Jump to content

Vladika Grigorije: Vučiću, ko si ti? Svako jutro ću pred ogledalom reći da se ne slažem s tobom

Оцени ову тему

Препоручена порука

Боље и свијећу него нешто друго [emoji3]
Ко је њих познавао ни пакао му неће тешко пасти [emoji6]
Познавао сам се и био искушеник код њега у манастиру Папеаћа и посље сарађивао и никад ми није направио проблем, напротив.
Чујем да је било и другачијих искустава али ово је моје и врједно помена.
У свим причама које годинама колају о Папраћи и Качавенди мене нико не помиње као да нисам ни пост потојао тамо.
То нешто говори.

Послато са 5026D користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

• Одговори 314
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 5 часа, Golub рече

Мало мало па неко вуче Георгија за браду! :)   ваља доћи на ред!  :) 

ономад га у Виндзору теглила за браду његова монахиња... гањали се љетњи дан до подне... она счепала за браду, па никако да попусти...  снимак био на канаЦкој телевизији...

брука и срамота, шта да ти велим, пријатељу свезналицо, нема кога не познајеш, Гавру, Мићу Лепог, Кићу и наравно Џеја!  :smil443643319dc3d: и све владике редом... 

100% познајем и тебе, али да не тролујемо више...

Владика Григорије је изузетно интелигентан, мудар, образован, свестран и вјешт у комуникацији. Има све предиспозиције да буде добар епископ и можда патријарх. Само је требало да за епископа буде изабран са 50 година, а не са 32.

Моје мишљење је да епископе не треба бирати прије него што напуне 50 година, а кад напуне 75 - лијепо у пензију. Патријарха не треба бирати прије 65-70. Значи, да је прошао онај предлог Григоријев и других млађих епископа о пензији, данас не бисмо имали ову гунгулу, јер би неки епископи по сили закона били у пензији (рецимо Артемије, па садашњи патријарх...), други млађи би дошли на њихова мјеста и однос снага у САСабору био би друкчији.

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Ђорђе Р рече

Многи би да седе на две столице. Да примају две плате, да службују на два места. Пошто им је толико драга универзитетска служба, онда би можда били задовољнији да их разреше црквене службе? Тако би могли да се потпуно посвете академској каријери, а не да још имају и епископску службу, ил свештеничку (парохијску).

Imas li ti uopste ideju koliko profesori na univerzitetima u SAD, koji su btw. svi privatni, zaradjuju? Ili asistenti, istrazivaci... Koja bre plata u Srbiji...

Sto se tice plate, mi vl. Maximu sigurno ne trebamo. Gde god i sta god da radi u SAD imace od starta bar 3 profesorske plate sa BF-a i to jos bez ikakvog cimanja i putovanja. Pravo pitanje je treba li on nama a to su opet najkompetetniji da odgovore njegovi studenti. Neki su se javljali ovde na forumu i hvalili se vrlo lepom i korektnom saradnjom. S druge strane, niko se jos nije javio da se zali na njegov rad kao profesora.

Ne mogu da tvrdim koji su mu motivi da se smara po BG-u jer ne znam. Ali plata sigurno nije. To ti moze reci bilo ko ko zivi i radi u inostranstvu.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Tελώνης рече

100% познајем и тебе, али да не тролујемо више...

Владика Григорије је изузетно интелигентан, мудар, образован, свестран и вјешт у комуникацији. Има све предиспозиције да буде добар епископ и можда патријарх. Само је требало да за епископа буде изабран са 50 година, а не са 32.

Моје мишљење је да епископе не треба бирати прије него што напуне 50 година, а кад напуне 75 - лијепо у пензију. Патријарха не треба бирати прије 65-70. Значи, да је прошао онај предлог Григоријев и других млађих епископа о пензији, данас не бисмо имали ову гунгулу, јер би неки епископи по сили закона били у пензији (рецимо Артемије, па садашњи патријарх...), други млађи би дошли на њихова мјеста и однос снага у САСабору био би друкчији.

Brate, crkve su bile zakljucane u Hercegovini kada je vl. Atanasije dosao. Morao je sve da dize iz pepela. A sa kime? Monaha i svestenika, osim par lolalnih “statua”, ni od korova a treba ici i propovedati, tesiti ljude dok padaju granate, hraniti, nabavljati lekove, zbrinjavati ratnu sirocad, ispracati mrtve... Sada  je tesko zamisliti tako nesto, ali veruj mi tada nije bilo bas puno izbora a jos manje vremena.

Подели на овим сајтовима

I kada vec pricamo o tom vremenu, volela bih pomenuti jos jednog coveka koji je uz vl. Atanasija dao izuzetan doprinos ozivljavanju pravoslavlja u Hercegovini.

To je djakon (verovatno sada i svestenik) Aleksandar Stankovic. Mislim da su blagosloveni oni koji su imali priliku od njega uciti o nasoj lepoj pravoslavnoj veri.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, florenntina рече

Brate, crkve su bile zakljucane u Hercegovini kada je vl. Atanasije dosao. Morao je sve da dize iz pepela. A sa kime? Monaha i svestenika, osim par lolalnih “statua”, ni od korova a treba ici i propovedati, tesiti ljude dok padaju granate, hraniti, nabavljati lekove, zbrinjavati ratnu sirocad, ispracati mrtve... Sada  je tesko zamisliti tako nesto, ali veruj mi tada nije bilo bas puno izbora a jos manje vremena.

Не разумијем!? Григорије је хиротонисан 1999. године - 4 године послије рата. Имао је 32 године.

Нећу да се упуштам у то ШББ-КББ, али није баш здраво за тог епископа да буде биран са 30 година. Једноставно, човјек није довољно зрео да носи такав терет - терет самоће, власти, управљања туђим животима.

Кад је неко млад, па буде изабран за министра, он улази у већ разрађен систем и има војску савјетника који му говоре шта треба да ради. Наше владике се углавном окруже бескичмењацима и климоглавцима који им повлађују и тако настају наше мале папе, који не могу поднијети да неко има било какво своје мишљење, а камоли да је супротно њиховом. Послије 20 година рвања са свештеницима, властима, са својим демонима, тај човјек је потрошен (овдје не мислим нужно на Григорија), а треба да управља епархијом још најмање 25. Шта од таквог човјека=епископа очекивати?

Један епископ, који је млад изабран, причао ми је како га то епископовање више не испуњава (тада је имао 44, а већ више од 10 година је био епископ) и како би он да се окуша и у нечему другом: књижевности, умјетности, другим наукама... Шта рећи ономе који није задовољан тиме што служи Богу и народу, а уз то му је све то добро плаћено и још никаквих трошкова нема?! Нема породицу коју би издржавао, нема трошкова за стан, храну, комуналије, аутомобил - све му је на извол'те, а он опет није задовољан.

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, "Tamo daleko" рече

Nemojmo zamenjivati teze opet, jer stvarno nema potrebe osim ako je Djuroviceva dijagnoza presla I na vas

Не видим да сам било шта заменио. Што се помињања дијагнозе тиче, мало преслободно се изражавате.

Moze li covek ilustracije radi da kaze u studiju , dakle direktan prenos, moze li da se izrazi, dozvolite I pogresno, ali ne I maliciozno

Може  да каже, наравно. Мада, имао је он десетине телевизијских наступа, тешко је веровати да се збунио. Није се њему омакло, него он то збиља мисли. 

Ostavimo se trunja u oku drugog, a gledajmo na svoja brvna I ne osudjujmo tako lako.

Е ово већ јесте замена теза, као што рекосте. Кад год се о нечему промишља или се износи критички став, ако вам то није по вољи, следи етикета да се ради о осуђивању.  Ако бисмо се руководили тим вашим саветом, могли бисмо одмах да затворимо овај и све остале форуме. Јер отприлике 2/3 онога што се овде пише би подлегало вашој опасци. Сви овде изражавамо своје мишљење, позитивно и негативно, о некој појави или нечијем мишљењу. И то није нужно осуђивање. 

Но, независно од ове опаске, не слушате баш пажљиво еп. Григорија . Он човек јасо каже да ми не треба да будемо овце, поданици и слуге, него слободне личности које имају свој став. Или се то односи само на њега, на друге епископе, евентуално свештенике, а не и на верни народ? Или још конкретније - да ли је његов став да је додељивање ордена Вучићу грешка, да ли то представља осуђивање одлуке патријарха/Синода, или је критички став? И да ли је моје критичко мишљење да је тај потез грешка такође осуђивање патријарха/Синода? Или његово мишљење о ордену није осуђивање, а моје мишљење о ордену јесте осуђивање? Једноставно: Quod licet Iovi non licet bovi.

. Ne znam odakle ti ideja da povezujes vl. Grigorija sa navodnim pristupom da je molitvenost zastranjenje

Из чињенице да је човека који мисли да се треба молити по цео дан назвао крањим десничарем, а из контекста се види да је еп. Григорије на супротној позицији у односу на њега.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Родољуб Лазић рече

Из чињенице да је човека који мисли да се треба молити по цео дан назвао крањим десничарем, а из контекста се види да је еп. Григорије на супротној позицији у односу на њега.

Pa, jasno je da je mislio na razne pseudozilote, a ne na monahe i pustinjake, koji su, jelte, pozvani da se ceo dan mole. Mirjanin nije pozvan da se po ceo dan moli (sem, naravno, izgovaranja Isusove molitve u toku dana, ali ni to u meri u kojoj je praktikuju monasi). A, ni on kao episkop ne može da se moli u meri u kojoj se monasi u manastirima mole, jer ima svoje episkopske obaveze.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Desiderius Erasmus рече

Pa, jasno je da je mislio na razne pseudozilote, a ne na monahe i pustinjake, koji su, jelte, pozvani da se ceo dan mole. Mirjanin nije pozvan da se po ceo dan moli (sem, naravno, izgovaranja Isusove molitve u toku dana, ali ni to u meri u kojoj je praktikuju monasi). A, ni on kao episkop ne može da se moli u meri u kojoj se monasi u manastirima mole, jer ima svoje episkopske obaveze.

Апостол Павле био псеудозилот? Старац Пајсије био псеудозилот? Први пут чујем.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Родољуб Лазић рече

Апостол Павле био псеудозилот? Старац Пајсије био псеудозилот? Први пут чујем.

Pa, jedno je molitva srca, na koju nas Pavle poziva, a drugo praktikovanje monaških molitvenih pravila u mirjanskom životu (što ima slučajeva).

Подели на овим сајтовима

Pa, jedno je molitva srca, na koju nas Pavle poziva, a drugo praktikovanje monaških molitvenih pravila u mirjanskom životu (što ima slučajeva).

У чему је проблем ако то неко ради тајно па макар био и мирјанин. Ја бих волио да сам толико јак у вјери па да могу то да практикујем али сам слаб и маловјеран. И дивим се сваком ко је дошао до тог нивоа вјере не сматрам га фанатиком уколико се тиме не хвали. Или то можда владики смета јер би он као монах то требао да ради а не ради ??? Мачку ( не Мачковићу ) о реп прича о обавезама. Мање путовања, гостовања по ТВ и давања интервјуа па ће се наћи времена за монашко молитвено правило.
Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Стаљиново унуче рече

nie,ne manipuliši

image.thumb.png.9385410c01ae9ec5dc135e2b81270308.png

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Srdjan61 рече

У чему је проблем ако то неко ради тајно па макар био и мирјанин. Ја бих волио да сам толико јак у вјери па да могу то да практикујем али сам слаб и маловјеран. И дивим се сваком ко је дошао до тог нивоа вјере не сматрам га фанатиком уколико се тиме не хвали. Или то можда владики смета јер би он као монах то требао да ради а не ради ??? Мачку ( не Мачковићу ) о реп прича о обавезама. Мање путовања, гостовања по ТВ и давања интервјуа па ће се наћи времена за монашко молитвено правило.

Kome nije problem neka radi, samo što to jeste često skopčano sa desničarenjem.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Desiderius Erasmus рече

Нисам чуо да Григорије говори о испуњавању монашких молитвених правила у свету. Рекао је да неко мисли да треба по цео дан да се моли. Ти то односиш на псевдозилоте, али је мало вероватно да еп. Григорије мисли на њих јер у наставку каже " исто можемо да нађемо своје мјесто у Цркви и у овом свијету." Ако знасмо да је у либералном црквеном дискурсу псевдозилотство поистовећено са секташењем и цркворушитељством, мало је вероватно да је еп. Григорије мислио на псевдозилоте. 

А што се тиче тога да се непрестана молитва односи и на мирјане, (на своју срамоту) наводим речи св. Григорија Паламе

https://bskm.rs/2015/03/sveti-grigorije-palama-molite-se-bez-prestanka/ 

и св. Теофана Затворника:

"...от и апостол Павел что заповедует, когда говорит, что должно "всякою молитвою и молением молиться на всяко время духом" (Еф. 6:18)? Заповедует умную молитву – духовную – и заповедует всем христианам без различия. Он же всем христианам заповедует непрестанно молиться (1 Фес. 5:17). А непрестанно молиться иначе нельзя, как умною молитвою в сердце. Таким образом, нельзя спорить, что умная молитва для всех христиан обязательна; а если обязательна, то нельзя уже говорить, что едва ли возможна, ибо к невозможному Бог не обязывает. Что она трудна, это правда; а чтоб была невозможна, это несправедливо. Но ведь и вообще все доброе трудно; тем паче таковою должна быть молитва – источник для нас всего доброго и верная того опора."

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...