Jump to content

Митрополит Калистос Вер: АПОКАТАСТАЗА

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 8 минута, Desiderius Erasmus рече

Ne, nego si ti poteg'o argument "učenja Crkve", pa se pitam jel' Ruska Crkva nije Crkva?

Ja sam to lepo na srpskom obrazlozio, a ovo pitanje je vec lukavstvo. Rek`o sam - Crkva kao cela, kao vaseljenska jednina, ne neka pomesna. To sa pomesnim potenciras ti sve vreme, a ja sve vreme pricam da to ne moze tako, tj. da Crkva uvek deluje izjedna.

пре 10 минута, Desiderius Erasmus рече

Ok, to je Bački. A, njegov kolega Zahumsko-hercegovački? Hercegovci su probili liniju ispod koje ne može da se ide zato što ljudima daju Pričešće u ruku, što je, uostalom, već postojeća liturgijska praksa Crkve?

Zahumski je lepo objasnio i zasto - "da prekinemo vise svaku raspravu o tome". Dakle, ikonomijski je razlog u pitanju. Dok npr. penzionisani zahumski, njima svima du`ovni otac veli bas ovako kao i bacSki...

Tasa.thumb.jpg.f45ea84bfd4a9b10892c36514457bbab.jpg

пре 11 минута, Desiderius Erasmus рече

Pa, ja upravo od tvojih kolega teologa i sveštenika čitam da to što ti pričaš po ovom pitanju nije nikakva dogma. 

Onda treba sto pre da odes do backog i da mu kazes da nema pojma.

пре 12 минута, Desiderius Erasmus рече

Da, samo što je, koliko znam, učenje o transupstancijaciji rimokatoličko učenje. Uostalom, i po ukusu osetiš da Hleb i Vino nisu promenili svoja materijalna svojstva.

Osim kad ti Bog dadne da jedes bas Krv i Meso, kako sam naveo primer. Pitam se samo sto li je to uradio.

I mnogo si bre naporan sa tim fiksovima - ovo nema nikakve veze sa ucenjem o transupstancijaciji.

пре 13 минута, Desiderius Erasmus рече

Slobodno me kritikuj, to je čak i poželjno. :) Sirupom za kašalj odgovaram na tvoj argument da je Pričešće lek i za telo (sa čime se potpuno slažem), no čak i lek ćemo uzimati čistom kašikom. I tu poređenje prestaje, jer naravno da mi je jasna razlika između Pričešća i sirupa za kašalj.

Tebi jeste jasno, ali meni u ovom sto si sad napisao nista nije jasno.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, ana čarnojević рече

npr Damaskin kaze da ne odlaze...

A ko jos njega slusa... 0703_read

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Desiderius Erasmus рече

Svesno sam zaobišao jer mi nema mnogo smisla da sada diskutujemo šta mi mislimo da su Rusi mislili kad su izdali uputstva koja su izdali (i šta možda rade iza leđa države). Ja čitam šta su zvanično kazali i kakve su mere naredili. 

Pa i backom su prvo aplaudirali na ono saopstenje o razmacima i maskama, a onda se sablaznili o njega kad je ostro podvukao liniju u vezi Svetinje. Mislis da su Rusi samo ono sto su napisali u tom jednom saopstenju? To je, po meni, ono - sto je babi milo. Ili mozda imas uvid u to kako to kod njih ide na terenu?

Ali cak i da jesu bukvalno sve po tom prvom slovu - to ih ne abolira, jer nisu samo oni Crkva; daleko od toga.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Desiderius Erasmus рече

Ti, daklem, misliš da Hleb i Vino ne prolaze kroz probavni trakt? Nego na koji način izađu iz želuca?

Damaskin i drugi Oci vele da se Svetinja na sasvim natprirodan nacin iskoriscava u telu, i da nista od Nje ne propada i ne izbacuje se van.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, obi-wan рече

Ja sam to lepo na srpskom obrazlozio, a ovo pitanje je vec lukavstvo. Rek`o sam - Crkva kao cela, kao vaseljenska jednina, ne neka pomesna. To sa pomesnim potenciras ti sve vreme, a ja sve vreme pricam da to ne moze tako, tj. da Crkva uvek deluje izjedna.

Objasnio si, ali dok sam pisao drugi komentar, pa sam tek posle video. Ok, kao što rekoh, kad Vaseljenski Sabor osudi Ruse, verovaću ti da je ovo što pričaš dogma.

пре 3 минута, obi-wan рече

Zahumski je lepo objasnio i zasto - "da prekinemo vise svaku raspravu o tome".

Super, onda možemo lepo i mi da prekinemo više svaku raspravu o tome i, barem dok traje epidemija, modifikujemo način pričešćivanja.

пре 5 минута, obi-wan рече

I mnogo si bre naporan sa tim fiksovima - ovo nema nikakve veze sa ucenjem o transupstancijaciji.

Pa, ono, ako kažeš da Hleb i Vino gube svoja svojstva, onda mu to dođe neka transupstancijacija, ne vidim šta drugo... 

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, obi-wan рече

Mislis da su Rusi samo ono sto su napisali u tom jednom saopstenju? To je, po meni, ono - sto je babi milo. Ili mozda imas uvid u to kako to kod njih ide na terenu?

Više mi ovo tvoje deluje kao "što je babi milo..." Jer bi ti da zaobiđeš zvanična uputstva Ruske Crkve i uhvatiš se za nadu da oni ipak rade onako kako ti misliš da treba da rade.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, obi-wan рече

Damaskin i drugi Oci vele da se Svetinja na sasvim natprirodan nacin iskoriscava u telu, i da nista od Nje ne propada i ne izbacuje se van.

Da li je to dogma Crkva ili Damaskinov teologumen? Uostalom, da li na natprirodan način nestaje i u tvojim ustima ili žvaćeš Hleb i Vino?

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Desiderius Erasmus рече

Više mi ovo tvoje deluje kao "što je babi milo..." Jer bi ti da zaobiđeš zvanična uputstva Ruske Crkve i uhvatiš se za nadu da oni ipak rade onako kako ti misliš da treba da rade.

Pa, vec je bilo da je jedan bacuska svestenik reko da je to ikonomija (zaboravio sam da li je neki potparol Sinoda ili slicno)

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, obi-wan рече

Ovo nisam znao,.... pravo da kazem, uvek sam mislio da se pricesce nekako razgradjuje u nasem telu i postaje deo nas, .... po onoj molitvi,.... na cistotu duse i tela,..... (to je valjda nesto slicno ovome sto pise Damaskin i drugi Oci)

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Desiderius Erasmus рече

Da li je to dogma Crkva ili Damaskinov teologumen? Uostalom, da li na natprirodan način nestaje i u tvojim ustima ili žvaćeš Hleb i Vino?

Pa, to moze da bude neki normalan sled dogadjaja da se posle unosenja u organizam , na nadprirodan nacin hleb i vino spaja i postaje jedno sa nasim telom, jer ako imamo u vidu da je Bog zaista u hlebu i vinu,.... mislim, ono, iskakimo taj hleb kroz creva - a ovamo se pricescujemo Bogom istim tim hlebom  - stvarno je apsurd ne_shvata sa strane vere i meni licno i po savesti nije bas okey. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Pa, to moze da bude neki normalan sled dogadjaja da se posle unosenja u organizam , na nadprirodan nacin hleb i vino spaja i postaje jedno sa nasim telom, jer ako imamo u vidu da je Bog zaista u hlebu i vinu,.... mislim, ono, iskakimo taj hleb kroz creva - a ovamo se pricescujemo Bogom istim tim hlebom  - stvarno je apsurd ne_shvata sa strane vere i meni licno i po savesti nije bas okey. 

Iskakiš Hleb, ali si se pričestio Samim Vaskrslim Hristom, koji ti se dao putem Hleba.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Жика рече
пре 1 сат, Desiderius Erasmus рече

Par vekova, ako se ne varam?

Да.

Koliko se secam vec su u njegovo vreme bile neke optuzbe na njegov racun u vezi tih ucenja, kao i posle smrti i kasnije je i nastao taj Origenisticki spor,.... pa i sam 5 Vaselj. sabor i kasnije cela Crkva su raspravljali da li posthumno moze da se neko osudi  u crkvi i donelu su zakljucak da moze na osnovu verodostojnih dokaza, i tako su na tom 5.Saboru posthumno osudjeni i Origen i jos neke poznate licnosti u crkvi (mislim bese Evagrije Pontski).

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Bokisd said:

Koliko se secam vec su u njegovo vreme bile neke optuzbe na njegov racun u vezi tih ucenja, kao i posle smrti i kasnije je i nastao taj Origenisticki spor,.... pa i sam 5 Vaselj. sabor i kasnije cela Crkva su raspravljali da li posthumno moze da se neko osudi  u crkvi i donelu su zakljucak da moze na osnovu verodostojnih dokaza, i tako su na tom 5.Saboru posthumno osudjeni i Origen i jos neke poznate licnosti u crkvi (mislim bese Evagrije Pontski).

Одлучио га је његов епископ, али је касније чини ми се био примљен од других епископа, нису правили проблем.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...