Jump to content

Да ли сте за црквенословенски језик или за српски на богослужењима и требама?

Да ли сте за црквенословенски језик или за српски на Богослужењима и требама?  

189 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за црквенословенски језик или за српски на Богослужењима и требама?

• За црквенословенски.
      32
    • За српски.
      87
    • За оба језика.
      66

Препоручена порука

Нервира ме кад видим да преводе - показао си се... показао си се... (често се понавља у тропарима и сл.),

може смешно да звучи, а   много боље је - показао се јеси...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Одговори 606
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Нервира ме кад видим да преводе - показао си се... показао си се... (често се понавља у тропарима и сл.),

може смешно да звучи, а  много боље је - показао се јеси...

овако да, ал можда је лакше за певање ... нисам упућен?
Подели на овим сајтовима

може смешно да звучи, а   много боље је - показао се јеси...

Сви преводе онако, иако је овако и боље и звучи лепше и лакше је  за појање.

Има исти број слогова као и у црквенословенском, и о томе треба да воде рачуна када узму да преводе, ради певљивости...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Moram ponovo da naglasim, nije poenta u prevodu, nego u prepevu.

зато имам тебе  :) 4chsmu1

4chsmu1 :bla: 0102_laugh Samo ti mene zezaj...

ћути тамо, немој сад да кажем да си најмлађи награђен композитор у СПЦ и да си целу Литургију скоро спремио ... УПС!  :bla:

Ako pod nagrađen podrazumevamo izvođenje na bogosluženjima... da, jesam.

A gde ćeš veću nagradu?  :)

Samo pssst. ;)

Подели на овим сајтовима

може смешно да звучи, а  много боље је - показао се јеси...

Сви преводе онако, иако је овако и боље и звучи лепше и лакше је  за појање.

Има исти број слогова као и у црквенословенском, и о томе треба да воде рачуна када узму да преводе, ради певљивости...

да, слажем се да треба све узети у обзир :)
Подели на овим сајтовима

Неким би изгледа найдраже било држати Богослужења на шатровачком.

В алтаpях святые плачyт, гyдит набат.

Битвы час yже назначен,

но это бyдет ад, тpижды ад, но ни шагy назад!

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал molimoli link=topic=8108.msg249007#msg249007 страницама зато што нагињу јереси тројезичности, а поготово због неких апокрифа који сведоче црквенословенски као ''анђеоски'' језик ...

па ништа није лоше, сем тога што је и по Јеванђељу тако :)

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8108.msg232891.html#msg232891

Стари Завет је у "оригиналу" написан на хебрејском, а Нови Завет (Јеванђеља) на грчком. Силаском Светог Духа на апостоле дато им је да проговоре на свим језицима да би могли проповедати свим народима. Зашто је ту српски онда погрешан или неподобан. Осим тога ми нисмо Анђели него Срби па нека свако говори својим језиком како нам је и дато.

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал joooj link=topic=8108.msg249007#msg249007 страницама

зато што нагињу јереси тројезичности, а поготово због неких апокрифа који сведоче црквенословенски као ''анђеоски'' језик ...

па ништа није лоше, сем тога што је и по Јеванђељу тако isus-sinai

Стари Завет је у "оригиналу" написан на хебрејском, а Нови Завет (Јеванђеља) на грчком. Силаском Светог Духа на апостоле дато им је да проговоре на свим језицима да би могли проповедати свим народима. Зашто је ту српски онда погрешан или неподобан. Осим тога ми нисмо Анђели него Срби па нека свако говори својим језиком како нам је и дато.

Jesi li sigurna da je kompletan NZ napisan na grčkom?

@Vuksan:

Pa dobro... ali stav da je neki jezik blagodatniji od drugog je po meni mnooogo besmisleniji.

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=8108.msg249007#msg249007 страницама

зато што нагињу јереси тројезичности, а поготово због неких апокрифа који сведоче црквенословенски као ''анђеоски'' језик ...

па ништа није лоше, сем тога што је и по Јеванђељу тако dada

све се слажем dada

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Савршена љубав не раздељује једну природу људи по различитим њиховим особинама, но увек гледајући на њу, све људе подједнако љуби: врлинске љуби као пријатеље, а порочне као непријатеље, чинећи им добро, и дуготрпећи, и подносећи њихове поступке, уопште не мислећи о злу, него чак и страда...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...