тајна? 

Подели на овим сајтовима

Zašto ne možemo da se obratimo direktno Bogu?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Зато што је апсолутна онтолошка другост у односу на нас. 

Znači osuđeni smo na komunikaciju sa bićima sebi sličnima?Čemu molitva onda....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

...па да нас чује ;)

Znači molitva prevazilazi apsolutnu ontološku drugost i uspostavlja direktnu komunikaciju ? :)

Подели на овим сајтовима

Бог премошћује онтолошки јаз а не човек.

To nije odgovor na moje pitanje.

Подели на овим сајтовима

Не можеш ти као човек да се молитвом винеш у нестворено, али можеш да изађеш из себе као покрет ума "ка горе", остајући створен, да би твоја молитва била препозната. Бог успотавља контакт са човеком, како каже св. Исак Сирин произвољење је наше али Бог савршава, "одозго".

Al opet ti pišeš nešto o čemu ja ne pričam.Reč je samo o komunikaciji sa Bogom.Ne želim da budem nestvoren,želim da čujem nebeskog Oca.Ispada da je On nešto nama ljudima totalno daleko i nepristpačno i jedino ako On sam želi obratiće nam se a mi smo nebitni u celoj to priči.

Подели на овим сајтовима

Ne znam.Prave se vazni.A svi smo mi nekakvi jadnici,preklindi,nesposobnjakovici,naivcine...Ne kazem ja nista ni protiv koga,to bi bilo ne fer prema manjini...Ne znam zasto,ne zelim da neko nepoznat ima uvid,a sve cesce i kontrolu nad mojim zivotom...i da me dodatno smara nekakvim svojim zapovestima,kao da je on Bog.

:351780:

Подели на овим сајтовима

Ne znam.Prave se vazni.A svi smo mi nekakvi jadnici,preklindi,nesposobnjakovici,naivcine...Ne kazem ja nista ni protiv koga,to bi bilo ne fer prema manjini...Ne znam zasto,ne zelim da neko nepoznat ima uvid,a sve cesce i kontrolu nad mojim zivotom...i da me dodatno smara nekakvim svojim zapovestima,kao da je on Bog.

Па нису сви гуруи ко твој "владика Артемије". Ти изгледа имаш предрасуде. Што је неко бољи духовник то је скромнији и ненаметљивији а таквих је јако много у православљу, хвала Богу.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

To nije moj Vladika.....Ne svidja mi se u kom smeru odlazi ova prica.Ja sam iznela svoj stav,a on je jasan-depresija i uninije nisu isto.Nije svaka bolest posledica greha,Bog nam salje bolesti i zato da nas necemu nauci ...Duhovnik nije neurohirurg,pa da otvara lobanje i da ispituje mozdane strukture trazeci nesto,on pored svega ispoveda ljude...Necu da duzim i da skrecem sa teme,nije mi to namera.

Измењено од Дијана.
pripazi na neprimjerene izjave

Подели на овим сајтовима

To nije moj Vladika.....

Мало те пецкам због ове поруке. :)

Ziv bio ,Vladiko!

P.s. Neka se niko ne usudi da mi obrise ovaj post !

Svako ima pravo na svoje misljenje,bilo ono ovako ili onako.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

P.s.Pa kad mi brisu postove,a ja necu da pretim Bozijom kaznom za sve koji pravednike muce svojim neznanjem,ja sam smirena...no samo moram da postupam u skladu sa Arsenijinim zakonom improvizovanog jednonogog aikida koji kaze,postuj neprijatelja,njegove greske ce ti doneti pobedu. :-D

Подели на овим сајтовима

Zašto ne možemo da se obratimo direktno Bogu?

Можемо да покушамо...некада успе некада не.

Својим речима разговараш са Њим као да причаш са блиским пријатељем. 

И решење проблема некако спонтано дође. Ја пробала и некада успе, некада не...вероватно некада превише закерам  :.mislise.

Али заиста рецимо сморен си није ти ни до чега и тако из чиста мира певушим Достојно јест...онда долази колегиница са неком идејом или томе слично.

Хоћу рећи можемо да се обратимо директно Богу,или неком Његовом посреднику / светитељу, ништа нас у томе не спречава.

Сетила сам се једног предавања о. Дејана Дејановића, каже моли се Богу да се добро удаш/ожениш па када се то деси видећеш како си се молио.

Наше је да се трудимо и молимо. А да ли ће молитва бити услишена зависи од тога да ли је то добро за наше спасење...јер човек често иште превише...није свестан својих могућности.

Потребно је "само" да научимо да Му свој живот предамо са поверењем...ситница  joooj

Подели на овим сајтовима

Ja nemam uninije,ja sam razocarana u ljude...i sta jos da dodam,volim i ja Hrista...ali duhovnika ne zelim,jednostavno to ne zelim.Necu.

Схватам твоју разочараност...пролазила сам и ја кроз то...дошла до тога да су такозвани црквени људи много надобуднији од обичних људи.

Једно мисле...друго причају...треће раде...лудило

Бити духовник је велика одговорност и по мени то звање мора да додели неко искусан у вери. Ја бих увела неку комисију која одређује ко може да буде духовник.

Овако имамо ситуацију да сваки свештеник може бити духовник а то није добро. Још кад чујем иди код свог парохијског свештеника смрачи ми се.

Била сам сведок многих ломова које су људи доживели слушајући неискусне духовнике (нервни слом,мождани удар).

Искусан духовник мора да процени шта та душа може да понесе...не можеш беби да даш одмах да грицка шаргарепу.

Проблем је што се многи поставе као да тачно знају шта теби треба и издају команде шта да радиш...за кога да се удаш...не носиш панталоне...

Некад ми се чини да су заборавили да састрадавају са људским невољама...него товаре још више...заборавили су да је Бог љубав...скоро да се то не чује.

Све у свему људи који немају довољно животног искуства,него у књизи пише то и то и тако треба.

Занимљиво је како и строги и благи свештеници имају своје светитеље које цитирају...тако да си на почетку збуњен.

Али онда сконташ да је у томе лепота...сви смо различити и добро је да постоје.

Неко воли диктатуру...веруј ми да их има питају за сваку ситницу,беже од одговорности...други су блажи дају ти савет па кажу ти сама види...нема наметања.

Дакле, хтедох рећи опрезно бирај коме ћеш се обраћати кад зашкрипи...има добрих духовника и у цркви и у манастиру само их треба пронаћи.

Распиташ се као кад идеш код лекара за неку болест...само што је овде у питању нешто много тананије и осетљивије...лекар који лечи душу.

За почетак гледај где си ти у односу на Бога. Нека ти Христос буде императив...а онда ћеш доћи и до духовника по твојој мери.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...