Jump to content

Архимандрит Петар (Драгојловић): Акценат је на потврди истине Православља!

Оцени ову тему


Препоручена порука

Поводом неких брзоплетих или пак злонамерних коментара у вези читања анатемизама у Недељу Православља, од стране Његове Светости Патријарха Порфирија, оно што је важно истаћи је следеће:
 
1. Патријарх Порфирије није у Недељу Правослсвља исповедао било какву јерес, нити је анатемисао било које православно учење.
 
2. Превод на српски језик који је читао Патријарх јесте незграпан и није баш најсрећнији, али онај ко се бар мало удуби у смисао реченог, увидеће да Патријарх није исповедио никакву јерес.
 
3. Постоје често и злонамерни људи који прате сваку реч Патријарха Порфирија и гледају да је протумаче на свој искривљени начин, као и да своје злоумишљеније рашире преко интернета и узбуне верни народ.
 
Шта је Патријарх у суштини прочитао и како то свако од нас који знамо основне истине православне вере, који лично познајемо Патријарха али и верујемо нашем Патријарху, требамо и једино можемо хришћански разумети.
 
Цитирам Патријарха:
 
а.) "Онима који погрешно уче о Духу Светоме (о томе да Дух Свети од Оца происходи). Анатема!"
 
Не разумем шта овде није јасно? Дакле, није овде Патријарх рекао да је погрешно учење - да Дух Свети происходи од Оца, већ је анатемисао оне који о Духу Светоме и о тој истини - да Дух Свети происходи од Оца, погрешно уче. 
 
б.) "Онима који погрешно уче о Цркви Божијој (као Телу Христовом). Анатема."
 
Исти случај је о овде. Патријарх је анатемисао све оне који погрешно уче о Цркви Божијој, јер Црква Божија јесте Тело Христово, и о томе је у свом животу Патријарх говорио на стотине пута.
 
Патријарх дакле није рекао: Онима који погрешно уче о Цркви Божијој, да је Она тобоже Тело Христово. Анатема. 
 
Не, Патријарх је исповедио истину да је Црква Божија Тело Христово, и да се предају анатеми сви они који уче погрешно о Цркви Божијој тј. о Телу Христовом. 
 
Све је дакле лакоразумљиво а садржај, контекст и смисао свега што је рекао Патријарх је у суштини чисто православан. 
 
Акценат код нас православних и добронамерних хришћана, не сме дакле бити, нити је, у сумњи у Патријархову православност, већ у потврди истине Православља, и у поверењу у Његову Светост. 
 
Мада, истини за вољу, превод који је кориштен заиста и није баш најсрећнији. Сигурно се може наћи далеко бољи и прецизнији. Текст који ће бити још бољи и који неће баш никога ни на тренутак збунити, нити ће злонамерним људима дати прилику да шире клевете против Патријарха. Не смемо заборавити да живимо у временима где многи злонамерни људи просто имају задатак да клевећу и блате Патријарха.
 
Извод из беседе Архимандрита Петра, Игумана Манастира Пиносава, са верним народом.

View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 26. 3. 2024. at 21:46, александар живаљев рече

Превод на српски језик који је читао Патријарх јесте незграпан и није баш најсрећнији, али онај ко се бар мало удуби у смисао реченог

 

On 26. 3. 2024. at 21:46, александар живаљев рече

Мада, истини за вољу, превод који је кориштен заиста и није баш најсрећнији. Сигурно се може наћи далеко бољи и прецизнији. Текст који ће бити још бољи и који неће баш никога ни на тренутак збунити,

Да ли је било тешко да неко тај "несрећни и незграпни" превод прочита раније и укаже на могуће проблеме, у смислу погрешног схватања?

On 26. 3. 2024. at 21:46, александар живаљев рече

Све је дакле лакоразумљиво а садржај, контекст и смисао свега што је рекао Патријарх је у суштини чисто православан. 

Кад се седне и све тако разложи и рашчлани како је учинио архимандрит, онда јесте разумљиво. Али Патријарх није читао тако да изговара и правописне ознаке (нити би такво читање било нормално), па да каже

"Онима који погрешно уче о Духу Светоме, отворена заграда - о томе да Дух Свети од Оца происходи- затворена заграда."

"Онима који погрешно уче о Цркви Божијој , отворена заграда - као Телу Христовом - затворена заграда."

А без таквог читања изговорени текст није сам по себи јасан и недвосмислен. Да јесте недвосмислен и јасан, не би се владика Стефан узврпољио, окретао се лево и десно и коментарисао оно што је патријарх рекао. 

Када се укључе и други параметри (шта је патријарх раније говорио, шта је (не)логично да БИЛО КО православан каже - нпр. да Црква није Тело Христово, ) онда се долази до закључка, до објашњења, које даје о. Петар. Али да је све јасно одмах и на прву лопту, како он вели - апсолутно није. Најједноставније је све свалити на злонамерност оних који то тумаче као јеретичко исповедање. Ја сам чуо и мишљења оних који нису злонамерни ни глупи, па ипак имају велики проблем да ове исказе схвате на начин како објашњава арх. Петар. 

Направљен је пропуст, и то велики, јер се није претходно проверио текст превода, колико је тачан, јасан и недвосмислен. Штета је учињена, и било би прикладно да сам патријарх или неко званично лице СПЦ да објашњење о овом"инциденту". Не архимандрит Петар или неко други путем друштвених мрежа. 

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Шта знам, по мени најбоље решење јесте да сам п.Порфирије изађе у јавност и објасни разјасни како је настао наводни проблем, тако и тако и каква црна јерес и слично и пресече се цела прича која иде у негативном току.

Доста пута смо Рођа и ја :zelezeka:(као форумска инквизиција којој ништа не промакне :pucpuc2:) нешто мало критички писали о неким другим изјавама п.Порфирија, видим да неки од ревнитеља ово заоштравају до краја, лично мислим да нема разлога да се иде до краја и зато такође мислим да би требао лично п.Порфија да све појасни и да нема разлога за било какве негативне инсинуације.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

због лудака са борбе за вечерру да се правда:). А ко сумња у Патријарха да зна основе вере тј саблазнио се због овог има проблем који неће нестати с извињењем. confused1

Link to comment
Подели на овим сајтовима

WWW.FACEBOOK.COM

Иван Цветковић is on Facebook. Join Facebook to connect with Иван Цветковић and others you may know. Facebook gives people the power to share and makes the world more...

Објаснио је п.Порфирије шта тачно значе те изговорене анатеме, мислим да нема више разлога да се пише о овоме.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...