Jump to content

Koпти служили у Патријаршијској капели у Београду

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 262
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

По зурлотској логици још би било још горе рећи Црква, јер је то много тежи термин од православна, јер Црква је једна и света, а православно је тек из перспективе овога свијета, а да је једна то јој је природа.

Како можеш некога са ким не општиш звати Црквом?

А да не прекршиш догму а не канон.

Тако да Роћко вазда на исти калуп промаши, има неки баг:))

Рецимо кад су били ови из "Свјетског Савјета Цркааава" Патријарх оног "попа" ославља са господине, али католичком би рекао чин.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Tamara91 рече

Na engleskom jeziku za njih takodje koriste termin "orthodox" s razlikom da njih nazivaju "oriental orthodox" a nas "eastern orthodox".

Да, знам...али то нас нас не обавезује.

На званичном сајту Руске Цркве их, на пример, називају "Коптска црква".

Председатель ОВЦС встретился с представителями Коптской Церкви

30 октября 2023 г. 18:08

30 октября 2023 года в Отделе внешних церковных связей Московского Патриархата в Москве председатель ОВЦС митрополит Волоколамский Антоний встретился с представителем Коптской Церкви в России иеромонахом Даудом эль-Антони и советником Коптского Патриарха доктором Антоном Миладом.

Подели на овим сајтовима

Ако су неки генијалци који уређуј сајт заиста под Роћковим утицајем мјењали саопштење, онда нека бришу и Црква јер издаше вјеру и вјерујем и тврде да има више Цркааава:)).

Нека бришу и Копти, јер нису то више они Копти што су некад били:stadaradim:, до Халкидона него су се извргли монофизитсвом,  нешто ко наши конвертити, Хрвати....

Ето то је зурлотска логика, треба је као и сваку мисао довести до краја, а не овлаш мислити, донекле.

Подели на овим сајтовима

Наравно да не треба да пише "Црква" јер је Црква само Једна. Исправно би било да се ословљавају некако другачије: "хришћанска заједница" или "хришћанска деноминација"...Али то је, нажалост, тешко очекивати у екуменистичкој средини каква је сада доминантна у Православљу.

Разлика се у таквој ситуацији може направити тако што ће се само Православна Црква писати великим почетним "Ц", а све остале малим почетним "ц" (ја одувек тако пишем). На тај начин се види да је само Православна Црква у ствари Црква, а све остале су нешто што се "технички", тј. формално сматра црквом.

Подели на овим сајтовима

Технички је и оно православна, али се економише (екуменише) како ко зна и умије, и то је похвално, гледам св. Јустина кога сад зову антиекуменистом, па он се разапео за Запад, Ниче их у гроб гура, а он за њима па их вади, а извадит се не могу.

И грјешио је свети Јустин а Ниче је био у праву, покушавао да направи филозофију по Христу (Христос као највећа врједност, контра Ничеу) у комбинацији са западном филозофском традицијом, похвална тежња, али узалудна, није успјео, није застранио као Зизијулас, али није успио поставити Христа за највећу врједност и тиме спасти Запад, ништа од тога, многи су то и прије и посље покушали и љепо је то и безнадежно.

Пеђа Ристић каже, оне који не вјерују не треба спашавати, они се не могу спасити. То је реално, не бацати бисере пред свиње, али опет сијати, па можда нешто ипак падне на плодно тло, упозно сам код Загреба католика који је прешао на православље привукла га љубав и личност нашег Патријарха, кога смо ми вратили са разглабањем?

Прво иде воља па разлози. Ајде ти си и учен човјек и вјерујем добронамјеран, мало си се искомплексирао о Аву али није битно, мислим има тих заклетих православаца који појма немају, него се само бусају у прса, подложни манипулацији.

Исти као ови наши "Срби" раде дрогу за Шиптаре у вазалном односу према њима,  а бусају се у српска прса, а кад их стиснеш: Јасеновац, Јадовно, пустиш опет исто, зато кад неко сербује вадим утоку, а ако се још у православна прса буса...

Да ти судиш мјесто што овде гониш екуменисте било би доста боље, али видиш што тражиш, јер се и чула покоравају оном што хоћеш.

Добро је да си признано да је рећи Црква горе, мало велико слово те не оправдава, поготово кад говориш, али је бар  јасно да мора да се економише и екуменише и икономише

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Родољуб Лазић рече

Наравно да не мора. Али се хоће.

Да и ти то радиш са великим и малим ц, на тај начин или на неки други, неко премало неко премного, неко застрани у једну страну и изгуби се неко у другу, и на једну и на другу се може испасти из Цркве, или штетитии ли користити.

Не можеш ни све јеретике исто третитирати...

Кад кажеш Ц(рква) мислиш на Свету Тројицу, а ц(рква) на сотонину зборницу, па да ли је то поштено, свашта би ти зилот рекао:))

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Родољуб Лазић рече

У међувремену су, видим, на сајту СПЦ обрисали оно "Православна" за Коптску цркву. 

Лепо да прате и реагују. Похвално! 

Forumska inkvizicija Rodja i Boki :i6d1r8:.... nema tu zafrkancije....0512_music

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Tamara91 рече

Na engleskom jeziku za njih takodje koriste termin "orthodox" s razlikom da njih nazivaju "oriental orthodox" a nas "eastern orthodox".

Радим окружен  Коптима и имам неколико баш добрих пријатеља. Проблем је био да им објасним да сам Православац јер они себе тако зову. Тек кад сам рекао да сам исте вере као Грци, Руси.... аааа....  Greek Orthodox кажу. Тек тад разумели....

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, N.Petrovic рече

Радим окружен  Коптима и имам неколико баш добрих пријатеља. Проблем је био да им објасним да сам Православац јер они себе тако зову. Тек кад сам рекао да сам исте вере као Грци, Руси.... аааа....  Greek Orthodox кажу. Тек тад разумели....

Pa to onda Petrovicu verovatno potvrdjuje ono sto sam napiso, da Orthodox oni Kopti ne shvataju kao Pravoslavlje, nego vise kao Pravoverje u smislu njihovog monofizitskog ispovedanja, Grcko i Rusko Orthodox znaci da mi priznajemo sve Vaseljenske sabore koji oni ne priznaju, zato su te i razumeli  da Orthodox kod nas znaci Pravoverje = Pravoslavlje i drugacije ispovedanje od njih Kopta monofizita.

Sta bi bilo da si reko da si iste vere  kao i Srbi..... :smil443643319dc3d:

Подели на овим сајтовима

Потребна је нека врста толеранције, ако хоћемо искрени дијалог. Што се мене тиче, најтеже ми је што римску Цркву зову католичком. Ту проналазим суштину застрањења и злоупотребе теологије. А дохалкидонци ту доказе накнадно, али и неизоставно.

Мислим да би једна озбиљна мисија усаглашавања са дохалкидонцима могла бити остварива, само ако спор са западном теологијом буде расветљен довољно. Није више само проблем у римском и филиокве питању, него је сада још конкретније проблем у фанарском апсолутизовању божанског постојања првога у Цркви.

Тек сада је јасно, да цркве запада и оријента каскају за откровењском теологијом светих тиховатеља. Не постоји други излаз из тренутне ситуације, осим кроз сагледавање паламитске теологије, са узвишеним расветљењем максимовог учења о ,,логосима твари".

Нема другог места где се ствари могу исправити, осим у сагледавању паламитске теологије. Мени је временом постало јасно одакле је толика саблазан која је погодила артемијевце. Биће боље, све иде у том позитивном смеру. Али у свету шта ће бити, како ће ратови да се воде, то нам је да видимо.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bokisd рече

Pa to onda Petrovicu verovatno potvrdjuje ono sto sam napiso, da Orthodox oni Kopti ne shvataju kao Pravoslavlje, nego vise kao Pravoverje u smislu njihovog monofizitskog ispovedanja, Grcko i Rusko Orthodox znaci da mi priznajemo sve Vaseljenske sabore koji oni ne priznaju, zato su te i razumeli  da Orthodox kod nas znaci Pravoverje = Pravoslavlje i drugacije ispovedanje od njih Kopta monofizita.

Sta bi bilo da si reko da si iste vere  kao i Srbi..... :smil443643319dc3d:

Могуће је то што кажеш. Ове које знам су " обични верници" и не знају ни које су разлике међу нама. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

On 11.9.2024. at 15:10, Родољуб Лазић рече

Дакле, немој да се изненадиш ако Копти буду поново служили у Патријаршијској капели или некој другој нашој цркви...Биће тога сигурно. Нажалост.

То је екуменизам, а екуменизам је данас у целом Православљу владајући. Оне који нису екуменисти проглашавају фанатицима, религиозним фашистима, зилотима, зурлотима, религиозним тероритима (дописати по инспирацији и друге епитете). 

Нешто од тих израза је користио и почивши митр. Зизиулас. Знаш га, зар не? Он је био "бог и батина" у србској теологији, "нон плус ултра", "свети отац 20. века" итд. итд. Додуше, откад је Истанбул (Бартоломеј и компанија) "зглајзао" са својим отвореним цркворушитељским деловањем, еуфорија око Зизиуласове теологије је мало спласнула, али се њему у "елитним" богословским круговима и даље певају славопојке и оде. 

Како објашњаваш присуство Копта у цркви Христовог гроба на велику суботу када се призива Благодатни огањ? 

Подели на овим сајтовима

Нисам ближе упознат са карактером и детаљима њиховог присуства да бих могао коментарисати. 

Не знам колико је храм Гроба Господњег добар пример, будући да је он (одн. неки његови делови) "заједничка својина" Православне Цркве и других хришћанских заједница и да се ту, управо због такве ситуације, дешавају разне чудне и невероватне ствари, од тога да су кључеви храма код муслимана, па до тога да се дешавају туче између припадника различитих деноминација које "деле" храм.  Претпостављам да је присуство Копта на православном богослужењу плод некаквог црквено-политичког компромиса управо због такве ситуације. Али, понављам, не знам ништа ближе о томе.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...