Jump to content

Да ли сте за црквенословенски језик или за српски на богослужењима и требама?

Да ли сте за црквенословенски језик или за српски на Богослужењима и требама?  

189 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за црквенословенски језик или за српски на Богослужењима и требама?

• За црквенословенски.
      32
    • За српски.
      87
    • За оба језика.
      66

Препоручена порука

е људи, ајде доста о Вуковој реформи и не дозволите себи да вас Вуксан стално окреће на своју воденицу ...

причамо о БОГОСЛУЖЕЊИМА и језику на коме треба ТАМО да се поје, прича, пева.

U pravu si. Ne mogu da diskutujem o akcentima s nekim ko nema sluha. A ni o jeziku s nekim ko ne poznaje dovoljno lingvistiku.  isus-sinai

Подели на овим сајтовима

• Одговори 606
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Само се плашим да врањанци и пироћанци ово не схвате дословно... Нишлије ајде и некако, ће помине... isus-sinai

"Ajde pominuvam, zaminuvam"  - Sintezis

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

е људи, ајде доста о Вуковој реформи и не дозволите себи да вас Вуксан стално окреће на своју воденицу ...

причамо о БОГОСЛУЖЕЊИМА и језику на коме треба ТАМО да се поје, прича, пева.

U pravu si. Ne mogu da diskutujem o akcentima s nekim ko nema sluha. A ni o jeziku s nekim ko ne poznaje dovoljno lingvistiku.  мајкл

Господине Танићу, баш вам хвала за ово ниподаштавање. Я нисам васпитан писати тако о свойих саговорницих. То ме подсећа на Вука С.К, чийи обичай беше ниподаштавати па чак и вређати свойе неистомишљенике када не би имао шта паметнийе рећи.

В алтаpях святые плачyт, гyдит набат.

Битвы час yже назначен,

но это бyдет ад, тpижды ад, но ни шагy назад!

Подели на овим сајтовима

Ја сам за Клингонски...  mense0198626478946378946

mense0198626478946378946   Ето и ви Клингонци се залажете за свој језик. То је за сваку похвалу. Треба и ми Срби да се угледамо на вас.

мајкл

Ми смо велика и поносна раса ратника...

Да није било бенџамина Сиска да нас упозна са Хришћанством били би у заблуди и дан данас...

Сада га славимо као просветитеља Клингонаца!

Посланика...

Heghlu'meH QaQ jajvam

http://orthodoxbrotherhood.com/

Подели на овим сајтовима

Господине Танићу, баш вам хвала за ово ниподаштавање. Я нисам васпитан писати тако о свойих саговорницих. То ме подсећа на Вука С.К, чийи обичай беше ниподаштавати па чак и вређати свойе неистомишљенике када не би имао шта паметнийе рећи.

Да није својих саговорниках?  89898989898989

Подели на овим сајтовима

Ја сам за Клингонски...  mense0198626478946378946

mense0198626478946378946   Ето и ви Клингонци се залажете за свој језик. То је за сваку похвалу. Треба и ми Срби да се угледамо на вас.

0203_cool

Ми смо велика и поносна раса ратника...

Да није било бенџамина Сиска да нас упозна са Хришћанством били би у заблуди и дан данас...

Сада га славимо као просветитеља Клингонаца!

Посланика...

мајкл

Подели на овим сајтовима

• 5 weeks later...

Гласам за црквенословенски језик !

Молитвенији...торжественији.." православнији", једноставно тако га ја доживљавам...

Нажалост у парохијским црквама је готово избачен, још у понеким манастирима се користи у служби...

Подели на овим сајтовима

Šta vredi što je "molitveniji,toržestveniji" kad ga ne razumeš?

То ти мислиш...

Уосталом ја сам само изнео своје мишљење на постављено питање.

Naravno,forum i jeste da iznosimo svoje mišljenje kao i da učimo jedni od drugih.Ja samo govorim iz svog iskustva da ljudi ne razumeju CKS jezik.To mi je reklo i više studenata PBF.Mislim,ako oni ne razumeju kako onda to da očekujemo od mirjana?Briga Crkve se ispoljava na taj način što vidi realne potrebe svojih vernika i trudi se da im pomogne.Crkva mora da se modernizuje,ukoliko želi da privuče ljude.Cilj njenog postojanja jeste da sve ljude privede Bogu-da od grešnika pravi pravednike,a na ovaj način samo postavljamo još jednu u nizu prepreka,pred one ljude koji pokušavaju da žive svetotajinskim životom.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

То ти мислиш...

Naravno,forum i jeste da iznosimo svoje mišljenje kao i da učimo jedni od drugih.Ja samo govorim iz svog iskustva da ljudi ne razumeju CKS jezik.To mi je reklo i više studenata PBF.Mislim,ako oni ne razumeju kako onda to da očekujemo od mirjana?Briga Crkve se ispoljava na taj način što vidi realne potrebe svojih vernika i trudi se da im pomogne.Crkva mora da se modernizuje,ukoliko želi da privuče ljude.Cilj njenog postojanja jeste da sve ljude privede Bogu-da od grešnika pravi pravednike,a na ovaj način samo postavljamo još jednu u nizu prepreka,pred one ljude koji pokušavaju da žive svetotajinskim životom.

Не прилагођавамо ми веру стару вековима себи већ треба себе,свој живот да прилагођавамо и усмеримо ка вери и њеном правилном исповедању.

Бог је исти и јуче и данас и сутра како је написано....

Ко заиста жели да живи светотајинским животом не видим да ће имати препреку у томе да и црквенословенски језик научи у овом случају.

Претерана '' модернизација Цркве '' може довести до губљења побожности и неопходног страха Божијег..(."Почетак мудрости је страх Божији") који нам је неопходан целога живота.

Подели на овим сајтовима

То ти мислиш...

Не прилагођавамо ми веру стару вековима себи већ треба себе,свој живот да прилагођавамо и усмеримо ка вери и њеном правилном исповедању.

Бог је исти и јуче и данас и сутра како је написано....

Ко заиста жели да живи светотајинским животом не видим да ће имати препреку у томе да и црквенословенски језик научи у овом случају.

Претерана '' модернизација Цркве '' може довести до губљења побожности и неопходног страха Божијег..(."Почетак мудрости је страх Божији") који нам је неопходан целога живота.

CKS jezik nije ni na koji način vezan za našu veru,tako da nema govora o prilagodjavanju vere.

Zašto bi ljudi učili jezik kojim narod nikada nije ni govorio,kada je mnogo lakše uvesti narodni?Zašto?

Slažemo se da je nedopustiva preterana modernizacija Crkve.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...