Jump to content

Оцени ову тему

Препоручена порука

У Браћи Карамазовима, Достојевски је једно мало поглавље посветио аду. Према његовом мишљењу ад је место или стање у којем ће човек себи рећи: „Касно је! Прошао сам поред свега...једино што је било потребно, једино због чега је требало живети и чиме је требало живети, више не могу да испуним и никоме више нисам потребан. Постојало је време кад је требало да волим и умом и срцем, да волим стваралачки. Сад то више не могу да урадим: ступио сам у вечност у којој се љубав излива од Бога; моја љубав више никоме није потребна. На земљи - да, она је многима била потребна, многима је било потребно да на њих обратим пажњу и да их приметим, да знам како да их погледам дубоким, проницљивим погледом, да знам како да их саслушам, а да не чујем само празне звукове и речи, него оно што се крије иза тих речи: крик, плач, радост или страх живе душе пред својим животом...“

Слика коју даје Достојевски и коју сам управо развио, јесте реална слика. Доћи ће тренутак кад ће време проћи; доћи ће тренутак кад ће већ бити касно да жалимо, да стварамо, да активно волимо...Наша љубав, наше стваралаштво, наше мисли и речи никоме више неће бити потребни, јер ћемо сви стајати пред Божијом љубављу, Божијом мудрошћу, Божијом правдом и Божијим судом.

Митрополит Антоније Блум

• Волим 1

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Подели на овим сајтовима

"Ја не само да нисам умео да постанем зао већ уопште нисам умео да постанем било шта: ни зао, ни добар, ни подлац, ни поштен, ни јунак, чак ни инсект. И ето, сад таворим , дражећи себе злобном утехом која ничему не води"

Ф.М.ДОСТОЈЕВСКИ

Подели на овим сајтовима

419446_386893978050913_1773724813_n.jpg

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

А кад постите, не будите жалосни као лицемери; јер они начине бледа лица своја да их виде људи где посте. Заиста вам кажем да су примили плату своју. А ти кад постиш, намажи главу своју, и лице своје умиј, да те не виде људи где постиш, него Отац твој који је у тајности; и Отац твој који види тајно, платиће теби јавно (Матеј 6, 16-18)

Подели на овим сајтовима

• Učini ono što se plašiš  da učinis, nastavi to da činis... to je najbrži i najsigurniji dosad otkriveni način kojim se pobeđuje strah.

• Većina važnih i zapamćenih stvari na ovom svetu postignute su od ljudi koji su nastavili da se trudei i onda kada se činilo da više nema nade.

Niko se ne obogati dok ne obogati druge.

Dale Carnegie

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Ali neki put je zbilja časnije odati se nekom zanosu, pa makar i ne razumnom, ali koji je ipak proizašao iz velike ljubavi - nego mu se nikako ne odazvati.

Dostojevski

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Kada bi čovek ostvario samo pola svojih želja, udvostručio bi svoje probleme. - Benjamin Franklin

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...