Jump to content

Личност Стефана Немање на удару Блиц-а

Justin Waters

Препоручена порука

On 12. 2. 2021. at 10:14, Тражитељ рече

Моја мајка је против овог споменика, сматра то глупошћу, прањем новца и читава прича око свега је нервира. Не занимају је Стефани и Немање, не занима је изградња и шминкање Београда док мања места пропадају, занимају је обезвређене пензије, лопови на власти, упропаштена индустрија малих средина и будућност која се нуди младим генерацијама, а које се све више или исељавају из својих градова у Београд, или у иностранство.

Expand  

Ево и ја теби пластично (добро де, волим мало да се свађам ...у женској природи је  :D)

Моја мама није против овог споменика, и не сматра да је то глуспост. Зна она да  је се ту неко дебелео уградио, али ЗНА и то .... да је  у природи политичара и да на кугли земаљској а камоли у Србији не постоји такав  који  се не би уградио , када би био на власти . И она је из мањег места и њој пензија није богзна каква, и она  није гласала за Вучића без обзира на оних повремених  пензионерских  слатких бонуса . Она све то зна као и твоја мама, али  моја мама види спомених који је најзад ту, види циљ. То је оно што она види, и то је оно најбитније.Споменик је напокон ту,  нији уметнички  фијаско . Циљ је постигнут .  И Никола Пашић није био цвећка, али пропорција добробити за народ и личне уградње  је избалансирана ипак у корист народа . И то је то. Него да  ми спојимо наше две маме да се оне лепо испричају и размене мишљења. :D

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

"Читао сам разне критике споменика Стефану Немањи последњих недеља и месеци. Постоји неколико категорија пљувача, ал овде бих издвојио најиритантнију групацију, макар мени. У питању су шатро уметници, тј. естетски критичари споменика.
У већини случајева, ради се о неталентованим умишљеним "уметницима". По природи су размажени, себични, инфантилни и аутистични. Смета им локација споменика, аутор Рус, оГрОмНо ПоСтОљЕ, мач, крстови, византијски шлем, винова лоза, "жир"(хаха капираш, то је жир хаха)...С друге стране, не смета им високо постоље на гологузом Мештровићевом Победнику(који не знам шта представља), као ни мач, не сметају им малоумне инсталације модерних "уметника" ни разни апстрактни концепти урбаних полуидиота од којих не може да се живи. Воле и да се сликају поред париске гвожђурије и оне одвратне стаклене пирамиде испред Лувра. Мон дју, ти то не разумеш, то је Париз. Ок, не разумем.
Недостатак талента компензују прављењем скандала и тригеровањем јавности, јер по њима, уметност мора да провоцира, узнемирава, вређа, и то по правилу, искључиво српска национална и верска осећања и зато су НЕВЕРОВАТНО ХРАБРИ(нисам до сад видео да су вређали јеврејске и исламске вернике). Крајњи домет њиховог стваралаштва представљају "Чучавац", "Исус међу дојкама", "Божури у бутинама", "Распеће у урину"... Они ХРАБРО улазе у вашу учмалу паланачку малограђанску психу и тамо праве хаос! Јер све што је лепо, складно и пријатно за око, што не изазива мучнину и што одступа од њихових дебилних конструкција је КиЧ, ШуНд, СкОпЉиЗаЦиЈа БеОгРаДа.
Споменик Стефану Немањи је прелеп и величанствен, баш онакав какав треба да буде и какав доликује једном древном, историјском и заветном народу ?"

Подели на овим сајтовима

On 12. 2. 2021. at 15:30, Prozor na krovu рече
"Читао сам разне критике споменика Стефану Немањи последњих недеља и месеци. Постоји неколико категорија пљувача, ал овде бих издвојио најиритантнију групацију, макар мени. У питању су шатро уметници, тј. естетски критичари споменика.
У већини случајева, ради се о неталентованим умишљеним "уметницима". По природи су размажени, себични, инфантилни и аутистични. Смета им локација споменика, аутор Рус, оГрОмНо ПоСтОљЕ, мач, крстови, византијски шлем, винова лоза, "жир"(хаха капираш, то је жир хаха)...С друге стране, не смета им високо постоље на гологузом Мештровићевом Победнику(који не знам шта представља), као ни мач, не сметају им малоумне инсталације модерних "уметника" ни разни апстрактни концепти урбаних полуидиота од којих не може да се живи. Воле и да се сликају поред париске гвожђурије и оне одвратне стаклене пирамиде испред Лувра. Мон дју, ти то не разумеш, то је Париз. Ок, не разумем.
Недостатак талента компензују прављењем скандала и тригеровањем јавности, јер по њима, уметност мора да провоцира, узнемирава, вређа, и то по правилу, искључиво српска национална и верска осећања и зато су НЕВЕРОВАТНО ХРАБРИ(нисам до сад видео да су вређали јеврејске и исламске вернике). Крајњи домет њиховог стваралаштва представљају "Чучавац", "Исус међу дојкама", "Божури у бутинама", "Распеће у урину"... Они ХРАБРО улазе у вашу учмалу паланачку малограђанску психу и тамо праве хаос! Јер све што је лепо, складно и пријатно за око, што не изазива мучнину и што одступа од њихових дебилних конструкција је КиЧ, ШуНд, СкОпЉиЗаЦиЈа БеОгРаДа.
Споменик Стефану Немањи је прелеп и величанствен, баш онакав какав треба да буде и какав доликује једном древном, историјском и заветном народу ?"

Expand  

БРАВО 

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

On 12. 2. 2021. at 14:53, Рапсоди рече

А који су то " они " пре Њега, толико битни за српски народ

Expand  

Uopšte se ne izdvaja ništa posebno od ranijih velikih župana... nije podigao državu na viši nivo (to su uradili Prvovenčani kao kralj i Dušan kao car)... nije napravio neke bitne reforme... nije bitno proširio teritoriju... naravno, bitan je kao i svaki vladar Srbije i naravno da zaslužuje spomenik ali nema ništa što ga posebno izdvaja od drugih vladara... osim što je rodonačelnik najbitnije dinastije ali to sam već rekao... ovo sve važi ako pričamo o državništvu... a u svetost (i mirotočivost) se naravno ne upuštam...

Пре сат времена, Рапсоди рече

и за ток који им је св.Симеон Мироточиви одредио.

Expand  

Imaginarni tokovi, koreni i simfonije... u nedostatku istorijskih činjenica...

Он је  дубоко  први закопао корење, па нас ветрови нису одували.

Expand  

Vetrovi nisu nikad ni imali šanse da nas oduvaju... a naši koreni su minimum 5 vekova stariji od Nemanje...

Nego koji istorijski događaj ti je inspiracija za priču o korenima? Šta je to Nemanja uradio što za tebe predstavlja sađenje korena?

Он је корен чврстог и вековног дрвета, на коме смо порасли. Е сад, што неке гране  мисле да су  настале и опстале без корења и као  блудни син   траже друго дрво(читај корен ) да се на њега накалеме(да не кажем насаде) ...е  то је већ посебна прича. Надам се повратку тих и таквих блудних синова.  

Expand  

Koji su ti? I kakve veze imaju ti koji misle da nemamo korene sa onima koji ne znaju skoro ništa o korenima pa pričaju bajke?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

On 12. 2. 2021. at 16:45, Prozor na krovu рече

Tekst nije moj, navedoh i ime autora, samo da bude jasno ako je promaklo. 
I da, bravo za napisano.

Expand  

Није ми промакло, браво за аутора . 

Подели на овим сајтовима

On 12. 2. 2021. at 16:28, Avocado рече

Uopšte se ne izdvaja ništa posebno od ranijih velikih župana... nije podigao državu na viši nivo (to su uradili Prvovenčani kao kralj i Dušan kao car)... nije napravio neke bitne reforme... nije bitno proširio teritoriju... naravno, bitan je kao i svaki vladar Srbije i naravno da zaslužuje spomenik ali nema ništa što ga posebno izdvaja od drugih vladara... osim što je rodonačelnik najbitnije dinastije ali to sam već rekao... ovo sve važi ako pričamo o državništvu... a u svetost (i mirotočivost) se naravno ne upuštam...

Imaginarni tokovi, koreni i simfonije... u nedostatku istorijskih činjenica...

Vetrovi nisu nikad ni imali šanse da nas oduvaju... a naši koreni su minimum 5 vekova stariji od Nemanje...

Nego koji istorijski događaj ti je inspiracija za priču o korenima? Šta je to Nemanja uradio što za tebe predstavlja sađenje korena?

Koji su ti? I kakve veze imaju ti koji misle da nemamo korene sa onima koji ne znaju skoro ništa o korenima pa pričaju bajke?

Expand  

Evo polako i natenane citaj, 0703_read, pa onda da pricamo :

https://www.rastko.rs/knjizevnost/liturgicka/stefan-sabrana/stefan-sabrana_03_c.html

https://zitijenemanjinoodsave.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Expand  

Двапут крштени :D....е па овај други пут је пресудан , за даљи ток српске историје и за то, ко смо одакле смо и куда смо кренули . 

Expand  

То је твој субјективни доживљај....истина је другачија. Родоначелник не само најбитније династије, родоначелник нас свију . Више је Он урадио као св.Симеон Мироточиви...оно што атеисти не могу да схвате  је то, да су његове молитве за васцели српски род  учиниле много више или биле камен темељац на коме су потоњи цареви (краљеви ) зидали . Он је добра  база, добар темељ на коме је лако после зидати и стварати државу ... 

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

On 12. 2. 2021. at 16:56, Рапсоди рече

да су његове молитве за васцели српски род  учиниле много више или биле камен темељац на коме су потоњи цареви (краљеви ) зидали

Expand  

Ili da malo prevedem Avocadu.... to je kult svetog koji je bio vrlo jak u narodu i postovanje dela i lika svetoga i drzanje onoga sto je on ostavio svom narodu i drzavi..... a sta je ostavio to Avocado da procitas gore sto sam ti postavio linkove,.... (polako ne moras da zuris,... da vidis malo kakvi su ti bili preci i koreni....)

Подели на овим сајтовима

On 12. 2. 2021. at 17:07, Bokisd рече

Ili da malo prevedem Avocadu.... to je kult svetog koji je bio vrlo jak u narodu i postovanje dela i lika svetoga i drzanje onoga sto je on ostavio svom narodu i drzavi..... a sta je ostavio to Avocado da procitas gore sto sam ti postavio linkove,.... (polako ne moras da zuris,... da vidis malo kakvi su ti bili preci i koreni....)

Expand  

И ајде сад, како да му објасним да није бил, не неког тамо владара, него баш св.Симеона Мироточивог да ми  не бисмо били ту где јесмо нити  би били то што јесмо. Да би се можда клањали а не молили  са три прста...итд..итд .

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

Да ли би неко нешто битно и детаљније могао да каже о  Просигоју, Вишеславићима и  Војиславићима...наравно да не . Тако да..ди енд. :D

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

On 12. 2. 2021. at 17:28, Рапсоди рече

Да ли би неко нешто битно и детаљније могао да каже о  Просигоју, Вишеславићима и  Војиславићима...наравно да не . Тако да..ди енд. :D

Expand  

To je skoro slicno kao sa istorijom Rusije pre i posle sv. Vladimira,.... bilo je velikih ljudi i svetitelja i careva i posle Vladimira i pre njega istorija Rusa,.... ali da nije bilo njega i njegovog dela ne bi bilo ni kasnije Rusije kakve je poznajemo.... itd... (nesto mi govori da za Avocada nije jos di ende...:D)

Подели на овим сајтовима

On 12. 2. 2021. at 16:48, Bokisd рече
Expand  

Pročitao sam odavno... dakle možeš da pričaš... ako imaš nešto pametnije od simfonije...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

On 12. 2. 2021. at 17:49, Avocado рече

Pročitao sam odavno... dakle možeš da pričaš... ako imaš nešto pametnije od simfonije...

Expand  

Stvarno si procitao, svaka cast stvarno.

Sad samo ostaje koje kontekste si izvukao, mislim a sta fali simfoniji, pa to je bilo mozda jedno od najznacajnijih Vizantijskih nasledja i sve Slovenske crkve koje su primile pravoslavlje od Carigrada uzele su i ovaj model funkcionisanja drzavnosti i crkve.

Evo recimo sta pisu Bugari o Nemanji :

https://ispan.waw.pl/journals/index.php/sm/article/view/sm.2016.015

Abstract

St. Simeon – the eternal ruler of the Serbs

The article discusses the development of the cult of St. Simeon (Stefan Nemanja, ca. 1113–1199) in the thirteenth century as a core of the ruler’s ideology and a mirror of the political changes in Serbia. The main task is to discover when, how and why the founder of the Nemanidi dynasty became the first and eternal ruler of the Serbs, analyzing the choice of the biblical motifs and quotations in the introductions and in a number of other selected places in the main ideological texts of the period: two Hilandar Monastery charters, one written from the Grand Zhupan Stefan Nemanja himself in 1198, the other – written in 1207/8 by his son, Stefan the First-Crowned as well as three Vitae of St. Simeon, written by his sons St. Sava and St. Stefan and by the Hilandar’s hegumenos Domentian. The study applies the approach of biblical thematic clues, proposed by Ricardo Picchio, hitherto unused for these sources, and takes into consideration also some results obtained through the investigation of early Slavic Orthodox texts from the point of view of the same concept.

One conclusion which was arrived at is that the same tradition of biblical exegesis con­cerning the concepts of the Unfailing Mercy and Continuity of the Apostleship and the motifs of Conversion/New Nations and the Blessed Generation of the Upright, is consistently used in Serbian text for the same purpose – the affirmation of one’s own saints and, through their cults, confirmation of own “institutions of salvation” (ruling dynasty, church organization, liturgical language) as proceeding directly from God. In the three Vitae of St. Simeon different inherited models and patterns are adopted, corresponding to different versions of Ideal Ruler and of legitimization in changing political circumstances in Serbia and in European South-East in the thirteenth century. The last version, long lasting in Serbian political ideology, can be found in Domentian’s Vita (1265), commissioned by the grandson of St. Simeon, Urosh I (1243–1276) to re-confirm the legitimacy of his reign and the independence of the Serbian state after the reconquest of Constantinople in 1261. In this Vita, St. Simeon is presented as the First and Eternal Ruler of the Serbs through development of apostolic connotations in his cult, based on the concept of Unfailing Mercy, with an addition of the motifs of the Conversion/New Nations and the Blessed Generation of the Upright. As a result, St. Simeon becomes the True Baptizer of the Serbs and the First Subject of the Covenant made between God and Serbs ensuring their Salvation through the Christian Rule.

Подели на овим сајтовима

On 12. 2. 2021. at 16:56, Рапсоди рече

Двапут крштени :D....е па овај други пут је пресудан , за даљи ток српске историје и за то, ко смо одакле смо и куда смо кренули . 

Expand  

Kakve veze ima to što se drugi put krstio sa bilo čim?

пре 55 минута, Рапсоди рече

То је твој субјективни доживљај....истина је другачија. Родоначелник не само најбитније династије, родоначелник нас свију . Више је Он урадио као св.Симеон Мироточиви...

Expand  

Mensčini da ja navodim istorijske činjenice, a ti subjektivne doživljaje...

пре 55 минута, Рапсоди рече

оно што атеисти не могу да схвате  је то, да су његове молитве за васцели српски род  учиниле много више или биле камен темељац на коме су потоњи цареви (краљеви ) зидали .

Expand  

:dobro:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...