Давид Написано Април 10, 2020 Пријави Подели Написано Април 10, 2020 5 minutes ago, Вукашин said: Ako cemo o temi - vidim da to sto si kacio uglavnom dele tzv. ziloti, pa mi je to odmah poziv na oprez. Moj stav je da se smirim, da se ne rasipam na sto strana i da ne reagujem na prvu loptu. Msm. sta ce mi dozvola za kretanje, ako je hram zatvoren??, a tek mi ne pada na pamet da tuzim svoju drzavu, ko god bio na vlasti, ako mi ne daju dozvolu. Наравно да ћемо о теми. Да ли зилоти деле све што сам ја овде на овој теми окачио (а мислим да сам окачио можда 3 линка, од оног са Коном из 2009. па до humanwell сајта и сад ове пријаве) не знам, мада сумњам. Али ако деле баш те три-четири ствари онда ок, стварно јесте више него случајност. Буди опрезан, немам ништа против. Али и обазрив. Јер прве речи које сам написао буквално су: "Ако неко жели да тражи одобрење..." 5 minutes ago, Вукашин said: Koliko sam upoznat, mogu ici na Liturgiju na Veliki cetvrtak, pa na 2. i 3. Vaskrs, a i na Veliki petak ce biti otvoreni hramovi. Mozda bude i nekog dogovora za Vaskrs? To je brate super, kakva je situacija u vecini drzava. Имаш ли извор? Јер мислим да то није тачно. Тренутна је ситуација да нико не иде у храм од верника, ни под којим условима. Вера, слога и поштење – српско су спасење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Април 10, 2020 Пријави Подели Написано Април 10, 2020 пре 1 минут, Давид рече Наравно да ћемо о теми. Да ли зилоти деле све што сам ја овде на овој теми окачио (а мислим да сам окачио можда 3 линка, од оног са Коном из 2009. па до humanwell сајта и сад ове пријаве) не знам, мада сумњам. Али ако деле баш те три-четири ствари онда ок, стварно јесте више него случајност. Буди опрезан, немам ништа против. Али и обазрив. Јер прве речи које сам написао буквално су: "Ако неко жели да тражи одобрење..." Имаш ли извор? Јер мислим да то није тачно. Тренутна је ситуација да нико не иде у храм од верника, ни под којим условима. Isao sam normano na Blagovesti, mislim da cu i na Veliki cetvrtak. Kazem ti, ako hram bude zatvoren za vernike, sta ces da radis sa dozvolom za kretanje? : ) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Април 11, 2020 Пријави Подели Написано Април 11, 2020 nije nama potrebna korona... kuga treba ovde da udari... Sanja Т., Zmaj Pisum and Предраг М је реаговао/ла на ово 3 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Април 11, 2020 Пријави Подели Написано Април 11, 2020 пре 2 часа, dragisa рече nije nama potrebna korona... kuga treba ovde da udari... Ko da bi i to pomoglo.... . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Април 11, 2020 Пријави Подели Написано Април 11, 2020 9 hours ago, horhe campos said: ustav je prekrsen kod uvodjenja vandrednogb stanja i ja sam rekao da se za zabranama ne slazem ali su nazalost donete i trenutno su na snazi ,svidjalo se to nama ili ne ali kad su vece donete onda su duzni svi gradjani da ih postuju isto onako kako to rade nemacki gradjani srpskog porekla i kako tamo Spc bezpogovorno postuje propise nemacke drzave Сама држава, тј. господар Вучић не поштује своје забране. И НДХ је доносила неке забране и одлуке, које је исто тако, јелте, требало спроводити и поштовати? Поређење Србије и Вучића са Немачком и Меркел је умесно и упоредиво исто колико и поређење са НДХ и Павелићем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aandrej Написано Април 11, 2020 Пријави Подели Написано Април 11, 2020 Саопштење Епархије будимске – Српска Православна Епархија будимска WWW.SERBDIOCESE.HU U Madjarskoj... Политика Online - Цркве у Бугарској отворене за Васкрс WWW.POLITIKA.RS Православне цркве и храмови у Бугарскј биће отворени на... U Bugarskoj Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Април 11, 2020 Пријави Подели Написано Април 11, 2020 video-1586599056.mp4 One man show Bokisd, Жика and Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Април 11, 2020 Пријави Подели Написано Април 11, 2020 пре 4 часа, Aandrej рече Саопштење Епархије будимске – Српска Православна Епархија будимска WWW.SERBDIOCESE.HU U Madjarskoj... Политика Online - Цркве у Бугарској отворене за Васкрс WWW.POLITIKA.RS Православне цркве и храмови у Бугарскј биће отворени на... U Bugarskoj Mislim da ako sada kao crkva bar malo ne izrazimo negodovanje i neslaganje sa mogucom odlukom o suspenziji crkve za Vaskrs, onda ne znam sta mozemo ocekivati u buducnosti. Licno mislim da je ovo i neka mala proba sta mozemo ocekivati kada na red dodje priznanje KiM od strane Vucka i ekipe i sta ce sve da se sruci kao medijski i razni drugi pritisci na nasu SPC.... (pravo da kazem, daj ako moze nekako da aktiviramo taj orden koji je Vucko dobio,.... ako ne moze, onda bar da znamo na cemu smo,... ) Najvise me licno pogadjaju price, pa dobro nista strasno, malo cemo kuci sa porodicom da budemo (i da nam se malo i pridruzi sv.Marija Egipcanka kako kazu,... ), mozemo i preko nasih malih i velikih TV prijemnika da pratimo liturgiju (neki kazu i da se duhovno i dusevno pricescujemo,..... verovatno nesto kao instant isihazam, .... mislim, ono, oci nasi provodili po nekoliko desetina godina u pustinji u nebeskim i andjelskim podvizima, kako bi dostigli duhovno savrsenstvo i dusevno pricescivanja po osobitom daru od Boga,.... ali, eto, mozda i nismo znali da to moze nekako i malo i brze da se ostvari,.... sve je to izgleda cudo jedno i nekako izgleda da se,..... istorija stvara,....) Sad je dan Vaskrsa i posle sledece godine, licno meni je najveca blagodat i duhovna korist od Vaskrsnjih liturgija i recimo ovako sv.Jovan Zlatoust poziva na Vaskrs sve ljude : Ако је ко побожан и богољубив, нека се наслађује овим дивним и светлим слављем. Ако је ко благоразуман слуга, нека радујући се уђе у радост Господа свога. Ако се ко намучио постећи се, нека сада прими плату. Ако је ко од првог часа радио, нека данас прими праведни дуг. Ако је ко дошао после трећега часа, нека празнује са захвалношћу. Ако је ко стигао после шестога часа, нека нимало не сумња, јер ничим неће бити оштећен. Ако је ко пропустио и девети час, нека приступи не колебајући се нимало. Ако је ко стигао тек у једанаести час, нека се не плаши закашњења: јер овај дивни Господар прима последњег као и првог, одмара онога који је дошао у једанаести час, као и онога који је радио од првога часа. И последњег милује и првога двори; и ономе даје, и овоме дарује; и дела прима, и намеру целива; и делање цени, и принос хвали. Стога дакле, уђите сви у радост Господа свога; и први и други, плату примите; богати и убоги, једни с другима ликујте; уздржљивци и лењивци, дан поштујте; ви који сте постили и ви који нисте постили, веселите се данас! Трпеза је препуна, наслађујте се богато сви! Теле је угојено; нека нико не изиђе гладан; сви уживајте у богатству доброте! Нека нико не оплакује сиромаштину, јер се јави опште Царство. Нека нико не тугује због грехова, јер опроштај засија из гроба. Нека се нико не боји смрти, јер нас ослободи Спаситељева смрт: угаси је Онај кога је она држала, заплени ад Онај који сиђе у ад, угорча се ад окусивши тело Његово. И предвиђајући то, Исаија закликта: ад се угорча сусревши Те доле! Угорча се, јер опусти; угорча се, јер би исмејан; угорча се, јер се умртви; угорча се, јер би срушен; угорча се, јер би окован; прими тело Христово, а наиђе на Бога; прими земљу, а срете небо; прими оно што виде, а паде у оно што не виде. Смрти, где ти је жалац? Аде, где ти је победа? Васкрсе Христос, и ад се стропошта! Васкрсе Христос, и падоше демони. Васкрсе Христос, и радују се анђели! Васкрсе Христос, и живот живује! Васкрсе Христос, и ниједног мртвог у гробу! Јер Христос, уставши из мртвих, постаде првина преминулих. Њему слава и власт кроза све векове. Амин! Ako ovako moze da se slavi Vaskrsenje iz kuce i sobe, onda nista.... to be continued,.... Aandrej је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Април 11, 2020 Пријави Подели Написано Април 11, 2020 Ovi internet hajduci vec danima razmatraju opcije, kako da zeznu miliciju i dodju do crkve! ? fsa, Zmaj Pisum, Жика and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 1 2 Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Април 11, 2020 Пријави Подели Написано Април 11, 2020 Čini mi se da neki ljudi koriste situaciju da zadovolje svoje želje za tragedijom i patetikom. Jutros na fejsu slika crkve spolja. Zatvorena vrata i komentar- Ni naroda ni sveštenika ( i tako dalje) Aman ljudi, ko je sveštenicima zabranio da služe? Stvarno ga preterasmo! Liturgija teče i dalje...i uvek će. Negde je čak i danas bilo ljudi, onih koji imaju dozvolu za kretanje. ...... dragisa, draganzzz, Desiderius Erasmus and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 11, 2020 Пријави Подели Написано Април 11, 2020 On 4/7/2020 at 1:21 PM, Вилер Текс said: Нико није рекао да болесни треба да иди у било где. Ради се о томе ако и си здрав и прав. Сад сви здрави треба да буду третирани као болесни? Kako neko može da zna da li je "zdrav"? Ako je zaražen, a nema simptome, može kao nosioc virusa u periodu inkubacije kada nema simptoma bolsti, zaraziti veliki broj ljudi bilo gde, na bilo kom mestu. Ili si ubedjen, da čim neko nahvata virus, odmah se simptomi bolesti manifstuju? Malo čudno razmišljanje jer ne verujem da baš nemaš ideju šta je virus, šta je preiod inkubacije, šta je opšti "nosioc" virusa. fsa, Жика, Desiderius Erasmus and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 11, 2020 Пријави Подели Написано Април 11, 2020 On 4/8/2020 at 5:52 PM, о.Небојша said: Неки дан је неко од уважених доктора објашњавао да се не можемо заразити с хљебом који смо купили у продавници, а пипао да неко ко је заражен, јер кад доспије у желудац, вирус умире. Онда се по тој логици не можемо заразити ни Причешћем. Svetim Tajnama ne može, ali sasudima može. To je već milion puta objašnjeno kako i zašto. Ali kad smo već kod pričešća, može i pričešćem u nekim nepredvidjenim uslovima (oksidacija sasuda, namerno zagadjenje Darova u koje spada ubudjali Agnec, otrov i sl.). Жика, ronin, Sanja Т. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Поет Написано Април 11, 2020 Пријави Подели Написано Април 11, 2020 Жика је реаговао/ла на ово 1 ,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 11, 2020 Пријави Подели Написано Април 11, 2020 On 4/10/2020 at 1:22 PM, Ђорђе Р said: Тешко ми је да схватим. Јер нити кашљем у некога, нити кијам у некога, нити љубим, нит грлим неког у храму на Литургији. Како да пренесем вирус? То је неки скочи-вирус? Samo ti pa ti A šta ako kašlju i kijaju drugi? Ako ti neko dodirom nanese virus na odeću, ruku, pa onda ti i ne znajući preneseš nekome trećem? Ima još mnogo primera "Kako i zašto" kada se definitivno zna da virus može opstati na metalu i duže od 12 sati, a na plastici i nekoliko dana, pa shodno tome, možeš biti pasivi nosioc virusa i potencijalni prenosioc virusa, a da to i ne znaš pa budeš baš to "Skoči-virus". Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 11, 2020 Пријави Подели Написано Април 11, 2020 Ako smem sebi da dozvolim cinizam, rekao bih da su "najveseliji" oni, koji do juče nisu znali da "ubodu" crkvu ni na geografskoj karti, a danas, sanćim, hoće da izginu zbog Vaskršnje liturgije i vaskršnjeg pričešćivanja, kao da je Vaskršnja liturgija nešto "Svetija" od ostalih liturgija tokom godine i kao da je Vaskršnje pričešćivanje isto "Svetije" od svih ostalih pričešćivanja. Razmatraju se teme oko kazni, pa kao "baš me briga" da li je kazna 50 ili 150 hiljada (ubedjen sam, kada bi ih ošajdarili po džepu kukali do neba da se čuje) ili ih "nije briga" ako bi zaglavili apsanu od pola do dve godine, koliko su "stameni" u veri. Nekako sam ubedjen da bi svi redom, u apsanu nosili Bibliju da misionare (sic!), a ne bi angažovali advokate da ih vade iz buvare jer je strah pregolem da se sapun ne ispusti. Pa ako je tako, a nije, da onda izbacimo iz bogoslužbene prakse one manje svete liturgije i pričešća i da usvojimo ove više svetije, Božić i Vaskrs, pa da izgnemo oko teme da li je svetija Božićna ili Vaskršnja liturgija, gde ćemo ući u teološko filozofske rasprave, na primer "Da li bi Hrstos pobedio smrt svojim Vaskrsenjem da se nije rodio". Ne shvatam šta je ovde teško razumeti i da li su Rusi manje verni od naših dvosmislenih arhijereja: CITAT "MITROPOLIT ILARION ALFEJEV ...Čaša i kašičica nisu zaštićeni od prisustva bakterija i virusa... revnitelji koji se bahate (kočopere) svojim Pravoslavljem...ne slušati revnitelje i njihovu farisejsku propoved o ,,maloverju''... —Kakvu reakciju Vi dobijate od parohijana, verujućih na poslednje rešenje Sinoda, na instrukcije, na konkretne preduzete mere? - Generalno, reakcija je pozitivna, blagodarna i smirena. Ali postoje ljudi koji pokušavaju da iskoriste situaciju kako bi, kako se kaže, «prevrnuli čamac», potkopali poverenje ka Sveštenonačalnicima. Jedan đakon nedavno je napisao: «Hteo bih da postavim našim jerarsima pitanje: zašto vi tako brzo, bez borbe, pod humanističkim sosom"brigom o bližnjem" prodajete slobodu Crkve? Za pravoslavne ljude je očigledno da kroz Sveto Pričešće nikakva infekcija se ne prenosi. Misliti drugačije je bogohuljenje». Hteo bih da ponovim ono što je Crkva poslednjih dana govorila mnogo puta: mi čvrsto verujemo u to da se nikakva zaraza ne može preneti kroz Svete Darove. Telo i Krv Hristovu vernici primaju «na isceljenje duše i tela», to jest oni sami jesu izvor isceljenja. Ali Čaša i kašičica za pričešće – to su ti predmeti koji nisu zaštićeni od prisustva (popadaniя) na njima bakterija i virusa. Zbog toga se preduzimaju specijalne mere za njihovo saniranje. Ka tome se moramo odnositi sa smirenjem i spokojem. Oni koji se danas bahate svojim Pravoslavljem, koji sa gordošću govore da «ispovednici u karantin ne idu», ponašaju se ne jevanđelski, već farisejski. Oni se koriste krizom radi promovisanja sebe: pogledajte, govore, ja nisam takav kao ostali ljudi, ja sam ispovednik vere, a ne poput Patrijarha i ostalih arhijereja. Ovo je neodgovorno i egoistično ponašanje. Ne bojiš se da se zaraziš sam, misli o drugima. Takve ljude ne možete ubediti u suprotno, ali ja bih hteo da se obratim ka onima koji se pod uticajem ovih propovednika mogu sablazniti. Vreujte mi, dragi moji, Svjatjajši Patrijarh i Svešteni Sinod ne poznaju gore od naših prepodobno – revnitelja Svešteno Predanje Crkve. Kad se instrukcija pripremala, proučavali su se presedani. Na kraju krajeva, Crkva se nije prvi put suočila s epidemijom. Ne boišьsя zarazitьsя sam, podumaй o drugih Mitropolit Volokolamskiй Ilarion (Alfeev) Besedovala Olьga Lipič Istočnik: RIA Novosti 24 marta 2020 g." KRAJ CITATA Sanja Т. and Жика је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука