Jump to content

Митрополит Калистос Вер: АПОКАТАСТАЗА

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 45 минута, Desiderius Erasmus рече

Boki, varenje počinje u ustima. Pljuvačka razlaže hranu. Hleb i Vino (koji zadržavaju i ukus i miris hleba i vina) kad primiš, žvaćeš ih, je l' tako? Zatim ih progutaš; dakle, prođu prvo kroz jednjak, pa posle odu u želudac. Sve to vreme Hleb i Vino se, dakle, ponašaju upravo kao hleb i vino. Ti, znači, smatraš da u želucu gube ta svoja materijalna svojstva i ne idu dalje u tanko i debelo crevo, nego na neki način ostaju u organizmu? Ok, nemam ništa protiv, samo mi nemoj reći da je i to dogma. 

Sad, sve je to okey i jasno, varenje i pljuvacka i razlaganje hleba i prolazi kroz jednjak i razlaganje, i u zeludac i opet razlaganje i materija hleba se pretvara i apsorbljuje u nase telo  .... i tanko crevo takodje preradjuje i apsorbljuje hranu i odlazi u krv (cak i debelo crevo koliko citam nesto apsorbljuje od hrane). I, sad, o jednog tako malog dela hleba koji je stojao u vinu tokom sluzbe (znaci i hleb se vec malo smeksao i razgradio) i kroz nekoliko sati varenja i razlaganja kroz razne organe organizma, pa sta bre Erazmo da ostane od toga malog parceta mekanog hleba. :945729:

Znaci, ovo sto se navodi od Damaskina (i drugih Otaca,..... licno nisam citao o tome), da se cak i nadprirodnim putem hleb razlaze u coveku,.... i kada uzmemo ovu tehnicku pretpostavku onda, deluje da je moguce da pricesce u vidu hleba i ostane u nasem organizmu i nase telo ga apsorbljuje.

I, tako nije dogma, ali svako neka sam za sebe razmotri kako mu odgovara,..... licno verujem da pricesce i hleb ostaje i apsorbljuju se u nasem telu.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, obi-wan рече

Nemo` da se ljutis, ali sa ljudima koji prosipaju subotu po forumu na ovakve teme nemam nameru da utrosim ni minut.

Aj` da si zdrav i uzbrdo brz.

Pa odgovori zbog onih za koje smatraš da su dostojni poštovanja.

Što onima koji danas učestvuju, što onima koji će u budućnosti doći i prelistavati forum.

Ovo je razgovor na forumu a ne PP.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

Sad, sve je to okey i jasno, varenje i pljuvacka i razlaganje hleba i prolazi kroz jednjak i razlaganje, i u zeludac i opet razlaganje i materija hleba se pretvara i apsorbljuje u nase telo  .... i tanko crevo takodje preradjuje i apsorbljuje hranu i odlazi u krv (cak i debelo crevo koliko citam nesto apsorbljuje od hrane). I, sad, o jednog tako malog dela hleba koji je stojao u vinu tokom sluzbe (znaci i hleb se vec malo smeksao i razgradio) i kroz nekoliko sati varenja i razlaganja kroz razne organe organizma, pa sta bre Erazmo da ostane od toga malog parceta mekanog hleba. :945729:

Znaci, ovo sto se navodi od Damaskina (i drugih Otaca,..... licno nisam citao o tome), da se cak i nadprirodnim putem hleb razlaze u coveku,.... i kada uzmemo ovu tehnicku pretpostavku onda, deluje da je moguce da pricesce u vidu hleba i ostane u nasem organizmu i nase telo ga apsorbljuje.

I, tako nije dogma, ali svako neka sam za sebe razmotri kako mu odgovara,..... licno verujem da pricesce i hleb ostaje i apsorbljuju se u nasem telu.

Ok, do želuca ide prirodno, jedino da verujemo da posle počinje natprirodno...

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Desiderius Erasmus рече

Ok, do želuca ide prirodno, jednino da verujemo da posle počinje natprirodno...

Pa, vidi Erazmo, tehnicki gledano,.... sta sprecava nadprirodno da pocne odmah u jednjaku, ....ipak je nadprirodno , zar ne ? :osmeh:

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Tumaralo. рече

Pa odgovori zbog onih za koje smatraš da su dostojni poštovanja.

Što onima koji danas učestvuju, što onima koji će u budućnosti doći i prelistavati forum.

Ovo je razgovor na forumu a ne PP.

Ja sve vas smatram dostojnim svakog postovanja, jer ste ljudi, daleko bilo da nekog ponizavam sa te strane. Ali ti u korenu imas neke sasvim necrkvujuce stavove. Uverenje da cu ja ovakva pitanja pricom da razjasnim, a pored takvih stavova koje imas - je iluzija. A sto se drugih tice - napisao sam vec vise nego dovoljno, i sasvim razumljivo. To sto se njima ne dopada napisano, i sad love bilo sta da navuku vodu na svoju stranu, nije moj problem.

Kao sto rekoh, nas Aca Milojkov, koji je mnogo pismeniji od mene, odustao je od ovakvih prica jos poodavno, i isto i meni savetovao.

Nisam ga do sad poslusao, al` sad cu da ga poslusam.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, ana čarnojević рече

Ali prvo da ti se navede literatura, gde to kod otaca pise da se preko pricesca prenosi zaraza. Ne da se mozes zaraziti ako verujes u Boga i to, nego da se tako moze preneti.

Svako ko se koleba oko takvih stvari, neka i ne dolazi u hram; moje misljenje. A proci ce i ovo, da ce Bog.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Tumaralo. рече

Svaki normalan hrišćanin, makar u dnu duše, veruje u apokatastazu.

Međutim, Crkva nije smela tako verovanje da učini mejnstrim ili ne daj Bože da ga istakne u prvi plan jer je morala da vodi računa o društvenoj kontroli za račun Države.

Neophodno je bilo marvi uterati u kosti strah od pakla da bi bila pokorna vlastima. Pošto Crkva danas skoro da nema nikakav uticaj na marvu en general gledano, plašenje paklom je popustilo.

Jerota Vladetić je često isticao kako se ne seća da je iko od sveštenika posle WW2 propovedao o večnim mukama u paklu.

voleo bih da postoji apokatastaza iako ne verujem u nju, verujem sto ti kazes da svaki hriscanin u dnu duse ima svoj odnos sa Bogom u koji ne treba niko da ulazi! ima i svoje molitve za pokojnike, bliznje i siguran sam da to nije za džaba!

a posto se povela i druga tema, mislim da nas svaka isključivost vodi u problem, svako ko se boji za svoje zdravlje neka saceka dok ovo ne prodje i posle ce dolaziti u crkvu kao i pre. te ljude ne smemo osudjivati, a i mi moramo da smo svesni da u hramu ne prenesemo nekome (nesvesno) virus ili bilo sta makar dok se ne slegne cela frka i da cuvamo druge od sebe samih

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

90914587_10222330738794296_1469181743570

Подели на овим сајтовима

@obi-wan oprosti zbog upada u ovu temu, ali me inspirisala da postavim pitanje: kako bi ti, i da li bi uopste, odgovorio nekome ko iznosi javno ovakvo misljenje? Pitam jer mislim da smo svi dobrim delom izlozeni susretima sa takvim ili bar slicnim izjavama ovih dana, a i stvarno bih volela da cujem necije misljenje o tome, a koje nije moje :D

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Aleksandra_A рече

@obi-wan oprosti zbog upada u ovu temu, ali me inspirisala da postavim pitanje: kako bi ti, i da li bi uopste, odgovorio nekome ko iznosi javno ovakvo misljenje? Pitam jer mislim da smo svi dobrim delom izlozeni susretima sa takvim ili bar slicnim izjavama ovih dana, a i stvarno bih volela da cujem necije misljenje o tome, a koje nije moje :D

Ako mislis na ovu Jovanu, to je bar lako - pricescujem se svake sedmice, u postu i van njega, i nemam problema sa stomakom. Kao i masa ljudi kod mene u crkvi. Sto ce da kaze da je sve oko stomaka, naravno, do hrane. Medjutim, to je razlozna prica, koju moze da cuje razlozan covek. Znaj da mnogi ovakvi ne traze razloznost, jer ih to ne zanima; zanima ih da samo nadju povod da omalovaze i ukinu drukcije od sebe, narocito Crkvu, jer je Hristos tezak na savesti svima koji su na naki nacin duboko u sebi pokvareni i pomraceni ljudi. Sa takvima je svaka prica potpuno bespredmetna.

Подели на овим сајтовима

Just now, obi-wan said:

Ako mislis na ovu Jovanu, to je bar lako - pricescujem se svake sedmice, u postu i van njega, i nemam problema sa stomakom. Kao i masa ljudi kod mene u crkvi. Sto ce da kaze da je sve oko stomaka, naravno, do hrane. Medjutim, to je razlozna prica, koju moze da cuje razlozan covek. Znaj da mnogi ovakvi ne traze razloznost, jer ih to ne zanima; zanima ih da samo nadju povod da omalovaze i ukinu drukcije od sebe, narocito Crkvu, jer je Hristos tezak na savesti svima koji su na naki nacin duboko u sebi pokvareni i pomraceni ljudi. Sa takvima je svaka prica potpuno bespredmetna.

jasno - nemam nedoumice u vezi Pricescivanja, vec me bas interesovalo ovo drugo, da li u tim slucajevima uopste vredi ulagati napor...uhvatila sam sebe ovih dana da sam pocela da reagujem, mada sam se dobrim delom pokajala zbog toga, jer i nisam bas do kraja pokazala "krotost kojom bi trebalo da pobedjujemo"..a u sustini mi sve to skupa nije bilo jasno, mislim da li su to situacije u kojima treba i suociti coveka s tim da on objektivno vredja i omalovazava (da ne pricam o tome sto su to sve ljudskopravaski krugovi skoro po pravilu), ili ipak treba imati na umu da tu uglavnom ne postoji neka dobra namera, niti zelja da se cuje druga strana...

Подели на овим сајтовима

Mišljenje Ace Milojkova, koji je pominjan na ovoj temi:

Aleksandar Milojkov
Aleksandar Milojkov Ава је у овом тексту беспрекоран. Чак, спреман сам да се са њим сложим да се преко причешћа МОЖЕ пренети зарази. Али МОЖЕ, али не мора. То МОЖЕ ја бих схватио у духу речи Светог Кавасиле који каже да се неки причешћују Телом и Крвљу а неки хлебом и воном. Дакле, то МОЖЕ зависи чиме се ко причешћује - по вери бива свакоме.

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Desiderius Erasmus рече
Mišljenje Ace Milojkova, koji je pominjan na ovoj temi:

Aleksandar Milojkov
Aleksandar Milojkov Ава је у овом тексту беспрекоран. Чак, спреман сам да се са њим сложим да се преко причешћа МОЖЕ пренети зарази. Али МОЖЕ, али не мора. То МОЖЕ ја бих схватио у духу речи Светог Кавасиле који каже да се неки причешћују Телом и Крвљу а неки хлебом и воном. Дакле, то МОЖЕ зависи чиме се ко причешћује - по вери бива свакоме.

Na koji avin tekst se misli ?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Broken рече

Na koji avin tekst se misli ?

VIDOVDAN.ORG

Др Владимир Латиновић, удостојивши српску теолошку сцену, написа текст Од хране до лека: Ефекти причешћа на телесно здравље. Уследила је полемика са о. Слободаном...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...