Jump to content

Devetoro Lukovića žive u divljini bogatiji od svih

Оцени ову тему

Danijela

Препоручена порука

пре 6 минута, Justin Waters рече

Amiši

Pa i oni žive u zajednici istomišljenika. Ovi su sama porodica tamo negde.

Predavala sam u jednoj seoskoj školi, u mestu gde ne idu autobusi. Deca su bila sjajna. Vrlo praktični, gimnazija ih ne interesuje, uglavnom teže stručnim školama, vredni su, pomažu roditeljima oko imanja. Većini ne pada napamet da idu u grad. Kažu sta će u gradu, pa ja ovde imam svoje ogromno imanje. Ja to vrlo poštujem. ALI svi su socijalizovani, druže se, poštuju običaje, deca su sa vršnjacima. Tako da nije u pitanju selo vs. grad, ovo je baš ekstremno.

Fun fact, offtopic-s obzirom da do tog mesta ne idu autobusi, škola plati taksi da te vozi svaki dan do posla i nazad. Kažeš čoveku kad da dođe po tebe i molim lepo, gospođetina :smeh1:.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Ивана П. рече

Изолација није добра. Господ није бежао од света.

Ne verujem da nikad nisi citala Jevandjelje. A ako jesi - kako onda ne znas da ovo nije tacno?

Hristos se vrlos cesto usamljivao. Vrlo, vrlo cesto. A to sto je narod privucen kao magnetom dolazio k Njemu i u puste krajeve je nesto sasvim drugo. Takodje, mnostvo Njegovih sledbenika - kroz vekove - zivelo je pustinjackim zivotom, a ne mali broj njih od vrlo rane mladosti.

Hriscani itekako jesu bezali od sveta, da bi stvarno bili sa svetom i zrtvovali se za njega.

I inace, ne kapiram sta to mnoge od vas svrbi kod ovakvih ljudi? U reakcijama na ovoj temi se vidi mnogo brecanja na licnoj bazi, iako ovo nema nikakve veze sa bilo kim ovde.

A sto se tice zivota u danasnjim gradovima - u najvecem broju slucajeva to je pravi antipod normalnosti: sudaraju se ljudi svakodnevno, ali ne podnose jedni druge, naselja su puna kao kosnice, a u njima zive savrseno izolovane individue. Cemu sluze takve "zajednice"?

S druge strane - izolacija ovog tipa, kakvu sad pokusavaju da nam nametnu belosvetski olosi, vidim da nekima i ne smeta, a ona je ta koja stvarno nije nimalo dobra, upravo zato sto u njenom korenu stoji isto antiljudsko otudjenje koje je i u korenu danasnjeg gradskog zivota mnogih gradova.

Kroz vekove, nepregledno mnostvo ljudi je odraslo u zabacenim krajevima, daleko od gradova i vecih naselja, pa im nista nije falilo. Bas naprotiv. I ovim ljudima bas nista ne fali, daleko su normalniji nego mnogi koji zive u gradskim sredinama.

A ja volim da se drzim one drevne otacke mudrosti - "ne spasava mesto, nego stanje duha u coveku". Ne odredjuje me ni gradski ni pustinjacki zivot, niti bilo koja nijansa izmedju ta dva, nego moje ustremljenje i ciljanost.

"Your focus determines your reality".

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

A najbolje obozavam kad se iscudjavamo nad ovakvim ljudima, ali nam je npr. ovako nesto kao normalno.

:D

...

119108309_11570314580307.jpg.ba5cc78644f415ec55ac8055d6f5ce3c.jpg

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Управо сада, obi-wan рече

Ali najbolje obozavam kad se iscudjavamo nad ovakvim ljudima, ali nam je npr. ovako nesto kao normalno.

...

To nikom nije normalno, samo trenutna situacija nalaže, ali da je normalno-daleko od toga.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Natasa. рече

To nikom nije normalno, samo trenutna situacija nalaže, ali da je normalno-daleko od toga.

Bome, ne malom broju jeste normalno. Neke od njih i licno poznajem.

I ne, situacija ne nalaze da sam u kolima nosis sve ovo ne licu.

пре 7 минута, Natasa. рече

Da, jer su bili u manjim zajednicama.

Nisu svi ziveli u manjim zajednicama, ako mislimo na isto, jer su brdska naselja uvek bila mnogo rastrkana, a ovakvih primera je bilo bas mnogo vise nego danas.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Justin Waters рече

Gradovi su danas odvratno mjesto za život, potrošačko društvo je u svom najgorem i najtoksičnijem zaletu.

Amen.

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, J_a_n_a рече

Hoće, ali će biti i emotivniji, naivniji, svaka nepravda će ih više boleti, teže će im biti da se prilagode...

A to je - lose?... Ili je bolje da budu zabetonirane copine, neosetljive na nepravdu?

`Ajte ljudi malo ukocite, pa porazmislite o onom sto pisete.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Natasa. рече

Ova tema se pretvorila u selo vs. grad, a to nije poenta. Ovde je u najmanju ruku neobično što su sami tamo negde. Kao što rekoh, ljudi su se malo umorili pa zamišljaju tako raj na zemlji. Nije baš normalno da se toliko izoluješ, a kamoli decu da povučeš sa sobom.

Nisu naši stari tako živeli, zapravo su imali možda i aktivniji socijalni život od nas što buljimo u tehnologiju.

Нису се они изоловали, већ су други побегли.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, obi-wan рече

A najbolje obozavam kad se iscudjavamo nad ovakvim ljudima, ali nam je npr. ovako nesto kao normalno.

...

To je zaštita od nesvesnog sebe

Ne znam kako da drugačije skužim pikčer 

• Хахаха 1

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Драшко рече

To je zaštita od nesvesnog sebe

:aplauz: :dobro:

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, obi-wan рече

A to je - lose?... Ili je bolje da budu zabetonirane copine, neosetljive na nepravdu?

`Ajte ljudi malo ukocite, pa porazmislite o onom sto pisete.

Svakom njegovo breme. U svom poslu sam vidio da ako si menadzer na nekom projektu, ako nemaš debelu kožu, emotivnu rezistentnost, jer se bakćeš sa trista aždaja koje bi te pojele očas posla ako nisi takav. S druge strane emotivne osobe, kada im daš neki zadatak odrade ga ko iz topa, inventni su i vrlo prilagodljivi situaciji. Na kraju krajeva, vrlo je velika laže da postoje ljudi koji nisu emotivne osobe. Ako su takvi, onda su psihopate, inače postoje momenti, kada i one navodne mentalne gromade, zaplaču kao dijete. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Justin Waters рече

Svakom njegovo breme. U svom poslu sam vidio da ako si menadzer na nekom projektu, ako nemaš debelu kožu, emotivnu rezistentnost, jer se bakćeš sa trista aždaja koje bi te pojele očas posla ako nisi takav.

Upravo tako. A ovo napisano najtacnije pokazuje samu srz danasnjeg gradskog zivota.
"Trista azdaja koje bi te pojele".

I ne, nije kriv grad kao grad za to.

Подели на овим сајтовима

Код нас у Македонији постоји једна пословица која каже: „Фали село, живеј в град“, (Хвали село, али живи у граду). Тако и сви они који хвале овог човека који се одделио од цивилизације, главно живе у градове, а без икаквог проблема, могли би да се настане у та идилична села, али неќе. Зашто? Зато што човек је друштвено биќе. Свима нама требају људи. Без људи је тешко... И није исто отиќи на одмор 1-2 седмице негде далеко од цивилизације и живети читав живот у дивљини. Приче су лепе, интересантне итд, али ја сам убеѓен да сви ви који овде хвалите и дивите се овоме човеку, да никад не би допуштили да ваша деца крену на његов пут и да се изолују у неку дивљину.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

I da dodam jos ovo, pre nego sto pocne bombardovanje komentarima :smeh1: - ja sam rodjen i odrastao u gradu. Tu sam ziveo prve 23 godine zivota. Imao sam, `fala velikome Bogu, izvrsno detinjstvo. Novcano smo bili vrlo skromni, takva su nam bila primanja, ali je sve bilo prepunjeno nasladom normalnog zivljenja.

Na ulicama mog grada i danas stoje ucrtane neizbrojive predivne uspomene. Zgrade raznih namena, koje i danas stoje i lepo sluze, svedoci su mog odrastanja. Svaki put kad ponovo prodjem pored njih pozdravim ih osmehom i mislima.

Grad moze da bude vrlo lepo mesto za zivot, ali je uslov da su ljudi - ljudi.

Danasnji svet, osakacen nepismenoscu i poluznanjem, zaleteo se u sareno blato koje mu nude dusebrizni krpelji, cije su jedine zelje zarada i vlast. Otud su se gradovi pretvorili u trkalista smrti i uzasa.

Ako/kad se ljudi ponovo unormale, i zivto u gradu moze da bude iznova lep zivot. Cak i lepsi nego pre.

Ili kako to lepo rece Balasevic - "da li su to bili bolji dani, ili smo to bolji bili mi..."

Za drustvo iz coska...

...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...