-Владимир- Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 13 minutes ago, Џуманџи рече Тако је и један протестант саветовао: ако сте несрећни - нипошто се не упуштајте у озбиљне везе/брак. Ако вам не иде школа, удајте се . Ако не можете да нађете посао, родите дете . Мањи проблеми се успешно решавају већим . Душко Радовић Neša_, PredragVId and Juanito је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 13 minutes ago, -Владимир- рече Ако не можете да нађете посао, родите дете . Хорор. Sanja Т., Лапис Лазули and PredragVId је реаговао/ла на ово 3 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 53 minutes ago, Џуманџи рече Питали једног теолога шта мисли о данашњим браковима, он каже - легализација блуда (то је, поготову за наше моралносербско поднебље, тачно). Шта знам, мени се чини да је управо обрнуто све су то делови живота "малих, обичних" људи којима можемо да посветимо доста енергије; свашта нам делује као нека ситница, мања битна ствар на коју и не треба обраћати пажњу, а треба, баш се у томе показује да ли смо и колико темељни. А људи мисле обрнуто, да је у "већим" стварима и остварењима спас. Тако је и један протестант саветовао: ако сте несрећни - нипошто се не упуштајте у озбиљне везе/брак. Уф, па мени ово више личи на титрање нашим слабостима. Тачно је да смо позвани на "више", али не на више у смислу спашавања фока на Гренланду, или освајање Монт Евереста. Брак и јесте то "више" јер је за њега потребно много одрицања и много труда, а те ситнице о којима причаш су сама есенција којима можеш да се посветиш и у браку. Што се тиче овога да несрећни не би требало да улазе у везу/брак, ту се негде слажем, уколико се човек не укопа у то "ја сам несрећан" и тачка, односно не поради на себи и "својој срећи". PredragVId, Џуманџи and Јелена011 је реаговао/ла на ово 3 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 45 minutes ago, Снежана рече Тачно је да смо позвани на "више", али не на више у смислу спашавања фока на Гренланду, или освајање Монт Евереста. Брак и јесте то "више" јер је за њега потребно много одрицања и много труда, а те ситнице о којима причаш су сама есенција којима можеш да се посветиш и у браку. Мислим да Џуми није против брака, већ да мисли да брак није за свакога. Ако неко није за брак, а јесте за спашавање фока на Гренланду, нека спашава фоке на Гренланду. Брак се у нашој цивилизацији схвата као нешто што сви морају или у супротном нису успели у животу. Зато имамо гомилу распалих бракова и деце која одрастају у назови браковима... Рапсоди, Markiza Justina, Снежана and 8 осталих је реаговао/ла на ово 11 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 2 minutes ago, Juan рече Мислим да Џуми није против брака, већ да мисли да брак није за свакога. Ако неко није за брак, а јесте за спашавање фока на Гренланду, нека спашава фоке на Гренланду. Брак се у нашој цивилизацији схвата као нешто што сви морају или у супротном нису успели у животу. Зато имамо гомилу распалих бракова и деце која одрастају у назови браковима... Таман си на време дош'о. Потрефио си; него ја не умем да вербализујем своје мисли баш добро. Баш сам као одговор писала о твоје последње 2 реченице, знам и за такве случајеве - уопште се супружници не познају, развод им не пада на памет, само ето... живе тако... деценијама. Реално, брак је подвиг раван пустињаштву, исповедништву и мучеништву у једном (3 у 1 ) и то стварно, али заиста није за свакога, поготову не за шире народне масе које се - баш управо тако, традиционално - упуштају у брачне воде. Paradoksologija, -Владимир-, Лапис Лазули and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лапис Лазули Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 14 minutes ago, Џуманџи рече Таман си на време дош'о. Потрефио си; него ја не умем да вербализујем своје мисли баш добро. Баш сам као одговор писала о твоје последње 2 реченице, знам и за такве случајеве - уопште се супружници не познају, развод им не пада на памет, само ето... живе тако... деценијама. Реално, брак је подвиг раван пустињаштву, исповедништву и мучеништву у једном (3 у 1 ) и то стварно, али заиста није за свакога, поготову не за шире народне масе које се - баш управо тако, традиционално - упуштају у брачне воде. Ma cuti ko te pita,naprave dvoje troje dece,pa ce da guraju nekako...misle...ko da bude toliko kreativan covece treba smisliti sta ces sa svojim zivotom i sobom ako nemas taj teret porodice,koji te nosi tamo vamo vise i ne znas gde si na kraju(kad udejs iz takvih "napamet razloga")...al samo kad ne moras sam da ukljucis glavu sve je super...lenji ljudi,kad bi mogo neko zivot umesto njih da zivi Paradoksologija and PredragVId је реаговао/ла на ово 2 Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 @*Jелена* па, не знам, доста је ту и хришћанско монаштво забрљало (видимо утицај на већи део планете), наиме, и дан-данас се протеже та идеја "ми који се одричемо кекса - већи подвижници, они који се не могу одрећи кекса (раја) - мањи, слабији подвижници", па се онда изврће оно Павлово "наше је да слабости слабих носимо" као да се то односи на брак, јер се у међувремену дошло до идеје да је секс не-знам-какав грех, а апстиненција не-знам-ти-ја какав подвиг, и да се "слабији" буквално "прљају" кексом. И, шта се дешава? Брак који је од старта (и пре старта хришћанске ере -Пнп) поистовећен са Тајном Христа и Цркве остаје маргинализован и унижен, а монаштво (настало тек у 4. веку) је преотело ту узвишену позицију. Круне које се стављају на главе мужу и жени на венчањима су првобитно били венци - символ мучеништва (сви знамо колико се цени мученички венац) (+ празник Младенци исто тако говори о Св. Тајни брака), док монаштво, руку на срце, није толико импресивно. Лапис Лазули, PredragVId and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 3 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 napraviste od braka filozofiju i zakomplikovaste ga svetski Ja sam tvrda pristalica dva puta, osim za izuzetne ljude ciji krst je drugaciji, al nesto ne verujem da smo svi mi tesle i mileve ajnstajn i tome slicno, tako da je to vrlo cesto izgovor. Lako je biti kreativan kad si sam i kad sam odlucujes o svemu, a kad si u braku i kad je najbukvalnije drugi taj koji "se pita" tj kad se usaglasavate po raznim osnovama, onda majkin sine treba biti kreativan al u jednostavnosti i poslusnosti i pozrtvovanju i ljubavi za drugog. Pri tome ne mislim na mucenicki sindrom jaoj jadan ja i slicne patologije nego na prosto uskladjivanje od temperamenta do sitnih navika i obaveza. Ljubav mimo braka i monastva nema,tu kategoriju "obaveznosti", vec slobode al one u egocentricnom smislu- ja sam taj koji odlucuje kad kako zasto i koliko ce se dati i kome i slobodan sam u svakom trenutku da radim sta mi volja. Uvece se vracam u svoju kucu i nikome ne polazem racune, niko od mene ne zavisi i ni od koga ja ne zavisim. To u mladosti moze biti tesko pubertetlijama, ali kasnije je vise izraz samovolje i nenaviknutosti na drugog. Odnosno davanje je iskljucivo kad i kako mi pase. PredragVId and Снежана је реаговао/ла на ово 2 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 10 minutes ago, Јелена011 рече Ljubav mimo braka i monastva nema,tu kategoriju "obaveznosti", vec slobode al one u egocentricnom smislu- ja sam taj koji odlucuje kad kako zasto i koliko ce se dati i kome i slobodan sam u svakom trenutku da radim sta mi volja. Uvece se vracam u svoju kucu i nikome ne polazem racune, niko od mene ne zavisi i ni od koga ja ne zavisim. To u mladosti moze biti tesko pubertetlijama, ali kasnije je vise izraz samovolje i nenaviknutosti na drugog. Odnosno davanje je iskljucivo kad i kako mi pase. Никако се не слажем, па, баш у свим "ситницама" треба бити одговоран, ни брак, ни монаштво нису (не би требало да буду) спасени од полагања рачуна самоме себи. Знам доста људи који нису у браку, а ни замонашени, па су једни од најодговорнијих људи које знам, екстремно посвећени ближњима, (успешним) пословима, циљевима и хобијима, чак су некада и лоше третирани и додаје им се веће бреме јер, ето, "они немају о коме да брину, не морају да воде дете код лекара, егоистичне нежење и уседелице - шта им фали", јако нехуман став, баш због тих и таквих предрасуда. :/ PredragVId, Juanito, GeniusAtWork and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 Dzu, ne mislim ja na kolicinu posla, slazem se da neko sam moze biti daleko odgovorniji i da vise vodi racuna o drugima. Kod zenjenih ima ta fora eto udadoh se rodih spasih ko da je zena priplodna krava pa ako se oteli x puta zadovoljila je kriterijume za spasenje. Al tvrdim da nije isto, da se obaveze iz "zelje" sopstvene i plana lakse sprovode nego neke "nametnute" i da je tu potrebno itekako raditi na sebi. Kao kod pubertlija, sami kad sebi smisle na mesec bi otisli, a kad mama i tata kazu raspremi sobu to je pretesko i krecu svađe i durenje. PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лапис Лазули Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 40 minutes ago, Јелена011 рече napraviste od braka filozofiju i zakomplikovaste ga svetski Ja sam tvrda pristalica dva puta, osim za izuzetne ljude ciji krst je drugaciji, al nesto ne verujem da smo svi mi tesle i mileve ajnstajn i tome slicno, tako da je to vrlo cesto izgovor. Lako je biti kreativan kad si sam i kad sam odlucujes o svemu, a kad si u braku i kad je najbukvalnije drugi taj koji "se pita" tj kad se usaglasavate po raznim osnovama, onda majkin sine treba biti kreativan al u jednostavnosti i poslusnosti i pozrtvovanju i ljubavi za drugog. Pri tome ne mislim na mucenicki sindrom jaoj jadan ja i slicne patologije nego na prosto uskladjivanje od temperamenta do sitnih navika i obaveza. Ljubav mimo braka i monastva nema,tu kategoriju "obaveznosti", vec slobode al one u egocentricnom smislu- ja sam taj koji odlucuje kad kako zasto i koliko ce se dati i kome i slobodan sam u svakom trenutku da radim sta mi volja. Uvece se vracam u svoju kucu i nikome ne polazem racune, niko od mene ne zavisi i ni od koga ja ne zavisim. To u mladosti moze biti tesko pubertetlijama, ali kasnije je vise izraz samovolje i nenaviknutosti na drugog. Odnosno davanje je iskljucivo kad i kako mi pase. zasto bi neko ko nije u braku ili monah morao biti tesla ili mileva? radi se o opstem stavu koji treba da bude labaviji i kreativniji,JER sve ide prema meri uyrasta u hriscanstvu pa i podvig.a nakon teskih vremena gde je upravo porodica najvise stradala potpuno je realna stvar da MNOGI nisu na stupnju gde mogu kvalitetno se podvizavati u braku ili monastvu,jednostavno nisu jos uvek ni za kakav podvig,eto mnogi pokusase pa razvodi na sve strane,opet kazem zive ljudi napamet,svaka je licnost za sebe i mora joj se sa paznjom pristupiti,Bog nije dzelat i ne meri isto svima,naprotiv. a osim toga mnogi se ni barakom ne spasise ni monastvom ne spasise,nema recepeta vec samo preispitivanje sebe stalno i trud ,pa ko koliko moze. I tako Bog spasava a ne mi sami sebe I ako se slazem da i lenjosti ima puno ,imenjakinjo to si u pravu i odricanje od svoje volje je jako dobar podvig,ali opet zamisli neko kaze eto ja sad moram u brak da ne bih samo svoju volju ispunjavao a onda se razvede jerr nemoze da izdrzi prosto i sta je uradio,mozda je upropasti ovog drugog koji je bio spreman za brak,a tek deca,veselo...Sve u svoje vreme i uz Bozje skute pa polako. PredragVId, Рапсоди, Џуманџи and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лапис Лазули Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 46 minutes ago, Џуманџи рече @*Jелена* па, не знам, доста је ту и хришћанско монаштво забрљало (видимо утицај на већи део планете), наиме, и дан-данас се протеже та идеја "ми који се одричемо кекса - већи подвижници, они који се не могу одрећи кекса (раја) - мањи, слабији подвижници", па се онда изврће оно Павлово "наше је да слабости слабих носимо" као да се то односи на брак, јер се у међувремену дошло до идеје да је секс не-знам-какав грех, а апстиненција не-знам-ти-ја какав подвиг, и да се "слабији" буквално "прљају" кексом. И, шта се дешава? Брак који је од старта (и пре старта хришћанске ере -Пнп) поистовећен са Тајном Христа и Цркве остаје маргинализован и унижен, а монаштво (настало тек у 4. веку) је преотело ту узвишену позицију. Круне које се стављају на главе мужу и жени на венчањима су првобитно били венци - символ мучеништва (сви знамо колико се цени мученички венац) (+ празник Младенци исто тако говори о Св. Тајни брака), док монаштво, руку на срце, није толико импресивно. Da tacno,to sto kazes vazda to ko je od koga veci podviznik,vole ljudi da se igraju sudija to je cudo jedno,kao da nemaju posla na sebi koliko oces PredragVId and Џуманџи је реаговао/ла на ово 2 Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 zato nam Bog i dao kormone ko bi blesav poso tako ladne glave u tako sto retki Nego se lepo zatelebesas pa ne vidis odma sve sto te ceka, nego polako kako prolazi ta prva hormonalna opsada otvaraju ti se oci i po malo vidis gde lezi zeka Salim se ja malo, iskreno, bila sam tom vasem stavu nekada, al sam mnogo ljudi oko cetrdesete upoznala koji su sami i kojima je super, ladno ti u lice kazu da ih podvizavanje ne interesuje ni malo, ju da slusaju matoru babu u manastiru sa tri dana skole il da peru i peglaju neko musko sto pa sad ide eksplicitno navodjenje fizioloskih potreba Pa ako kroz to gledas brak onda ne da nisi brajko pravoslavan nego si sebican al malo ti se igra s Bogom. Vole ljudi svoju slobodu vise nego ista. A to je najveca tragedija u svemu. PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 Када се каже: "Анка или камилавка " не даје се рок, већ се остави временска ширина, испуњења . Неко и у 70-oj, може да оде у монахе, а неко да заснује брачну заједницу исто са 70 год.Тако да се оставља на тумачу, да има ширину приликом тумачења горе наведеног става .Следи, да није уско правило већ тумач. У једном манстиру као типик дотичног манастира , је одређено да се рецимо пије једна шоља кафе дневно, али није одређена величина шоље, па се паметни монаси досетили и пију једну дневно али из такве шоље која више личи на шерпу него на шољу...... PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Мај 5, 2016 Пријави Подели Написано Мај 5, 2016 ja ne znam sta su pojedini ljudi tu navalili na zene, zensku vjernost , ja recimo izuzetno postujem zene, vise neg onaj imitator ronald, od svih apostola najdraza mi je sveta ljubica , kad idem na liturgiju obavezno biram da zensko vodi obred, bez zenske ruke blagodati nema, al kad ovdje na forum udje neko magare ili jos gore june, onda ono ne zna da izadje a da ne popljuje po nasim zenama PredragVId, Џуманџи and -Владимир- је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука