Jump to content

За све љубитеље пива

Јаков.

Препоручена порука

ven9ce7278d3pivocprofim.jpg

Kakva je situacija sada

Za razliku od velikih serijskih proizvođača piva koji zbog potreba tržišta, a pre svega zbog svojih finansijskih potreba, ne mogu da ispoštuju osnovne zakne tehnološkog postupka, te su primorani, da zbog velike tražnje izbacuju piva koja nisu odležala ni minimum potrebnoga vremena da bi se PRIRODNI hemijski procesi fermentacije i jedinjenja završili kako je to potrebno!!
Iz tih razloga, veliki industrijski proizvođači su primorani da na veštački i na neprirodan način potpomažu proizvodnju svoga piva.
Dodavajući čitav arsenal hemijskih supstanci (aditivi, enzimi, sredstva za stabilizaciju, ubrzanje vrenja, i fermentacije) na žalost, umesto osnove...ječmenog slada, mnogi proizvođači sve više pribegavaju dodavanju kukuruzne krupice, pirinča i ostalih surogata...!!

Da bi zadovoljili potrebe tržišta zbog takvog "kvaliteta" piva njihovi konzumenti i potrošači imaju čitav niz nus-pojava pri konzumiranju kao što su: gorušica (kiselina), nadimanja i naduvanja prilikom ispijanja piva, i naravno...staru poznatu boljku ljubitelja piva i pivopija, a to su velike glavobolje posle konzumiranja istog.
Razlog je veoma jednostavan i prost, objasnićemo Vam ga u sledećih nekoliko rečenica. Valja znati...Još u srednjem veku, tačnije 1516. godine Bavarski vojvoda Vilhelm 4.u nameri da zaštiti i obezbedi kvalitet piva kao prehrambenog artikla namenjenog svojim tadašnjim sunarodnicima (obo bi bilo jako dobro da pročitaju i prostudiraju današnja takozvana "udruženja za zaštitu potrošača"..ne retko, a gotovo po pravilu lobisti, i produžene ruke velikih multinacionalnih kompanija i svetskih korporacija i monopolista) doneo je zakon o čistoći proizvoda tj.

ZAKON O PROIZVODNJI PIVA (REINHEITSGEBOT)

Ovaj zakon je u Bavarskoj, kada je proizvodnja piva u pitanju I DAN DANAS NA SNAZI..!!
A on konkretno i jednostavno kaže da se :bla: proizvodi od: ječmenog slada, hmelja, kvasca i vode. Pored Bavarske, ovog zakona se danas pridržava još samo i Češka pivarska industrija...

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 261
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Hahahaha! Tačno!   :)

Ovdje je taj slavni češki "Pivni zakon":

V právním řádu České republiky se pivem zabývá zejména vyhláška č. 335/1997 Sb., která provádí zákon o potravinách (zákon č. 110/1997 Sb.). Vyhláška obsahuje jak definici piva (viz dolů), tak požadavky na výrobu a jakost, členění piva a jeho označování.

dada je kvašený, slabě alkoholický nápoj vyráběný z obilného sladu, vody a chmele pomocí pivovarských kvasinek.

Podle českých norem se pivem rozumí: pěnivý nápoj vyrobený zkvašením mladiny připravené ze sladu, vody, neupraveného chmele, upraveného chmele nebo chmelových produktů, který vedle kvasným procesem vzniklého alkoholu (ethanolu) a oxidu uhličitého obsahuje i určité množství neprokvašeného extraktu (§ 11 písm. a/ vyhlášky č. 335/1997 Sb.).

http://beer.ss1.cz/

Подели на овим сајтовима

O EFESU

Za ovu sam se pivarsku kuću zainteresovao ne samo zato što su naši (Turci) već i zato što je ona prilično mlada...

Pivara EFES je osnovana 1969. godine a danas ima svoje ispostave i proizvodnju u 16 zemalja, od kojih je jedna i Srbija. Centrala je naravno u srpskom Istanbulu.

Po popularnosti je na 8. mestu u Evropskim okvirima a na 5. po svemu ostalom.

U Srbiji pod EFES-om se proizvode i sledeći "domaći" brendovi...

VAJFERT, VAJFERT BELO, PILS PLUS, ZAJČARSKO i STANDARD (CG)

Постављена слика

Ovo 0304_smile4 u neobičnoj boci ima i u Srbiji da se kupi. Malo je veća cena, ali nisam ga probao do sada...

Neko da podeli iskustvo..

Подели на овим сајтовима

Preporučujem ovu stranicu za ljubitelje napitka od ječma

http://beeradvocate.com/

Подели на овим сајтовима

Dragi nemoj da mi spamuješ temu sa vinom, nego otvori posebnu temu...

greengrin

0304_smile4

Ovo je za normalan svet koji voli greengrin.

Подели на овим сајтовима

O EFESU

Za ovu sam se pivarsku kuću zainteresovao ne samo zato što su naši (Turci) već i zato što je ona prilično mlada...

Pivara EFES je osnovana 1969. godine a danas ima svoje ispostave i proizvodnju u 16 zemalja, od kojih je jedna i Srbija. Centrala je naravno u srpskom Istanbulu.

Po popularnosti je na 8. mestu u Evropskim okvirima a na 5. po svemu ostalom.

U Srbiji pod EFES-om se proizvode i sledeći "domaći" brendovi...

VAJFERT, VAJFERT BELO, PILS PLUS, ZAJČARSKO i STANDARD (CG)

Постављена слика

Ovo 4chsmu1 u neobičnoj boci ima i u Srbiji da se kupi. Malo je veća cena, ali nisam ga probao do sada...

Neko da podeli iskustvo..

Ја сам га пробао и мени је одлично.Нема горак укус и не боли ме глава од осталих ћопавих  :cheesy:  пива..а јесте скупље па цена је негде 80-100 у ИДЕИ пошто мора и боца да се плати осим ако не однесеш исту.  319.gif

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Пио сам га,мада не тако скоро.Колико се сећам,прилично је избалансирано.Нема толико оне фине горчине која је заштитни знак Вајферта а не издваја се ни садржајем непревреле сладовине.Ефес иначе користи и пиринач у производњи и њему може захвалити за нешто постојанију и гушћу пену од оне која се може видети код наших светлих пива.Све у свему класичан лагер који се ни по чему не издваја од већине њему сличних.То наравно не значи да бих одбио понуђену ми боцу...

ishouldneverhaveswitche.jpg

Подели на овим сајтовима

У Русији у свакоиј продавници има милион врста пива. Али квалитет је :). Само пар врста је добро. Остало нема везе. Чак је толико лоше да се осећа алкохол, тј. мирише на алкохол. Јер попијеш две флаше на празан стомак има да те увати.....

Подели на овим сајтовима

kolko se sećam brate negde sam pročitao da su rusi prešli sa votke na pivo..da su sada pivopije...ali ajde ti si na licinu mesta...

Nego šta sam hteo reći...da..

Koja je najbolja ambalaža za pivo...od 4 koje su zastupljene kod nas...

1. flaša (staklena)

2. limenka-konzerva (verovatno neki aluminijum, ne znam stvarno od čega je legura)

3. flaša (plastična)

4. flaša (q-pack)..mada meni izlgleda kao da je plastika, tamo su nešto napisali da to i nije baš plastika..

Naravno da je bolje od svega ovog točeno pivo...direkt...ali bih se zadržao na ambalažama..

Naravno i zašto je, ako je recimo nešto bolje...

Подели на овим сајтовима

Staklena je od svih ambalaža najbolja.Većina plastične ambalaže propušta UV zračenje,što i te kako utiče na :D koje je u takvom pakovanju,neke mogu da ispuštaju toksične materije( molekule).U izradi plastike se koristi bisfenol,hemijska supstanca koja je štetna po zdravlje.I samo pivo u takvoj ambalaži je osetno drugačijeg ukusa nego u stakenoj.Limenka se pravi od aluminijuma i čelika .U izradi aluminijumske ambalaže koriste se neki dozvoljeni standardi koji obezbeđuju  ili definišu maksimalnu dozvoljenu masu sadržaja elemenata legure i nečistoće aluminijuma.Oduvek sam se pitala koliko se to poštuje,jer i malo veća koncentracija bakra u dodiru sa pićem i hranom može da nanese veliku štetu zdravlju.Za q-pack nisam sigrna osim što znam da sprečava ulazak vazduha u bocu ali nisam  sigurna od čega se tačno pravi,mada neka vrsta plastike jeste u pitanju.Proizvodnja staklenih ambalaža je skupa,naročito u našoj zemlji gde su staklare propale skroz,osim toga transport je lakši sa ambalažom koja nije staklena.Ne znam da li ste znali da staklenu ambalažu za pivo uvozimo iz Hrvatske uglavnom,jer ovde nema gde da se proizvodi.A da zašto je staklena ambalaža najbolja?Staklo se pravi od kvarcnog peska sa različitim dodacima sode i kreča recimo.Sama izrada stakla obezbeđuje postojanost materijala od kojih se pravi,tako da je najmanje štetna za zdravlje,osim toga ne propušta kiseonik niti štetna zračenja a pivo je iz staklene ambalaže  1000000001010 ukusa.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Kako je lepo kad neko ovako stručan to objasni...

Hmmm...meni je lakše da uzimam limenke, ali da se razmisliti i svakako da ću više obratiti pažnju na staklenke.

Ionako za većinu njih više ne treba kaucija. Mislim bar za ove strane 0.33.

Mada meni je naravno ono nepasterizovano što može samo par sati da bude, i što se može u nekim kavanama naći koje imaju svoju proizvodnju....najbolje..

U Zemunu imamo jednu takvu kafanu, koju neću pominjati radi zabrane promidžbenih poruka, a ko zna zna. Oni imaju i svoj brod na kome se isto služi njihovo nepasterizovano "prljavo" 1000000001010.

Подели на овим сајтовима

kolko se sećam brate negde sam pročitao da su rusi prešli sa votke na :cheesy:..da su sada pivopije...ali ajde ti si na licinu mesta...

Nego šta sam hteo reći...da..

Koja je najbolja ambalaža za pivo...od 4 koje su zastupljene kod nas...

1. flaša (staklena)

2. limenka-konzerva (verovatno neki aluminijum, ne znam stvarno od čega je legura)

3. flaša (plastična)

4. flaša (q-pack)..mada meni izlgleda kao da je plastika, tamo su nešto napisali da to i nije baš plastika..

Naravno da je bolje od svega ovog točeno pivo...direkt...ali bih se zadržao na ambalažama..

Naravno i zašto je, ako je recimo nešto bolje...

ом домаћих,(односно оних који имају неку мени приступачну цену па могу да их узмем више комада  smej.gif ,не рецимо Гинис или Хајнекен ) најбоље ми је Никшићко у лименци,а и иначе за нијансу ми се више ђају пива из лименке.Е сад то може бити и због тога што кад пијем из флаше увек запеним ко луд,мислим направим пену у флаши  :cheesy: е сад колико с епоштују стандарди,не бринем се превише,жртвовао бих коју годину живота за боље пиво  facenew22222222

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Potrebna mi je informacija o pivu Grolš (valjda se tako čita)...

Постављена слика

Nisam ga viđao da ima da se kupi u regularnim prodavnicama, ali sam ga viđao u inostranstvu...

Znači pitanja su:

- Koja pivara pravi to grolš pivo...(da li je to neka koja ima i kod nas...)

- Zašto se grolš flaša zatvara sa posebnim čepom a ne kao ostale...i da li taj grolšov patent zatvarač može da se koristi i nakon otvaranja. Recimo da se sipa paradajiz i zatvori sa tim istim čepom...?

- Sve ostalo o grolšu što nisam pitao a relevantno je..i naravno najbitnije pitanje...

- Valja li to čemu?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...