Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

пре 5 минута, Justin Waters рече

To stalno govorim od početka epidemije. Zapad je previše odmakeo na tom individualimu...oklijevaju da primjene drastičnije mjere jer bi to dijelom uticalo na ekonomiju, a dijelom na građanska prava i slobode...

Međutim, zapad ima šta da nauči od istoka, i istok ima šta da nauči od zapada. To je jedini recept da ljudi u budućnosti ostvare mir u svijetu i napredak civilizacije, inače nastojanje da se geopolitički uništi ili skroz marginalizuje jedna strana, da bi druga bila neprikosnoveni lider odvešće svijet samo u totalni rat i krah ljudske civilizacije. 

Jeste, odlican komentar. Ali zapad tek treba da uci od Istoka. Mnogi ljudi sa zapada nisu mogli jer izvan Kine zbog komunizma i jezickih barijera i Japan je bio zestoko zatvoren. Tek je Abe napeavio revokuciju i dopustio masovnihe zaposljavanje u Japanu iz stranih zemalja. Danas je masovno ucenje kineskog i japanskog i ja to slavim svaki dan.

To jeste recept za buducnost dobra kombinacija solidranosti i podrske sa istoka i individualizma i gtadjanskih prava sa zapada sa buducnost planete, manje nacionalnih drzava i vise globalne politike.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Tumaralo. рече

@Ronald

Misliš li da bi trebalo povući novac iz banke?

Depozit tj. ?

Ne vidim svrhu toga. 

Kad je darmar onda je darmar. Veliki keš ne možeš ni u mirnim uslovima tako lako povući, a tek u vanrednim. A kad su vanredna stanja onda ti daju na kašikicu, tako da je svjedno i taj neki sitniš koji bi povukao ili to koliko bi ti bilo dozvoljeno da raspolažeš elektronskim novcem na dnevnom nivou. 

Ne mislim da će ikome nestati pare preko noći...to je bilo moguće recimo u Jugi gdje se država koja je upravljala finansijskim sektorom raspala, u ovoj krizi bar mislim neće doći do takvih radikalnih scenarija...tako da najviše što očekujem je ograničenje resursa...tako da običnog čovjeka to ne može toliko pogoditi, ali one koji imau biznis sasvim sigurno da može, i bez neke pomoći države neće opstati. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Justin Waters рече

Taj lijek za malariju ima nus efekte? 

Da, da, vec se znaju neki negativni efekti, pogledaj link koji sam ostavio na pocetku sa new york timesa.

WWW.NYTIMES.COM

The president cites “tremendous promise” for existing drugs, but...

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Justin Waters рече

Ne vidim svrhu toga. 

Kad je darmar onda je darmar. Veliki keš ne možeš ni u mirnim uslovima tako lako povući, a tek u vanrednim. A kad su vanredna stanja onda ti daju na kašikicu, tako da je svjedno i taj neki sitniš koji bi povukao ili to koliko bi ti bilo dozvoljeno da raspolažeš elektronskim novcem na dnevnom nivou. 

Ne mislim da će ikome nestati pare preko noći...to je bilo moguće recimo u Jugi gdje se država koja je upravljala finansijskim sektorom raspala, u ovoj krizi bar mislim neće doći do takvih radikalnih scenarija...tako da najviše što očekujem je ograničenje resursa...tako da običnog čovjeka to ne može toliko pogoditi, ali one koji imau biznis sasvim sigurno da može, i bez neke pomoći države neće opstati. 

Pa da malim depozitarima koje ionako stiti drzava nece mnogo stete nanjeti. Mnogi biznisi bez pomoci drzave su itekako ugrozeni nazalost. A nase vlade su totalne nepoznanice.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ronald рече

Da, da, vec se znaju neki negativni efekti, pogledaj link koji sam ostavio na pocetku sa new york timesa.

WWW.NYTIMES.COM

The president cites “tremendous promise” for existing drugs, but...

Ne da mi bez logovanja...ne da mi se logovati. :smeh1: Uh biće šteta ako ovo ne uspije...jer onda slijedi ovo rigorozno stanje bar do polovine ljeta možda i duže dok epidemije ne jene...

Znaš šta je još zabrinjavajuće...Recimo žena mi prenosi malo vijesti iz Bangladeša...Možda je tačno možda nije, tamo vlada izgleda krije stvarni broj oboljelih i umrlih. Više je razloga...bolnice bi stekle lošu reputaciju među samim građanima. Ako se pitaš kako, jbg tako tamo u tom dijelu svijeta funkcioniše mentalitet...Onda ekonomija bi stala naravno, zbog uvođena striktnijh mjera, pa onda mnogoljudna zemlja, a tamo za razliku od Sinhaleza uh nisu baš disciplinovani...mala varnica je dovoljna da ljudi krenu paničariti i da bude haos...Jedini remedijalni efekat je ako se iz takvih zemalja ne budu puno kretali po svijetu da prenose zarazu. Isto važi i za Afriku koja ima vrlo loše higijenske uslove, lošu zdravstvenu njegu...tamo se očekuje eksalacija koja bi mogla doći u trećem talasu po svijetu, tako da burna će ovo godina biti i sigurno prekretnica u ljudskom društvu, nekakva...kakva vidjećmo. 

• Волим 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Justin Waters рече

Ne da mi bez logovanja...ne da mi se logovati. :smeh1: Uh biće šteta ako ovo ne uspije...jer onda slijedi ovo rigorozno stanje bar do polovine ljeta možda i duže dok epidemije ne jene...

Znaš šta je još zabrinjavajuće...Recimo žena mi prenosi malo vijesti iz Bangladeša...Možda je tačno možda nije, tamo vlada izgleda krije stvarni broj oboljelih i umrlih. Više je razloga...bolnice bi stekle lošu reputaciju među samim građanima. Ako se pitaš kako, jbg tako tamo u tom dijelu svijeta funkcioniše mentalitet...Onda ekonomija bi stala naravno, zbog uvođena striktnijh mjera, pa onda mnogoljudna zemlja, a tamo za razliku od Sinhaleza uh nisu baš disciplinovani...mala varnica je dovoljna da ljudi krenu paničariti i da bude haos...Jedini remedijalni efekat je ako se iz takvih zemalja ne budu puno kretali po svijetu da prenose zarazu. Isto važi i za Afriku koja ima vrlo loše higijenske uslove, lošu zdravstvenu njegu...tamo se očekuje eksalacija koja bi mogla doći u trećem talasu po svijetu, tako da burna će ovo godina biti i sigurno prekretnica u ljudskom društvu, nekakva...kakva vidjećmo. 

Imaju potencijal ovi lijekovi, negativnih efekata ce uvijek biti ali cilj je da njima mozemo sa sigurnoscu treterati sto veci broj pacijenata, neka to budu i mladji. U USA su pacijenti uglavnom neodgovorni mladji stanovnici. Nadam se da ce razviti vakcinu do sledece potencijalne sezone. Pored lijekova, ovo nam treba sto je brze moguce:

WWW.NATURE.COM

Some experts warn that accelerated testing will involve...

Da, da posebno mi je zao tih zemalja kao Banglades, zao mi je ako su njeni ugrozeni, narocito ako ima starijih clanova porodice. Narocito Africkih zemalja. 

Zao mi je i Irana, oni izgleda takodje kriju broj pacijenata, ispratio sam dosta nizova na tviteru od njihovih novinara. Mislim sad su svi deficitarni sa medicinskom opremom i lijekovima, ali bi iditske USA vlasti trebale da im ukinu neke sankcije kako bi uvezli makar neke osnove.

Meni ljudi kazu sta se sjekiras za svijet ili za privatne biznise ljudi, brini za sebe, ali ja to ne mogu shvatiti. Ljudi ne shvataju da svi gubimo nema pobjednika u slicnim situacijama jer smo odavno jedno veliko globalno selo kada je ekonomija u pitanju i svi su uvezani jedni sa drugima.

Evo u CG neki dan zena muza prijavila, budala dosao iz Australije i nije htio da postuje samoizolaciju. 

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Ćiriličar рече

@Ronald 

Roni, em je virusomanija, em ja volim zena :)) zato keep your distance from me, ali puno, puno :drugarstvo:

Volim ja tebe, ti si dobar i emotivan covjek, ne slazemo se u nekim stvarima, ali to je normalno. Sve najbolje brate, cuvaj sebe i svoje :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Ronald рече

Imaju potencijal ovi lijekovi, negativnih efekata ce uvijek biti ali cilj je da njima mozemo sa sigurnoscu treterati sto veci broj pacijenata, neka to budu i mladji. U USA su pacijenti uglavnom neodgovorni mladji stanovnici. Nadam se da ce razviti vakcinu do sledece potencijalne sezone.

Da, da posebno mi je zao tih zemalja kao Banglades, zao mi je ako su njeni ugrozeni, narocito ako ima starijih clanova porodice. Narocito Africkih zemalja. 

Zao mi je i Irana, oni izgleda takodje kriju broj pacijenata, ispratio sam dosta nizova na tviteru od njihovih novinara. Mislim sad su svi deficitarni sa medicinskom opremom i lijekovima, ali bi iditske USA vlasti trebale da im ukinu neke sankcije kako bi uvezli makar neke osnove.

Meni ljudi kazu sta se sjekiras za svijet ili za privatne biznise ljudi, brini za sebe, ali ja to ne mogu shvatiti. Ljudi ne shvataju da svi gubimo nema pobjednika u slicnim situacijama jer smo odavno jedno veliko globalno selo kada je ekonomija u pitanju i svi su uvezani jedni sa drugima.

Evo u CG neki dan zena muza prijavila zena, budala dosao iz Australije i nije htio da postuje samoizolaciju. 

Njeni su ono što bi se reklo "na odstrelu"...Majka ima dijabetes, gojaznost i stenozu..da je zakači korona, ne bi došla ni do hitne u onim njihovim uslovima. Otac ima parkinsona. Sreća je da žive u adventistikom kampusu, prirodno su u karantenu, izvan glavnog grada na selu gdje je fluktacija ljudi minimalna, a oni ne izlaze mnogo iz kuće niti im ko dolazi. 

Iran je za plakanje...Poslije će Vasington reći nama je žao naroda mi samo protiv režima...ma baš im je žao naroda. Skroz su zaključani...vrlo limitirani prihodi nafte uz ove cijene barela su na minimumu, usljed sankcija nemaju pristup kreditima ni novčanim transakcijama izvana...ne znam kako preživljavjaju možda dobijaju, što bi rekli Bosanci sadaku, od Kineza nekim tajnim kanalima. 

Hehe...pa baš to, globalno smo povezani, kad procuri na jednom kraju, voda se snizava i na drugom. 

A za ove što ne poštuju samoizolaciju...jbg ne znam do čega je. Moj bratić u Njemačkoj prije par dana odbijen za Japan. Odakle mu ideja da ide malo putovati i razgledati zemlje kada je pandemaija u pitanju. 

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Kina vodi rat protiv SAD...i to onim oružijem kojim je SAD vodio rat protiv svakoga ko im se našao na putu njihovog uspona 90tih godina. Mi smo snagu propagande, ispiranja mozga javnog mijenja, plasiranja lažnih vijesti kojim je zapad svoju javnsot ubjedio da su Srbi loši momci osjetili na svojoj koži. 
Kolo se okreće, nisu samo oni više usamljeni u toj strategiji, dobili su žestoku konkurenciju i zato je ovaj članak NYT ono tipa..."buaaa vidi šta nam rade....".
Ima sad trenutno aktuelan dr.Kembel, penzionisani doktor iz Londona, koji pravi svakodnevno dobre materijale na yt u vezi korone i baš je praćen...i više puta u izjavljuje kako ga ljudi napadaju samo zato što pohvalno govori (opravdano) o kineskoj strategiji borbe proitv korone i ohrabrujućim brojkama koje stižu o tamo, i kako ga napadaju zato što kritikuje (opravdano) američkji bahati pristup u borbi protiv korone...a sve je ono tipa Kinezi ovakvi onakvi, oni lažu, ne diraj nam našu svetu Ameriku. 
Borila se kad je virus već stigo do epidemije,kad nisu mogli više to da kontrolišu. NYtimes je izbacio video snimke na kojima su ljudi koji su oboleli i nisu im dali da se prenose...zataškavali slučaj,lekari su hapšeni,a taj video mat. brisan sa druš. mreža. KOMUNIZAM.
To su činjenice
Подели на овим сајтовима

@Ronald Pazi dear, ta moja trabunjanja tipa ja sam ziveo ovde-onde, ovo-ono....nema veze sa mnom...vidi dva banalna primera. Pokojni Ulof Palme je aristokrata, bas aristokrata, ali je bio socijalistа, izgradio je u Svedskoj milion stanova...Danska, Norveska, Finska, Island...to su bile prcije za Svedjane. Norvazani su prekopirali dosta socialnog sistema (iamju naftu pa im je bilo lako), ostali su gledali i ucili. Sistem je bio da je dosta kompanija bilo vecinski drzavno. Ostali deo je bio pod upravom Investor AB (to je invvesticiona firma/fond(ovi) porodive Valenberg). Uglavnom dva bloka. Imali su kolektivne ugovore, trajna zaposlenja, dodtke za decu, nezaposlene, stanovanje, obavezne penzije za sve radio-ne-radio imas narodnu  penziju, besplatno skolstvo ukljucuujuci univerzitet, zdravstvo i sl. To je sve uruseno. Dakle radnik Volva (drzavnog) ili Skanije (privatne) ima patu, sve benifite, ima sindikat koji pregovara do takvih detalja koliko puta na dan ima pravo, oprosti, da piski (svaki sat po 5 min). Kada je Elektroluks selio fabriku u Madjarsku demontaracije kao da je smak sveta...danas je sve van Švedske. Volvo je prodan, i Skaniju je preouzo Folksvagen...radnici se iznajmljuju po satu, na dna, dva, mesec, 5 meseci. Švede cekaju do DESET godina u redu da iznajme stan.

Point? D pint iz, da te firme imaju i vece profite...Skanija je u vreme recesije imala rast proizvodnje preko 10% recimo. Nije poenta da nema profita, to je laz, poenta je da se profit racuna periodicno, i kada vlasnici ne dijagramu ne vide kako kriva raste ka gore, odmah se reze! Govorim ti o kapitalizmu koji moze da ima profit, a koji ljuduma moze da obezbedi zivot kao u zemaljkom raju, a da drzava ima poreze i puni budzet.

Onda je dosao Karl Bilt, koji je nazdravljao kada su ubili Palmea, dosla je globalizacija i drzava je pukla. Par udara, da se izmesti jos proizvodnje, da veliki kapital ode iz Nemacke - i ta zemlja je na kolenima. Tu se ide na dogovor industrijskih lobija i vlasti.

Nakon ubistva Palmea, socijalisti su gori od centra, liberala i desnicara. Sada su desnicari spas (nazalosto)

Ili ovo. Rusija danas. Paradaiz kosta u Moskvi, slatki, neprskani mnogo, sa dosta sunca, sa juga 4 evra sada kosta. Da, da 450 dinara kilo. A holandsi 80 centi. I pazi, sedes kuci, ulogujes se, ukucas svoj broj osiguranja zdravstvenog (koje ima svako, s-v-a-k-o osim turista) i zakazes vreme. Stigne ti sms. Odes lekaru beslpatno. On te salje dalje, sve besplatno. Da li znas sta to znaci za penzionere, za ostale isto, ne daj boze bolesti.

Ili dete ti se prehladi - dodje pedijatar k-u-c-i. Doktorka nosi one plasticne nanogice, udje ti u sobu u roku od 2 sata od poziva - bbesplatno!

E, vidi, rode, to se zove - d-r-z-a-va. Ne satnasko uprazanje radnika bez perpektive. Ne znas kad ce otkaz, ugovor ti na sat. Ili te agencija iznajmi kao srafciger. O tome pricamo. para ima koliko oces, samo ko uzima profit i sta daje narodu?

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Dimitrije рече

Borila se kad je virus već stigo do epidemije,kad nisu mogli više to da kontrolišu. NYtimes je izbacio video snimke na kojima su ljudi koji su oboleli i nisu im dali da se prenose...zataškavali slučaj,lekari su hapšeni,a taj video mat. brisan sa druš. mreža. KOMUNIZAM.
To su činjenice

A kako se zapad bori? Evo imali su hoho vremena...pa je epidemija uzela maha tri puta više nego u Kini. Ne daj bože da jedna ovakva epidemija izbije u Italiji i Britaniji, pomrlo bi pola planete koliko su (ne)organizovani.  

Ovo za "ugnjetavane ljekara" je besmislica i teški medijski spin na zapadu. Da ovako nešto izbije na zapadu, da li ti zamišljaš da bi se stanje šerovalo na tviteru i javnost uzbunjivala preko društvenih mreža, od stane ljekara tek tako? Malo sutra...a to tek ne može proći u Kini. Kada je nešto izbilo nepoznato, najmanje je potrebno s tim izlaziti u javnost dok se ne provjeri o čemu se radi i kakve implikacije mogu da bude ukoliko se stvari iznesu na nonšalantan način. 

Подели на овим сајтовима

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Нифада рече

"Ako ga je čovek napravio, ili ako je stvarno pojeden zajedno sa šišmišom, on pokriva obe strane naše beznadežnosti. Mi smo već odavno zaraženi. Zar nismo odrasli i mi i naša deca i unuci u vremenima kad je važnije šta govori sportista ili glumac o nečem važnom, a ne doktor nauka koji zna o čemu se radi, virusolog koji nije mogao da nađe vakcinu, jer je bio plaćen kao vozač šlepera.

Nismo... to kako ko vidi svet i čije mišljenje mu je važno (i da li se važnost nečijeg mišljenja meri time koliko je taj neko plaćen) je do kućnog vaspitanja...

Цитат

To je bila civilizacija za koju se činilo da može sve, a sada smo svedoci da ne može ništa. Virus je stigao prvo kao filosof ratkapna koji nam je dugo mutio pogled na vidik, nismo bili svesni propasti zbog ovih njegovih opseni. Svaki sportista koji je namlatio lovu, važniji je bio od naučnika, virusologa, onkologa. Svi koji su mlatili neizmerna bogatsva su postali bolji filozofi i ekonomisti, bolje znali istoriju od istoričara, svaka kurva na popularnim televizijama je znala kako da se organizuje porodični život od mirnog i poštenog sveta.

U svetu gde je realnost profana, spektakl sakralan, gde naučnici nemaju svoje mesto, bićemo kažnjeni smrću, jer nismo imali snage da ranije shvatimo da bogatstvo ne može sve, a verovali smo u tu laž. Džaba im pare, nemaju rešenje za sićušnog kovida. "EMIR KUSTURICA

Stvarno ne poznajem nikog ko veruje da bogatstvo može sve (pa i da pobedi globalnu epidemiju)... ali levičarski "filozofi" i inače žive u nekom svom univerzumu...

Цитат

Kusturica sve ovo što prati pandemiju virusa vidi kao pad jedne civilizacije koja je novac postavila na pijedestal vrednosti.

Vreme koje dolazi svakako bi trebalo biti prilika za preispitivanje vrednosti,odnosno hijerarhije vrednosti.

Isabel  Garcia Tejerina,španska naučnica  i član istraživačkog tima rekla je ovih dana:"Date fudbaleru  milion evra mesečno,a naučniku 1800 e i sad hoćete lek za virus?Idite kod Kristijana Ronalda i Mesija,pa neka vam oni nađu lek."

Ono kad levičar zamišlja da postoji sistem u kojem naučnik ima milion evra mesečno, a vrhunski sportista 1.800e.... ili bar oba da imaju 30.000e platu... ali to ne postoji, nije postojalo, niti će postojati... pusti levičarski snovi...

Gde god su levičari silom zauzeli vlast i krenuli da sprovode ovakve vlažne snove (i nisu od njih odustali poput Kineza) i gde neki levičarski pametnjaković (a ne tržište) određuje zaradu, tamo i vrhunski sportista i naučnik imaju 30e mesečno... i tamo naučnici sanjaju da ako nekako mogu pobegnu u zemlje poput Španije i da se pate sa bednih 1800e.

Doduše, veoma ih je malo... pre nekoliko godina je Kuba odustala od limitiranja plata vrhunskim sportistima i dozvolila im da rade u inostranstvu (jer im inače beže), tako da je izgleda preostala samo Severna Koreja kao raj na zemlji za Isabel i slične... tamo naučnik ima sigurno veću platu od vrhunskog sportiste... samo Isabel i slični nikako da odluče da odu u taj fenomenalan sistem... i da nam odatle istog momenta nekom magijom nađu lek... jer nalaženje leka isključivo zavisi od toga koliku platu ima neki fudbaler i mnogo teško se lek pronađe ako fudbaler ima veliku platu...

P.S. Inače nisam hteo do sad da odgovaram na ovakve off topic-e, ali neki virusi su neizlečivi i stalno se vraćaju...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...