Jump to content

Српска народна религија

Оцени ову тему

Препоручена порука

Пре сат времена, Тражитељ рече

Ма, мене ово можда иритира више него што би требало јер су ми историја религије, обичаја и генерално религиозне мисли много интересантна тема, нарочито међурелигијски дијалози, али ради упознавања, не међусобног исправљања. И ту не знам ко ми је гори, да ли наши православци "зилотског" ума којима је све што одступа од православља чист сатанизам, или они занесењаци попут Јовановића... где посебно место имају они националисти који сматрају да је православље уљез у нашем бићу, које треба очистити од "јеврејско-пустињског" хришћанства и задржати обичаје. Као онај руски "старец" који је описивао како се сусрео са групом младих Руса-националиста који се крсте говорећи "У име Сунца, и Месеца..." И где у свему томе уклопити спамере који и не желе дискусију, него су снимили ново бесплатно место на интернету да отворе свој блог, а успут мало и да тролују, јер у дискусији намерно глуме глупост, прекидају је у моменту и само настављају да штанцују своје текстове?

Битно је да се човек представи и каже у шта тачно верује. А не овако, православац али особености нашег православља су те и те ствари које су паганизам. Не може тако, то је лагање и лов умутном да се упеца нејаки. Кад свако стоји на чистим позицијама онда се може причати овако не.

Подели на овим сајтовима

Tražitelju ne bih da odgovaram jer vidim da ima potrebu da veruje u svoju sliku koju je iskomponovao o meni, a da sam baš sve to što misli da jesam vlasnik foruma bi me odavno banovao. Mada priznajem da sam više o paganizmu i neonacistima saznala u ovoj diskusiji nego bilo gde drugde

Što se tiče Dragana Jovanovića nisam ništa čitala od njega mada bih volela, ali nemam prilike da dođem do njegovih knjiga.  Pričao je u jednom intervjuu da se odavno nije video s svojim sinom kojiživi negde na zapadu, i tu mi je bilo žao, jer ni on nije izbegao raspad porodice danas.

Pošto je bilo reči o podizanju idola u Moravskoj gde katolički sveštenik blagosilja, to ne bi moglo da se desi kod SPC
Dragan Jovanović je i podigao idol Svetovida za sebe, na svom imanju, on veruje u slovenske bogove, barem tako kaže, da li je to hir ili ne, još u tim godinama ko će ga znati
Poznajem našu veru pre primanja hrišćanstva, što je moglo da se pročita i odsluša od etnologa što mi je pomoglo da razumem narod zašto nije predan crkvi onako kako bi trebalo biti. Ali litije su sve promenile....

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Тражитељ рече

који се крсте говорећи "У име Сунца, и Месеца..."

Onaj treći bude asi Putin? U ime Sunca, Mjeseca i Putina?  :D 

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Božena рече

Novinar i pisac Dragan Jovanović se javno deklariše kao paganin, kao nekad Dragoš Kalajić, ima i svoje svetilište, po tome je poznat, vidim ti ga pratiš....

Занима ме само да ли ти сматраш добрим што се неки Срби декларише као паганини?

Чисто да стојимо на јасним позицијама ко је ко а не да буде да ја градим слику.

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Božena рече

Pošto je bilo reči o podizanju idola u Moravskoj gde katolički sveštenik blagosilja, to ne bi moglo da se desi kod SPC

To nije nikakav idol već Bogorodica s djetetom s jedne strane a sa druge Pieta, Stradalna Mati Božija. Zašto ne čitaš onda objašnjanja kad si rekla da imam pisati te komentare i objašnjenja?

Подели на овим сајтовима

Narodne religije su u modernom dobu samo relikt prošlosti. Postoje kao etnografski detalj i narodni običaj čije je zadržavanje proporacionalno sredini koja ima manje konekcije sa urbanim mjestima. Što je stanovništvo urbanije, i što pojedinci imaju veće opšte obrazovanje i informisanost to se ti običaji smanjuju ili u potpunosti ukidaju. Neće ljudi da rade na crveno slovo, danas ognjena marija ne valja se raditi, ovo drvo ne diraj sveto je...ne ulazi u vodu, preobraženje je. Ne skači u vodu, "Vratolomije" je....itd...sve su to običaji nastali u vrijeme kada su ljudi manje raspolagali sa informacijama o tome kako je tekla istorija, kako prirpda funkcioniše itd...Pa eto naziv "Vratolomije" umjesto "Vartolomej dovoljno govori po sebi.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

@ Zayron   I nekoliko simbola, što sam uspela videti, je uklesano na idolu: covek na konju kao Trački konjanik, simbol dve ptice, šta još vec...

@Вилер Текс  Ako tako kažeš....

@Justin Waters  Ne mora da znači, i danas u vreme tehnologije mnogi ne pale mašinu kad je crveno slovo

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Božena рече

@Justin Waters  Ne mora da znači, i danas u vreme tehnologije mnogi ne pale mašinu kad je crveno slovo

I uvijek su ti oni koji su glavnom ili stariji, i manje školovani u djetinjstvu, a kasnije manje čitali, manje se informisali. Ne kažem da nema izuzetaka, ali je vrlo vrlo rijetko da nađeš nekog fizičara, filozofa, inženjera, pravnika, doktora koji zazire od rada na crveno slovo ili se neće kupati u vodi napolju nakon 19 avgusta. Čak ni formalno obrazvoanje ne znači ništa...meni je žena formalno obrazovana ima diplomu BBA, ali puna sujeverja kojeg je naučila od malena..ali ono što je tipično za nju je da malte ne nije pročitala knijigu u životu. Ne interesuje se za duboke teme, o prirodnim naukama malo zna itd...Dakle tu se vidi jasna poveznica. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Božena рече

@Вилер Текс  Ako tako kažeš....

То је просто тако. Ако неко из хришћанства оде у паганизам, одвојио се од Бога. И то одвајање производи сва остала одвајања. Има таквих примера у историји Цркве.

Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, Justin Waters рече

Narodne religije su u modernom dobu samo relikt prošlosti. Postoje kao etnografski detalj i narodni običaj čije je zadržavanje proporacionalno sredini koja ima manje konekcije sa urbanim mjestima. Što je stanovništvo urbanije, i što pojedinci imaju veće opšte obrazovanje i informisanost to se ti običaji smanjuju ili u potpunosti ukidaju. Neće ljudi da rade na crveno slovo, danas ognjena marija ne valja se raditi, ovo drvo ne diraj sveto je...ne ulazi u vodu, preobraženje je. Ne skači u vodu, "Vratolomije" je....itd...sve su to običaji nastali u vrijeme kada su ljudi manje raspolagali sa informacijama o tome kako je tekla istorija, kako prirpda funkcioniše itd...Pa eto naziv "Vratolomije" umjesto "Vartolomej dovoljno govori po sebi.

Ја сам чуо за варијанту "свети ВРАТОЛОМА", где се каже да се за тај дан не треба пењати (на дрво, кров и сл.) јер ће се пасти и сломити врат. За свету Варвару постоји веровање да на њен дан треба "варити" (кувати) пшеницу и да тад кувано жито лечи болести, а по томе како се скувало гата се како ће родити следеће године итд.

Баш све што кажеш, и у овом и у наредном посту. Ја сујеверје не бих тек тако одбацио као глупост, јер ми се чини да је снага људског ума толико велика да човек заиста сам себи може да изазове несрећу ако је истински убеђен да ће се она десити, или да је избегне ако верује да се неће десити. Жалосно је само што код многих тако чврста вера која помера брда не долази од чисте вере, него од страха и симболике. Али док човек заиста у срцу не схвати да је неко сујеверје глупост, можда је и боље да га се придржава, осим ако није у питању неко истинско безбожништво.

Али дефнитивно, колекција сујеверја и фолклора није религија. :)

Подели на овим сајтовима

On 10.8.2020. at 12:00, Božena рече

Огњиште не може бити исто што и олтар нити може бити кућне литургије. Литургија је тамо где је епископ односно свештеник и сав народ. Породица јесте светиња јер је дар Божији као и живот али не могу се овакве пралеле повлачити. 

Ово су неке романтичарско песничке приче али могу произвести доста проблема код оних који то схвате озбиљно и који могу отићи због тога од Цркве. Нема овде никаквих особености српског православља.

Не могу неке ствари која нам служе у животу мењати Цркву, олтар, Литургију ма колико се ми ти стварима, грејали, на њима кували или се њима превозили или нам оне будиле лепе успомене. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Božena рече

Tražitelju ne bih da odgovaram jer vidim da ima potrebu da veruje u svoju sliku koju je iskomponovao o meni, a da sam baš sve to što misli da jesam vlasnik foruma bi me odavno banovao. Mada priznajem da sam više o paganizmu i neonacistima saznala u ovoj diskusiji nego bilo gde drugde

Нисам искомпоновао слику, него сам толико чврсто убеђен да покушавам да убедим себе да није тако тиме што ти бацам провокације, али сваком својом реакцијом ме само додатно убеђујеш у то. Ако си искрена и ако ниси трол, да само направиш мали отклон из своје перспективе, сложила би се да тако делујеш и да се тако понашаш.

И не мислим о томе ништа посебно лоше - можда уопште и ниси лоша особа, можда ти је само досадно. Али се дефинитивно правиш невешта више него што то јеси: знаш за Калајића, прво уопште ко је, а затим и да се декларисао као (нео)паганин, а тобоже си се тек на овој теми упознала са постојањем паганизма. Непрестано понављаш како си православка, иако те нико није прозивао да ниси и иако ти не би длака с главе фалила, а опет ти се за хришћанство омакло да га назовеш "пустињском религијом", изразом којим га крсте управо словенски пагани за које наводно ниси ни чула. Плус све оно што је и Текс Вилер рекао, да реагујеш превише дефанзивно на просно неслагање... И на све то, тако "невешта", учиш друге, обраћаш им се са висине, а на верском форуму где смо углавном сви Срби, нађеш да отвориш тему "СРПСКА НАРОДНА РЕЛИГИЈА" где говориш - пардон, не говориш него штанцујеш клипове - о нечему што није православно хришћанство него, што рече Текс, обредно клање кокошке на пању светог дрвета.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...