Jump to content

Da li Amerika klizi u haos

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 15 минута, Juanito рече

Чисто да не буде забуне, ово је вако деценијама. Нема везе за Наранџастим.

To i jeste problem najveci i izvor najvece podrske za naradzanstog. Demokrate budu u vlasti po 10 godina i nista ne urade i onda kada dodje republikanac oni kukaju da je to republikansko delo (sto mozda i jeste tacno) ali sto onda oni nisu uradili?

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, haveaniceday рече

Sta mislis pod ovime? Ja gledam ove moje koji beze iz Srbije, vecina koji imigriraju najlakse imigriraju na maltu, pa USA pa Nemacka\Austrija. Osim ako nisu programeri ili doktori onda im je bilo skoro nemoguce da imigriraju u evropu legalno.

Znam par njih koji su polomili nos pokusavajuci u francusku da odu i svi su vraceni. Ali znam gomilu njih koji su otisli na work and travel i u usa su vec godinama... bez ikakvih problema, imaju SSN itd...

Ajd ti imas malo vise iskustva pa podeli.

Švajcarska je ubjedljivo najgora zemlja, od tih razvijhenih, za dobijanje vize, državljanstva i svega. SAD je možda poteška, od imigrantskih zemalja, jer Švajcarska mislim ne računa sebe u imigrantsku zemlju. 

Po mom nekom nepotrebnom iskustvu pokušaja migriranja u te super dubi zemlje, sve to zavisi iz koje si zemlje, u koju zemlju i koje zanimanje. 

Za nas bez obzira na zanimanje, prosječno najlakše je dobiti radne vize naravno, za Njemačku. Pa onda slijedi Austrija, Slovenija, pa onda Australija, Kanada i Novi Zeland. Ove tri zadnje uglavnom su prigodne za visoko obrazovane sa iskustvom, i naravno mnogo većom šansom ako imaš i ponudu za posao, ali generalno se može otići i bez ponude samo uz malo više muke. 

Za SAD, GB moraš imati ponudu za posao inače ne postoji program selekcije profesionalnih zanimanja. I sad tu naravno ako si programer mnogo su ti veće šanse za dobijanje ponude, nego ako si građevinski, elektro ili mašinski inženjer. Za ove potonje je gotovo nemoguće dobiti ponudu ako apliciraš iz Evrope jer je gotovo teško nekome se prikazati da si ti ta osoba koja im treba. Radne vize za SAD lako dobijaju muzičari, glumci, šminkeraj majstori, manekeni itd...jer uglavnom im srede agenti. Kanađanima je vjerovatno mnogo lakše naći neki posao na osnovu koga bi dobili vizu nego neko iz Evorpe, a pogotov ne van Zapadne. 

Ti što ostaju preko work and travel mislim da u većini slučajeva neko koga su već znali im sredi ponudu za posao, i tako uglavnom ako nisi neki super sturčnjak ili iz tih neki specifičnih zanimanja, teško se dobija ponuda koj ti garantuje ostanak. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Justin Waters рече

Ti što ostaju preko work and travel mislim da u većini slučajeva neko koga su već znali im sredi ponudu za posao, i tako uglavnom ako nisi neki super sturčnjak ili iz tih neki specifičnih zanimanja, teško se dobija ponuda koj ti garantuje ostanak. 

Ovi koje ja znam zavrse ovako. Odu tamo na work and travel ugalvnom rade kao "cuvari bazena" kada dodju. U medjuvremenu nadju drugi posao, i to je to, ostaju u usa.

Nsiu programeri nirti ista slicno, uglavnom zavrse kao konobari ili vozaci kamiona.
Ali recimo u Nemackama, svi ovi koji idu da sljakaju (i  austrija) ono tipa odu na tri meseca, pa paljba kuci.

Ja sam stekao neki utisak da je (ako znas engleski) usa mnogo laksa za migraciju od evropskih zemalja sto se tice ovih fizickih radnika.

Al recimo svabija sve doktore, medicinske sestre i programer koje znam, bukvalno su za dva dana dobili sve uslove da odu tamo.........

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Justin Waters рече

Одеш сезонски преко неког од тих програма и онда се тамо допаднеш некоме ко ти да понуду за посао. Тако често иде. Амери баш знају и воле да награде труд. Видео много пута. 

Поред тога, једини начин без конкретне понуде за посао је лутрија за зелену карту која није баш само лутрија. 

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, haveaniceday рече

Ovi koje ja znam zavrse ovako. Odu tamo na work and travel ugalvnom rade kao "cuvari bazena" kada dodju. U medjuvremenu nadju drugi posao, i to je to, ostaju u usa.

Nsiu programeri nirti ista slicno, uglavnom zavrse kao konobari ili vozaci kamiona.
Ali recimo u Nemackama, svi ovi koji idu da sljakaju (i  austrija) ono tipa odu na tri meseca, pa paljba kuci.

Ja sam stekao neki utisak da je (ako znas engleski) usa mnogo laksa za migraciju od evropskih zemalja sto se tice ovih fizickih radnika.

Al recimo svabija sve doktore, medicinske sestre i programer koje znam, bukvalno su za dva dana dobili sve uslove da odu tamo.........

Moguće je to za work and travel, ali opet koliko mi je poznato to se odnosi na studente, i vrlo je ograničena kvota i striktno su određena zanimanja kojim se možeš baviti inicijalno. Znači ne možeš ići preko work and travel ako nisi student, između 18 i 30g. I mislim da to nije u opisu vize da možeš ostati tamo i da je to cilj programa da ti to omogući, nego mislim da se radi o neki stvari koja je pravno legalna ili ima načina da se zaobiće zakon i to mnogi iskorištavaju. 

Ti što šljakaju u Njemačkoj na tri mjeseca su ilegalci, toliko im je dozvoljeno biti bez vize. Naravno medicinski radinicu su tražena roba u Njemačkoj, ali sad po ovom novom zakonu rampa je spuštena i za mnoga srednje kvalifikovana zanimanja. 

Ja bih sa znanjem njemačkog relativno lako našao posao u Njemačkoj, dok bi dobijanje posla u SAD bilo moguće samo preko nekoga ko bi me znao pa preporučio, a svaka ostala mogućnost je ravna sedmici na lotou.  

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Juanito рече

Одеш сезонски преко неког од тих програма и онда се тамо допаднеш некоме ко ти да понуду за посао. Тако често иде. Амери баш знају и воле да награде труд. Видео много пута.

Da ali što napisah Mlađi, Work and Travel je za mlađariju od 18 - 30g, i mislim da čak postoje kvote i da se mnogo više ljudi u nekoj zemlji prijavi, tako da selekcija ide nešto preko države. Takav je navodno aranžman vlasti SAD sa pojedinim državama. To znam jer jedan je tako uspio doći na listu jer mu mama radi u vladi...ali nije ostao u Americi nije mu se svidjelo. 

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Justin Waters рече

Da ali što napisah Mlađi, Work and Travel je za mlađariju od 18 - 30g, i mislim da čak postoje kvote i da se mnogo više ljudi u nekoj zemlji prijavi, tako da selekcija ide nešto preko države. Takav je navodno aranžman vlasti SAD sa pojedinim državama. To znam jer jedan je tako uspio doći na listu jer mu mama radi u vladi...ali nije ostao u Americi nije mu se svidjelo. 

Ја знам гомилу људи који су на разне начине тамо отишли, ниједан није имао везу.

То није проблем. Проблем су саме визе које имају грозне услове и које врло лако изгубиш, а да ни не знаш зашто. Често немаш појма да ли смеш или не смеш да изађеш из земље, а да не изгубиш право да се вратиш. Они службеници у амбасади одлучују апсолутно све, на лицу места. Имају пар минута да донесу одлуку на основу докумената које на брзака прегледају и то је то. Право на жалбу технички имаш, ал опет њима, тако да заправо немаш. Онај полицијац на граници такође има практично бесконачна овлашћења да ти ради та хоће и ако имаш визу. Јако је стресно у односу на било коју ЕУ земљу (осим Британије која је слична САД, ал они више нису ЕУ). За ЕУ визу одобравају на основу спорије провере. С једне стране чекаш мало дуже, али с друге стране неће да те одбију јер им се не свиђа на коју страну чешљаш косу јер ништа не одлучује онај ко прима документа и који те види. Такође, кад једном добијеш визу, тачно знаш шта с њом можеш да радиш, знаш да можеш да улазиш и излазиш из земље опуштено док траје виза и полицајац на граници те само пушта кад види тај документ.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Juanito рече

Они службеници у амбасади одлучују апсолутно све, на лицу места.

Колико сам се хорор прича само наслушао  :) 

Другар хтео да отпутује код неког његовог познаника са којим је свирао у бенду. Тај лик је после отишао у Америку.

Иначе овај ради у државној фирми овде, има жену и децу. Отишо на разговор у амбасаду, каже службеници међусобно причају, зезају се, боли их уво. Долази он на ред, ови прекидају причу да би му један од њих погледао документа. После буквално две секунде разгледања папира му каже "Одбијен си" и враћа му их, без икаквог образложења или било какве приче. И наставља да ћаска са колегама.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Juanito рече

Они службеници у амбасади одлучују апсолутно све, на лицу места. Имају пар минута да донесу одлуку на основу докумената које на брзака прегледају и то је то.

E to sam i ja cuo, oni su najveci problem. Bukvalno da li im se svidjas ili ne....

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, GeniusAtWork рече

Колико сам се хорор прича само наслушао  :) 

Другар хтео да отпутује код неког његовог познаника са којим је свирао у бенду. Тај лик је после отишао у Америку.

Иначе овај ради у државној фирми овде, има жену и децу. Отишо на разговор у амбасаду, каже службеници међусобно причају, зезају се, боли их уво. Долази он на ред, ови прекидају причу да би му један од њих погледао документа. После буквално две секунде разгледања папира му каже "Одбијен си" и враћа му их, без икаквог образложења или било какве приче. И наставља да ћаска са колегама.

Jel to uglavnom za Ameriku ili još neke zemlje?

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, haveaniceday рече

ja mislim da je i za druge, svi koji su konkurisali za nemacku  ili francusku vizu su odbijeni osim ako nisu programeri, doktori ili medicinske sestre.

Za Njemačku ne bih rekao. Kad dobiješ odbijenicu Njemci obrazlože uzrok...Kada su u pitanju radne vize, za naš prostor prosto ne postoji razlog za odbijanje ako si dobio ponudu, imaš položen B2...nešto bi morao gadno zabrljati ili imati skroz nepotpune dokumente, lažirati diplomu ili sl. 

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Justin Waters рече

Za Njemačku ne bih rekao. Kad dobiješ odbijenicu Njemci obrazlože uzrok...

Za Nemacku nisu ni dobijali pozive. Znam njih 5 koji su podneli zahtev za razgovor u ambasadi za radnu visu - nijedan nije pozvan, nikada. Ni ne dodjes do njih uopste....racunam da su odbijeni.

Подели на овим сајтовима

За САД је јединствено не то да ти не образлажу зашто су те одбили, него што одлуку доноси службеник на шалтеру у амбасади, који прими документа и доноси ту одлуку одмах. Код осталих у амабасади само предаш документа, па то онда иде ваљда у њихова министарства унутрашњих послова или где већ, где се полако доноси одлука, уз детаљне провере апликаната. Спорије, је ал је мања шанса да те одбију јер им се није свидело како изгледаш. У САД је дословно то у питању. Службеник мисли да си из неког разлога сумњив и то је то.

Иначе, сумњив у контексту америчке неимигрантске визе (туристичка, студентска, нека од привремених радних итд.) значи потенцијални имигрант, а не мутивода. За све неимигрантске визе мора да постоји јак доказ везаности за земљу боравка. Значи стабилан и добар посао, супружник који остаје у земљи, поседовање стана или куће итд. Ако немате нешто од тога или ако сте млади, неудати или из било ког разлога им заличите на потенцијалног имигранта, велика је шанса да ће вас одбити. Ако имате брата, сестру, оца или мајку у САД, одбиће вас сигурно. То не значи да сте им сумњиви као личност. Њих то не интересује. Одбиће неког психолошки стабилног врхунског стручњака ако је по њима потенцијални имигрант, а нема јаку везаност за земљу боравка, док ће визу дати неком очигледном нестабилном мутиводи ако има неки стан у Србији. Друга је ствар ако тај исти стручњак аплицира за имигрантску визу, зелену карту и слично. Тад не гледају везе са матичном земљом и велика је вероватноћа да ће му одобрити визу. Имигрантски систем САД је бескрајно компликован и бирократизован, имиграциони адвокати ту врте силне паре. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...