Jump to content

Да ли сте за црквенословенски језик или за српски на богослужењима и требама?

Да ли сте за црквенословенски језик или за српски на Богослужењима и требама?  

189 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за црквенословенски језик или за српски на Богослужењима и требама?

• За црквенословенски.
      32
    • За српски.
      87
    • За оба језика.
      66

Препоручена порука

Srpski po svaku cenu.Crkvenoslovenski samo stvara odbojnost kod vernika jer moraju dosta da se potrude kako bi ga razumeli...iako pevanje na crkvenoslovenskom ima svoju posebnu lepotu.Pitao sam i nekoliko studenata PBF-a koji su mi takođe rekli da ne razumeju crkvenoslovenski.Mislim čemu onda ako ga i oni ne razumeju?Tu nema molitvenosti.

Potpuno se slazem sa Petrom.Sustina je da svako , ali svako, mora/treba da razume da bi shvatio. Kako shvatiti, ako ne razumes?. Neko je pomenuo pevanje. Pa peva se Bogu na slavu, a pevaj onako kako tvoje srce voli. A voli Gospoda na svom jeziku. Nije tesko i nista se ne gubi, naprotiv. :huh:

Подели на овим сајтовима

• Одговори 606
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Гости
Guest srna u izgubljenom raju

4chsmu1

Srpski po svaku cenu.Crkvenoslovenski samo stvara odbojnost kod vernika jer moraju dosta da se potrude kako bi ga razumeli...iako pevanje na crkvenoslovenskom ima svoju posebnu lepotu.Pitao sam i nekoliko studenata PBF-a koji su mi takođe rekli da ne razumeju crkvenoslovenski.Mislim čemu onda ako ga i oni ne razumeju?Tu nema molitvenosti.

Potpuno se slazem sa Petrom.Sustina je da svako , ali svako, mora/treba da razume da bi shvatio. Kako shvatiti, ako ne razumes?. Neko je pomenuo pevanje. Pa peva se Bogu na slavu, a pevaj onako kako tvoje srce voli. A voli Gospoda na svom jeziku. Nije tesko i nista se ne gubi, naprotiv. :huh:

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest srna u izgubljenom raju

konkretno bilo koji tekst, evo ja mogu skoro sve da prevedem sa crkvenoslovenskog, ali ipak kada se molim Bogu molim se na srpskom, a kako da se moli onaj koji ne razumije ni rijeci crkvenoslovenskog? Da je Bog htio da cuvamo stare jezike, a ne da propovjedamo svima na njihovom jeziku, nebi onda prva dar Duha Svetoga apostolima bila glasolalija, moc da govore svim jezicima, nego bi se vjera propovjedala samo na jevrejskom ito onom iz Mojsijevog doba kojim je sam Bog pisao na kamenim tablicama, a u Hristovo vrijeme ga nijedan Jevrej nije mogao razumjeti.

Подели на овим сајтовима

Ја сам за српски језик, али  појање да буде на црквенословенском, јер мени на српском сви тропари и кондаци звуче рогобатно.

Зато што су мелодије старинске, треба нешто ново по том питању.

Упс... опет новотарије... dada

Можда да се убаце оргуље и гитара?  zru

Гитара ми је слабост, немој да ме кушаш да се појавим са тамбуром на следећој Литургији... dada

Говорио сам само о мелодијама, требало би их прилагодити зато што сваки језик има своје специфичности.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Pa eto, onda za jedno 800 godina možemo da pričamo o ovome. :)

јес да живим још 800 година и да се и даље препуцавамо око истих глупости  :)amin-nas 0442_feel 29dz8zk 0110_hahaha 0110_hahaha

Pa sam si rekao da treba srpskom dati isti interval :D

A srpski postoji... 200injak godina.

@Saša:

Nisi shvatio mene dobro, to je bila šala na račun onog što je Meda napisao.

Ja se zalažem da bude dobro prepevano, a ne rogobatno kao neke stvari koje se danas guraju na srpskom.

Ja sam rekao da ću sesti i za hor preraditi Mokranjčevu heruviku na srpski. Ako to uspem dobro, znam da onda može SVE da se prepeva dobro i zadrži u okviru istih melodija (sa sitnim izmenama naravno, ali da u suštini ostane isto).

Mislim da prevodilac mora da bude već pesnik, srećom pa sam ja oboje. xD

Подели на овим сајтовима

Гласам за српски језик!

Мислим, да данас време много брже протиче, људи воде један тежак и ужурбан живот, а слободног времена, на жалост - никад доста... Ничу многе групе, многи new agge покрети, можда су секте, можда нису, ко још има толико слободног времена да и у то дубље улази?! Резултат је тај, да велики број људи, услед ограниченог времена, нема воље и интересовања, да се толико посвети свом духовном уздизању, да би био спреман да изучава црквенословенски језик, како би иоле разумео богослужења и разне црквене обреде.. Обзиром да сам човек по својој природи и душом својом, жели да се Богу што више приближи, посеже ка брзим сазнањима које данас може добити у виду разних текстова, на разним страницама интернета, Facebook-у, часописима, али не и у самој цркви кроз богослужења, јер то - баш и не разуме... Из тих разлога је потребно увести српски језик и то што хитније, јер је ТО нашем народу ПРЕКО ПОТРЕБНО, јер Црква је ту због свих нас и сви треба да с' разумеванјем учествујемо у њеним службама  :) 

Подели на овим сајтовима

Да би се богослужило на народном српском онда да се што хитније преведу минеји, триоди оба, као и сав осмогласник. Без тога нема богослужења на српском.

Подели на овим сајтовима

Да би се богослужило на народном српском онда да се што хитније преведу минеји, триоди оба, као и сав осмогласник. Без тога нема богослужења на српском.

4chsmu1
Подели на овим сајтовима

Гласам за српски језик!

Мислим, да данас време много брже протиче, људи воде један тежак и ужурбан живот, а слободног времена, на жалост - никад доста... Ничу многе групе, многи new agge покрети, можда су секте, можда нису, ко још има толико слободног времена да и у то дубље улази?! Резултат је тај, да велики број људи, услед ограниченог времена, нема воље и интересовања, да се толико посвети свом духовном уздизању, да би био спреман да изучава црквенословенски језик, како би иоле разумео богослужења и разне црквене обреде.. Обзиром да сам човек по својој природи и душом својом, жели да се Богу што више приближи, посеже ка брзим сазнањима које данас може добити у виду разних текстова, на разним страницама интернета, Facebook-у, часописима, али не и у самој цркви кроз богослужења, јер то - баш и не разуме... Из тих разлога је потребно увести српски језик и то што хитније, јер је ТО нашем народу ПРЕКО ПОТРЕБНО, јер Црква је ту због свих нас и сви треба да с' разумеванјем учествујемо у њеним службама  :)  

Слажем се у потпуности  dada . Уопште ми није јасно зашто неки људи имају отпор према употреби свог властитог материњег језика у цркви  isus-sinai . Нисам довољно упућена, али се питам шта би ту у ствари било лошије или погрешно, осим што би сви разумели.

Подели на овим сајтовима

Гласам за српски језик!

Мислим, да данас време много брже протиче, људи воде један тежак и ужурбан живот, а слободног времена, на жалост - никад доста... Ничу многе групе, многи new agge покрети, можда су секте, можда нису, ко још има толико слободног времена да и у то дубље улази?! Резултат је тај, да велики број људи, услед ограниченог времена, нема воље и интересовања, да се толико посвети свом духовном уздизању, да би био спреман да изучава црквенословенски језик, како би иоле разумео богослужења и разне црквене обреде.. Обзиром да сам човек по својој природи и душом својом, жели да се Богу што више приближи, посеже ка брзим сазнањима које данас може добити у виду разних текстова, на разним страницама интернета, Facebook-у, часописима, али не и у самој цркви кроз богослужења, јер то - баш и не разуме... Из тих разлога је потребно увести српски језик и то што хитније, јер је ТО нашем народу ПРЕКО ПОТРЕБНО, јер Црква је ту због свих нас и сви треба да с' разумеванјем учествујемо у њеним службама  4chsmu1 

Слажем се у потпуности  :bla: . Уопште ми није јасно зашто неки људи имају отпор према употреби свог властитог материњег језика у цркви  4chsmu1 . Нисам довољно упућена, али се питам шта би ту у ствари било лошије или погрешно, осим што би сви разумели.

зато што нагињу јереси тројезичности, а поготово због неких апокрифа који сведоче црквенословенски као ''анђеоски'' језик ...

па ништа није лоше, сем тога што је и по Јеванђељу тако 0102_laugh

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8108.msg232891.html#msg232891

Подели на овим сајтовима

Moram ponovo da naglasim, nije poenta u prevodu, nego u prepevu.

зато имам тебе  :) 4chsmu1

4chsmu1 :bla: 0102_laugh Samo ti mene zezaj...

ћути тамо, немој сад да кажем да си најмлађи награђен композитор у СПЦ и да си целу Литургију скоро спремио ... УПС!  :bla:
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...