Jump to content

Stepinac dobio spomenik u Jerusalimu

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 37 минута, Благовесник рече

Црква је само једна и не може бити две, наравно, а знаш ли и зашто, зашто је  н е м о г у ћ е  да  постоје две или више цркава?

Зато што је један Христос  у којем и са којим се верни сједињују.

Само што тај "Христос" постоји само у твојој глави, као идеални замишљај, а тамо ја могу тешко допрјети а камоли причестити се.

Јединство није лак задатак ни са најближим. Ако га оствармо и са једним човјеком наћемо живог Христа. ( св.Максим Исповједник)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 279
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@Bokisd То је било некако уопштено, да не спомињем још неке мало дубље или неке снажне моменте и сл. Слава Богу. 

(Kод римокатолика има љубави, срдачности и добре воље, несебичности и могао бих описивати с те стране неке опите у суперлативима, тако да мислим о себи да нисам често био на том нивоу уопште. Има и таквих примера смирења, стрпљења, а и добрих духовника итд.Али не бих ни да идеализујем. Уз оне неке разлике, a разлике се најоштрије истичу на граници између два света, постоји и то потискивање око тема о којима треба говорити.)

пре 10 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

И још ћу нешто рећи Римска Црква је империја,  иза овог споменика стоји машинерија и вајар је добар, Степинца је радио и Мештровић, можда најбољи вајар икад, Његоша није хтијео да ради него  га је "одрадио" направио модел од глине и дао помоћнику.

Црквицу светога Вукашина сам озидао сам ни од чега као студент, никад прије тога нисам ни копао а камоли зидао, па ми је сами Бог помогао и свему ме научио, Срби.- добро сам жив остао - нико није хтјео камен да ми извуће ни за какве паре, него Шабан син  Мурата кога су спочетка 92 одвели "срби" уз рјеку и убили недужна, па Шабан по том основу добио тракторић - он ми је извуко камен, и триста чуда, У народу сам презрен и кроз цркву гоњен, и овде сам на "одбравању"

Е то је разлика, коју не бих да конвертујем!

Постоје и проблеми на које се не може и не треба жмурити. Крутост и нијекање где би требала бити кростост и покајање... Било је врло ружних, лоших поступака и догађаја. Има тога елитизма и то да се, гледано са западне стране, као неко првенство Запада по аутоматизму подразумева свугде у свету. А у томе и јесте проблем. То је онај терет који треба пустити. Мислим да је превише утицаја "духа времена" на Западу. А то је зато што се одвојио од Истока, тј. Извора.

Oво јасно да је тако, мени барем:

пре 15 минута, Благовесник рече

Зато што је један Христос  у којем се и са којим се верни сједињују.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Само што тај "Христос" постоји само у твојој глави 

ne_shvataБарем  се  надам да се нисмо добро разумели. Који и какав "Христос" постоји само у мојој глави? 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Благовесник рече

ne_shvataБарем  се  надам да се нисмо добро разумели. Који и какав "Христос" постоји само у мојој глави? 

Да покушам, то је апстрактни Христос којег ја немам гдје да поједем, и чак не припада ни једној традицији. Осим ако ти под једна црква не подразмијеваш Католичку или Православну, а другу одбијаш да назовеш Црквом.

Понављам тачно је то што си рекао, али гдје је то, да одем? На неки начин - имам утисак, опрости- као да се издижеш изнад обје традиције у неку надтрадицију која и не постоји.

Љепе жеље. доброг човјека, али бити у јединству, значи бити Христом, као што си рекао, али нисмо сви у заједници, нажалост, и мораш да уважаваш и ту стварност.

Зато сам и рекао гдје се јавља Христос по Максиму. А на апстрактном нивоу све може, још ако је у футуру...

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

бити у јединству, значи бити Христом, као што си рекао,

али нисмо сви у заједници

Да ли је такве заједнице било у време  анатеме над Српском Црквом, од стране цариградског патријарха и Цркве, када је наша Црква провела чак око 25 година, споља тј. ВИДЉИВО гледано, у РАСКОЛУ, је л била она и народ у тих 25 година У ХРИСТУ, да ли су они у међувремену упокојени умрли ван Христа-Цркве???

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

Да се разумемо, ја не знам да ли су остала наша хришћанска субраћа спасавају или су ван Христа, то Бог зна.      Заједничког приласка Светом Причешћу     не треба да буде док саборно и на васељенском нивоу Црква не донесе такву одлуку. А  једнога дана то ће бити, када се сруше подигнути зидови раскола, који су према РКЦ подигнути пре свега из ОДБРАМБЕНИХ разлога, да би се, конкретно, заштитили од наметања западне хришћанске традиције (која је у неким стварима била стара колико и Римска црква!) и сачували се од неканонског преузимања канонских делова територија источног дела царства и епархија, претензија Епископа Римске цркве, нешто слично што се можете ускоро десити сада и када је реч у вези Цариградске и Руске цркве -  раскол као одбрамбени зид

Подели на овим сајтовима

@Благовесник 

Добро кажеш, тема је сад још већа, готово свеобухватна. Да кренем од проклества, анатеме, како каже Атанасије: нека иду са милим Богом. Дакле и њих Христу препуштамо, само што не могу са Нама да се спасавају. Они су дакле можда са Богом, али са Нама нису, Гондикакис каже снага неке заједнице није у бројности него у мјери њихове повезаности, а крајња мјера те повезаности је пројава Христа.

Нисам ја за конфесионалне приче, учен сам да је православље вјера којом Бог вјерује у човјека, и иста та вјера којом човјек вјерује у Бога. Оно што мене жуља није то да неко буде примљен у заједницу и да се спасе, него да се зајединица изгуби свој идентитет и постане нешто друго - унијаћање.

Дакле, одговор би био може и анатемисани и онај у расколу да буде са Христом и чак првина, камен који одбацише зидари, али не мора и увјек није.

Што се тиче тих "одбрамбених разлога" нисам сигуран у њих, јер и вјера се искривљује (мислим на Вартоломеја), Православна Црква не може да се сабере ни око себе, а камоли око рјешавања питања са католицима - и то несабрање говори колико смо Саборна, а утицаји Путина и Трампа о томе колико је стварно аутокефална.

Мислим да постоје и несавладиве богословске разлике, иако је овај пут кроз Цариградску патријаршију допрла боголивска мисао која амортизује, на неки начин је чак направљено јединство на терену православне Цркве чак и по питању канонинизације Степинца знам људе у чину који Сматрају да је Степинац Хрватски Николај и да је светитељ јер је епископ, а да је св. Вукаши етномартир, јер он није убијен ради Христа него зато што је Срб. Е сад дали ће се то одржати или ћемо имати раскол и отпад...

Унурар наше Цркве је направљен јаз, један свештеник који је прешао из епархије у другу - не озбиљно него да би ми описао разлику- каже није то тај Бог.

Да смо ми заиста (и једни и други и трећи) у Христу неби ми дуго били у расколу, горе сам помињао муслимана за кога вјерујем...па зар се ја са Хајдегером срећем ван цркве?

Мислим постоји могућност заблуде у вези са Христом, просто за свашта се користи као и рјеч љубав, па љубавно јединство може свашта да значи.

Епископ је Христос, ближњи је Христос, знање о Христу, мишљење о Христу, све то може али у свему може и да се заблуди.

Имаш двије "Христољубиве војске" које се 1000 година сариту, Господ рекао служите - А да мислио је да вадамо Господа ради...Извртање

Ето извини што тек сад пишем, био сам на крштењу код људи простих, не знају много, али држе рјеч и имају слогу међу собом и пара више него сав форум.

Подели на овим сајтовима

Расплинуо сам се у прошлом оговору, али да заоштрим, да ли нам је исти Христос?

Ако пређем у католичанство хоћу ли остати вјеран своме Богу. Или ћу изгубити и себе и Њега?

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Да кренем од проклества, анатеме, како каже Атанасије: нека иду са милим Богом. Дакле и њих Христу препуштамо, само што не могу са Нама да се спасавају. Они су дакле можда са Богом, али са Нама нису,

Misliš da će biti i gore neke podjele?

Подели на овим сајтовима

On 19.8.2019. at 8:38, kopitar рече

Zašto bi bile kad takve nisu ni na zemlji sada u ovom životu? Danas na FB grupi Slavic Liturgy imamo zanimljive priloge o poljskom i hrvatskom katoličkom i vatikanskom pogledu na multikulturno opštenje medju narodima, na  rasizam, nacizam itd. 

https://www.youtube.com/playlist?list=PLK_4IBBe_AoYbNFK0LKXYi6HXd3lIL96e

https://www.amazon.com/War-Lost-Hope-Napoleonic-Expedition/dp/1976944120

https://en.wikipedia.org/wiki/Polish_Haitians

https://haiti-polonia.blogspot.com/

https://tinyurl.com/y5kzd8l4

https://tinyurl.com/qanrnf5

https://www.youtube.com/playlist?list=PLK_4IBBe_AobYth-DOB0EJ3z1rCmGZpq_

https://www.otago.ac.nz/press/books/otago071753.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Croatian_New_Zealanders

https://www.slavorum.org/tarara-maori-croats/

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

@kopitar Уозбиљи се, горе ће бити подјеле коју направи Господ на суду своме, и биће разлика у слави.Ми само вјерујемо да је Василије Острошки свети...

Али док ти причаш о будућности у Хрватској је ових дана прешло на католицазам по неким податцима 30000 срба, али за ову расправу није битан број, него начин - трпили су системски притисак- који говри о природи заједнице која их је примила. Да ли си се ти разапео због тога или ти је ок да силом просветљијеш, у ствари само набеђујеш и убјеђујеш?

Или можда тврдиш да је тих 30000 православних Срба у овом налету, а било их је раније.... У ствари доживило духовно просвјетњење и схвалило да Дух Свети и из Сина излази и повратило се из јереси. Вјерујем да су иницирани грубом силом у недостатку духовне, Просто сатјерани у ћошак.

@Богољуб 1 је прешао у православље, зато што је ко Елијаде пробавао на себи, и каже нашао пуноћу, нико га није тјерао, осим можда савјести и духовног искуства. 

И теби кад се Бог јеви, а православљу Вог се јавља и притом бије, биће јасно. Ако желиш отвори се за православног Христа, па ће ти доћи, не знам како, али сигурно неће у облику Папа-моду.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, kopitar рече

Imao sam dojam da govorite o nekim drugim podjelama. U tom smislu, ako gledamo na čovjeka kao stvorenje Božije, u Božijim očima nikakvih podjela ni razlika medju ljudima nema ni ovdje ni u nebu, za Boga su svi ljudi isti i svi su jednako vrijedni, svi polaze sa iste startne pozicije. Valorizacija naših djela i nedjela i Božiji konačni sud nad njima je nešto drugo, mislim da ovdje nije bilo riječi o tome. Tema nije o njima već o onim nametnutim, isforsiranim podjelama kao što su rasne, klasne, imovinske i socijalne, političke itd.  Evo još jedan srpski i jedan moravski doprinos multikulturizmu :) 

https://www.youtube.com/user/crnisrbi/videos

https://www.facebook.com/glazbaslavenska/

https://tinyurl.com/y3tp3ofm

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Zayron рече

Imao sam dojam da govorite o nekim drugim podjelama. U tom smislu, ako gledamo na čovjeka kao stvorenje Božije, u Božijim očima nikakvih podjela ni razlika medju ljudima nema ni ovdje ni u nebu, za Boga su svi ljudi isti i svi su jednako vrijedni, svi polaze sa iste startne pozicije. Valorizacija naših djela i nedjela i Božiji konačni sud nad njima je nešto drugo, mislim da ovdje nije bilo riječi o tome. Tema nije o njima već o onim nametnutim, isforsiranim podjelama kao što su rasne, klasne, političke itd.  Evo još jedan moravski doprinos multikulturizmu: 

https://tinyurl.com/y3tp3ofm

А ти гледаш из Божијих очију, па нам јављаш како Он вреднује, ето то је тај "Пластични Исус" опредмећени бог, представа, појам, са којим можеш да радиш шта хоћеш, кад ти се ограда накриви можеш је с њим подупрјет. Можеш га и у "Војну"послат...

Човјече, култура почиње тамо гдје нестају пирамидалне структуре...  ти причаш силованој дјевојци како је исто кад је силујеш као и када се она са својим иабраником воли: Сви смо ми исти, Божији људи и још причаш о култури, шљивовица култури.

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

А ти гледаш из Божијих очију, па нам јављаш како Он вреднује, ето то је тај "Пластични Исус" опредмећени бог, представа, појам, са којим можеш да радиш шта хоћеш, кад ти се ограда накриви можеш је с њим подупрјет. Можеш га и у "Војну"послат...

Човјече, култура почиње тамо гдје нестају пирамидалне структуре...  ти причаш силованој дјевојци како је исто кад је силујеш као и када се она са својим иабраником воли: Сви смо ми исти, Божији људи и још причаш о култури, шљивовица култури.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Уозбиљи се, горе ће бити подјеле коју направи Господ на суду своме, и биће разлика у слави.Ми само вјерујемо да је Василије Острошки свети.

Neće biti nego već je:

"Blaženi siromasi duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko" ( "sada"nije rekao "biće nekada")

Što znači da si već ovdje u Kraljevstvu koje te spaja sa vječnošću ili bolje reći obrnuto a ako nisi onda nećeš nikad ni biti.

Али док ти причаш о будућности у Хрватској је ових дана прешло на католицазам по неким податцима 30000 срба, али за ову расправу није битан број, него начин - трпили су системски притисак- који говри о природи заједнице која их је примила. Да ли си се ти разапео због тога или ти је ок да силом просветљијеш, у ствари само набеђујеш и убјеђујеш?

Ne znam o čemu pričaš.

Или можда тврдиш да је тих 30000 православних Срба у овом налету, а било их је раније.... У ствари доживило духовно просвјетњење и схвалило да Дух Свети и из Сина излази и повратило се из јереси. Вјерујем да су иницирани грубом силом у недостатку духовне, Просто сатјерани у ћошак.

O kojem vremenu pričaš?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...