Jump to content

Православље и либертаријанизам

Оцени ову тему

63 члановâ је гласало

1. 1. Liberalizam = nacionalna i državna izdaja?

• Da, izdaja je
      24
    • Ne, nije izdaja
      32
    • Ne znam
      7

Препоручена порука

ЛДП уопште нема либерални програм. Залажу се за евро као монету који се заснива на deficit spendingu, или залажу се за 35 % јавне потрошње.

Оно за шта се они залажу би се моглло назвати "ефикасна кејнзијанска држава" тј. ефикасни и поштени социјализам. Када би дошли на власт не верујем да би укинули иједно тренутно постојеће министарство.

Исто тако, "социјалилни либерализам" ти је кејнзијанизам - тј. слободно тржиште које у једном моменту почне да се "поправља" интервенцијом државе.

Што се тиче аргуметна о помоћи сиромашнима, многи социјалисти потежу тај аргуметн, јер је он експлозиван и изазива емоције, па онда као меру помоћи сиромашнима предлажу рецимо државне школе, или рецимо помоћ за отварање фирми. Ниједна ни друга мера нема благе везе за помоћи сиромашнима - једна је мера из арсенала "social welfare" а друга је мера стимулације економског циклуса ради побољшања потражње. Макар и мала мера регулације и стимулације доводи до уништавања слбодног друштва и катастрофалних последица по економију, појединце и морал. Не постоји таква ствар попут "социјалног либерализма", или левог, нити десног социјализма. Слободно друштво није ни лево ни десно, већ неутрално, а појединци у том друштву су леви или десни.

Подели на овим сајтовима

ЛДП уопште нема либерални програм. Залажу се за евро као монету који се заснива на deficit spendingu, или залажу се за 35 % јавне потрошње.

Оно за шта се они залажу би се моглло назвати "ефикасна кејнзијанска држава" тј. ефикасни и поштени социјализам. Када би дошли на власт не верујем да би укинули иједно тренутно постојеће министарство.

Веровао или не, њихов програм јесте писао један либертаријанац и то од најрадикалније ротбардовске сорте. А одступања (ЕУ, евро, 35%) су или политички компромис аутора или накнадно додавање. Друга је ствар пракса те партије и питање је да ли они уопште читају свој програм...

Подели на овим сајтовима

Mislim da smo slabo raspravljali o samom procesu transformacije nekog drustva u liberalno... Sta mislite, kako bi taj proces trebao da tece da bi bio uspesan? Da li biste primenili neku sok terapiju ili bi postepeno ukidali nadleznosti drzave? Evo mozemo da uzmemo za primer i Srbiju...

Prilicno je jasno da jedna intervencija inicira i drugu, pa tako dolazimo do glomaznih drzavnih aparata i regulacija kao sto je slucaj i u Srbiji. Ali da vidimo, kako bi bilo mudro organizovati obrnut proces...Sta kazu libertarijanci o tome?

Btw. Moramo malo popularizovati temu, sa jasnije vidljivom prakticnom dimenzijom 0202_238 ,da privucemo sto vise diskutanata... Mislim, ipak je predizborna kampanja u toku :D

Подели на овим сајтовима

Ti si predizbornu kampanju shvatio bas ozbiljno... Da imam stranku, zvala bih te za PR :D

Ма каква кампања, ја сам за просвећени апсолутизам са либералним уређењем. gringrin

Него хтедох да покажем докле воде те ”симфоније” ”заслужних цркава” са државама у колективистичким друштвима. Даш им почасно место и они онда крену да уводе фашизам. А цару наравно одговара, јер ће црква (намерно мало слово) да објасни својим овчицама кога треба да слушају.

Подели на овим сајтовима

А ево и једне изванредне анализе односа православља према друштвеним уређењима од стране српског свештеника Вукашина Милићевића:

Колико се по вама ова анализа поклапа са принципима класичног либерализма (илити либертаријанизма)?

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

А ево и једне изванредне анализе односа православља према друштвеним уређењима од стране српског свештеника Вукашина Милићевића:

Колико се по вама ова анализа поклапа са принципима класичног либерализма (илити либертаријанизма)?

Мислим да се поклапа, само што је о. Вукашин све могао да каже много једноставнијим речником.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Da li su forumski socijalisti videli današnje Večernje Novosti ?

Evo, snimio sam, just in case: http://i39.tinypic.com/4goylu.jpg

Слава великоме Лењину!

Белая армия, чёрный барон!

Какве ово уопште има везе са социјализмом?!Свашта...

Подели на овим сајтовима

Pa upravo TO je socijalizam!

То је једно неодрживо стање, али социјализам сигурно није. По вашој логици, чак је и Америка социјалистички уређена. Но, добро пошто ми је већ залијепљена етикета социјалисте: срећан вам празник рада :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...