Jump to content

Колизија двеју теологија на ПБФ-у у Београду: А зашто, уствари, ми умиремо?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 18 минута, Ćiriličar рече

Је ли Адам еволуирао из нечега неличносног а живог?

Чувени Митрополит Иларион Алфејев из РПЦ има модел по којем су животиње и биљке еволуирале а човек је директно створен по Писму. То је интересантан став. На теми на којој смо чаврљали о тексту е. Давида о еволуцији ја сам, заинтересован и том идејом митрополита Илариона, предложио за дискусију сличан модел по којем се врт и Адам такође директно стварају по Писму али у заједници већ еволуиралих људи у односу на које је Адам био нешто напреднији. И онда смо о томе разглабали ваздан са разним екскурзијама итд. итд. и испоставило се, што се мене тиче, да такав модел уз одговарајућу егзегезу може да се уклопи са Постањем и да се очувају догмати Цркве о Стварању, Адаму као иноки и претечи и његовом паду.

Подели на овим сајтовима

Као што је Човек (Адам) постао средина двоје,   нити сасвим смртан, нити потпуно бесмртан,

већ пријемчив за обоје, тако  и само место - "рајски врт",  постао средина између неба и света.

Свети Теофил Антиохијски

• Волим 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Благовесник рече

Није да га одржава, већ ако би окусио постао би бесмртан тј. не би могао да умре тј. довека би живео.

"Али да сада не пружи руке своје и да не узбере и с дрвета живота и окуси, те довека живи."

Већ сам ја то писао овде али су Боки и Ћириличар то прескочили јер им се не уклапа у контекстуализацију и егзегезу.

Подели на овим сајтовима

"Бог је Адама изагнао из Раја да не би окусио и од  Дрвета живота, које видимо и у Откровењу Јовановом: Дрво живота налази се усред Раја! Окушање са овог дрвета УЧИНИЛО БИ ЧОВЕКА БЕСМРТНИМ ПРЕ НЕГО ШТО ПОСТАНЕ ДОБАР. Бог то не жели, зато га је изгнао из Врта."

СЕРАФИМ РОУЗ

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vladan :::. рече

Чувени Митрополит Иларион Алфејев из РПЦ има модел по којем су животиње и биљке еволуирале а човек је директно створен по Писму. То је интересантан став...

Ако неко види Владу, и ако сме, нека га припутиа верује ли да је Адам еволуирао из нечега.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ćiriličar рече

Ако неко види Владу, и ако сме, нека га припутиа верује ли да је Адам еволуирао из нечега.

пре 16 минута, Vladan :::. рече

предложио за дискусију сличан модел по којем се врт и Адам такође директно стварају по Писму

Подели на овим сајтовима

Човек  је требао кроз испуњење заповести о уздржању од кушања са Дрвета познања добра и зла, утврдити се у врлини и добру, и након тога више никада не би   могао да згреши.  Гномичка воља је последица пада...

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Благовесник рече
пре 40 минута, Bokisd рече

Drvo zivota koliko se secam ima funkciju :D da odrzava coveka u blagodati i besmrtnom zivotu...itd...

Није да га одржава, већ ако би окусио постао би бесмртан тј. не би могао да умре тј. довека би живео.

"Али да сада не пружи руке своје и да не узбере и с дрвета живота и окуси, те довека живи."

Nesto te bas ne razumem sa tim drvetom.

Evo sta kaze sv.Jovan Zlatoust :

https://svetosavlje.org/omilije-na-knjigu-postanja/17/

3. Ако би неки радозналац желео да испитује зашто се оно називало дрветом живота, нека зна да човек који се поводи за сопственим расуђивањима не може потпуно да сагледава Божја дела. Владики беше угодно да се човек којега Он сазда вежба у послушању и непослушању обитавајући у рају и да та два тамошња дрвета посвети једно животу, а друго, да тако кажем, смрти, јер му кушање и преступање заповести смрт донесе. Како је од њега узевши човек постао смртан и потчињен телесним потребама и ту уђе грех, због кога Владика и устроји ради нашег добра смрт, Он Адама више не пушта у рај, него му заповеда да изађе оданде, показујући да то не чини ни због чега другог осим из љубави према њему. А да бисмо се тачно уверили у то, потребно је да се поново прочитају саме речи Божанственога Писма. И сада, каже, нека никада не пружи руку и узме од дрвета живота и једе и живи у век. Пошто је показао велику неуздржљивост према већ датој заповести и постао смртан, да се не би поново, каже, дрзнуо да се маши овога дрвета које даје непрестани живот и да не би убудуће бесмртно грешио, боље је да се он одавде истера – тако да је изгон из раја пре чин бриге него гнева. Јер такав је Владика наш. Ни када кажњава не показује мање бриге за нас него када добро чини, а и казну нам налаже ради умудрења – тако да нас не би ни казнио да је знао да ми не бивамо горима ако некажњено грешимо, него предупређујући наше напредовање ка горем и одсецајући будуће лукавство, он кажњава доследан Своме човекољубљу.

Znaci to je tek po krsenju zapovesti i oblacenja u kozne haljine receno i onda se ne tice po kontekstu stvari same besmrtnosti (kao pojmu), nego ne moze da uzbere i jede sa drveta zivota jer bi dalje gresio zauvek i onda Bog predupredjuje to nase gresenje koje ne treba da postoji u Raju i onda smo na kraju i izgnani...itd... ima i ovde jos nekih slicnih tumacenja :

http://bible.optina.ru/old:gen:03:22

Словами же: И ныне да не когда прострет руку свою, и возмет от древа жизни, и снест, и жив будет во век, как я думаю, промыслительно проводится различие, соответственно деланию, между [вещами] несовместимыми, дабы зло не стало бессмертным, сохраняемое сопричастием с добром. Ибо Создатель человека желает, чтобы он, [уже вкусивший] ведение, сочетающее противоположности, был беспримесен относительно самого себя.

To je to, kako zakljucuje sv.Maksim Ispovednik.....

Подели на овим сајтовима

по којем се врт и Адам такође директно стварају по Писму али у заједници већ еволуиралих људи у односу на које је Адам био нешто напреднији.

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Vladan :::. рече

Већ сам ја то писао овде али су Боки и Ћириличар то прескочили јер им се не уклапа у контекстуализацију и егзегезу.

gde, ja to nisam video... :coolio: ... poznajuci samog sebe,:))  verovatno bi reagovao.... 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

Nesto te bas ne razumem sa tim drvetom.

Evo sta kaze sv.Jovan Zlatoust :

Znaci to je tek po krsenju zapovesti i oblacenja u kozne haljine receno i onda se ne tice po kontekstu stvari same besmrtnosti (kao pojmu)

To je to, kako zakljucuje sv.Maksim Ispovednik.....

@Благовесник

Тачно сам знао да ће да те по контексту ствари воза цитатима Отаца који немају везе са оним што му говориш...

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Благовесник рече

Као што је Човек (Адам) постао средина двоје,   нити сасвим смртан, нити потпуно бесмртан,

већ пријемчив за обоје, тако  и само место - "рајски врт",  постао средина између неба и света.

Свети Теофил Антиохијски

Ja ne vidim ovde sta tacno sv.Teofila kaze, .... treba siri citat da uhvatimo kontekst.... jer, ne moze da bude Adam nesto izmedju smrti ili besmrtnosti,:0426_feel:  ....  ili je jedno ili drugo.... ovo mi deluje nesto kao prica da je u volji izbor Adama za smrtnost ili besmrnost,....jer je prijemciv za oboje......  ili mozda ono besmrtan po blagodati.....

Подели на овим сајтовима

@Благовесник

Тачно сам знао да ће да те по контексту ствари воза цитатима Отаца који немају везе са оним што му говориш...

jel to vi komunicirate i pravite ratne planove .... :D :smeh1:

Fora je, sto ja i ne znam sta on tacno govori,.... nek se izjasni....

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Bokisd рече

gde, ja to nisam video... :coolio: ... poznajuci samog sebe,:))  verovatno bi reagovao.... 

On 11.8.2019. at 12:29, Vladan :::. рече

Нема потребе да се заобилази ако се схвата као духовни пад тј. духовна смрт. Укратко: Бог након пада пита Адама: Где си? Као да не зна, а као Бог зна где је али Адам је окренуо леђа Богу желећи да постане као Бог без Бога и тиме духовно умире, одваја се од Бога и остаје роб биологије тј. смрти. Исто имамо и у јеванђељу где Исус каже: пусти да мртви сахрањују своје мртваце. Исус зна да су ти људи билошки живи али нису уз Бога и тиме (духовно, што је и важније) мртви.

Иначе, када Бог каже Адаму "у који дан окусиш умрећеш" мислим да ту могу да буду три тумачења:

1) Да буквално мисли на билошку смрт. Али Адам након пада живи још стотине година тако да то отпада.

2) Да ће као бесмртан да постане смртан. Али приликом изгнања Бог каже "али сада да не пружи руке своје и узбере и с дрвета од живота, и окуси, те до вијека живи! И Господ Бог изагна га из врта Едемскога". Дакле, Адам није био бесмртан јер још није окусио од дрвета живота а ако није био бесмртан него смртан није ни могао тада да постане опет смртан.

3) Да ће духовно умрети, одвојити себе од заједнице са Богом у послушности и напредовању до дрвета знања и живота. У таквом контексту има смисла да живом и смртном Адаму Бог каже "Где си?" и да му одузме вечни живот који није заслужио.

Такође на тај начин остатак твари и природе није кажњен него је само остао у смрти као што је и био и као што каже Павле са чежњом ишчекује да се јаве синови Божији да се и твар избави пропадљивости након што је прилика са Адамом пропала.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Fora je, sto ja i ne znam sta on tacno govori,.... nek se izjasni....

Фора је што се ти правиш да не знаш шта и он и Писмо тачно говоре :) 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...