Jump to content

Koпти служили у Патријаршијској капели у Београду

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Владимир Владимирович Цар1 рече

Шта је писац хтео да каже?

Писац је хтео да каже да не можеш у исто време и имати поверење у владуике и сматрати да они нешто могу да забрљају па треба да реагујеш због нечега што они забрљају.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 262
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 3 минута, Владимир Владимирович Цар1 рече

Па ти си сало глупо писмо нисам ја.:). И сада смо ми криви.

Одустајем. Жао ми је, морам ти рећи да не капираш.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Владимир Владимирович Цар1 рече

Не капирам није српска реч али свако теби добро у Господу

Није, као ни многе друге које користимо у свакодневном разговору илити комуникацији. Али у праву си да треба користити србске речи где год је то могуће. И теби свако добро од Господа.

(За све велике љубитеље правописа, нарочито једначења сугласника по звучности, питање од милион долара : зашто се у улица у Београду зове Лабска а не Лапска? Или зашто  мора "вођство", а не "воћство"?) 

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Владимир Владимирович Цар1 рече

Требало би, тј није требало да :D. Мора граматика да се поштује.

Београду зове Лабска а не Лапска.

У граматици има изузетака, тако је са палатализацијом. 

Није некако звучно србско елегантније звучи српско и то је зато.

Прихваћено је српско.

Да, мора да се поштује Лаб, па је зато Лабска улица, али не треба да се поштује Срб.

Тако је, има изузетака, за Лаб, за вођу и за драгстор, али не никако за Срб, србско.

Није прихваћено него наметнуто, као и много тога. Као што је "прихваћена" и латиница као србско писмо.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • 4 months later...

Занимљиво... Објављена је на званичном сајту СПЦ, (а пренета и на "Поукама") вест да се патријарх Порфирије 10. септембра састао са делегацијом Коптске цркве.

У саопштењу, између осталог пише:

"Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 10. септембра 2024. године у Патријаршијском двору у Београду делегацију Коптске Православне (дохалкидонске) Цркве из Сједињених Америчких Држава". 

И мало ниже, при крају текста: "Древна Коптска Православна (дохалкидонска) Црква броји више од дванаест милиона верника највећим делом насељених у Египту".

Откад су то Копти православни? Коптска црква је монофизитска, није православна. Еуфемизам "дохалкидонска" значи "монофизитска".

Подели на овим сајтовима

Па? Какве то везе има са нама како они себе зову? То нас обавезује да их и ми тако зовемо?

Подели на овим сајтовима

И овај несрећни Митровић себе зове "ава Жекс", није, побркао сам га са другим...зове себе "свети Жекс"... претпостављам да ће, ако буде прилике, и њега ословљавати онако како сам себе ословљава?

Подели на овим сајтовима

Vidim da kod njih stoji American Coptic Orthodox Church, sad u staro vreme Orthodox mislim da nije bas znacilo Pravoslavna, nego vise kao Pravoverna :

https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/orthodoxhttps://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/orthodox

https://www.merriam-webster.com/dictionary/orthodox

(activities considered tradicional)

(conforming to established doctrine especially in religion
orthodox principles
the orthodox interpretation)

Stvarno je pitanje kako oni sebe posmatraju kao Orthodox, nesto mi tu ne odgovara da sebe smatraju delom Pravoslavlja, vise mi to ide da smatraju sebe Pravovernima u odnosu na njihovo dohalkidonsko monofizitsko ispovedanje.

Ali bez obzira kako oni gledaju na Orthodox, oni su monofoziti koje je ispovedanje osudjeno Crkvom i Vaseljenskim saborima.

Inace, nikako ne mogu da prebolim :blush: sto su Kopti sluzili u Patrijarsiskoj kapeli, to je kanonima strogo zabranjeno da oni inoslavni koji su van Crkve sluze u nasim crkvama i hramovima, jos ne mogu da dodjem sebi kako se to dogodilo. ne_shvata

Подели на овим сајтовима

Догодило се врло једноставно, Боки...Свештени канони се од пре неколико деценија не сматрају много битним (то је, иначе, кренуло од доктората истанбулског патријарха Бартоломеуса I), осим кад је то потребно за унутарцрквено деловање, нпр. према свештенству и монаштву.

А и иначе, да би се поштовали канони потребно је да постоји могућност да се њихово кршење санкционише. А може се без проблема  санкционисати кршење ако су прекршиоци лаици или свештеници и монаси. Ако је прекршилац епископ, е онда то иде врло тешко. Ко ће њему да суди и да га казни због кршења канона? По Уставу СПЦ, архијерејима суди у првој инстанци Синод. Што ће рећи, ако си "добар" са Синодом или имаш значајну подршку међу другим владикама, можеш да кршиш каноне без проблема. Сетимо се нпр. еп. Григорија (и његових свештеника) који је спроводио заједничке молитве са римокатолицима, а и еп. Ћулибрк такође, и Андреј Ћилрџић, и.... Па ником ништа.

Исто тако, ако су на "истим таласним дужинама" са својим епископом, онда и свештеници и монаси могу да крше каноне који се тичу те "таласне дужине". Ако је нпр. епископ екумениста, онда и његови клирици немају никаквог проблема због екуменистичког деловања, као што сам горе навео.

Подели на овим сајтовима

Дакле, немој да се изненадиш ако Копти буду поново служили у Патријаршијској капели или некој другој нашој цркви...Биће тога сигурно. Нажалост.

То је екуменизам, а екуменизам је данас у целом Православљу владајући. Оне који нису екуменисти проглашавају фанатицима, религиозним фашистима, зилотима, зурлотима, религиозним тероритима (дописати по инспирацији и друге епитете). 

Нешто од тих израза је користио и почивши митр. Зизиулас. Знаш га, зар не? Он је био "бог и батина" у србској теологији, "нон плус ултра", "свети отац 20. века" итд. итд. Додуше, откад је Истанбул (Бартоломеј и компанија) "зглајзао" са својим отвореним цркворушитељским деловањем, еуфорија око Зизиуласове теологије је мало спласнула, али се њему у "елитним" богословским круговима и даље певају славопојке и оде. 

Подели на овим сајтовима

У међувремену су, видим, на сајту СПЦ обрисали оно "Православна" за Коптску цркву. 

Лепо да прате и реагују. Похвално! 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...