Jump to content

Šta je zapravo - ISPOVEST (naša iskustva)

Колико се често исповедате код свештеника?  

93 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често исповедате код свештеника?

• Једном седмично или чешће.
      2
    • Једном у две седмице.
      5
    • Једном месечно.
      6
    • Једном у два месеца.
      9
    • По једном/двапут у току сваког од 4 год. поста.
      20
    • Два пута годишње.
      10
    • Једном годишње.
      4
    • Једном у току неколико година.
      6
    • Како кад... врло променљиво.
      18
    • Не исповедам се.
      14
    • Не исповедам се. Шта је то исповест?
      1

Препоручена порука

Битно је да си ти срећан и испуњен. Да ли ћеш да се назовеш православце, будистом, атеистом или хиндуистом .. то је мање важно.

Ne bih se slozio sa ovim. Klasicna New Age filozofija i sinkretizam. Ne vode svi putevi ka Bogu kako misle sikretisti, pojednini hindusi, novodobci i slicni. Bozija rec je po tom pitanju veoma jasna i konkretna : " Uđite na uska vrata; jer su široka vrata i širok put što vode u propast, i mnogo ih ima koji njim idu.Kao što su uska vrata i tesan put što vode u život, i malo ih je koji ga nalaze.Čuvajte se od lažnih proroka.... " . Kao i : " Isus mu reče: Ja sam put i istina i život; niko neće doći k Ocu do kroza me. "

Ne kazem da ljudi drugih verskih orijentacija ili ateisti ne mogu biti dobri, moralni i posteni.Medjutim, nas ne spasavaju nasa dobra dela, nego milost Bozija, a tu milost i pravu duhovnost koja nas moze ispuniti i izvesti na pravi put zivota i spasenja mozemo naci jedino i samo u hriscanstvu ( pravoslavnom ) . Sve ostalo poseduje samo trunke ili delove istine pomesane sa svakavim izmisljotinama.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Битно је да си ти срећан и испуњен. Да ли ћеш да се назовеш православце, будистом, атеистом или хиндуистом .. то је мање важно. :)

И наркоман је "срећан и испуњен", или му се макар тако чини. И Јеховин сведок, и сатаниста, док не сконтају да то није баш тако, ако икада успеју да сконтају. И хиндуиста, док не сконта оне мрачне ритуале хиндуизма који се од "непросвећених" верника крију, кад једном пожели да само малко дубље уђе у своју религију. И будиста, кад једном схвати да је смисао његове "вере" укидање свог постојања, јер је постојање несрећа.

Тако да никако није и не може бити исто. Код Православља је, ако ништа друго, одмах све отворено, све је дато, ништа се ни од кога не крије, а избор је на теби.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Moja ispovest forumasima: zamerke hriscanstvu

Sam naslov navadi na konfliktno sučeljavanje mišljenja.

Preimenovala bi u moja razmišljanja, iskustva i zapažanja

Ljude delim na dobe i one manje dobre.

Na verujuće i koji nisu verujući (one koji veruju u nešto drugo, i one koji niu šta ne veruju, autoritet im je nauka)

Verujuće sam susreltala i upoznavala i zapazila da postoje oni koje sve prihvataju od autoriteta koji zastupa njegovo verovanje i

One koje o svakom pitanju razmišljaju, istražuju, približuju se svojoj veri.

Ovi prvi imaju potrebu da sve pod konac bude kao njihova vera, osetljivi su na različitost čak i velikodostojnike,

duhovnike, oce, monahe svoje crkve. Večna zbunjenost koja nema pitanja, čine ih nesigurne i zbunjene.

I ovi drugi vrlo često u traganju pogreše, zalutaju, vraćaju se posvedoče ali na tom svom putu bivaju osuđivanji i

za pomisao i za postavljeno pitanje u pokušau razumevanja.

Neverujuće sam susreltala i upoznavala i zapazila da postoje oni koji bez razmišljanja apriori ostaju na jednom stanovištu, bez upuštanja i dozvoljavanja da se njihov stav promeni.

Postoje i oni koji razmišljaju, muče ih mnoga pitanja, vredno istražuju, teško im pada ako se neka naučna teorija opovrgne i veruju da će jednog dana nauka sve dokazati.

Epilog:

Niko nije zbog svog izbora potpuno neprikosnoveno srećan.

Ni verujući, ni ne verujući. Sama činjenica potrebe za komunikacijom, ukrštanja pitanja i odgovora, traženju dokaza i protiv dokaza.

Svi se trudimo da unapredimo svoj život, da ga oplemenimo. Nekada nam uspeva nekada ne.

Činjenica da smo pre pet, deset godina imali drugačiji osećaj vere, ne ver, odnos prema sebi pa i prema veri.

Iskustvo nas obogaćuje i vodi dalje kroz život .

Koliko smo unapredovali kao čovek toliko smo se približili neko Bogu, neko nirvani, neko nauci.

Svako napredovanje menja, poboljšava stav onoga čemu težimo.

Клоним се људи који мисле да је дрскост храброст, а нежност кукавичлук.

Подели на овим сајтовима

Činjenica da smo pre pet, deset godina imali drugačiji osećaj vere, ne vere, odnos prema sebi pa i prema veri.

Iskustvo nas obogaćuje i vodi dalje kroz život .

Admini, admini, stvarno je malo vremena za ispravku slovnih grešaka i stilizaciju..

Eto ovakve stvari me čini ne motivisanu da pišem na ovom forumu ha-smiley.gif?1292867611... Šta ste ustrašeni, daj te slobode. Malo je 10 minuta za veći tekst!

Клоним се људи који мисле да је дрскост храброст, а нежност кукавичлук.

Подели на овим сајтовима

Hvala svima na odgovorima. Pomogli ste mi u odredjenoj meri. :)

Sto se tice mene i mog odnosa prema pravoslavlju, msm da vise ne mogu da se nazovem pravoslavcem. A sta jesam to tek treba da otkrijem.

E, dušo moja....

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Hvala svima na odgovorima. Pomogli ste mi u odredjenoj meri. :)

Sto se tice mene i mog odnosa prema pravoslavlju, msm da vise ne mogu da se nazovem pravoslavcem. A sta jesam to tek treba da otkrijem.

3275p_234c_1b.jpg

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

na kraju, zar je bitno da li si pravoslavac ili ne... očigledno je da tražiš i to je najbitnije od svega... Kucajte i otvoriće vam se-svima se vrata otvaraju ali na različite načine i ne u isto vreme

Uživaj, man... sve je ok... and the best is yet to come

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Тако да никако није и не може бити исто. Код Православља је, ако ништа друго, одмах све отворено, све је дато, ништа се ни од кога не крије, а избор је на теби.

To naravno u praksu i nije tacno... jer da je ravosalvlje tako otovreno i dostupno ne bi postojala zilion tumacenja oko toga sta jeste a sta nije pravoslavlje.

Svi znamo da u srbiji realno i nema bas puno pravoslavaca... ima puno vernika koji pojma nemaju sta veruju a nazivaju se pravosalvcima samo zato sto "tako treba".

Da dodam da sam primetio da je posednjih par dana apsolutni hit na internetu jedna tema sa foruma ihtus

http://forum.ihtus.org/viewtopic.php?t=3249

svi je masovno seruju i preporuciju jer ne mogu cudom da se nacude... a tamo pisu ljudi koji kazu da su pravoslavci, zvce kao pravoslavci, ponasaju se kao da su pravoslavci a sudeci po onome sto sam naucio na zru oni bas i nisu pravoslavci...

Al nebitno sta ja mislim, bitno je da obican svet cita tu i druge teme sa tog foruma i lagano krece u prezir pravosavne vere... i to ne ateisti nego oni koji su deklarativno pravoslavci a formalno izgubljeni...

Tako da dzabe vas par liturgijskih hriscana neprestano ponavljate da se tacno zna sta je pravosalvlje, bojim se da osim vas par... niko drugi zapravo nema pojma...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

svi je masovno seruju i preporuciju jer ne mogu cudom da se nacude... a tamo pisu ljudi koji kazu da su pravoslavci, zvce kao pravoslavci, ponasaju se kao da su pravoslavci a sudeci po onome sto sam naucio na oni bas i nisu pravoslavci... Al nebitno sta ja mislim, bitno je da obican svet cita tu i druge teme sa tog foruma i lagano krece u prezir pravosavne vere... i to ne ateisti nego oni koji su deklarativno pravoslavci a formalno izgubljeni... Tako da dzabe vas par liturgijskih hriscana neprestano ponavljate da se tacno zna sta je pravosalvlje, bojim se da osim vas par... niko drugi zapravo nema pojma...

Сурово истинито. Добро, није сам "пар" литургијских хришћана, али је свакако више нелитургијских. Ти нелитургијски могу да буду веома лак плен квазиправославља, које је ништа друго него секташтво увијено у православне одоре - "вукови у јагњећој кожи".

Подели на овим сајтовима

Ne bih se slozio sa ovim. Klasicna New Age filozofija i sinkretizam. Ne vode svi putevi ka Bogu kako misle sikretisti, pojednini hindusi, novodobci i slicni. Bozija rec je po tom pitanju veoma jasna i konkretna : " Uđite na uska vrata; jer su široka vrata i širok put što vode u propast, i mnogo ih ima koji njim idu.Kao što su uska vrata i tesan put što vode u život, i malo ih je koji ga nalaze.Čuvajte se od lažnih proroka.... " . Kao i : " Isus mu reče: Ja sam put i istina i život; niko neće doći k Ocu do kroza me. "

Ne kazem da ljudi drugih verskih orijentacija ili ateisti ne mogu biti dobri, moralni i posteni.Medjutim, nas ne spasavaju nasa dobra dela, nego milost Bozija, a tu milost i pravu duhovnost koja nas moze ispuniti i izvesti na pravi put zivota i spasenja mozemo naci jedino i samo u hriscanstvu ( pravoslavnom ) . Sve ostalo poseduje samo trunke ili delove istine pomesane sa svakavim izmisljotinama.

Ако је Бог прави где год Пера да одлута вратиће се њему - но проблемо. Намтења воље не иде. Мислим да је Пера довољно свестан да нађе свој пут ка Богу... :)

А та застрашивања - ако не кренеш овим путем пропаст те чека. Ако знаш да спознаш праву срећу и испуњеност кренућеш правим путем.

ОВде знам за минимум 4 особе које су имале исксутва са другим путевима па као што видиш данас смо православци. Жељко, Гордост, Меденица и ја.

Сигурно их има још. Звонко је например био Атеиста па и ја исто а он је био и протестант итд.

Не видим чему та - ако ниси наш ... свашта ће да ти се деси. Нема потребе за тиме.

Тако да... не застрашуј непотребно.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

@@Mladen Milosavljevic,

Ако је Бог прави где год Пера да одлута вратиће се њему - но проблемо. Намтења воље не иде. Мислим да је Пера довољно свестан да нађе свој пут ка Богу...

Ne namecem mu ja nista. I ne vracaju se svi zalutali Bogu, mnogi ostaju celog zivota u raznim religijama.

А та застрашивања - ако не кренеш овим путем пропаст те чека. Ако знаш да спознаш праву срећу и испуњеност кренућеш правим путем.

Nisam imao nameru da ga plasim. Citaj sta sam napisao. Rekao sam da ne vode svi putevi do Boga i to potvrdio recima samog Gospoda. Cak sta vise ja sam rekao da moze biti dobar covek i da nije pravoslavac ali da nece naci pravu istinu van Pravoslavlja.

ОВде знам за минимум 4 особе које су имале исксутва са другим путевима па као што видиш данас смо православци. Жељко, Гордост, Меденица и ја.

Сигурно их има још. Звонко је например био Атеиста па и ја исто а он је био и протестант итд.

Ja sam takodje imao iskustva sa mnogo duhovnih puteva. Bavio sam se jogom, meditacijom, magijom, verovao sam i u budizam i reinkarnaciju..... bio sam donekle i u satanizmu i u antiteizmu. Cak sam dosta verovao Miroljubu i adventistima.

Bas zbog toga i govorim da nema vise puta do Boga nego samo jedan. A svako ima slobodu da ide gde hoce, ne branim ja nikome.

Не видим чему та - ако ниси наш ... свашта ће да ти се деси. Нема потребе за тиме.

Тако да... не застрашуј непотребно.

Lepo sam ti rekao da citas ono sto kritikujes. Gde sam ja to zastrasivao i pretio Petru ? Isus i apostoli su govorili tako kako su govorili. Ja sam ih samo citirao. Ne mogu da lazem i ulepsavam nesto samo zato sto to deluje savremeno, demokratski i moderno. Hriscanstvo jednostavno ne dopusta sinkretizam i ne zagovara hindu filozofiju da svi planinski putevi vode na vrh planine. To nije zastrasivanje to je jednostavno tako.

Zastrasivanje bi bilo da sam mu pretio paklom, patnjama i tako to ako se smesta ne vrati pravoslavlju. Ja tako nisam govorio. Izneo sam svoje misljenje a on neka sam odluci gde ce i kako ce.

Подели на овим сајтовима

Sta si ti ucinio, cime si ti doprineo da situacija bude takva, kako ti mozes da se postavis i sta ti mozes uciniti da se to promeni?

Ja ne bezim od licne odgovornosti. To se moze videti iz uvodnog posta, gde sam rekao da smo svi mi pali na ispitu kao hriscani.

A o promenama ne razmisljam. Nek o tome razmisljaju pravoslavci.

Nema tu sad episkop pop ovo ono, oni su nebitni, oni ce za sebe odgovarati.

Ovakav stav i jeste jedan od razloga sto hriscanstvo polako ali sigurno propada.

Vrati se katihizisu, koja je poenta pravoslavlja?Za tebe licno?Ne koja bi poenta trebalo da bude za druge, nego bas za tebe.

Nema je. Ne vidim razliku izmedju zivota bez i sa pravoslavljem.

Nemamo mi pravo da ocekujemo od drugih da budu pravi vernici ali moramo sebe drzati odgovornim za sopstveni zivot.

Zapravo, imamo. Imam puno pravo da od onih kojima su usta puna siromastva ocekujem da se tako i ponasaju. Ako ne mogu to da ispune, onda neka budu iskreni prema sebi i prema drugima i neka ucute vec jednom.

Sta, ljudi su pogresili, doneli su kanone i usvojili ih pre xy godina, nisu bili u pravu i nisu bili konzistentni I?Sta ce to promeniti u tvom i mom spasenju?

Nista. Ali onda ne mozes da pricas kako ste uvek cuvali istinitu veru kad to nije tacno. Zato je jos smesnija ona prica o pravoslavnom ekumenizmu kao povratku svih Pravoslavnoj Crkvi. Greska. Svi, zajedno sa Pravoslavnom Crkvom, treba da se vrate pravoslavnoj veri.

Ali sve se svodi na promenu perspektive. Sta je to sto ti mozes da uradis za Boga, za Crkvu, za zajednicu, za brata svoga?

Nista. Nisam clan crkve.

Zasto moraju kanoni da se slazu i da budu razumljivi?

Pa mozda da bi bili primenjivi u praksi s jedne strane, i da bi sacuvali veru, s druge?

Bre u nasim krajevima do pre sto godina nisi smeo da se vencas tek tako, nego te niko i nije pitao.

Zamisli tek tada kako je bilo.

Koja crna ljudska prava i slobode, zenske emancipipacije ;)

Zena ima da cuti i slusa i po mnogim krajevima nase zemlje jos uvek i da izvrsava naredjenja.

Ne moze ona da se "pobuni" i da "nece da se uda za onog koga mama i tata izaberu".

Do pre pedest godina, prvo su za stolom jeli muski, a zena sluzila, a deca sedela na podu u uglu.

U dvadesetom veku, pre dvadeset vekova to je bilo potpuno normalno i potpuno NENORMALNO je bilo da se ti sad vencas za koga oces i bez blagoslova roditelja.

Nisu oni ni pomisljali da je tu nesto lose. Ljubav je za njih znacila da muz ima sta da jede, da mu je sve u kuci sredjeno, da se zena brinula o deci i kuci, da je njemu lecila rane i vidala dusu maltene, ako su imali srece da je nisu svekar i svekrva puno mucili i da je muz nije mnogo lemao, jer ako jeste, mora da ga je ona povredila ili mu nesto krivo rekla kad je on bio zabrinut...

Ne mozemo mi ni da pojmimo kako je uopste izgledao koncept "dobra i zla", "dobrog i loseg ponasanja" u to vreme, ali to ne znaci da ne treba da pokusamo...

Da ne davim sada, zelim ti puno srece na tvom putu i iskrenu zelju da pokusas da se ne odusevljavas idejama...

Pa ako je ovo sto kazes tacno, to je samo jos jedan dokaz da je svejedno da li si clan crkve ili ne. Isto ti se vata. Nema ni govora o svedocenju eshatona u istoriji.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Петре,

из писања у писање, од почетне искрености долазиш и упадаш у тешке баналности.

Плашим се да ће Марко и Васке на крају бити у праву што се тиче ових твојих писанија, а да ћу ја морати да се покајем што сам те подржао.

Твој проблем је, народски речено, што од шуме не видиш дрво.

Ја могу са свиме да се сагласим што си рекао: хришћанство је на издисају, сви смо подбацили, једно причамо а друго радимо, да смо хришћански атеисти, да нема правог искуства љубави, слободе ,есхатона, царства, заједнице, да Црква не уме да се санђе у савременом свету. Све је то тачно.

Међутим, ранији и савремени критичари ових истих ствари у Цркви (нпр. Александар Шмеман), критиковали су како би се отрезнили од ствари које сметају, које су се нагомилале, а како би дошли до Христа, до Другог. Ја код тебе то више не видим...на жалост.

Али сад долази питање: шта ти заправо хоћеш Петре?

Који је заправо и истински твој проблем?

Ја мислим да нам ти то још увек ниси рекао, мислим да се кријеш и да је крајње време да то кажеш, иначе, ово стварно постаје банално.

Наравно, за мене лично уопште неће бити трагично ако напустиш Цркву и постанеш Стаљин, Ниче, Јелена Карлеуша, или шта год, не!

Али онда више нећеш имати право да критикујеш на начин на који сада то вршиш, јер напросто твоја ће позиција бити другачија: једно је члан породице (па макар најбруталнији), а друго неко сипање пелина са стране. Надам се да ме разумеш. И да: то неће бити трагедија за никог од чланова Цркве. Људи дођу и оду. Слобода је све! :)

Подели на овим сајтовима

*петар м

Клизавим путем си кренуо. Размисли још мало о својој позицији и својим поступцима. Не тражи рај и правду на земљи. Хришћани гледају себе, а не друге. Медији, презентација је чудо, они искривљују стварност. Не знамо ми људска срца, не можемо ми да дамо суд о било ком, сем о себи. А често ни себе не познајемо. Што рече један диван монах: "Од када сам себе ухватио у лажи, ником не верујем"(парафраза).

Жао ми је што мислиш да си проникнуо у суштину православља, да можеш себе да искључиш из њега.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...