Jump to content

Саопштење Светог Архијерејског Синода: Нико се не причешћује принудно већ добровољно!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Пре сат времена, obi-wan рече

U pitanju je "poslusnost" drzavi, bez obzira sta ona od tebe trazila. A pocinje se od "malog". Uostalom, danas nemas bukvalne paganske idole, ali imas bogoborno bezbozje u mnogo vise drugih oblika, danas vestije prikrivenih pod maskama briznosti i humanizma.

Znaš kako, smatram da državi ne treba biti ni po svaku cenu poslušan ni po svaku cenu neposlušan. Ako bi se od nas tražilo da odstupimo od nekog dogmata, naravno da nećemo poslušati državu. Ali, ako se od nas traži da vodimo računa o širenju epidemije, šta je onda problem poslušati? Ako se ja zarazim, verovatno bih to izgurao na nogama, ali ako prenesem to roditeljima od 70 godina, njih će na trijaži da vrate kući da umru. A vidimo da ni među bogoslovima ne postoji jedinstven stav da li se preko kašičice može preneti zaraza.

Uostalom, Hristos sasvim sigurno nije na ovakav način pričestio Apostole, a od teologa čujem da se hriščani čitavih hiljadu godina nisu tako pričešćivali. I otkud sad da je ta forma odjednom toliko neobično važna? Je l' Crkva bila manje Crkvom tokom prvih hiljadu godina Hrišćanstva?

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 108
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Пре сат времена, obi-wan рече

Nego, znas sta, najbolje obozavam ovaj forum, jer na njemu lako vidis dvolicenje mnogih - kad je politika u pitanju, razularena masa pljuje na Ruse, a Putina poredi sa Hitlerom; a sad su mnogima, odjednom, uzor blagorazumnosti i primer trezvenosti. Fuj.

Ja niti pljujem Ruse i Putina, niti ih nešto obožavam; umereni sam rusofil. Ako nešto dobro urade, to treba pohvaliti. Ako loše - pokuditi.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Desiderius Erasmus рече

Znaš kako, smatram da državi ne treba biti ni po svaku cenu poslušan ni po svaku cenu neposlušan. Ako bi se od nas tražilo da odstupimo od nekog dogmata, naravno da nećemo poslušati državu. Ali, ako se od nas traži da vodimo računa o širenju epidemije, šta je onda problem poslušati? Ako se ja zarazim, verovatno bih to izgurao na nogama, ali ako prenesem to roditeljima od 70 godina, njih će na trijaži da vrate kući da umru. A vidimo da ni među bogoslovima ne postoji jedinstven stav da li se preko kašičice može preneti zaraza.

Uostalom, Hristos sasvim sigurno nije na ovakav način pričestio Apostole, a od teologa čujem da se hriščani čitavih hiljadu godina nisu tako pričešćivali. I otkud sad da je ta forma odjednom toliko neobično važna? Je l' Crkva bila manje Crkvom tokom prvih hiljadu godina Hrišćanstva?

ovo je odlican i kompletan odgovor

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Desiderius Erasmus рече

Ja niti pljujem Ruse i Putina, niti ih nešto obožavam; umereni sam rusofil. Ako nešto dobro urade, to treba pohvaliti. Ako loše - pokuditi.

Na tebe tu nisam ni mislio. Znam da si umeren i odmeren lik, utoliko vise sam zaprepascen onim sto sam citao.

A lose jeste, i vec sad nam se polako obija o glavu. A tek ce i vise od toga, i mnogo vise.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Desiderius Erasmus рече

Ne znam sto to meni pricas. Ovih dana nisam mrdnuo iz kuce, isli smo - pojedinacno - samo u kratke nabavke. Drugim recima, ja nemam nikakav problem sa time da covek treba da bude poslusan (normalnom) zakonu, niti sam ikad imao.

Ali sam juce isao u crkvu. I pricestio se. Iz iste kasike, kao sto i treba. To je nesto sto drzava ne moze nikad ni da ukapira, a kamoli da regulise. Bogosluzbena i sva druga slicna pitanja su iskljuciva nadleznost Crkve, i tu niko drugi nema sta da trazi.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Управо сада, obi-wan рече

Ali sam juce isao u crkvu. I pricestio se. I uvek cu. To je nesto sto drzava ne moze nikad ni da ukapira, a kamoli da regulise.

Ja isto prekjuče. Posle njih dvadesetak. ;) 

Подели на овим сајтовима

Ако Црква усвоји и благослови неко од овде изложених решења или попут оне руске варијанте, у реду и добро, тим пре ако је то пракса од раније већ позната Цркви. Уколико се пак то не деси, по својој савести и без икаквог страха приступити чаши. Ако је такав благослов Цркве Божије то је Божији благослов и неће се нико заразити. Нека ми причешћивање светим Твојим Тајнама Господе не буде на суд или на осуду већ на исцељење душе моје и тела мога амин. Да ли смо у стању да верујемо или да заробљавамо константмо своје биће законима и перцепцијама земнога царства. Расуђујмо и сагледавајмо да али исто тако да се бар у ово време поста заиста потрудимо да верујемо истински без али својој Цркви и кроз њу своме Богу. Јер Бог је несагледиво реалнији и његово царство неупоредиво стварније од ове наше срварности. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Desiderius Erasmus рече

Pa sta ti onda fali? Otkud ti ideja o mnostvu kasika i slicne nebuloze?

Posteno kazem - nisi mi uopste jasan.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, obi-wan рече

Pa sta ti onda fali? Otkud ti ideja o mnostvu kasika i slicne nebuloze?

Posteno kazem - nisi mi uopste jasan.

Ja nemam problem da se pričestim i posle njih 200, samo smatram da bi bilo higijenskije i bezbednije koristiti zasebne kašičice.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Desiderius Erasmus рече

Ja nemam problem da se pričestim i posle njih 200, samo smatram da bi bilo higijenskije i bezbednije koristiti zasebne kašičice.

...

2323.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, obi-wan рече

...

2323.jpg

Bezbednije u smislu da, ako već nemamo ni jedinstven stav među bogoslovima po tom pitanju, lepo uvedemo zasebne kašičice i mirna Bosna (da ne kažem Bačka). :) Dakle, bezbednije u smislu javnog zdravlja.

Mada, ja lično imam iskustvo da mi posle Pričešća popuste čak i neke somatske tegobe, tako da nemam nikakve sumnje da je to lek i za dušu i za telo. Ali, opet, ovde govorimo o kašičici, a ne samoj Pričesti.

Подели на овим сајтовима

Ovo...

пре 4 минута, Desiderius Erasmus рече

Bezbednije u smislu da, ako već nemamo ni jedinstven stav među bogoslovima po tom pitanju, lepo uvedemo zasebne kašičice i mirna Bosna (da ne kažem Bačka). :) Dakle, bezbednije u smislu javnog zdravlja.

... i ovo...

пре 5 минута, Desiderius Erasmus рече

Mada, ja lično imam iskustvo da mi posle Pričešća popuste čak i neke somatske tegobe, tako da nemam nikakve sumnje da je to lek i za dušu i za telo. Ali, opet, ovde govorimo o kašičici, a ne samoj Pričesti.

... su u savrsenoj logickoj koliziji. Dogovorite se vas dvojica prvo koji ce da kuca po forumu, pa da nastavimo pricu... 0703_read

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Desiderius Erasmus рече

, mora malkice sarkazma i sale i na svoj (nas) sopstveni racun (treba uvek malo opustencije),.... najbolje je po logici stvari biti prvi na pricescu, pa kao u bolnicama, ima zakazivanje za hirurga oko 7h, i dodju ljudi oko 5h sa bajle kako bi prvi zakazali i bili prvi pregledani ..:D (stvarno),.... ha, tako i ovde, liturgija u 9h, i dodjes u 5h ispred zatvorenih vrata crkve i cekas svestenika da dodje na sluzbu i prijavis se coveku da si prvi za pricesce .... i sigurica si :0205_whistling: .... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

Inace...

пре 6 минута, Desiderius Erasmus рече

... ovime u stvari tvrdis da Svetinja jos kako prenosi zaraze, sto nas vraca na moju poruku od pre neku stranu...

A ako kojim slucajem mislis da je ovo nekakav oblik snishodjenja - tu tek masis totalno. Ovo nije nista drugo nego duh koji "ne veruje da je Isus Hristos... koji je duh antihristov... za koga ste vec culi da je u svetu..."

Znaci, vidi nekako uskladi svoje vidjenje, jer je vrlo protivrecno samom sebi.

Da ili je Telo i Krv, pa ne prenosi nikakve zaraze, da ili nije, pa cemo da menjamo kasike da se ne zarazimo.

• Не свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, obi-wan рече

Ovo...

... i ovo...

... su u savrsenoj logickoj koliziji. Dogovorite se vas dvojica prvo koji ce da kuca po forumu, pa da nastavimo pricu... 0703_read

Ma, nisu. :) Ponavljam, ne govorimo o Pričesti kao takvoj, već o ovom načinu pričešćivanja (iz iste kašičice).

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...