Jump to content

Шта ће се десити када Србија призна Космет, тј. дође до поделе територије?!

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 11. 11. 2019. at 17:19, Grizzly Adams рече

Па види, државе се не ”дају” по моралним заслугама него освајају силом. Свака држава настала је тако што се неко дигао на оружје и успоставио власт на некој територији.

Можемо ми да ”признајемо” или ”не признајемо”, али ако немамо силу да ту власт одузмемо (или не желимо да прљамо руке) онда је ситуација таква каква јесте. Готово сад. Некакав потенцијални ”повратак Косова” би бојим се, морално гледано, био потез од кога тек Србија не би могла да се опере вековима... Како би ти сад могао да вратиш Албанце под власт државе Србије а да то не буде крваво?

Не знам уопште шта се губи време са тим. Потпуно ирационално, бесмислено.

Expand  

Mislim da niko nije za rat. To smo bar naucili, nadam se. Medjutim, postoje i drugi nacini. Kosovo je pre svega prodato i ako ga se ne odreknemo, postoji bar teorijska mogucnost, da ga opet kupimo.

Zamisli ekonomski mocnu, pravnu drzavu Srbiju? Gledaj ovaj paradoks... Ratovali smo sa Hrvatskom... 30g kasnije... Hrvati se mahom iselili u EU a Hrvatska otvara granice za Srbe da dodju i rade jer nema ko... Cudni su putevi Gospodnji zaista...

S druge strane, Srbi se masovno iseljavaju iz Srbije. Cela sela na jugu zemlje mozes kupiti za nekoliko hiljada evra... I sutra Siptari mogu npr. to kupiti i eto nas opet Jovo nanovo...

Подели на овим сајтовима

On 11. 11. 2019. at 17:04, Млађи Катон рече

@Juanito  Нема принципа. Све је подређену интересу у међународним односима. Ми око тога можемо само да се нервирамо, јер немамо никакав начин да било шта променимо, а једино оружје које имамо јесте међународно право. Међутим, џабе нам је, ако је то најјаче што имамо, а изгледа да јесте. 

Expand  

Ma naravno da zavisi od nas. Treba da izgradimo pravnu drzavu i ekonomski jaku Srbiju. Srbiju koja ce biti prijatna zemlja za zivot i rad i tek onda mozemo da pregovaramo. Dzaba ti medjunarodna prava i cuda kada pobeze sve zivo od terora i korupcije nase sopstvene vlasti...

Подели на овим сајтовима

Ако Србија призна Косово, те ако дође до подјеле Косова ( што тешко да ће да буде ), то ће бити то. Свршен чин и нама остаје само да будемо љути што смо изгубили земљу коју сматрамо својим Јерусалимом због сопствене глупости и безобзирности свјетских сила према малим државама. Мене ова ситуација највише подсјећа на 1908. годину, када је Аустро-Угарска анексирала БиХ. Србија је била стављена пред свршен чин и пристала је да званично ( наглашавам да је то било само званично ) одустане од претензија преко Дрине, Саве и Дунава. И то на наговор браће Руса, поред осталих Великих сила.

Са једне стране, истина је да морамо прихватити геополитичку стварност на терену - не контролишемо 90% територије КиМ и преко 90% становништва КиМ не жели да буде дио Србије. А и искрено речено, ни Срби нешто не воле то становништво на Косову, тако да је одбојност обострана. Косово више ефективно немамо и са тим нам се остаје помирити.

Са друге стране, није реално гурати да Србија што прије призна Косово, јер тиме заиста ништа нећемо добити ( шарене лаже да то води у ЕУ су одавно проваљене ). Наше непризнавање Косова ипак има неке стварне посљедице у свијету које веома сметају Привременим органима управе у Приштини. Прво је то што их мање од половине свијета признаје ( с тим на уму, не слажем се са онима који се подсмијавају Дачићевим напорима да мале земље трећег свијета повуку признање Косова, јер на дуги рок то подрива онај аргумент да их "пола свиејта признаје" ), што нам даје одређени легитимитет за наш отпор. Друго је то што фактички им забрањујемо да постану чланица међународних организација гдје се учлањују међународно признате државе, што нам даје и одређену дозу легалистичког аргумента у нашу корист. Треће, наше непризнавање је, такорећи, "чип за трговину" који имамо код себе, а који Приштина жарко жели. Дакле, само је питање како их натјерати да се понашају разумно и да макар почну размишљати да направе неке компромисе са нама заузврат за тај чип. Имамо мркву, имамо штап и сад само остаје да они полете за мрквом. Оно што је обећавајуће јесте провејавање понеких гласова на Западу како се и српски интереси и жеље морају узети у обзир како би се ово питање ријешило. Наравно, то су гласови из англосфере, САД и УК, док континентална Европа не жели ни да чује за то.

То нас логички доводи до сљедећег закључка - морамо што више придобити САД на нашу страну, макар да постане стварна могућност да ће и наши интереси улазити у њихове геополитичке калкулације. А прилике за то и имамо - јер Вашингтону сметају наше присне војне вјежбе са Русијом. И то нам је чип за трговину.

А то шта ће бити ако се Косово призна и подијели - мене само занима шта ће бити са тим Србима јужно од Ибра и свим светињама које не смијемо ни под коју цијену препустити у туђе руке, да се не би поновила 2004. година. Остало све је, за мене, отворено за дебату.

Подели на овим сајтовима

On 11. 11. 2019. at 17:53, florenntina рече

Ma naravno da zavisi od nas. Treba da izgradimo pravnu drzavu i ekonomski jaku Srbiju. Srbiju koja ce biti prijatna zemlja za zivot i rad i tek onda mozemo da pregovaramo. Dzaba ti medjunarodna prava i cuda kada pobeze sve zivo od terora i korupcije nase sopstvene vlasti...

Expand  

Не само то. Дозволићу себи да додам још нешто - економски услови су такви да се велика већина води новчаним интересима. Ипак, мислим да то не би било тако да један од кључних проблема не лежи у слабој породици. Сложићемо се да је породица основна ћелија друштва. Одатле можемо повући закључак да од ње и треба кренути. С друге стране, држава не може баш да задире у те односе пресудно. Остаје нам само да се надамо најбољем. Неће нам много помоћи ни економија, а ни правна држава, ако не будемо имали карактере који ће их носити. 

Подели на овим сајтовима

On 11. 11. 2019. at 17:33, florenntina рече

Ma naravno da se ne bi smanjile nikakve tenzije. Imao bi etnicki cistu zlocinacku bandu (mislim na vlast pre svega) na granici i samo bi bilo pitanje vremena kada bi dosli u istu situaciju sa jugom Srbije a kako bi tek taj nesretni narod ziveo dole ( mislim i na Srbe i na Siptare). To je zabluda. Taci, Haradinaj i ekipa da omoguce “normalan zivot”? I sve da nisam Srpkinja i emotivno vezana za Kosovo, takva tvorevina je nedopustiva u Evropi u 21.v.

Expand  

То су само појединци којима полако истиче гаранција... Неће они бити на власти вечито, као ни овај наш.

Али тамо су успостављене нове институције, устав, закони итд. Никад неће косовска власт пристати да буде поново под централном влашћу из Београда ни по коју цену. То је ваљда јасно.

Кад би се нормализовали односи онда би на њих могао да се врши притисак да заведу ред итд. Онда би могао српски представник у УН да изађе и каже ”тражимо да се реши тај и тај проблем на Косову” па да остали подрже. Овако, како да тражиш кад их не признајеш? И како да те неко подржи? Нема шансе.

On 11. 11. 2019. at 17:47, florenntina рече

Mislim da niko nije za rat. To smo bar naucili, nadam se. Medjutim, postoje i drugi nacini. Kosovo je pre svega prodato i ako ga se ne odreknemo, postoji bar teorijska mogucnost, da ga opet kupimo.

Zamisli ekonomski mocnu, pravnu drzavu Srbiju? Gledaj ovaj paradoks... Ratovali smo sa Hrvatskom... 30g kasnije... Hrvati se mahom iselili u EU a Hrvatska otvara granice za Srbe da dodju i rade jer nema ko... Cudni su putevi Gospodnji zaista...

S druge strane, Srbi se masovno iseljavaju iz Srbije. Cela sela na jugu zemlje mozes kupiti za nekoliko hiljada evra... I sutra Siptari mogu npr. to kupiti i eto nas opet Jovo nanovo...

Expand  

Па маштам о слободној, савременој, економски јакој Србији сваки дан и молим се за то. Али да би до тога дошли прво морамо да престанем да се бавимо ирационалним стварима.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Некакав потенцијални ”повратак Косова” би бојим се, морално гледано, био потез од кога тек Србија не би могла да се опере вековима... Како би ти сад могао да вратиш Албанце под власт државе Србије а да то не буде крваво?

Expand  

Ово питање је редовно пропраћено овим звуком:

Подели на овим сајтовима

On 11. 11. 2019. at 17:57, Млађи Катон рече

Не само то. Дозволићу себи да додам још нешто - економски услови су такви да се велика већина води новчаним интересима. Ипак, мислим да то не би било тако да један од кључних проблема не лежи у слабој породици. Сложићемо се да је породица основна ћелија друштва. Одатле можемо повући закључак да од ње и треба кренути. С друге стране, држава не може баш да задире у те односе пресудно. Остаје нам само да се надамо најбољем. Неће нам много помоћи ни економија, а ни правна држава, ако не будемо имали карактере који ће их носити. 

Expand  

Stvari su mnogo jednostavne. Ne beze ljudi iz ekonomskih razloga samo nego pre svega zbog nepravde i korupcije. Da smo samo siromasni a da su stvari na svom mestu i da se polako penjemo i ekonomski, ne bi ljudi bezali glavom bez obzira.

Подели на овим сајтовима

On 11. 11. 2019. at 18:02, florenntina рече

Stvari su mnogo jednostavne. Ne beze ljudi iz ekonomskih razloga samo nego pre svega zbog nepravde i korupcije. Da smo samo siromasni a da su stvari na svom mestu i da se polako penjemo i ekonomski, ne bi ljudi bezali glavom bez obzira.

Expand  

Неправда и корупција су последица онога што сам написао. Слажем се са тобом. Само мислим да је јако тешко наћи решење које ће нам помоћи да се подигнемо.

Подели на овим сајтовима

On 11. 11. 2019. at 15:20, RYLAH рече

За почетак да се не понашамо као комуњарске сплачине без вере и корена

Expand  

Видим неко је пратио Сплачинијаду? :)))

Подели на овим сајтовима

Можемо ми да ”признајемо” или ”не признајемо”, али ако немамо силу да ту власт одузмемо (или не желимо да прљамо руке) онда је ситуација таква каква јесте. Готово сад. Некакав потенцијални ”повратак Косова” би бојим се, морално гледано, био потез од кога тек Србија не би могла да се опере вековима... Како би ти сад могао да вратиш Албанце под власт државе Србије а да то не буде крваво?

Expand  

Нико не говори о повратку Косова у овом тренутку, него о формалном (не)признавањау. О присуству или одсуству правног документа којим ће званична Србија да се званично одрекне своје територије. А шта ће се десити у будућности, то нико не зна. 

Ја сам апслутно против крвавих пирова, све и кад бисмо имали силу за то. Само ми занимљиви десетодупли стандарди и онда не могу да ухватим принцип никако. На пример, ако би за 50, 100 или 500 година из неког разлога Срби ојачали, протерали Албанце и вратили Косову под своју управу, то би се представило као злочин. И ја бих се лично сложио с тим јер увек на прво место стављам људе који тренутно живе на некој територији и нису лично ни за шта криви, а не политику, историјско право, завете, митове и све остало. Ал ми онда није јасно како иста страна која тако као ти размишља о Косову подржава, морално или полирички, савремену државу Израел. Понављам, где је ту принцип?

Подели на овим сајтовима

On 11. 11. 2019. at 17:08, Grizzly Adams рече

ОК, само не капирам какве везе све то има овде...

Expand  

Брате, моји рођаци који су радили у нашој полицији на територији КиМ су побијени од стране Шиптара пре натовског злочиначког бомбардовања радећи свој посао одбране наше територије. У колико је само заседа побијено наших припадника безбедносних служби, тешко је избројати. Шиптари су још од пре Првог светског рата зацртали циљ - стварања Велике Албаније. Шта год да им се дало за време Милошевића они нису хтели да прихвате. Јер, циљ им је уједињење свих Албанаца у једну државу. Србија никакав геноцид није спровела над Шиптарима, за разлику од Америке како ти рекох. Све се ради због пара, јер, албански лобисти потплаћују америчке конгресмене и сенаторе да спроводе њихове интересе. Пуни су пара. Тако да, уопште не стоји твој коментар да Србија никакво морално право не полаже на ту територију и да се одувек тамо владало гвозденом песницом и чизмом. Тешко се живело у целој Србији, а не само на КиМ па шта је онда требало, да се свака општина отцепи. Добро памтим то време, инфлацију, пропаст фирми, непримање плата итд. А Тито и његова политика, једна према Србима и друга према Албанцима, то је тек био проблем Србима.

WWW.TELEGRAF.RS

Pre skoro pola veka Albanci sa Kosova počeli su masovne proteste i sukobe s policijom, a sve sa ciljem otcepljenja južne srpske pokrajine od...

Подели на овим сајтовима

On 11. 11. 2019. at 18:12, Juanito рече

Ал ми онда није јасно како иста страна која тако као ти размишља о Косову подржава, морално или полирички, савремену државу Израел. Понављам, где је ту принцип?

Expand  

Па не знам, ја сам овде писао о конкретној ситуацији па ако има нешто да није логично или тачно може да се објасни.

Да л је неко принципијелан у вези Таџикистана и Тунгузије са тим нема никакве везе.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 11. 11. 2019. at 17:11, GeniusAtWork рече

То што се теби и таквима не свиђа истина, па би радије да држите главу у стражњици, је само ваш проблем. Уосталом, од патриЈотских поклича "Карлобаг, Огулин, Карловац, Вировитица!" дошли смо до хрватских војника у КФОРу на територији Србије  ;)  Само ви наставите да цепате и фурате пуном паром...

Expand  

и да поновимо

Класично другосрбиојанско лупетање

Подели на овим сајтовима

Мислим да нећемо признати,али стварно не знам шта би било када би признали, Знам и апослутно сам сигуран шта би било када би ратовали за Космет, победили би и то глат, без обзира ко је доле. Али би после тогао настао талас исељавања из Србије који би се могао поредити са егзодусом, иселило би сре преко 70% људи без деце и са децом до двадесетак година. И то је чињеница.Јер би сви ишли што даље од територије на којој се сваких двадесетак година ратује.

Подели на овим сајтовима

On 11. 11. 2019. at 18:06, Млађи Катон рече

Неправда и корупција су последица онога што сам написао. Слажем се са тобом. Само мислим да је јако тешко наћи решење које ће нам помоћи да се подигнемо.

Expand  

Nepravda i korupcija su posledice loseg sistema. Pravna drzava i slobodno trziste bi vrlo brzo resili stvar. Jednostavno, drzava mora prestati da maltretira i otima pare ljudima koji hoce nesto da naprave i “izaci iz ekonomije”. Nije to uopste toliko ni tesko ni nemoguce koliko nam se predstavlja.

Pogledaj Cesku, Poljsku, Madjarsku... Daleko od savrsenog, ali opet, s obzirom da su “juce” prodavali kod nas stvari za “jednu crvenu”, odlicno su se izborili sa komunistickim nasledjem i krenuli dalje.

Ima promena i napred i nazad, ali nema ovolikog ocajanja i egzodusa kao kod nas.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...