Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

пре 48 минута, Juanito рече

Није проблем то што ти прижељкујеш. Напротив, ем је прагматично корисно да државе буду здрава конкуренција једна другој (кад већ морају да постоје), ем је етички желети људима у свакој земљи просперитет.

Проблем је што ти верујеш да се економски просперитет може остварити кроз диктатуру комунистичке партије или генерално неки сличан тоталитарни режим који ће бити алтернатива западном систему слободе и тржишне привреде. То је ем у супротности са стварношћу коју смо гледали у претходних сто и више година (јер је сваки систем који се не заснива на тржишној привреди и поштовању индивудалних права и слобода и приватне својине пропао) ем је неморално подржавати те тоталитарне режиме. Успешну тржишну и слободну Кину би свако требало да прижељкује као конкуренцију САД. Сигурно би била у питању величанствена земља са толиким бројем људи, од којих су многи јако паметни и талентовани за разне ствари. Али ова твоја тоталитарна Кина треба да пропадне. Парадоксално, мрзећи оно најбоље што запад има  подржавајући најгоре из тоталитарних земаља, ти заправо у пракси прижељкујеш супротно од онога што декларативно прижељкујеш - даљи развој тржишних и слободних земаља и даљу пропаст тоталитарних, комунистичких и сличних. 

Једноставно, ако нас је ишта научила историја, то је да људска права, тржишна привреда и сличне цивилизацијске тековине нису тамо нека произвољно одабрана фенси ”западна вредност”, а супротно томе само ”другачија култура”. Чак и да занемаримо етички проблем посматрања неслободе у друштву као ”различите културе”, практичнан проблем је то што никада у историји неслобода и тоталитаризам нису довели до свеопштег просперитета народа. Једино слобода и тржишна привреда јесу.

Ekonomski prosperitet se može ostvariti...sama Kina te već pobija u tvojoj zamisli, jer na čemu su došli do najjače ekonomije svijeta za nekih 30 godina i dalje jure nezaustavljivo i podižu iz godine u godinu ekonomski prosperitet pojedinačnih građana, ako ne na krilima tržišno kapitalističke? Onda i mali Singapur koji ima autoritativnu vladu koja je u mnogim društvenim segmentima, osim ekonomskim je izuzetno represivna. Zalivske države, čiji državljani manje više svi žive u svili i kadifi. 

Druga je sad stvar koliko je dobro u Kini kao takvoj, koliko u Singapuru, koliko u Kataru....

Dakle samo ti navodim primjer, što znači da ne mora biti da podržavam niti režim u Kini kao takav, niti režim u zalivskim zemlja niti režim u Singapuru. 

Ja mrzim ono najgore što zapad ima, a to je elitizam, dvoličnost i licemjerje. Mrzim njihovu umišljenu superiornost, i nastojanje da čitav svijet "pozapadnjače". 

Sad bi mogao malo da dovedem pod pitanje tržišnu privredu, jel rat koji vodi Tramp u vezi tarifa tržišna utakmica? Jel sankcionisanje Huaweia tržišna utakmica? Jel sankcionisanje države koje učestvuju u izgradnji Sjevernog Toka tržišna utakamica? Jel lupanje sankcija državama, pojedincima i grupa koji ti nisu po volji tržišna utakmica? Jel tržišna utakmica kad razoriš jednu zemlju jer je htjela odbaciti petrodolar?...O kakvoj tržišnoj ekonomiji onda govoriš? Šta je savezništvo SAD i Saudijske Arabije iz perspektive promocije sloboda. Jel to znači da u SAD vole odrubljivanje glava, i javno bičevanje? Tako i vi meni učitavate da ja volim totalitarizam. 

Kad bi se američka vojska svela na "US Army corps of engineers" i za unutrašnju upotrebu, ljubio bi američku zastavu svaki dan. 

Ja stvari posmatram i sa geopolitičkog koncepta, a ne samo iz nekog ličnog individualnog. Ima razumjevanja za spoljnju poziciju i borbu Rusije, isto tako i za Kinu, kao i ono kroz šta su prošli u prošlosti i kroz kakva stradanja izazvana upravo od zemalja koje su "bastion slobode i individualnih prava" koja ih je u tom smjeru i oblikovala. Ako SAD može da se liže sa Saudijskom Arabijom jer tako misle da im je bolje, mogu i ja da smatram da će Srbija imati veće šanse da s razvije kao država pa i da se izbori za uređenije društvo ukoliko svijetu ne budu dominirale sile koje žele da je svedu na Beogradski pašaluk, a tim silama Kina može stati na put. A kako će Kinezi urediti svoju unutrašnje društvo ja im želim ono što i sebi.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

@Justin Waters Сутра...не да ми се сад...занимљива прича...Никсон, да..омашка...машиш увелико у једном: превиђаш кул-ту-ро-ло-шки код Кинеза....на томе су пали Амери....нама не одговара њихов ситем вредности...ми смо део хришчанске културе....30 година није "само"....Шведска је била земља пијандура крајем 50тих, а крајм 80тих врх демократије и светски врх у стандарду и технологијама....не мора Централни комитет да буде нити Комфучи....ту је проблем са Кином...то је боље од либерал-корпоратв-фашизма како га ја зовем, али не желим ни то...

Јужна Кореја и Сингапур нису демократије...али ни либерализам није демкратија него робовање заблуди и греху...нама треба средина...да ј епоштена игра, да сви "инвеститори" оду, за 3 године Срби могу да имају плату по 2 000 евра само дапродају ајвар у Москуву, суве шљиве и пекмез...не мораш правити паметни телефон, имаш воду, храну...Лидл продаје смеће од хране, у смислу калитета,а има већу добит од Мерцедеса!

Мерцедес више није никаква технологија, то је обично гвожђе...Немачка нема технологију за еру у коју смо ушли, шта ће Русији Немачка? Да јој прода мало гаса и то је то...никаву технологија Немци више немају....гвожђурија је то...

Подели на овим сајтовима

Ješa ovde veli da virus nema veze sa Kinom. A na kraju da ne zaboravimo ostale bolesti, jer korona nije jedina; takođe da se plaši da će izolacija da pobije više starije ljude nego li korona virus.

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Grizzly Adams рече

Па види бро, има ту пуно истине. САД има пуно проблема са Фед-ом, банкарима, војно-индустријским комплексом, поквареним политичарима итд.

Али темељи САД су и даље слободарски, народ је и даље већином слободарски. Где су још били протести против овог вирусног-тоталитаризма осим у САД? Нигде. Напротив, у другим државама народ већином подржава и још тражи тоталитарне мере. Једино Американци су свесни онога што је рекао Френклин својевремено - ”народ који жртвује слободу ради сигурности не заслужује ни једно ни друго”.

Ствар је у томе да постоје две Америке. Једна изворна, ”народна, од народа и за народ” и ова друга политичарска, банкарска, милитантна итд. И оне су у непрестаном сукобу од почетка. Другачије и не може, живимо у палом свету. На овом свету је непрестана и никад довршена борба за слободу и правду. То је изгледа оно што људи не разумеју.

Земље континенталне Европе, ма колико ”безазлене” деловале са својим ”социјалним демократијама” су увек на корак од тоталитаризма. Јер је народ Европе ”убијен у појам”, нема тај бунтовнички, слободарски дух. Они су ”покорени”, ”укроћени”. Прихватају ћутке све што им газде кажу. Питање је само кад и какав ”газда” ће да дође. Од њих нема ништа.

Та изворна Америка је слободарска ”светлост свету”. Не треба то одбацити због ових других.

"Та изворна Америка је слободарска ”светлост свету”. Не треба то одбацити због ових других."

Тачно. Она постоји само као идеја. У пракси је на потпуној маргини које остатак Америке исмева. 

Американци су прва жртва новог светског поретка. Све је лепо објаснио Ралф Емерсон у "Невидљива рука".

• Свиђа ми се 1

"... Всјакоје ниње житејскоје отложим попеченије ... "    "... Нека буде воља Твоја... "     Верујемо или не верујемо, питање је сад!

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, obi-wan рече

U Brazilu. :)))

"... Всјакоје ниње житејскоје отложим попеченије ... "    "... Нека буде воља Твоја... "     Верујемо или не верујемо, питање је сад!

Подели на овим сајтовима

14 minutes ago, Србољуб+ said:

Стварно!? Када и где?

Да сам реко да су убили једног човека па да ме питаш ”када и где”...

Кинески комунисти побили су преко 50 милиона.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

Да сам реко да су убили једног човека па да ме питаш ”када и где”...

Кинески комунисти побили су преко 50 милиона.

A tek monarhisti koliko su pobili ;) 

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

23 minutes ago, Србољуб+ said:

"Та изворна Америка је слободарска ”светлост свету”. Не треба то одбацити због ових других."

Тачно. Она постоји само као идеја. У пракси је на потпуној маргини које остатак Америке исмева.

Јес, толико их је мало да су изгласали председника у инат свима.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Dragi рече

A tek monarhisti koliko su pobili

Шта мислш ко има више власти: шведски краља Густав или АВ? :))

Дачић ти је више на власти него иједан краљ у Европи...једино га је Елизабет-бакица са шеширче прешишала...

Подели на овим сајтовима

Malo o 5G mreži. Odavno nije, jel.

Ova fotka je objavljena na fejzbuk stanici mokročarapno opatrnutog Nikole Kemtrejls Aleksića (pomenutog s moga sajda par puta), wannabe Srbskog Vožda (možda). 

Fejzbučnih frendova & frendica ima i ođe sa ovog i na ovome forumu, koliko sam uspeo da vidim. Pa, ako neko od njih vidi ovo neka mu javi da se ne blamira baš toliiiikooo.. (Rade to i govore mu već neki malo normalniji od njega /no ne i skroz-naskroz normalni/ ali bez ikakve vajde).

93880115_2562038897234653_6113598595364028416_n.jpg

Подели на овим сајтовима

Podela na taj navodno predivni, slobodni i tržišno orijentisani zapad s jedne strane, i na navodno totalitane države poput Rusije i Kine je u najmanju ruku veoma pojednostavljena i smešna.

Kako u praksi izgleda zapadnjačka borba za ljudska prava i za slobode veliki broj država i naroda uključujući i nas Srbe dobro zna... osetili smo to na svojoj koži. NATO države na čelu sa SAD su ubedljivo najveće zlo koje postoji u svetu zadnjih 70-tak godina. Izazivači, učesnici ili inspiratori desetine ratova, krivci za desetine miliona mrtvih, pljačkaši i eksploatatori... bivše kolonijalne sile i moderni imperijalisti... to je taj "slobodni i demokratski svet" koji daje sebi za pravo da druge uči moralu i ljudskim pravima. Zašto im ne smeta kršenje ljudskih prava kod njihovih vajnih saveznika poput Saudijske Arabije? Licemeri nad licemerima. Svesni su da se njihova hegemonija ubrzano i neminovno ruši, pa su im krivi Kinezi, Rusi... Njihov sistem je osuđen na propast jer je zlo na kome počiva poput crva koji ga jede iznutra.

Šta zna prosečni zapadnjak o Kini ili Rusiji? Veoma malo... a i to što misli da zna po pravilu su laži i dezinformacije koje se planski plasiraju preko NATO-medija, a koje plasiraju ovi mrzitelji svega što je drugačije, normalnije i bolje od njihovih bolesnih sistema i društava. Neka mi neko pokaže makar jedan manje-više objektivan članak o Rusiji ili Kini u medijima poput Blica i njemu sličnih u zadnjih nekoliko godina. Šta reći o zapadnim medijima, o količini laži koja se svakodnevno plasira preko njih. A dovoljno je da se samo malo zagrebe ispod površine, da se informacije o Kini ili Rusiji potraže iz nekih iz objektivnijih izvora, da se upozna običan narod, obični ljudi u ovim državama...da se sa njima razgovara o tome kako zaista izgleda život tamo iz njihove perspektive, pa da se sve te zlonamerne laži sruše kao kula od karata. Gotovo svi Kinezi sa kojima sam lično razgovarao otvoreno su kritikovali pojedine stvari koje im se ne dopadaju u Kini i nisu se bojali posledica. Ne boje se jer znaju da je njihova kritika dobronamerna i da im niko neće praviti problem zbog toga. Oni znaju da njihov sistem nije idealan, ali njima je trenutno dovoljno dobar... daleko bolji od demokratije američkog tipa. Uostalom, sami će se izboriti za nešto bolje i drugačije ako smatraju da treba, nisu im za to potrebni Amerikanci, Englezi... 

WWW.LOGICNO.COM

Čini se da bi se zapadnjačka javnost, relativno „obrazovana“ i potpuno neuka, nakon izvjesnog uvjeravanja mogla složiti oko...
WWW.LOGICNO.COM

Današnja politička znanost s pravom tvrdi da se ove ideologije protive liberalnoj ideologiji, za koju mnogi tvrde da čak ni ne...

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Dragi рече

A tek monarhisti koliko su pobili ;) 

Глад је у то време је убијала милионе годишње. Па Јапанци 35 милиона.  Комунисти су се прво борили са екстремном глађу која је владала Кином.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Србољуб+ рече

...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

29 minutes ago, Pinocchio's Half Brother said:

Malo o 5G mreži. Odavno nije, jel.

Ova fotka je objavljena na fejzbuk stanici mokročarapno opatrnutog Nikole Kemtrejls Aleksića (pomenutog s moga sajda par puta), wannabe Srbskog Vožda (možda). 

Fejzbučnih frendova & frendica ima i ođe sa ovog i na ovome forumu, koliko sam uspeo da vidim. Pa, ako neko od njih vidi ovo neka mu javi da se ne blamira baš toliiiikooo.. (Rade to i govore mu već neki malo normalniji od njega /no ne i skroz-naskroz normalni/ ali bez ikakve vajde).

93880115_2562038897234653_6113598595364028416_n.jpg

Е брате, ниси ти видо овог што ми је инсталиро микроталасну...

article-2063353-0EDB6C4A00000578-222_468

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...