Jump to content

Šta je zapravo - ISPOVEST (naša iskustva)

Колико се често исповедате код свештеника?  

93 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често исповедате код свештеника?

• Једном седмично или чешће.
      2
    • Једном у две седмице.
      5
    • Једном месечно.
      6
    • Једном у два месеца.
      9
    • По једном/двапут у току сваког од 4 год. поста.
      20
    • Два пута годишње.
      10
    • Једном годишње.
      4
    • Једном у току неколико година.
      6
    • Како кад... врло променљиво.
      18
    • Не исповедам се.
      14
    • Не исповедам се. Шта је то исповест?
      1

Препоручена порука

само се ослони на Господа, помоли му се и он ће ти помоћи...кад дођеш код свештеника, испричаш му све искрено као и нама и он ће већ знати шта и како да чини...само напред...после ћеш трчати да ''олакшаш'' душу... .smesko.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Па ја имам 16 година, некако ме је страх исповести, некако ми се чини да ако нешто кажем мој парох ће се наљутити на мене и изгубићу ту блискост са њим, осећам као да наш однос неће бити исти, знам да се код њега пуно људи исповеда, али имам само тај страх. Не знам како да му кажем то моје недело, да ли ће се изненадити или нешто друго?

Царство Божије није у речи него у сили

Подели на овим сајтовима

Moja prva ispovjest se desila kad sam trebala da krstim drugaricu tj. da joj budem krštena kuma...odlučila sam da je ne krstim sa svojim grijesima.

Rekla sam monahu da želim prije krštenja da se ispovidim.

Ostali smo sami u manastiru... znala sam da je najgore ako zaćutim u startu i samo sam počela da pričam.

Počela sam da plačem i da pričam istovremeno..samo je izlazilo iz mene...kad sam završila ono najbitnije on me zaustavio, znao je da mi je to prva ispovjest, a i jako sam plakala. Očitao mi molitvu i odmako se od mene i nešto počeo da "čačka" oko oltara....ja sam se okrenula ikoni Majke Božije i molila sam se tako u suzama...

... kad sam se malo umirila, prišao mi je i imali smo dugačak razgovor o svemu. Odnos sa sveštenikom se ne mijenja. Što se kazne tiče nije ni spominjao . Grijehe ne moraš da detaljišeš pretjerano ... bitno je da se iskreno kaješ.

Подели на овим сајтовима

саветовао сам се ја код старијих, али они су ми само одмогли, један деда ми је рекао: "ааааааааа сад те је срамота да причаш о томе, а кад си то радио онда те није било срамота". Закључак- никаква помоћ

Подели на овим сајтовима

ја се помолим Господу и Богородици за добру исповест кад се наканим да одем, и увек ми помогну

волим да одем на исповест, тачније волим кад се натерам и одем, мислим да је већина свештеника наклоњена томе да разуме да не осуди, да да реч подршке

наш парохијски свештеник је млад, и два пут сам код њега ишао, прошли пут ми је рекао отприлике " не стидите се, све реците пред Господом, ја сам само сведок"

и кад сам чини ми се најгоре стварио исповедао , никад нисам добио неку реакцију свештеника типа да ме згроми или да се пренерази, једном је било јако непријатно код једног свештеника и добио сам епитимију, али поред тога углавном пуно љубави и разумевања

и што је најлепше добијеш реч подршке која све развеже

само напред не бој се, опусти се и проспи све :)

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Па ја имам 16 година, некако ме је страх исповести, некако ми се чини да ако нешто кажем мој парох ће се наљутити на мене и изгубићу ту блискост са њим, осећам као да наш однос неће бити исти, знам да се код њега пуно људи исповеда, али имам само тај страх. Не знам како да му кажем то моје недело, да ли ће се изненадити или нешто друго?

ја сам исто тако размишљао, често тако и помислим

али то ипак није тако :)

исповест је исповест , није сликовница, то је нама дато да нам буде лакше и боље, да се перемо

и ја сам помишљао на то како ће ме гледати, али углавном сви код којих сам се исповедао су ме увек гледали потпуно нормално

и парохијски свештеник после последње исповести (била је баш пуна грозних детаља) Бог зна како ме је лепо испратио са осмехом као да смо попили кафу заједно

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

U principu ,sve što radiš prvi put je teško i najteže.

Meni je bilo najteže prvi put otići na ispovest ,i ako sam na zadnjoj ispovesti ispovedao stvari ,za koje je prva ispovest bila obična limunada ,gledajući po veličini (ne)dela ali mi je bilo lakše otići nego prvi put.

Samo stegni petlju i pravo kod sveštenika :)

значи сад је био дупли виски са ледом ;)

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

добро , млад си, али то ти је још плус...сви ми имамо страх од непознатог али кад то прођеш изаћи ћеш још јачи...а ти се не исповедаш свештенику него Господу...свештеник је само посредник...и да знаш каквих се он прича и грехова наслуша...где би му био крај кад би он све то памтио...тако да само опуштено...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

1. Како исповест тече у пракси?

Да ли онај ко се исповеда само набраја своје грехе док свештеник слуша или свештеник води као неки разговор са њим - како то у ствари иде? Колико обично траје исповест?

Колико детаљно се исповеда - нпр. да ли кажем:

а) слагао сам

б) слагао сам учитеља

в) слагао сам учитеља да нисам написао домаћи зато што ми је змај појео свеску

Под а). Ако кренеш са опцијом под в) - нема краја. :)

Осим покајања треба имати и потсетник за исповест. Мени се свиђа само таксативно набрајање грехова, свако залажење у беспотребне детаље је умарајуће (нарочито за свештеника). Е сад, уколико баш има потребе за нечим конкретним, проблематичним, пипљивим тј. саветом - то је друго.

(Увек се водим оним Нелетовим ко ће слушат' туђу муку... :))

Не разумем снебивања на исповести, ништа оцима није страно. Не треба потцењивати њихову ширину. Уосталом, долазиш на исповест где се кајеш за учињено, не долазиш да пропагираш грех па да очекујеш клепет по ушима. :)

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

значи сад је био дупли виски са ледом ;)

Tako nekako :)

Što sam stariji sve sam gori :)

I za ispovest se stiče navika.

Prvi put kad treba da odeš,uvek odlažeš ...dok ne odeš prvi put,drugi i posle to postane normalnost.

Posle ovog"duplog viskija s ledom koji je gašen pivom" ;) prvo što sam uradio je to što sam otišao na ispovest.

Nije bilo onog,sutra ću prekostra...ne,odmah...čim sam ustao iz kreveta.

Još sveštenik počeo,pa je l hitno,mora li sad...mora ,mora , još ga ja isforsirao :)

Подели на овим сајтовима

uhh kada se setim da sam i ja imao problem sa prvom ispovescu i pricescem,bio meje strah isto kao i tebe, sta cu,kako cu, da li ce me moj duhovnik gledati drugacije itd itd i onda sam prelomio sam usebi istisao petlju rekao sebi, pa nisam nikog ubio, stabude bicei dogovorio ispovest sa duhovnikom i cak plakao kada sam se ispovedao. Tako da se ne brines svi smo to prosli,neko manje stresno a neko vise, bitno je da znas da se ispovedas dragom Bogu a duhovnik je tu samo da bude svedok, videces nij nista strasno nece te ni vikati ni rugati ti se, nece te ni drugacije gledati posle ispovesti vec ce te po mom iskustvu vise ceniti i postovati, kao sto je neko vec rekao bices mu kao dete i bice mu drago sto je jos jedna zalutala ovca dosla u stado jer to je i cilj da se pokajemo i da se pricestimo sa telom i krvlju Hristovom da zasluzimo carstvo nebesko

Подели на овим сајтовима

Хвала свима! Одлучио сам да ових дана након службе попричам са свештеником, да му прво у разговору откријем страхове и тешкоће који су ме до сада спречавали да се исповедим. Претпостављам да ће он одмах да каже нешто да ме охрабри или да ми каже неку причу из живота светитеља о исповести. Има дар за беседништво, милина га је слушати.

Када смо први пут секли славски колач у храму, мој отац је након доласка из цркве до ручка причао само о томе како му је тај човек све лепо објаснио, како је тај свештеник паметан, начитан, како лепо прича...

Сада се тек присећам онога што је причао о исповести на часовима веронауке када смо радили свете тајне. Иако то није било тако давно, човек попут мене, који тражи изговоре за одлагање исповести те речи склања у страну и труди се да не размишља о томе и да брзо заборави оно што је чуо како би му ти изговори изгледали снажније.

Подели на овим сајтовима

Ја сам се причешћивао без исповести, барем је мени тако вероучитељ рекао да то није повезано- исповест и причешће! Да ли је то погрешно, причешћивао сам се онда кад постим средом и петком, и редовним постовима(апостолски, васкршњи итд...)?

Подели на овим сајтовима

Ја сам се причешћивао без исповести, барем је мени тако вероучитељ рекао да то није повезано- исповест и причешће! Да ли је то погрешно, причешћивао сам се онда кад постим средом и петком, и редовним постовима(апостолски, васкршњи итд...)?

Postoje različita mišljenja na ovu temu ali za tebe je bitno da odeš kod svog parohiskog sveštenika i da se ispovediš i da radiš onako kako ti on kaže.

Kako god da bude ,prihvati to sa pobožnošću :)

Mi ovde pričamo koliko je neka praksa dobra ili ne ali niko ovde nije virtuelni duhovnik pa da tebe savetuje kako da radiš.

Dakle,tvoj parohiski sveštenik će te uputiti :)

Подели на овим сајтовима

Posto jrazličita mišljenja na ovu temu ali za tebe je bitno da odeš kod svog parohiskog sveštenika i da se ispovediš i da radiš onako kako ti on kaže.

Kako god da bude ,prihvati to sa pobožnošću :)

Mi ovde pričamo koliko je neka praksa dobra ili ne ali niko ovde nije virtuelni duhovnik.

Dakle,tvoj parohiski sveštenik će te uputiti :)

ja nisam ni trazio NITI MI TREBA virtuelni duhovnik, ja sam samo pitao za misljenje, ja i idem kod mog svestenika i njega sve slusam, a ovde samo trazim savet i iskustvo drugih da cujem, nista vise

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...