Jump to content

Да ли сте за црквенословенски језик или за српски на богослужењима и требама?

Да ли сте за црквенословенски језик или за српски на Богослужењима и требама?  

189 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за црквенословенски језик или за српски на Богослужењима и требама?

• За црквенословенски.
      32
    • За српски.
      87
    • За оба језика.
      66

Препоручена порука

Црквенословенски језик је итекако везан за православну веру кроз његово вишевековно присуство у богослужењу !

Он је и данас присутан у богослужбеном поретку Православне Цркве...многи свештенослужитељи служе користећи га а комплетна одговарања верног народа на Литургијама и осталим службама су на црквенословенском...

Е сад, када би се питали студенти ПБФ вероватно би био избачен из употребе али се срећом не питају kriminalac

Подели на овим сајтовима

• Одговори 606
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

... црквенословенски језик !

Молитвенији...торжественији.." православнији"

ај могу да разумем психологију удубљивања у молитву, мистику додира Бога, чак и језиком.

ал да причаш српски, да ти је матерњи, да га свакодневно користиш, да људима о Богу причаш на српском - е то је већ дволичност.

седи брате лепо и причај на црквенословенском, моли се, употребљавај га свакодневно константно па онда нешто реци да је живи језик Цркве.

можда би требало све народе да крстимо црквенословенским, па да ипак укинемо Литургију на ромском или банту језику? kriminalac

Подели на овим сајтовима

... црквенословенски језик !

Молитвенији...торжественији.." православнији"

ај могу да разумем психологију удубљивања у молитву, мистику додира Бога, чак и језиком.

ал да причаш српски, да ти је матерњи, да га свакодневно користиш, да људима о Богу причаш на српском - е то је већ дволичност.

седи брате лепо и причај на црквенословенском, моли се, употребљавај га свакодневно константно па онда нешто реци да је живи језик Цркве.

можда би требало све народе да крстимо црквенословенским, па да ипак укинемо Литургију на ромском или банту језику? kriminalac

На ком језику ти одговараш на Литургији ?

Овде је питање о богослужбеном језику а не о свакодневној комуникацији.

Да ли ти је познато да је по Уставу СПЦ и један и други језик богослужбени - подједнако !

Подели на овим сајтовима

Šta vredi što je "molitveniji,toržestveniji" kad ga ne razumeš?

То ти мислиш...

Уосталом ја сам само изнео своје мишљење на постављено питање.

Naravno,forum i jeste da iznosimo svoje mišljenje kao i da učimo jedni od drugih.Ja samo govorim iz svog iskustva da ljudi ne razumeju CKS jezik.To mi je reklo i više studenata PBF.Mislim,ako oni ne razumeju kako onda to da očekujemo od mirjana?Briga Crkve se ispoljava na taj način što vidi realne potrebe svojih vernika i trudi se da im pomogne.Crkva mora da se modernizuje,ukoliko želi da privuče ljude.Cilj njenog postojanja jeste da sve ljude privede Bogu-da od grešnika pravi pravednike,a na ovaj način samo postavljamo još jednu u nizu prepreka,pred one ljude koji pokušavaju da žive svetotajinskim životom.

Не прилагођавамо ми веру стару вековима себи већ треба себе,свој живот да прилагођавамо и усмеримо ка вери и њеном правилном исповедању.

Бог је исти и јуче и данас и сутра како је написано....

Ко заиста жели да живи светотајинским животом не видим да ће имати препреку у томе да и црквенословенски језик научи у овом случају.

Претерана '' модернизација Цркве '' може довести до губљења побожности и неопходног страха Божијег..(."Почетак мудрости је страх Божији") који нам је неопходан целога живота.

Христос једно, а ти брате супротно и то му још дајеш конотацију православно ...

Црква је модерна, жива, дишућа, променљива, упијајућа, свепрожимајуће Тело које свима прилази а не тера све да јој прилазе, па још и да уче страни језик да би разумели Христа.

а ти страхови су ти сасвим детињи и неоправдани, јер Црква неће НИКАД пасти ни због чега, а камоли променом језика.

јел треба да ти напоменем да је Црква, само у Србији, променила већ неколико језика од њеног доласка на ове просторе?

ал ајд ако није по логици, нек буде по Светом Писму:

Тако и ви ако неразумљиву реч кажете језиком, како ће се разумети шта говорите? Јер ћете говорити у ветар.

Коринћанима посланица прва, глава 14, стих 9

Ако, дакле, не знам значење гласа, бићу туђин ономе коме који говори, и онај који говори биће мени туђин.

Коринћанима посланица прва, глава 14, стих 11

Подели на овим сајтовима

Црквенословенски језик је итекако везан за православну веру кроз његово вишевековно присуство у богослужењу !

Он је и данас присутан у богослужбеном поретку Православне Цркве...многи свештенослужитељи служе користећи га а комплетна одговарања верног народа на Литургијама и осталим службама су на црквенословенском...

Е сад, када би се питали студенти ПБФ вероватно би био избачен из употребе али се срећом не питају kriminalac

Tačno,vezan je samo time što je vekovima korišćen i ničim više.Jezik kao i svaki drugi.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Наравно да Црква никада неће пасти,слава Богу !

Али могу људи у њој,од епископа до последњег верника...и дешавало се...

извини, јел се то ИКАДА десило због језика?
Подели на овим сајтовима

Komunikacija izmedju Crkve i verujuceg naroda bi trebala biti otvorenija i razumljivija,a kako vernik laik koji je tek spoznao Ljubav Boziju i pravi prve korake u obozenju svoje licnosti da razume svestenika koji odrzava sluzbu na crkvenoslovenskom?  0442_feel

Страх од Бога,почетак је мудрости.

Подели на овим сајтовима

Komunikacija izmedju Crkve i verujuceg naroda bi trebala biti otvorenija i razumljivija,a kako vernik laik koji je tek spoznao Ljubav Boziju i pravi prve korake u obozenju svoje licnosti da razume svestenika koji odrzava sluzbu na crkvenoslovenskom?  0442_feel

tako jednostavno i istinito.... ali.... ko je taj početnik u veri da bi sebi davao za pravo da se baš njemu Crkva obraća razumljivim jezikom... ... tako neki smatraju

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

tako jednostavno i istinito.... ali.... ko je taj početnik u veri da bi sebi davao za pravo da se baš njemu Crkva obraća razumljivim jezikom... ... tako neki smatraju

У праву си Моцо.  0442_feel Само што нису сви у могућности да разумеју старословенски.

Неки, једноставно, немају дара за стране језике па ни за старословенски.

Многи немају времена да уче. (моје мишљење)

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

pajko,ja sam za najjednostavniju varijantu srpskog.... onu... do bola jednostavnu.... kažem jednostavnu a ne prostu

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

pajko,ja sam za najjednostavniju varijantu srpskog.... onu... do bola jednostavnu.... kažem jednostavnu a ne prostu

Такође. Можда треба да књиге за одговарање буду на оба језика па да се истовремено и учи

(ко жели) старословенски. 

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

У праву си Моцо.  :) Само што нису сви у могућности да разумеју старословенски.

Неки, једноставно, немају дара за стране језике па ни за старословенски.

Многи немају времена да уче. (моје мишљење)

Znaci prvo na kurs staroslovenskog,a onda u Crkvu?

Da li neko ovde daje casove? 0442_feel

Страх од Бога,почетак је мудрости.

Подели на овим сајтовима

Да не беше оних ма...а Копитара и Вука не би нам требали часови старословенскога. Наведени йезик би био само мало старийи србски койега бисмо разумевали без икаквих потешкоћа.

В алтаpях святые плачyт, гyдит набат.

Битвы час yже назначен,

но это бyдет ад, тpижды ад, но ни шагy назад!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...