Jump to content

Дара из Јасеновца

Оцени ову тему

Препоручена порука

Критичари, ако можете боље изволите. Само је глупо што ви савршени нисте први нешто урадили него су морали ови несавршени.

Подели на овим сајтовима

Kad sam već spomenuo Šindlera, ima ona scena kad se skupljaju zlatni zubi na sto, prstenje, nakit, sve što su nacisti poskidali sa živih ljudi nekom monstruoznom metodom, bukvalno da ti se povraća od težine scene, do tad tako nešto nisam video. Ili scena kad Fajns random puca po logorašima,u momentu shvatiš kako je ljudski život beznačajan u njegovim očima, kako od opstanka pravi lutriju i odmah ti dođe da uskočiš u scenu i uradiš mu svašta i tad se automatski identifikuješ sa logorašima, bukvalno dobiješ fizičku reakciju na scenu. E TO ja ovde, između ostalog, nisam video, nisam video dramatičnost života u Jasenovcu. A tek neki Amer u Minesoti ne bi.

DA NE KAŽE NEKO KAKO SAM IZJAVIO DA ŽIVOT U JASENOVCU NIJE BIO TEŽAK DA OBJASNIM: Da, znam o Jasenovcu sve što je pisano i ispričano, znam koliko je to iskustvo bilo stravično i nemerljivo tragično, ali ovaj film mi nije nadogradio to. Nije me potresao, negde je zaboo sa scenarijom, tehničkom izvedbom, realizacijom.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Марек рече

Kad sam već spomenuo Šindlera, ima ona scena kad se skupljaju zlatni zubi na sto, prstenje, nakit, sve što su nacisti poskidali sa živih ljudi nekom monstruoznom metodom, bukvalno da ti se povraća od težine scene, do tad tako nešto nisam video. Ili scena kad Fajns random puca po logorašima,u momentu shvatiš kako je ljudski život beznačajan u njegovim očima, kako od opstanka pravi lutriju i odmah ti dođe da uskočiš u scenu i uradiš mu svašta i tad se automatski identifikuješ sa logorašima, bukvalno dobiješ fizičku reakciju na scenu. E TO ja ovde, između ostalog, nisam video, nisam video dramatičnost života u Jasenovcu. A tek neki Amer u Minesoti ne bi.

Сличне сцене си могао да видиш овде. Очигледно си пропустио филм. 

А свакако искористи прву прилику да одеш у Јасеновац.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Марек рече

E TO ja ovde, između ostalog, nisam video, nisam video dramatičnost života u Jasenovcu. A tek neki Amer u Minesoti ne bi.

Ja jesam, al okej to je svaciji licni utisak.

Dobro, onda nek ovaj prvenac posluzi da mi srbi se malo vise informisemo o nasim stradanjima, ne moraju stranci. Za njih cete vi koji to bolje znate snimiti vec nesto. 

Подели на овим сајтовима

Ја сам филм управо погледао. И сад разумем зашто срби вековима ћуте. Не бране се и не говоре. А то је зато што је истина толико сурова и болна да је просто немогуће изговорити. После овог филма и све када тако погледам кроз историју уназад, данас сам прогутао највећи чемер и тугу што је чашу прелило до самог врха. Исплакао сам душу своју и идемо даље и данас се заклиљем сам себи да више нити јенде речи нећу проговорити. Одох да препливам саву у миру и тишини. Збогом!

Праведни, дуготрепељиви и многомилостиви Боже, Ти си из љубави допустио ова моја страдања. Ти нас рањаваш, али и лечиш ране, Ти нас обараш и Ти нас подижеш; Ти кажњаваш своја чеда, али их смрти не предајеш. Оче небесни, као пример трпљења дао си нам Сина Твога љубљенога, да сви следимо Његов пример.

Укрепи ме да идем за Њим, по овоме путу туге и да узиђем у Царство небесно. He допусти да искушења истргну реч Твоју из мога срца, да ослабе моју веру и да утуше моју молитву, да изазову нетрпељивост и да ме наведу на роптање и негодовање против Тебе. Немој ме оптеретити са превеликим старадањима. Опомени се да сам прах и пепео. Укрепи моје раслабљене руке, и оснажи моја уздрхтала колена. Твоја воља је да страдам и да будем ожалошћен, али Ти ми даруј трпљење и укрепи ме да победим зло. Претвори моју тугу у радост, моја страдања овенчај чашћу, а моје понижење са славом; Јер Ти си једини истинито укрепљење и сила раслабљених, Ти си пристаниште витланих буром, и Теби славу узносим кроза све векове. Амин.

„Господе, Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног. Амин!“

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Вилер Текс рече

Сличне сцене си могао да видиш овде. Очигледно си пропустио филм. 

А свакако искористи прву прилику да одеш у Јасеновац.

Nisam. Ako si se ti unapred pripremio na to, onda dobro. I ne lurkuj više, očigledno ne shvataš o čemu pričam. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Марек рече

Kad sam već spomenuo Šindlera, ima ona scena kad se skupljaju zlatni zubi na sto, prstenje, nakit, sve što su nacisti poskidali sa živih ljudi nekom monstruoznom metodom, bukvalno da ti se povraća od težine scene, do tad tako nešto nisam video. Ili scena kad Fajns random puca po logorašima,u momentu shvatiš kako je ljudski život beznačajan u njegovim očima, kako od opstanka pravi lutriju i odmah ti dođe da uskočiš u scenu i uradiš mu svašta i tad se automatski identifikuješ sa logorašima, bukvalno dobiješ fizičku reakciju na scenu.

Ja sam ovde imala fizičke reakcije na scene :D možda je do osobe, uglavnom svaka scena sa Darom, njenim ocem mi izazviva te reakcije...i emotivne reakcije na scene sa decom npr.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Марек рече

Nisam. Ako si se ti unapred pripremio na to, onda dobro. I ne lurkuj više, očigledno ne shvataš o čemu pričam. 

Ти си можда доживео филм другачије, али оно што си описао ја сам овде доживео. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Maslacak_ рече

Ja jesam, al okej to je svaciji licni utisak.

Dobro, onda nek ovaj prvenac posluzi da mi srbi se malo vise informisemo o nasim stradanjima, ne moraju stranci. Za njih cete vi koji to bolje znate snimiti vec nesto. 

Ako će neko tek na osnovu filma da se informiše o Jasenovcu, ne znam koliko će da uspe.

I DA PONOVIM OPET, AMAN LJUDI, NE UMANJUJEM JA STRADANJA LJUDI U JASENOVCU AMAN AMAN AMAN! Govorim o tome kako je film NEUBEDLJIV, kako je stereotipan i nije iskoristio svoj potencijal. Da sam Kanađanin koji gleda Daru i Hotel Ruandu rekao bih da me je Hotel Ruanda više potresao iako su filmovi sa skoro identičnom premisom.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, J_a_n_a рече

Ja sam ovde imala fizičke reakcije na scene :D možda je do osobe, uglavnom svaka scena sa Darom, njenim ocem mi izazviva te reakcije...i emotivne reakcije na scene sa decom npr.

Joj ne znam, mene je Kostić sa onim svojim drvenim likom odmah poremetio. Takođe, očekivao sam od scene sa srbosekom da bude snažnija, da bar ona izazove reakciju. Loš mi je i rad kamere, ne znam, nisam zanemeo, baš me nije potreslo.

Подели на овим сајтовима

@Марек Moram da dodam da ljudi koji su preživeli rat će emotivnije reagovati, pritom mislim na ratove 90-ih a pogotovo oni koji su imali nekog u Jasenovcu, i to je prirodno, i drugačije će sagledavati neke scene. Pričam ti ovo zbog onog dela o društvenim mrežama i da ljudi piju lekove za smirenje unapred, ne zameri.

Svakako odgledaj film do kraja. 

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Вилер Текс рече

Критичари, ако можете боље изволите. Само је глупо што ви савршени нисте први нешто урадили него су морали ови несавршени.

Nema potrebe. Prenosimo utiske kao gledaoci, ne mora svima da se svidi.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Вилер Текс рече

ima sajtovi na eng. govornom podrucju koji nalaze mane i najboljim filmovima, i ako se citaju ispasce skoro svaki film kao neko smece ali kada se pogleda film je dobar,.... ja sam trenirao razne borilacke sportove i kada gledam najbolje akcione filmove meni je pomalo 'smesno' kako su odradjene fight scene jer mogu da uocim detalje koji nisu realni u stvarnom fightu, ali opet volim da pogledam dobar fight film koji ostavlja utisak.... i Dara ima mana, ali mislim da je postigao ono zbog cega je i snimljen.... i jos uvek me nesto steze u grudima posle filma...

Подели на овим сајтовима

Мислим да је ова девојчица Биљана Чекић  одлично одиграла Дару и верно приказала њену борбу, храброст и  одлучност да испуни мајци завет. Израз лица јој је одлучан јер није дозволила да је  обузме очај услед губитака најближих и свега што се дешававало. Наравно да није могла сама и ту су и сви остали који јој помажу.

Мој утисак је да ово није класичан играни филм већ је више некако приказан у симболици. Сигурно је да је могло боље али ипак не верујем да је буџет био ни приближан буџету Шиндлерова листе нпр. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...