Jump to content

Личност Стефана Немање на удару Блиц-а

Justin Waters

Препоручена порука

пре 11 часа, Bokisd рече

pa ko je onda drugi otac nacije,....valjda i mi mozemo da imamo neku odredjenu licnost koja treba da bude otac nacije kao i druge nacije,.... i polako bre Avocado sa to bulaznjenje...

Мени та прича о очевима нације није баш јасна. Знам да Хрвати и Бошњаци непрестано апострофирају Добрицу Ћосића као "оца" српске нације, сад чујем да је Немања тај отац.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Тражитељ рече

Мени та прича о очевима нације није баш јасна. Знам да Хрвати и Бошњаци непрестано апострофирају Добрицу Ћосића као "оца" српске нације, сад чујем да је Немања тај отац.

Бошњаци? Има Срба који се презивају Бошњак. Да им они нису очеви нације? :)

Потпуно је јасно да ке Стењан Немања отац српске нације јер је први створио јаку српску државу. То је јасно као дан. Не знам шта ту има да се објашњава.

Немојте људи да пишемо дисертације да је вода мокра.

Иначе људи који пишу овакве бљувотине о Стефану Немањи су умни болесници.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Тражитељ рече

не занима је изградња и шминкање Београда док мања места пропадају

Znaš šta je najgore, što Beograd i nakon svog šminkanja izgleda loše...i često pomislim ako je takva situacija u glavnom gradu kakva je u manjim mestima...

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Тражитељ рече

Штета је што ти није јасна, али смо ту криви као народ што се нисмо довољно потрудили да посветимо у јавном простору довољно пажње својим коренима. Постојала је недавно једна сјајна идеај оца Ненада Илића да се направи играни филм о оцима српске нације Сави и Симеону (у сарадњи са хиландарцима, академицима итд.), нажалост финансијска подршка је изостала. Свакако фали нам оваквих садржаја - који би људима дали обрисе смисла у времену потпуног бесмисла.

Што се тиче људи попут твоје мајке, таква је и већина мог окружења. То су људи које као што си и сам рекао не интересују Немање Симеони Саве, у кончини (сад говорим о већини људи мог окружења) брига их апсолутно за историју, духовност, ишта што се сеже дубље од површности уобичајене свакодневневнице. Желе да живе лепо и у уређеној држави и хвала Богу, међутим то је то. Икакви дубљи смислови ичега су ван њихове сфере интересовања. Aли сви они редовно имају шта да кажу (углавном негативно) о стварима које их не интересују и о којима не знају ништа. То их не чини нашим непријатељима, али их чини странцима за наш поглед на свет, чини да не можемо да се споразумемо лепо и долази до трвења логично. Ништа страшно ако у свему томе задржимо љубав и поштовање што нажалост често изостаје.

Али то су људи који деценијама живе у распалој земљи навикли су с тим да се боре цинизмом, неповерењем и неинтересовањем и ако изостане унутрашњи духовни напор тешко да ће доћи до метаноје. Али са младима са може радити, на младе се може утицати а они показују тенденцију интересовања ка питањима духовности, националне историје итд. Зато имати завршен храм Светог Саве и споменик Стефану Немањи и друго многима делује као небитно, нама делује као повратак себи а младима може да делује као узор и водиља за живот. Ако се формирају и окупљају око светитеља, цркве, у литијама а не око друга тита или било ког другог земаљског испрдка који би собом себе да обожи, онда можда има наде за ову нашу Србију у будућности.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Avocado рече

Pa nije... nije začetnik ničeg osim svoje dinastije... Srbi su postojali pre njega... imali su i vladarsku dinastiju i bili hrišćani par vekova pre Nemanje... 

Time što ne poznaješ istoriju svog naroda i države ne činiš nikakvo poštovanje ni Nemanji ni narodu ni državi... samo baljezgaš... 

Ne znam koju "ideju" zamišljaš da je Nemanja imao, a koju su drugi nadogradili... 

Vrlo je jednostavno, Nemanja je uveo Vizantijsku ideju simfonije drzave i crkve i kod nas, i da nije bilo njega dosao bi neko drugi posle njega, ili bi nastavili da postojimo nekim drugim istorijskim i civilizacijskim tokom.

I zato kao zacetnik te ideje moze da se nazove zacetnikom i ocem nase nacije i mi se prepoznajemo kao pravoslavna drzava i nacija.

Druga je stvar sta ti u svom umu zamisljas sta je Srbija. Just_Cuz_19

• Оплаках :)) 1
Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, sampaganini92 рече

Што се тиче људи попут твоје мајке, таква је и већина мог окружења. То су људи које као што си и сам рекао не интересују Немање Симеони Саве, у кончини (сад говорим о већини људи мог окружења) брига их апсолутно за историју, духовност, ишта што се сеже дубље од површности уобичајене свакодневневнице. Желе да живе лепо и у уређеној држави и хвала Богу, међутим то је то. Икакви дубљи смислови ичега су ван њихове сфере интересовања. 

Ово је опасна замена теза. Потпуно иста као кад "они други" причају да је свако кога занима историја и нпр. подржава овај споменик затуцани, необразовани националиста.

То што неког не занима коришћење историје и национализма у дневно-политичке сврхе, не значи да нема никакву духовност и да га заболе за историју и било шта осим уобичајене свакодневице. Оно, сигурно има и таквих, али да су сви такви је ипак само предрасуда. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Тражитељ рече

Gledam na wikiju, kazu,..... Otac nacije je počasni naslov davan osobi smatranoj pokretačem osnivanja svoje zemlje, države ili nacije. Izraz "utemeljitelj" se može se primjenjivati na više od jedne osobe....

Mozda i mogu da se slozim da moze da se primenjuje na vise od jedne osobe, ako takve licnosti imaju slican uticaj i ulogu na stvaranju neke drzave i nacije.

U tom smislu su sigurno postojale licnosti kao Nemanja koji su imale slican uticaj na stvaranje nase drzave i nacije, ali eto Nemanja kao pokretac stvaranja nase drzave i nacije i vere i crkve kako se prepoznajemo danas, onda ima neku sitnu prednost. 

Ima recimo Mercedes, zna se ko je osnovao i prvi pokrenuo ideju o jednom takvom brendu automobila i oni se vode kao osnivaci (otac) Mercedesa, ali je ipak sama ideja danas nekim drugim ljudima razvijena i unapredjena, tako da i tim ljudima takodje pripada zasluga za jacanje i napredovanje Mercedesa. Ali se ipak kao osnivaci ovog brenda vode ljudi koji su to i pokrenuli.

Tako slicno neka analogija i sa Nemanjom. 

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, sampaganini92 рече

Што се тиче људи попут твоје мајке, таква је и већина мог окружења. То су људи које као што си и сам рекао не интересују Немање Симеони Саве, у кончини (сад говорим о већини људи мог окружења) брига их апсолутно за историју, духовност, ишта што се сеже дубље од површности уобичајене свакодневневнице. Желе да живе лепо и у уређеној држави и хвала Богу, међутим то је то. Икакви дубљи смислови ичега су ван њихове сфере интересовања.

Пази, не значи то нужно да су они оперисани од дубљег смисла, него да им је досадило да их читавог живота вуку за нос они који злоупотребљавају виши смисао. Ја само кажем да такви људи нису наши непријатељи, јер они нису против српства, нису против православља, нису против националне историје, нису за укидање Републике Српске, нису за независност Косова, док Друга Србија јесте против свега тога. Има људи који су против српства и православља као таквог, док је маса људи против оног лошег што се накотило и унутар српства и унутар православља. За мене су такви људи савезници, а не непријатељи. Српство је широко и православље је широко, не треба нико да доприноси стварању утиска како је ту место само за једноумне људе, јер се тако ствара секта а не нација.

Иначе је читава ова прича и споменику Немањи беспредметна. Већ за коју годину ће он полако постати један од симбола Београда, а кроз једну генерацију, у Србији ће живети нараштај који неће моћи да замисли Београд без храма Св. Саве и величанственог споменика Стефану Немањи на Савском тргу, као што ми не можемо да за замислимо без Победника на Калемегдану. Ми смо победили, противници Стефана Немање су страна која није превагнула и баш у тој победи треба бити достојанствен и широк и настојати да се придобију људи, а не да се понашамо као гневни губитници који су свесни да је ово њихових "5 минута" и да ако се сад не обрачунамо са свима који не мисле као ми, наступиће крај нације, нестанак Срба и нестанак православља.

Цитат

Штета је што ти није јасна, али смо ту криви као народ што се нисмо довољно потрудили да посветимо у јавном простору довољно пажње својим коренима. Постојала је недавно једна сјајна идеај оца Ненада Илића да се направи играни филм о оцима српске нације Сави и Симеону (у сарадњи са хиландарцима, академицима итд.), нажалост финансијска подршка је изостала. Свакако фали нам оваквих садржаја - који би људима дали обрисе смисла у времену потпуног бесмисла.

И ту сам неко ко није сасвим неписмен по питању националне историје, већ је то једно подручје којим се аматерски* бавим читавог живота.

("Аматерски" у изворном смислу бавити се нечим из љубави и посвећености, од латинског amare, јер по струци нисам историчар и не бавим се историјом за плату или у оквиру описа посла.)

Ја лично не сматрам Св. Саву и Стефана Немању очевима нације, иако немам ништа против тога да их појединци тако наводе у својим студијама, књигама, идејама. И не спорим да можда и хоће једног дана бити очеви неке нове, трансформисане српске нације будућности која се тек сада рађа.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, GeniusAtWork рече

Ово је опасна замена теза. Потпуно иста као кад "они други" причају да је свако кога занима историја и нпр. подржава овај споменик затуцани, необразовани националиста.

То што неког не занима коришћење историје и национализма у дневно-политичке сврхе, не значи да нема никакву духовност и да га заболе за историју и било шта осим уобичајене свакодневице. Оно, сигурно има и таквих, али да су сви такви је ипак само предрасуда. 

Ја сам говорио о већини људи у мом окружењу, притом то нису глупи људи они су тога свесни и уопште не негирају ту чињеницу. Просто речено доследни материјалисти. Мени се чини да то није само већина људи у мом окружењу већ већина људи генерално, мада можда и грешим. Ја бих заиста волео да већина људи које свакодневно сретнемо на улици има духовне тенденције интересовања итд. али мислим да нажалост то није случај.

Уосталом то је врло лако проверити кад уђеш у конверзацију са неким на те теме, видиш зна ли ишта о томе или не. Ако не зна није стога што је необразован већ што га просто речено не интересује. И не причам о дневно-политичким стварима јер тад се најчешће и активирају људи опет нажалост јер су бомбардовани извесним дешавањем хтели не хтели, већ причам о конкретном сагледавању историје, националне мисли, духовности итд.

А о људима који ће судити о некоме ко има благонаклон став о споменику као необразованом националисти је беспредметно говорити, њих нисам ни узимао у обзир јер су или злонамерни или глупи.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Вилер Текс рече

Бошњаци? Има Срба који се презивају Бошњак. Да им они нису очеви нације? :)

Да, мислио сам на чланове српске фамилије Бошњак из Меленаца код Зрењанина, не на неки тамо народ који не постоји... :D

Цитат

Потпуно је јасно да ке Стењан Немања отац српске нације јер је први створио јаку српску државу. То је јасно као дан. Не знам шта ту има да се објашњава.

Немањићи нису стварали српске државе, него државе својих феудалних поседа. Појам народности је тада био од другоразредног значаја, најбитнији су били сталеж, па вера. Босна је била земља насељена Србима, јужна Далмација је била земља насељена Србима, Панонија и Подунавље су били земље насељене Србима, а све те земље су биле од нула (0) интереса за Немањиће, са изузетком Драгутина који је можда имао Срем под својом контролом, а можда и није, јер се тад Сремом називала и Мачва и Срем.

Ово све што кажеш си у праву и да ту буде 100% јасно: за мене је Стефан Немања личност од прворазредног значаја, његов живот је био фасцинантан, његова старост и смрт свети, а потомство и лоза коју је оставио импресивни. Па то је наша једина средњовековна династија која је оставила неког трага и ударила темеље нечега што покушавамо да створимо данас. Само нисам за те изразе "отац нације" и сличне, то бих оставио шалабајзерским нацијама да имају такве ствари. Нацијама које имају племенско порекло или датум настанка и кумове који су им дали име.

Цитат

Иначе људи који пишу овакве бљувотине о Стефану Немањи су умни болесници.

Наше је да не будемо и ми умни болесници, и то је све.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, sampaganini92 рече

Ја сам говорио о већини људи у мом окружењу, притом то нису глупи људи они су тога свесни и уопште не негирају ту чињеницу. Просто речено доследни материјалисти. Мени се чини да то није само већина људи у мом окружењу већ већина људи генерално, мада можда и грешим.

Овде треба повући оштру границу између оних који су материјалисти због похлепе, жеље за богатством и постављања материјалног изнад духовног, и оних који су "материјалисти" јер отпадају с ногу од посла 16 сати дневно борећи се са егзистенцијом и како би прехранили своју децу, ученике/студенте у свом дому, незапослене чланове породице или старе и болесне чланове домаћинства.

Такви људи нису материјалисти, они су мученици. И није им нико испрао мозак, него их је живот научио да иза прича о идеалима углавном стоје преваранти, а ако не баш преваранти, онда засигурно људи који баш и не стоје 100% иза тих идеала, већ их пропагирају другима. И са таквим начином живота, када у свом дому подигну генерацију која је, ако ништа друго, имала тај луксуз да поред немаштине не живи и у физичкој муци него има времена за читање и бављење вишим стварима... Када виде немар те генерације према према "материјалном", љутња коју испољавају је ствар искрене бриге да ће та генерација пропасти као неспособна да се прехрани, а не стварна мржња против виших и духовних ствари.

Знаш и сам 100% о чему говорим, о сличним стварима си писао и ти. Једноставно, није нам нација 10 људи, него неколико милиона људи. Много ту има различитих типова људи, од убица и садиста до живих светитеља, јако је опасно све их нашироко гурати у калуп непријатеља.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Тражитељ рече

Да, мислио сам на чланове српске фамилије Бошњак из Меленаца код Зрењанина, не на неки тамо народ који не постоји... :D

Немањићи нису стварали српске државе, него државе својих феудалних поседа. Појам народности је тада био од другоразредног значаја, најбитнији су били сталеж, па вера. Босна је била земља насељена Србима, јужна Далмација је била земља насељена Србима, Панонија и Подунавље су били земље насељене Србима, а све те земље су биле од нула (0) интереса за Немањиће, са изузетком Драгутина који је можда имао Срем под својом контролом, а можда и није, јер се тад Сремом називала и Мачва и Срем.

Ово све што кажеш си у праву и да ту буде 100% јасно: за мене је Стефан Немања личност од прворазредног значаја, његов живот је био фасцинантан, његова старост и смрт свети, а потомство и лоза коју је оставио импресивни. Па то је наша једина средњовековна династија која је оставила неког трага и ударила темеље нечега што покушавамо да створимо данас. Само нисам за те изразе "отац нације" и сличне, то бих оставио шалабајзерским нацијама да имају такве ствари. Нацијама које имају племенско порекло или датум настанка и кумове који су им дали име.

Наше је да не будемо и ми умни болесници, и то је све.

Не говоримо о друштвеном уређењу. Просто је он Србију тадашњу учинио јаком државом. Све то стоји да неке српске земље нису биле под његовом управом. Али је први који је има ту снагу да буде државотворни владар, супростави се озбиљно Византији и постави се ка кључни играч да тако кажем.

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Вилер Текс рече

Не говоримо о друштвеном уређењу. Просто је он Србију тадашњу учинио јаком државом. Све то стоји да неке српске земље нису биле под његовом управом. Али је први који је има ту снагу да буде државотворни владар, супростави се озбиљно Византији и постави се ка кључни играч да тако кажем.

Па реално, тако нешто... Отац српске државности, нешто у том смислу. Мало кад се каже "отац нације", вуче ми на то као да Срба није било пре њега и да их данас не би било да није било њега, а наша нација је ипак мало већа од тога.

Можда и ја ситничарим/цепидлачим. Срби су на Балкану бар од 600 година пре Стефана Немање, вршили су и опсаде Солуна, имамо из ранијег времена и владаре и територије, ко зна да ли би и Стефан Немања био толико моћан владар да се родио пар векова раније, кад су Византија и Бугарска биле 20 пута моћније и од којих никакви Часлави, Стројимири и Михаили нису могли да опстану. Великани стварају времена, али често и времена стварају великане. Као и са Карађорђевим устаноком, који називамо "првим" након пада под Турке, а заправо је "први" зато што је био први који је успешан, а био је успешан јер је Турска увелико почела да пропада. Што наравно не умањује његов значај... ту је мало незгодна ствар што ако некоме кажеш "не сматрам те за цара" не значи да га нпр. не сматраш за краља. :)

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Тражитељ рече

Ја само кажем да такви људи нису наши непријатељи, јер они нису против српства, нису против православља, нису против националне историје, нису за укидање Републике Српске, нису за независност Косова, док Друга Србија јесте против свега тога. Има људи који су против српства и православља као таквог, док је маса људи против оног лошег што се накотило и унутар српства и унутар православља. За мене су такви људи савезници, а не непријатељи. Српство је широко и православље је широко, не треба нико да доприноси стварању утиска како је ту место само за једноумне људе, јер се тако ствара секта а не нација.

Слажем се да нису наши непријатељи, па побогу то су нам пријатљеи, кумови, родбина итд. Али исто тако ми се чини да многи нису ни за цркву нису ни за националну историју нису ни за повратак Косова, некако су у некој међузони млаки на сва та питања, просто незаинтересовани. И могу да нам буду савезници у противљењу многим лошим стварима које ова власт чини али нисам сигуран да су нам савезници у неком дубљем смислу и светоназору. У односу са њима као решење видим да се личним примером и љубављу та њихова млакост преточи у нешто јасинје, да се искристалише. Па на коју страну превагне.

пре 40 минута, Тражитељ рече

Овде треба повући оштру границу између оних који су материјалисти због похлепе, жеље за богатством и постављања материјалног изнад духовног, и оних који су "материјалисти" јер отпадају с ногу од посла 16 сати дневно борећи се са егзистенцијом и како би прехранили своју децу, ученике/студенте у свом дому, незапослене чланове породице или старе и болесне чланове домаћинства.

Такви људи нису материјалисти, они су мученици. И није им нико испрао мозак, него их је живот научио да иза прича о идеалима углавном стоје преваранти, а ако не баш преваранти, онда засигурно људи који баш и не стоје 100% иза тих идеала, већ их пропагирају другима. И са таквим начином живота, када у свом дому подигну генерацију која је, ако ништа друго, имала тај луксуз да поред немаштине не живи и у физичкој муци него има времена за читање и бављење вишим стварима... Када виде немар те генерације према према "материјалном", љутња коју испољавају је ствар искрене бриге да ће та генерација пропасти као неспособна да се прехрани, а не стварна мржња против виших и духовних ствари.

Знаш и сам 100% о чему говорим, о сличним стварима си писао и ти. Једноставно, није нам нација 10 људи, него неколико милиона људи. Много ту има различитих типова људи, од убица и садиста до живих светитеља, јако је опасно све их нашироко гурати у калуп непријатеља.

Мени је јасно о чему ти говориш али мислим да немамо исте људе у виду. Ја разумем да је неко ринтајући посведневно одгајио петоро деце дао им нормалан живот и да није имао времена да се бави догматима, умним бесловесним енергијама, да посећује пређеосвећене литургије и изучава преднемањићку историју Србије итд. и хвала Богу да ће те људе Христос по срцу препознати и прихватити као своје. Али руку на срце не причамо о тим људима, јер нису то људи који се сад јављају да критикују споменик Стефану Немањи и нису то људи који мисле да је много пара спискано на Храм итд. Људи који ово причају углавном нису у претераној борби за егзистенцију и живе мање више нормално, а ја сам пре свега на њих мислио. Образоване младе-старе свеједно који нису материјалисти из похлепе него су некако суштински материјалисти, просто немају никакву животну вертикалу никакву веру нити наду сем оне у уређенију и правнију државу где би се лагодније живело. Надам се да разумеш шта хоћу да кажем.

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Avocado рече

Jok... treba da ga ne smatramo ocem nacije upravo iz poštovanja prema njemu i onima pre njega... bulažnjenje o istoriji nije poštovanje ničeg osim sopstvenih zabluda...

А који су то " они " пре Њега, толико битни за српски народ и за ток који им је св.Симеон Мироточиви одредио. Он је  дубоко  први закопао корење, па нас ветрови нису одували. Он је корен чврстог и вековног дрвета, на коме смо порасли. Е сад, што неке гране  мисле да су  настале и опстале без корења и као  блудни син   траже друго дрво(читај корен ) да се на њега накалеме(да не кажем насаде) ...е  то је већ посебна прича. Надам се повратку тих и таквих блудних синова.  

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...