Jump to content

Саопштење за јавност поводом најновијих дешавања у Епархији аустријско-швајцарској

Оцени ову тему


Препоручена порука

16-107.thumb.jpg.84122ee47b399243c7a1c8c3de18f089.jpg

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

поводом најновијих дешавања

у Епархији аустријско-швајцарској

 

Аустријом се последњих дана шире различите вести о црквеним немирима у овом делу наше Епархије, са различитим недобронамерним, па и крајње малициозним интерпретацијама.

Стога, обавештавамо верујући народ најпре о чињеницама и узроцима који су довели до узнемирености и оправдане бриге свих нас којима је стало до Српске Православне Цркве и њеног јединства, нарочито у временима великих криза у свету и код нас.

Свештеници Миомир Сандо из Граца и Александар Столић из Инсбрука напустили су својевољно своје парохије и верни народ и прешли у Цариградску Патријаршију (као и двојица пре више година суспендованих свештеника: Александар Станковић из Беча и Далибор Брнзеј из Браунауа, те ђакон волонтер Жељко Симић из Клагенфурта, сва тројица без радног односа у СПЦ), чиме су аутоматски стављени под забрану свештенослужења и, као такви, на простору наше Епархије аустријско-швајцарске немају права да обављају никакве црквене, свештене и светотајинске радње.

Не улазећи у оправданост мотива оваквог поступка свештеника који су одбијали сва нуђена решења за превазилажење кризе (отварања места за другог пароха или прелазак на друге парохије), морамо подвући да је њихов чин потпуно неканонски и антицрквен, будући да је обављен без сагласности и уопште молбе надлежном Преосвећеном Епископу Андреју. Шта више, у настојању да обезбеди што безболнији континуитет у раду и функционисању парохије у Инсбруку (која једина од поменутих парохија има свој храм, који и остаје у власништву СПЦ, док је закуп храма у Грацу недавно истекао), Преосвећени Владика Андреј је неправедно, нељудски и непримерено лику једног архијереја Српске Цркве и њене историје, био изложен вређању и поругама инструисане групице (не)верника, и то пред очима овдашње јавности.

Ипак, стање се нормализује и у Инсбрук је за пароха постављен протојереј Слободан Радојичић, те овим путем позивамо све вернике поменуте парохије да му се убудуће обраћају за све духовне и богослужбене потребе, као једином надлежном. Врло брзо ће бити регулисан и статус новог пароха у Грацу, о чему ћемо благовремено обавештавати вернике.

Оно што свакако може да брине нашу целокупну црквену и ширу јавност, јесте чињеница да овај немир превазилази уско локалне оквире једне Епархије, због директне и неканонске интервенције Цариградског Патријарха, његовог уплива на територију друге самосталне, помесне Православне Цркве и једностране одлуке да прими под своје окриље туђе клирике, што је противно не само устаљеном поретку Православне Цркве, него и досадашој пракси саме те Цариградске Патријаршије (ако се изузме, наравно, најскорије дешавање у Украјини, преседан који је можда отворио Пандорину кутију са несагледивим последицама по будућност јединства Православне Цркве).

Уз чињеницу да су и поменути свештеници искористили време сложених међуцрквених односа на свеправославном плану, констатујемо да пред свим овим аргументима престају ингеренције било које локалне Цркве, тј. епархије, и да овакви и слични преседани морају бити постављени у шире, еклисиолошке оквире једног будућег, заједничког и свеправославног решења насталог проблема.

До тада, позивамо сва верна чеда Епархије аустријско-швајцарске да на челу са надлежним Епископом радимо на јединству наше Цркве, у Миру Христовом, сведочећи првенствено свако својим личним примером и хришћанским животом, достојно нашем призвању и крсном имену верника Православне Цркве.

 

У Бечу,  на дан Св. Киријака,

  1. 12. октобра 2023.

Информативна служба

Епархије аустријско-швајцарске

391651913_995347864888184_7854206420066062562_n.thumb.jpg.b25dce1735bda529db0656de16bd58c1.jpg

 

        

391636025_995347874888183_5795289716346943840_n.thumb.jpg.c9f43793b2ec96ad0341f65d9549c3f3.jpg


View full Странице

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Pa najpre nikad nije reseno sta cemo za dijasporskih crkava jer zvanicno po kanonskom pravu samo jedan pravoslavlni vladika moze biti u gradu, a u Becu svi pravoslavni narodi imaju vladiku.

Zvanicno samo ima Vizantiska i oni imaju dogovor za drzavom (i dosta pripovedaju na nemackom).

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 13. 10. 2023. at 12:30, Драгана Милошевић рече

Оно што свакако може да брине нашу целокупну црквену и ширу јавност, јесте чињеница да овај немир превазилази уско локалне оквире једне Епархије, због директне и неканонске интервенције Цариградског Патријарха, његовог уплива на територију друге самосталне, помесне Православне Цркве и једностране одлуке да прими под своје окриље туђе клирике, што је противно не само устаљеном поретку Православне Цркве, него и досадашој пракси саме те Цариградске Патријаршије (ако се изузме, наравно, најскорије дешавање у Украјини

Добро је да је јасно и гласно изречена критика на рачун поступка Фанара.

 

On 13. 10. 2023. at 12:30, Драгана Милошевић рече

констатујемо да пред свим овим аргументима престају ингеренције било које локалне Цркве, тј. епархије, и да овакви и слични преседани морају бити постављени у шире, еклисиолошке оквире једног будућег, заједничког и свеправославног решења насталог проблема.

И то свеправославно решење проблема је свакако потребно. Али не видим зашто би био прескочен ниво реаговања СПЦ, јер се то у првом реду тиче нас. Ово јесте за реаговање Сабора или Синода. Поготову што се не зна да ли ће и када то "свеправославно решење проблема" уопште доћи на ред.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Зло семе је посејано, увелико се барата термином "Црква Србије" уместо Српска Православна Црква. Али то је, изгледа, још један плод "светог" сабора на Криту у организацији натофилске цркве из Истамбула.

 

WWW.ANTENAM.NET

Priredio: V.J. Ogranak Crkve Srbije (SPC) u Austriji, eparhija austrijsko-švajcarske, zvanično potvrđuje da su pet

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...