Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

пре 18 минута, fsa рече

Meni samo nije jasno otkud toliko nepoverenje prema lekarima, našim i Kineskim, koji stoje iza svih ovih mera protiv kojih se pojedinci bune? Svi odjednom postadoše eksperti, svi znaju bolje od lekara kojima je to struka... čak bolje i od onih koji su JEDINI uspeli ovakvim i sličnim merama da zaustave epidemiju u svojoj zemlji.

Ja sam prvi koji ne podnosi ni ovog našeg klovna ni sve one nesposobnjakoviće koji ga okružuju, ali u ovom slučaju moram da priznam da je bio dovoljno pametan da ne glumi da sve zna i prepustio je stručnim ljudima da pokušaju da zaustave ovo zlo. 

Није неповерење према лекарима, нити довођење у питање њихове стручности генерално.

Проблем је нешто друго. Ово није само епидемиолошки проблем, ово је свеопшта криза. Значи криза економије, која доводи у питање милионе живота, баш као и вирус, ако не и више. Криза општег здравља јер која је поента сачувати животе од вируса, а уништити их због свих здравствених проблема које ће изазвати месеци изолације и драстично смањене физичке активности. Психолошка криза јер ће многи развити или појачати депресију, анксиозност и тежа психичка обољења, пасти у алкохолизам и друге пороке, извршити самоубиство... Па затим криза повећања насиља у породици јер су жртве сада принуђене да буду 24 сата дневно са својим џелатима. И тако даље, можемо у недоглед.

Оно што се овде доводи у питање је да сад епидемиолози треба да добију стопроцентно право да нам кроје животе уместо да буду веома важан део неког општег балансираног решења. То је заједничко за мање више цео свет. И наравно, специфично за Србију, доводи се у питање да ли морамо да примењујемо баш методе једне доказано тоталитарне државе, тим пре што ће за њихову проимену бити задужен доказани психо који је изгледа у горем стању него икада и једва је дочекао ових пет минута.

Ако ико може да ми оправда зашто епидемиолози заслужују да добију 100% приоритета за вирус овог типа, док ће сви остали проблеми и све остале жртве да се игноришу, вољан сам да чујем. Било би разумљиво кад би нека потпуна изолација од око два месеца могла да елиминише вирус. Тад би се све могло оправдати. Хеби га, опоравићемо се од два месеца паузе живота. Али више од тога је неодрживо и врло врло упитно чему служи кад се узме у обзир чињеница да вирус неће нестати.

Подели на овим сајтовима

• Свиђа ми се 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Pinocchio's Half Brother рече

Ima i drugačijega mnijenja. 

Pa kaže - 

>> Kako se navodi na sajtu „Agropresa“, prema nezvaničnim potvrdama nadležnih, radi se o čoveku koji je prethodno četiri puta upozoren da ne može traktorom da se voza po selu, te da je moguće koristiti traktor samo tokom radova ili transporta od njive do kuće i obratno. <<

WWW.DANAS.RS

Udruženje novinara koji pišu o poljoprivredi "Agropres" objavilo je danas da je mladi poljoprivrednik iz mesta Silbaš, u blizini Bačkog Petrovca, opravdano kažnjen sa 50.000 dinara zbog kršenja...

Zaista ne znam tko su ove Agrotiskarne novindžije. Prvi puta su mi se danaske ukazali dok sam prelistavao Danas.

Подели на овим сајтовима

STARTIT.RS

Organizuje se najveći i najvažniji hakaton u Srbiji do sada — prijavite se do utorka u ponoć da zajedno pomognemo našim...

STARTIT.RS

Šta je Startit? Startit je pokret čija je misija da napravi zdravo i uspešno društvo kreiranjem preduzetnih, nezavisnih i solidarnih...

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, obi-wan рече

A sta ti je tu cudno?? Zar nije banalno ocigledno da bas pokusavaju da time slude narod, da vise niko ne razabira otvoreno laganje?

Mislim, jesmo li zaboravili gde mi to uopste zivimo??... Nadam se da nismo.

...

"ПИНК ПРОПАГАНДА

Терају нас да се мрзимо.
Исти снимак од 28. марта приказан 04. априла
Када су затворени паркови, тргови, шуме...
Жељко Митроваја пропаганда маестро"

Испред моје зграде у суботу је група од шест млађих особа, око 20 година, три сата  размењивала телесне течности у блиском разговору. Без маски и растојања. Није ми потребан Пинк или неки други медији да видим да један број људи не схвата вирус озбиљно. 

• Свиђа ми се 1

"... Всјакоје ниње житејскоје отложим попеченије ... "    "... Нека буде воља Твоја... "     Верујемо или не верујемо, питање је сад!

Подели на овим сајтовима

Czech youtuber Lukáš Codr from China - Topic: coronavirus
Greetings from Chengdu - what's next?
Pozdrav z Chengdu - co bude dál?
Lukáš Codr, under the pseudonym Čočík (* 16 August 1979 České Budějovice), is a Czech video game developer, video game journalist, producer and youtuber.
Další krátká aktualizace naší situace včetně malého výhledu do budoucnosti. Prosím, respektujte, že nechci být zatažen do hysterie v ČR a berte tohle video čistě jako informaci, nikoliv jako důvod k nějakým sáhodlouhým polemikám. Děkuji a přeji vám v Evropě hodně stěstí!
A zde je slíbený odkaz na to, jak to funguje v české firmě Průša Research:

WWW.CZECHCRUNCH.CZ

Vyhlášený nouzový stav ovlivňuje všechny v České republice. Mnoho firem svým zaměstnancům ordinuje práci z domova, ale pochopitelně ne všechna práce jde

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Србољуб+ рече

Испред моје зграде у суботу је група од шест млађих особа, око 20 година, три сата  размењивала телесне течности у блиском разговору. Без маски и растојања. Није ми потребан Пинк или неки други медији да видим да један број људи не схвата вирус озбиљно. 

Mislis, kao ono sto se druze mladi u ostatku relativno normalnog sveta?
`Fala velikome Bogu da je tako, inace bi ovo bio na..eb samo takav.

I umesto da se izoluju svi odreda, treba da se izoluju samo ugrozene kategorije ljudi, a ostali nazad u normalu.

Ali neeee, kako cemo tako kad nam na televizor rekli drukce...

• Радостан 1

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, obi-wan рече

I umesto da se izoluju svi odreda, treba da se izoluju samo ugrozene kategorije ljudi, a ostali nazad u normalu.

Mislila sam da sam samo ja čudna i da samo ja ne shvatam ozbiljnost situacije... i zaista, čudu se ne mogu načuditi, pa da je variola vera, marburg ili ebola, bogtevidiodatevidi... zaustaviše svijet, utjeraše nas u kuću sve stade.
Razumijem da se opreznije ponašaju rizične grupe ljudi, ali svi zatvoreni, eto ne razumijem.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ayla рече

Mislila sam da sam samo ja čudna i da samo ja ne shvatam ozbiljnost situacije... i zaista, čudu se ne mogu načuditi, pa da je variola vera, marburg ili ebola, bogtevidiodatevidi... zaustaviše svijet, utjeraše nas u kuću sve stade.
Razumijem da se opreznije ponašaju rizične grupe ljudi, ali svi zatvoreni, eto ne razumijem.

...

91939360_10213180153498013_6166425928600

https://www.facebook.com/mk

Подели на овим сајтовима

14 minutes ago, Србољуб+ said:

Наравно да се никада и нигде неће сви придржавати нечега. Потпуно је неразумно очекивати другачије.

Скоро сам читао, не могу сад да нађем тачно где, анализу Imperial College из Лондона - истих оних који су натерали британску владу да промени стратегију од колективног имунитета на карантин - колико се може очекивати да људи поштују мере карантина. Ако се не варам, њихов закључак је око 50%. А ако се достигне 75%, то је већ феноменалан успех. А код нас је колико људи прекршило пол. час до сад, хиљаду? Две хиљаде? Од преко 7 милиона људи.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, obi-wan рече

Да су носили маске и држали одстојање био би у праву. Али барем једно од њих има бабу или деду код куће! Сигурно не носе маске код куће. Сутра када дођу у скафандерима по бабу или деду биће им жао. Можда објаве и неки срцепарајући клип. 

Месара срема по неколико килограма меса за целовечерње журке. Само напред.

Паметан учи на туђем искуству глуп на свом.

"... Всјакоје ниње житејскоје отложим попеченије ... "    "... Нека буде воља Твоја... "     Верујемо или не верујемо, питање је сад!

Подели на овим сајтовима

@obi-wan 

Lekari poput Dr Gorana Stevanovića, načelnika Klinike za tropske i infektivne bolesti, inače pravoslavnog hrišćanina... i lekari iz Kine, npr. doktor Guo Jubjao, načelnik Odeljenja za pulmologiju i intenzivnu negu Prve pridružene bolnice Univerziteta Sun Jat-Sen, koji kaže za nas: "nisu dovoljno oprezni i zato smatramo da država treba da produži policijski čas na 24 sata’’. To su ljudi iz struke čije preporuke treba poslušati. Naravno, svako od nas ima slobodu da misli i govori šta god želi, ali jasno je da naša mišljenja u ovom slučaju nemaju jednaku težinu. Inače, neki od mojih prijatelja iz Kine još u decembru 2019. bili su zaraženi ovim virusom u Wuhanu, tako da odlično znam kako je izgledala borba sa virusom i u tom najugroženijem delu Kine i u mnogim drugim provincijama gde situacija nije bila ni približno ozbiljna kao ovo što mi sada imamo u Srbiji. Potrebne su drastične mere da bi se ovo zaustavilo za što kraće vreme i uz što manje ljudske žrtve i ekonomske posledice. Kina je dokaz da je ovu epidemiju moguće relativno brzo zaustaviti, iako mnogi u svetu tvrde suprotno. Ne slažem se sa pričom o "kolektivnom imunitetu" i smatram da je to daleko gore rešenje. A što se tiče režima... ponavljam da sam protivnik istog, ali ne po cenu kritike i odbacivanja čak i oni retkih dobrih odluka koje isti donosi... štaviše, prilično sam siguran da je bilo potrebno reagovati ranije, odlučnije i uvesti još strožija ograničenja kretanja i socijalnog distanciranja od ovih koje imamo i koje se najavljuju. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Србољуб+ рече

Да су носили маске и држали одстојање био би у праву. Али барем једно од њих има бабу или деду код куће! Сигурно не носе маске код куће. Сутра када дођу у скафандерима по бабу или деду биће им жао. Можда објаве и неки срцепарајући клип. 

Pravi si pionir. Uzivaj u televizoru, necu da ti smetam. Kad se predomislis, kreni malo da mislis glavom*.

...

(*hint: moz` biti da niko od njih ne nosi nista, nema zarazu i tako to... mozda npr. virusi nisu na taj nacin virulentni, pa se ne prenose od svakog na svakog - za ovo je dovoljno da kucnes par strana po netu u roku od 2-3 minuta, i da naucis sta treba... itd...)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...