Јанко Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 пре 41 минута, Тражитељ рече Тражио си пример за обраћање и тон који уживо не практикујеш са људима које не познајеш јер би те довео до избијања туче, и ево наводим ти га. Нисам "момак" и немој тако да ми се обраћаш. Ја не знам да ли ти "капираш" да овде није у питању Кон, да је овде светска медицина заказала просто јер се ради о новом вирусу типа корона који се понаша другачије од осталих вируса тог типа, а да нема разлога за то јер су корона вируси медицини одлично познати већ деценијама као безазлени изазивачи сезонских прехлада које се прележе на ногама. Не знам да ли "капираш" да још увек доста лекара, а који нису укључени у сузбијање епидемије, и даље то говори и да овде нико није заказао због своје нестручности, него да се бавимо са нечим новим. Једино што овде није ново, то су противепидемиолошке мере и оне се примењују, спроводи их држава по саветима лекарског кризног штаба, адаптирају се из дана у дан и наилази се на хиљаду проблема, у држави у којој и без кризе има хиљаду проблема, и у цркви у којој и без короне има хиљаду проблема. И сад се људи одједном нађу у чуду што се то "не реши". Опрости за "момак". Мени није проблем рећи "опрости". Али ми је проблем кад помешате први део (истинит о томе да се слабо шта зна о вирусу) са другим делом где је сасвим очигледно да су неке ствари контрапродуктивне и потпуно погрешне или чак нељудске! Нпр, прво неће да дижу хистерију а онда изађе један и каже има да помремо! Или нељудско пуштање старих да се тискају и мрзну од 4-7 ујутро кад могу поподне. Или да им дају термин предвече као у Српској чини ми се, 2 пута недељно да изађу и прошетају се. Нељудски је то према најстаријима. Друго, драње и иживљавање над слуђеним народом кога су сами слудели контрадикцијама, а после се чуде што се тако народ понаша. И море тога. Човек изађе и смеје се, а после каже нико се није смејао. Мени је то силовање здравог ума. 100 еврића плус 4000д па пута 2 брачном пару пензионера у гарсоњери, 100 евра пунолетнима а деци у многочланим породицама шипак (или газда да једном родитељу отказ а преЦедник каже да не може он ту ништа, то су приватници). Сирома` добије 3 године за нарушавање уредбе о самоизолацији, а богати (фузбалери, певачи итд) 3 месеца наногицу, као да нису већ унутра. И после каже што си огорчен. То везе нема са мерама и радом, то је и даље, чак и у оваквим ванредним околностима, мафијашко зеленашење са ценама маски од 140-200 динара иако коштају 20 а речено не преко 120, ценом бензина (тренутно) која је безобразна (кажем заиста хладне главе), мафијом која узима лек од болесних (моја жена користи хлорокин у терапији али нема, па мора да пије пола!!! нади да ће се појавити за месец-два) да имају главешине док се не направи лек СЛИЧАН ХЛОРОКИНУ! (не знам само је ли то по кинеској методологији производње - да буде сличан1 Није он, ал` личи. И то ће да буде за вас...) Ето, мало ме понело, шта ћеш... Zmaj Pisum and Слободан Грујић је реаговао/ла на ово 2 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 Пре сат времена, Дејан рече Sve što je neodgovrno treba prijaviti i zabraniti, al ja zaista nisam video da neko u radnji skida masku i ljubi aparat za karticu i kasirku u ruku. Naravno da ima neodgovornosti prodavaca, vidjao sam licno,.... nisu valjda masine pa da celi dan budu pod maskama ili da ne nacine neku drugu zastitnu gresku, to je ocekivano, jedan procenat nenamernih gresaka postoji u svakom sistemu, kao i procenat namernih gresaka....tipa, postave pecivo pored kase direktno u lice kupcu, uzimanje hlebova nema prodavaca nesto zauzeti i kupac sam uzima i bira i pipka neki najlepsi hleb. Pa i medju medicinarima nazalost tolike zrtve zbog raznoraznih stvari i gresaka, a oni valjda najvise vode i trude se oko zastite. I, zasto onda samo od crkve ocekivati neku 'svemirsku' zastitu, .... ako se drzimo zastite kao i svi drugi ? Nema logike. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
The Godfather Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 Svaka slicnost sa danasnjim dogadjajima je slucajna i iskljucivo je plod fikcije kolektivne amnezije Слободан Грујић, Давид, Aandrej and 5 осталих је реаговао/ла на ово 2 3 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 Како ће православне цркве обиљежити Васкрс? Многе православне цркве већ су се опредијелиле како ће у околностима пандемије Ковида-19 прослављати Васкрс, а међу првима је то учинио Синод Грчке православне цркве, који је прије неколико дана одлучио да прославу Васкрса одложи за Оданије Васкрса, у ноћи између 26. и 27. маја. ВаскрсФото: РТРС Грчка влада је, у складу с тим, затражила од тужилаштва да подигне оптужнице против два свештеника који су служили причест у недјељу, упркос забрани служби ради спречавања ширења новог вируса корона, пренио је портал Грик сити тајмс. Румунска православна црква одлучила је такође да буду обустављени сви обреди до даљег. Вјерници, како им је сугерисала црква, могу да држе упаљене свеће на балконима и двориштима својих кућа и изговарају молитве. Свети пламен ће бити донесен из Јерусалима у суботу ујутро и биће прослијеђен свим епархијама у земљи и њу ће волонтери са заштитном опремом носити вјерницима, који је желе у својој кући. Првог дана Васкрса волонтери ће старијима и болеснима понудити и благосиљани хљеб попрскан светом водом и вином. Румунска влада је позвала грађане да славе код куће. Руска православна црква наредила је да од 13. до 19. априла врата храмова у Москви и околини буду затворена за велики број људи. Амбасадор Србије у Москви Мирослав Лазански изјавио је да је Руска православна црква потпуно одговорила захтјевима државе у оквиру мјера против ширења вируса корона, а патријарх московски и све Русије Кирил позвао вјернике да за Васкрс остану у својим кућама. Бугарска православна црква одлучила је да цркве за Васкрс буду доступне вјерницима, али неће давати благословене врбове гране, што је обичај у току Цветне недјеље и редовно ће обављати дезинфекцију. Предсједник Украјине Владимир Зеленски позвао је православне вјернике да за Васкрс остану у својим домовима и прате литургије преко телевизије. - У сталном смо дијалогу са свим вјерским лидерима. Дошли смо до ситуације да морамо да промијенимо традицију зарад здравља и живота људи - објаснио је он, преносе украјински медији. Он је рекао да ће влада учинити све да омогући вјерницима да прате службу од куће, док су православне цркве у Украјини навеле да ће одлуку донијети кад дође вријеме. У Либану су затворене цркве и храмови, а православни хришћани неће моћи да присуствују службама, које ће се преносити преко телевизије или друштвених мрежа. RTRS.TV Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
slovoA Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 пре 1 минут, Zmaj Pisum рече Genije je mlada dama, izuzetno informisana i obrazovana, koja se sada nalazi u centru epidemije u Parizu (bolnica Božija kuća) По ком питању је изузетно информисана, кад нам је већ сахранила здравствени систем, што је чиста лаж. А да ни не питам, како је то образована, ако ти је једини аргумент ту, што је у Паризу. Па у Паризу је и модерна вавилонска кула (Ајфелова), мораћеш мало боље то да образложиш. А младој дами свака подршка, по питању њеног личног спасења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 пре 24 минута, Дејан рече ..a pošto smo mi nebeski narod onda smo imuni na Koronu... Ovo je cisto podmetanje, jer tako nesto nikad nisam ni pomislio. пре 24 минута, Дејан рече Ti sa ovakvim stavovima ne propovedaš ništa već iskušavaš Gospoda a shodno tome da javno pišeš verovatno i unosiš strah. To mozda po tebi. Meni je vazno da se npr. jedan vladika Atanasije slaze sa mnom u tome. A ovo o unosenju straha je tek urnebes. Strah upravo unosis ti, kao i svi sa tebi slicnim stavom. пре 24 минута, Дејан рече I sad je jedan nemac i jedan opitni duhovnik iznad cele zajednice. I ovo je bas bezvezno podmetanje. Nemac je predstavnik struke, jedan od brojnih koji dele njegovo misljenje. Narocito bitan jer je sproveo pravo istrazivanje i ima dokaze. A duhovnik je samo delic svepravoslavne vaseljene koja se najvecim delom sasvim slaze sa njim. To sto mi u javnosti vidimo manjinu koja izdaje saopstenja ne predstavlja punocu Crkve. Svidelo se to nekom ili ne. I sama cinjenica da je odjednom toliko razlicitih misljenja o celoj prici svedoci koliko i sami predstavnici Crkava cesto nisu sigurni u ono sto kazu. Predstavnici Crkava, ali ne i Crkve kao celina. Evo ti Bugarske PC - ove i sledece sedmice otvoreni hramovi. Ali ko bolje zna od... nebeskog naroda... kako ti rece. пре 24 минута, Дејан рече Jel ti zaista smatraš da treba u hramu i vrata ljubiti (koja nisu obična) sada u vreme pandemije? Pazi kad ja vrata ne celivam bas nikad, potpuno nevezano za sve ovo. Tu ni mimo posebnih uslova nema nikakvog pravila, kamoli sad. I kad bi se ljudi samo malo stisali i promislili dobro - 1) odes u hram ako ti se ide, niko te ne tera i ne moze da te tera; 2) ko ide, drzi odstojanje, pazi se; izbegava i da celiva ako mu je to bas problem, jer tu uopste ne postoji ikakva obaveza oko toga; to je crkvena kultura, ali savrseno neobavezna; 3) pri ulasku i izlasku opet drzis to odstojanje, pazis se. Kod mene u hramu smo proteklih Liturgija - npr. ovih dana imamo predjeosvecene Liturgije - stajali i napolju. Lepo vreme, sunce, cist vazduh; milina. Kad je vreme za pricescivanje, ko zeli, ulazimo jedan po jedan. Nema guranja, nema guzve, nema meteza. Sve polako i milina jedna. Ovako, kad pogleda covek sta ti pises, i sta jos neki drugi pisu i pricaju, sve imas utisak da kreces u hram a kao da ides u neko prokazeno mesto, daleko bilo. Neverovatan je stepen odstupanja od zivota Crkve u jednom jedinom koraku, i to jasno govori da nas je virus kao Zajednicu verujucih zatek`o spustenih gaca, da prostis. Nema nikakve sumnje - ovo je jedan kolokvijum Boziji za ceo svet, narocito za pravoslavne. Pa kako ko prodje; imace i popravni rok, samo da svako na vreme uvidi gde je pogresio. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 Пре сат времена, Тражитељ рече Сад сам и ја већ почео да губим концентрацију (видим да нисам једини) (ja nikad ne gubim concetracion'.... ... ).. Smaragdni kamičak је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
slovoA Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 Управо сада, Bokisd рече ja nikad ne gubim concetracion' Само још кажи, о чему расправљамо? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 1 minute ago, slovoA said: По ком питању је изузетно информисана, кад нам је већ сахранила здравствени систем, што је чиста лаж. Što se tiče zdravstvenog sistema i te kako bi kolabirao u roku 48 sati da nije ovih represivnih mera. Kada imamo ovoliko zaraženih lekara i medicinskog osoblja, bagatelisanje, a zatim histerija i panika, uz kojekakve izjave, to nije odraz stabilnog sistema. Bilo kako bilo, ne bih da ulazim sada u to, ali čuće se. Svuda je slična situacija. Ovakav sistem (neo liberalni) koji smo prihvatili od EU i implementirali (novi protokoli za lečenje), a koji je proglašem malte ne za čudo u organizaciji, doveo je do rapidnog smanjenj medicinskog osoblja, a u ovoj situaciji skoro do kolapsa sistema. Do pre dve nedelje su kukali za zdravstvenim radncim, a samo u BGD je bilo na biorou skoro 500 ljudi. Tek se skoro setiše da ih zaposle. Obrazovanje? Veoma visoko i stručno. Sigurno u najstarijoj bolnici na svetu ne igra domine, Bar ne 12 sati u skafanderu. P.S. Uz medicinsko zvanje studira i teologiju. Ako je baš pitanje obrazovanja. Govori nekih 4 jezika (pored sprskog, francuski, engleski, nemači, grčki) i na još nekoliko se može sporazumeti (ruski, španski, talijanski). Mislim da sam obrazložio sasvim dovoljno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 Пре сат времена, slovoA рече Само још кажи, о чему расправљамо? ... () Zmaj Pisum and Предраг М је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 1 minute ago, Bokisd said: ... () Će dizginemo ko mačići na sapunjavu dasku. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 пре 5 минута, slovoA рече Само још кажи, о чему расправљамо? ... slovoA, Smaragdni kamičak, Broken and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 1 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 Пре сат времена, Zmaj Pisum рече Će dizginemo ko mačići na sapunjavu dasku. yep,....idem polako... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 1 minute ago, Bokisd said: yep,....idem polako... Ae laku i mirnu noć Sutra se radi Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
slovoA Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 пре 3 минута, Zmaj Pisum рече Uz medicinsko zvanje studira i teologiju. Пренеси младој дами моје поздраве (потпуно небитне), само нека настави с тим студијама (теолошким), које никад не престају, па би ту требало и да се уздржава од преурањених коментара. А што се медицине тиче, ту већ може (и ради) како хоће, то и јесте слика те струке коју гледамо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука