Jump to content

др Миша Ђурковић: Абортус - филм "Непланирано" између пролајф и прочојс покрета

Препоручена порука

ПОГЛЕДИ

Абортус – легализовано убиство

Код нас чак и не постоји реална званична статистика, па држава нема појма колико се деце на овај начин убије. Процене иду око 200.000
Аутор: Мишa Ђурковић уторак, 26.11.2019. 

Недавно је и у нашој земљи уз присуство режисера одржана премијера америчког филма „Непланирано”. Реч је о филму рађеном по истинитој причи, на основу мемоарске књиге Ејби Џонсон, дугогодишње директорке једне од клиника из система такозваног планираног родитељства у којем се обави највећи број абортуса у САД. Када је, међутим, први пут присуствовала самом чину абортирања и на ултразвуку видела како живо биће у тренутку нестаје у смеси крви и ђубрета, доживела је шок, напустила клинику и постала један од водећих активиста за борбу против побачаја. Од жене која је раније сама два пута абортирала постала је мајка седморо деце.

Филм је остварио велики успех, чак и у комерцијалном смислу, и сматра се првим успешним и важним пролајф филмом. Разумљиво, наишао је на оштре осуде такозваних либералних медија у Америци и свих оних моћних организација које заговарају абортус. Температура је на овом пољу страховито подигнута пре свега у Америци. Наиме, иако је 1973. са контроверзном одлуком Врховног суда у случају Ро против Вејда појединачним државама одузето право регулисање абортуса у првом триместру, а побачај учињен легалним на територији читаве федерације, ово питање остало је један од највећих извора политичких подела што се види на сваким председничким изборима.

Чињеница да је само за првих 25 година изведено око 40 милиона абортуса и да се њихов број након легализације страховито повећао довољна је да ово питање држи у фокусу бројних спорова. Но, постоје и бројни други разлози укључујући пре свега морални статус ове „операције”. Сви напори да се побачај смести у у оквир „прихватљиве” орвелијанске терминологије не могу да измене његову суштину, да је реч о убиству нерођеног детета. Отуд се као део прочојс агенде пропагира да жена која намерава да абортира има „право да јој не прикажу фетус на ултразвуку”. У оквиру читаве ове индустрије увелико се дижу гласови у прилог томе да се уведе такозвани постнатални абортус, то јест да се дозволи чак и еутаназија рођеног детета, ако се мајка предомисли. По пресуди из 1973. у теорији је иначе могућ абортус чак и у деветом месецу.

У току Трамповог првог мандата урађено је много на заустављању ширења овог тренда и повратку клатна на другу страну. Трамп је најпре зауставио федерално финансирање система планираног родитељства и других прочојс организација, а и сам је узимао учешћа у маршевима за живот које организују пролајф активисти. Но, номинацијом Горсача и Каваноа створио је по први пут од педесетих година прошлог века јасну конзервативну и пролајф већину у Врховном суду. Истовремено читав низ појединачних држава почео је да уводи рестриктивније законодавство у односу на абортус: Алабама размишља о потпуној забрани а уведена је обавеза сагласности оца, Тексас разматра драстичне казне, Кентаки, Мисисипи и Охајо увели су забрану абортуса после регистровања куцања срца (шеста недеља) итд. На то реагују нижи судови, али оно што се заправо очекује јесте да питање абортуса поново дође пред Врховни суд и да се можда одлука Ро против Вејда обори.

Занимљиве ствари се дешавају и у Европи. С једне стране, некада врло конзервативна Ирска прошле године је на референдуму изгласала легализацију абортуса. Пољска и Шпанија су кренуле у другом правцу, уводећи благо рестриктивније законодавство. У Шпанији се од Рахојеве владе очекивала још радикалнија реформа, али се под огромним притиском из целе Европе од тога одустало. Русија је такође 2011. увела нешто рестриктивније законодавство које предвиђа обавезно саветовање и недељу дана за промишљање. Врло је поучан случај Македоније где је влада Грујевског 2013. увела низ рестриктвинијих мера којима се побачај ограничава на период до десет недеља живота фетуса и дозвољен је један абортус годишње, што је праћено и озбиљним медијским пролајф кампањама. Врло брзо након тога странци су почели операцију рушења ове владе, да би влада Зорана Заева у пакету са уласком у НАТО и Преспанским споразумом, у марту ове године, донела и нови ултралиберални закон о абортусу којим је де факто дозволила обављање побачаја до 22. недеље трудноће.

Код нас чак и не постоји реална званична статистика, па држава нема појма колико се деце на овај начин убије.  Процене иду око 200.000. Законодавство спада међу најлибералније у Европи, а девојка од 16 година може да затражи од лекара да о томе не обавести њене родитеље. Постоје и случајеви жена које су обавиле између двадесет и тридесет абортуса. Бројни су такође случајеви да жена у браку обави абортус без икакве консултације са супругом. Посебно брине што младим женама нико не објашњава да због абортуса у младости могу имати озбиљне проблеме са стерилитетом у каснијим годинама и  због тога многе од њих остају без потомства.

По најавама, филм „Непланирано” би од јануара могао да се нађе на редовном биоскопског репертоару у Србији. Не пропустите да погледате овај филм. Либерално законодавство о побачају је једно од најмонструознијих наслеђа комунизма и време је да почнемо да о томе озбиљно разговарамо.

Научни саветник, Институт за европске студије

Подели на овим сајтовима

On 26. 11. 2019. at 20:24, SerbCro рече

Je li  ijedan politički kandidat. u Srb. izuzev Jovane Stojkovic protiv abortusa ?

Film je ok, gledao sam.

Expand  

Taj bi sebi potpisao političko samoubistvo, jer bi ga razapeli u medijima. A, i narod, predma se listom izjašnjava kao pravoslavan nije za restriktivnije mere po pitanju abortusa. Slušao sam skandalizovanje od strane žena kada su otoič u Amerikama zabranili abortus, i to od žena koje poste, ne pale veš mašinu na crveno slovo i sl. Nije mi samo jasno, zar im nije lakše da paze kada se seksaju, nego da idu posle na operaciju (iliti "čišćenje", kako se to popularno kaže)?

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

abort.jpg

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

On 26. 11. 2019. at 20:12, александар живаљев рече

време је да почнемо да о томе озбиљно разговарамо.

Expand  

.Jeste, Vreme je. Samo, da li on ovako zamišlja ozbiljan razgovor?

Tekst je napisan u maniru sijaset tekstova antivaksera, ravnozemljaša.... u raznoraznim, našim i stranim, kuririma i blicevima.

Da autor iskreno želi ozbiljan razgovor o abortusu, pisao bi i o svemu onome šte je ovde izostavio* (a što je itekako bitno za ozbiljan razgovor), i ne bi pisao neistine i poluistine, prenosio rekla-kazala, navodio zastarele informacije (jer, eto, one mu odgovaraju), omalovažavao neistomišljenike. To bi tekst učinilo ake ne ozbiljnim a ono bar ozbiljnijim.Tako  rade ljudi koji žele ozbiljan razgovor. Čak i kad nisu doktori filozofskih nauka.

*Autor ne kaže otvoreno  za šta se zalaže a ne zalaže se on za ukidanje abortusa već za  ukidanje legalnog abortusa. Kao, u ostalom, i svi takozvani** pokreti za život. Samo, kada bi to otvoreno napisao, ne bi mogao ovako lagodno da izbegne mnoge teme koje je zaobišao.

**Ovako to izgleda kada se na njegaov tekst primeni stil koji sam koristi

Sve u svemu, tekst nedostojan čoveka koji je  

Дипломирао је и магистрирао филозофију на Филозофском факултету у Београду где је 2005. године и докторирао. Запослен је као научни сарадник на Институту за европске студије. Бави се политичком и правном теоријом, феноменима популарне културе и процесима европских интеграција.

Abortus je simpton a simptom će nestati kada nestanu uzroci. Autor ne da ne piše o tim uzrocima i njihovom »lečenju« ,već se dobro čuva da neki slučajne ne pomene. Simptom možemo zamaskirati zakonskom zabranom, ali uzroci ostaju. Kao što i lekom protiv bolova možemo zamaskirati,bar neko vreme,simptom - bol, ali uzrok bola ostaje netaknut. Za otklanjanje uzroka je potreban neki drugi lek.

Подели на овим сајтовима

I ja sam protiv abortusa. Samo ne znam kakvo bi drugo rešenje preporučila...zasigurno da se rodi dete, nego šta posle. Ne znam što neko na usvajanje gleda gore nego na abortus. Kao neću da ostavim svoje dete...

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

Ići ću redom (da mi se ne zameri kako sam se bez argumenata samo »bacila kamenom« na autora i njegov tekst)

такозваног планираног родитељства

Expand  

Može nam se svidjati ili ne rad ove organizacije ali mora se biti stvarno „debelog  obraza“ pa je nazvati „takozvana“.

Planned Parenthood je neprofitna organizacija koja postoji već 100godina.

Planned Parenthood consists of 159 medical and non-medical affiliates, which operate over 600 health clinics in the U.S.[2][3] It partners with organizations in 12 countries globally.[2][3] The organization directly provides a variety of reproductive health services and sexual education, contributes to research in reproductive technology and advocates for the protection and expansion of reproductive rights.[3] 

Разумљиво, наишао је на оштре осуде такозваних либералних медија у Америци и свих оних моћних организација које заговарају абортус.

Expand  

Opet »takozvani«!  Zašto su “takozvani” (osim u pokušaju diskreditovanja)? Koji su, konkretno, ti libelarni mediji? Zašto je »razumljivo«? Da li po definiciji – zato što su liberalni a film se na ovakav način bavi abortusom ili postoje i objektivni razlozi, vezani za film a koje bi naveo svaki objektivan kritičar?

Koje su to organizacije, i to moćne, koje zagovaraju abortus? Ne znam ni za jednu..Znam za mnoge koje zagovaraju legalan abortus.

иако је 1973. са контроверзном одлуком Врховног суда

Expand  

Šta je u toj odluci kontraverzno?  Ne tvrdim da nije – ne znam (kao i, verovatno, većina čitalaca ovog teksta) pa pitam. Ovako mi svašta može pasti na pamet.

Чињеница да је само за првих 25 година изведено око 40 милиона абортуса и да се њихов број након легализације страховито повећао

Expand  

Neistina. Ili, ajd da budem blaža, poluistina. Do značajnog povećanja je doista došlo prvih desetak godina a od tada opada i sada je nešto niži nego 1973. Plus što je značajan porast bio i par godina pre 1973., te se, prvih desetak, trend samo nastavio. Plus što se tačan broj, pre 1973, (dok je bio ilegala) nije ni mogao znati.

https://en.wikipedia.org/wiki/Abortion_in_the_United_States

Отуд се као део прочојс агенде пропагира да жена која намерава да абортира има „право да јој не прикажу фетус на ултразвуку”.

Expand  

Da li se to autor zalaže za

image.png.6207b21467001da61bc4029e7b7c0b57.png

У оквиру читаве ове индустрије увелико се дижу гласови у прилог томе да се уведе такозвани постнатални абортус,

Expand  

E da bismo ukinuli tu »industriju«, da mi lepo zabranimo legalni abortus. Sad, što će se razviti nova industrijea– ilegalni abortus (sa svim strahotama koje ona nosi) to autora teksta ili ne zanima ili dotle ne dobacuje ili misli »ko im je kriv – što su širile noge« Prosto ne znam koja, od ove tri nogućnosti je gora.

Što se tiče "postnatalnog" abortusa ...Čoveče! Ovo je još grdje od svega ostalog u tekstu, Naime, radi se o (namernoj ili slučajnoj – iz  neznanja/nerazumevanja) pogrešnoj  medijskoj interpretaciji  jednog naučnog rada dvoje filozofa. Dakle, naučni rad iz filozofije a on – doktor filozofije, ili ga nije ni čitao (a možda ni ne zna za taj rad) ili ga nije razumeo  ili ga je i čitao i razumeoa a koristi ga (doduše ne pominjući ga dirktno – da se Vlasi ne dosete) za širenje lažnih vesti. Strašno!

Koga interesuje o čemu se radi, može pročitato ovde https://www.snopes.com/fact-check/after-birth-abortion/

По пресуди из 1973. у теорији је иначе могућ абортус чак и у деветом месецу.

Expand  

Da - ako je život trudnice ugrožen. Ako neko ima kredibilnu informaciju da je ta teorijska mogućnos u praksi iskorišćena,i to s amo zato što se žena eto tako predomislila, volela bih da je navede. Inače, u SAD je sve ovo komplikovano – različite države, različita rešenj. Tako da  » По пресуди из 1973« obavezuje države samo da zakonom dozvole abortus a postoje silne varijacije na temu kako, kada, pod kojim uslovima.

Трамп је најпре зауставио федерално финансирање система планираног родитељства и других прочојс организација

Expand  

Tako je. A možda i nije  Budući da PP nije organizacija čiji je jedini zadatak » klinike za abortus«, skresao im je, koliko ja znam, a ne ukinuo, finansiranje i za sve ostalo čime se bave. Divota!

Алабама размишља о потпуној забрани а уведена је обавеза сагласности оца,

Expand  

U državi u kojoj će abortus biti potpuno zakonom zabranjen, otac će se pitati da da saglasnost za (zakonom zabranjen) abortus?:scratch_head:

Mislim da je u jednu rečenicu povezao dve verzije zakona. Prvu, koja u potpunosti zabranjuje abortus i drugu, nakon unetih amandmana, koja, pod odredjenim ograničenjima, dozvoljava abortus ako  trudnoća ugrožava život žene i ako je trudnoća posledica incesta i/ili silovanja.

E sad, ako je bilo prva bilo druga verzija za autora  »svetao primer«, a izgleda da jeste jer nema zamerke, onda njemu »svaka čast«. Po prvoj, čak i kada je jasno da žena neće preživeti trudnoću/porodjaj, nema abortusa! Po drugoj, čak i ako žena želi abortus, da bi spasla živu glavu, otac odlučuje da li će žena preživeti ili ne. U slučaju silovanja, silovatelj odlučuje da li će silovana žena zadržati trudnoću. :0426_feel:

Inače, mogao je bar da se malo potrudi, te bi saznao da Alabama više ne razmišlja -  zakon je, u Alabami, prihvaćen još maja, ali i da ga je, pre mesec dana, federalni sudija  blokirao (kao neustavan)

Мисисипи и Охајо увели су забрану абортуса после регистровања куцања срца (шеста недеља)

Expand  

.

Kada je već pomenuo Ohajo,čudi me da nije pomenuo i genijalnu odredbu o ( nepostojećoj) reinplantaciji vanmaterične trudnoćeu. Lekari su oduševljeni.:D

Ovo sa otkucajima srca je tek priča za sebe – političari odredili  trnutak u kome srce počinje da kuca.

некада врло конзервативна Ирска прошле године је на референдуму изгласала легализацију абортуса

Expand  

ne_shvatašta mu je tu zanimljimo

Meni je to bilo sasvim očekivano – Irkinje i Irci, iz ličnog iskustva i/ ili iz iskustva svojih najmilijih, znaju kako to izgleda kada abortus nije legalan.

Код нас чак и не постоји реална званична статистика, па држава нема појма колико се деце на овај начин убије.  Процене иду око 200.000

Expand  

Čije procene I kako se do njih došlo ako zvanična statistika ne postoji? Tako je mogao da napiše i 5 000 i 400 000 i...

Kako ćemo doći do podataka/procena ako je abortus zabranjen. Ili ga to ni ne interesuje? Zabranili smo ga i »oprali ruke« - baš pro life.

Постоје и случајеви жена које су обавиле између двадесет и тридесет абортуса

Expand  

Ta žena će, i pored zabrane, i dalje pribegavati abortusu. Ako ih ne bude 20-30, biće ih 10-15. Samo što će, ako ima novca, otići u neku državu u kojoj je abortus legalan ili će otići u skupu alisigurnu privatnu kliniku u kojoj se abortusi ilegalno rade* , ili će, ako nema te pare, obaviti u nekoj prljavoj šupt i....da ne mračim dalje. Koga interesuje i ima malo »jači stomak«, može na internetu pronaći priče žena koje su to preživele.

*U Hrvatskoj su, iako je abortus legalan,mnogi lekari uložili prigovor savesti, te abortuse ne rade u državnim bolnicama. Ali je javna tajna da ga, isti ti lekari,obavljju po privatnim klinikama. Čudna neka savest.

Посебно брине што младим женама нико не објашњава да због абортуса у младости могу имати озбиљне проблеме са стерилитетом у каснијим годинама и  због тога многе од њих остају без потомства.

Expand  

Da, i treba da brine. Samo rešenjenije nijeu  obaveštavanju već u edukaciji. I to ne samo o abortusu već o svemu vezanom za reproduktivno zdravlje.

Drugo, da li mu je poznato  koliko žena ostaje bez dece i koliko je već rodjene dece ostalo bez majke  nakon ilegalnog abortusa? Ili ga ni to ne interesuje - nije važno.

Либерално законодавство о побачају је једно од најмонструознијих наслеђа комунизма

Expand  

Da li je  i u Japanu 1948. komunizam doneo legalizaciju abortusa?

Подели на овим сајтовима

Отуд се као део прочојс агенде пропагира да жена која намерава да абортира има „право да јој не прикажу фетус на ултразвуку”. У оквиру читаве ове индустрије увелико се дижу гласови у прилог томе да се уведе такозвани постнатални абортус, то јест да се дозволи чак и еутаназија рођеног детета, ако се мајка предомисли. По пресуди из 1973. у теорији је иначе могућ абортус чак и у деветом месецу.

Expand  

brrr

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Rapsodi,nemam ništa protiv "prsta na dole". Samo me, u cilju ozbiljnog razgovora, na koji autor poziva, interesuje u čemu je problem. Koja od mojih primedbi ne stoji i zašto? 

P.S. Nešto ne uspevam da te tagujem pa moram ovako.

Подели на овим сајтовима

On 27. 11. 2019. at 14:28, Branka62 рече

По пресуди из 1973. у теорији је иначе могућ абортус чак и у деветом месецу.

Expand  

Da - ako je život trudnice ugrožen.

Expand  

Ovde sam napisala glupost.

U pitanju je 3. trimestar ali on to (slučajno, namerno, iz neznanja?) prikazuje kao 9. mesec.

Kakav abortus u 9. mesecu? Abortus je samo do 28. nedelje i to pod odredjenim uslovima.

Подели на овим сајтовима

On 27. 11. 2019. at 14:48, Branka62 рече

Rapsodi,nemam ništa protiv "prsta na dole". Samo me, u cilju ozbiljnog razgovora, na koji autor poziva, interesuje u čemu je problem. Koja od mojih primedbi ne stoji i zašto? 

P.S. Nešto ne uspevam da te tagujem pa moram ovako.

Expand  

По питању абортуса, у старту се не слажемо....моја визура по том питању је хришћанска (живот може узети само Онај који га је и дао), мислим да је излишно таксативно  одговарати  и тумачити ваше примедбе . 

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

Abortus nije samo ubistvo te osobe koja bi se rodila, nego i svih onih koji bi se od te osobe rodili da joj je dato pravo na zivot

Подели на овим сајтовима

Da je neko abortirao vaseg pradjeda ili prababu izracunajte koliko vas u porodici do danas ne bi bilo. A o buducim potomcima da i ne govorimo

Подели на овим сајтовима

Упознала сам једну жену,  која у шали зна да прокоментарише да је она неуспели абортус. Када  је мајка хтела да је абортира, на столу док је чекала нестало је струје . Било је давно, још у бившој Југи. И то ју је озбиљно замислило...одлучила је да је роди :sunce:     

Подели на овим сајтовима

Ama jasno je meni da je, budući da si hrišćanka, abortus za tebe (i ostale hrišćane) greh i da o njemu, kao (nečijoj) mogućnosti, ne želiš da raspravljaš. To te nisam ni pitala.

Samo što moj tekst nije "za i protiv abortusa", već obrazloženje mog prvog posta; zašto smatram da je uvodni teks loš - ne piše se na taj način (neistina, poluistina....) o tako važnoj temi.

Evo ovde 

On 27. 11. 2019. at 14:48, Рапсоди рече

у прилог томе да се уведе такозвани постнатални абортус, то јест да се дозволи чак и еутаназија рођеног детета, ако се мајка предомисли.

Expand  

o postnatalnom abortusu sam već pisala (i dopunila pisanje) a ovo ako se majka predomisli, naprosto nije tačno.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...