Jump to content

Однос хришћанства према хомосексуалности

Оцени ову тему

Ronald

Препоручена порука

пре 4 минута, Bokisd рече

moze i ovo ... И одговарајући Исус рече им: ... А у почетку створења, мужа и жену, створио их је Бог.Зато оставиће човек оца свог и мајку и прилепиће се к жени својој, И буду двоје једно тело. Тако нису више двоје него једно тело. А шта је Бог саставио човек да не раставља....  

Što je dovelo do toga da se i dan danas na pravoslavnim forumima vode silne rasprave o zabrani razvoda... homoseksualnosti...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

@Avocado Ja sam odrastao u mesovitoj sredini. Imam druga koji je gej, imam i Albanca, i Bosnjaka, i rimokatolike... Zivim u USA. Nikada nisam nikog mrzeo, a imao bih pravo, otac mi je bio zarobljen, ali ni one koji su ga zarobili NIKADA nisam mrzeo. Kao sto rekoh, moj drug je peder, nikada nije imao devojku, ali je izuzetno dobar covek i nikada nije bio odbacen od nas.

Tvoj zakljucak je netacan. Premisa mu je losa. Dakle, ako ne volim pederastiju, to ne znaci da ne volim pedere. Moj komsija je veliki preljubnik, mrzim preljubu, ali njega volim... Kapiras sada??? 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Avocado рече

Ovi prvi naravno ne bi ni imali problem da odgovore na takvo hipotetičko pitanje i da kažu - kad bi Isus rekao da nije greh i ja bih to prihvatio... ovi drugi naravno ne mogu to da kažu... čak pokušavaju da nekom prodaju m. za bubrege mešajući Pavla i Isusa...

Али проблем је што Господ то  никада не би рекао. Јер је Он исти и данас и јуче и сутра . 

Мешајући Павла и Исуса joooj ...хаха....да ли је могуће да ни толико не знаш а овде си толико дуго, па претпостављам да си нешто научио. :lupaglavu:

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Paradoksologija рече

Ko ima pravo da zahteva od homoseksualne osobe da se na silu, umesto monaškim prizivom koji je potpuno druga i odvojena stvar, odrekne onoga čega se ne odriče većina nas? Meni je to nepojmljivo.

Ко каже да се већина не одриче. Колико ја знам, прељуба је тежак грех. Па нек је и са супротним полом. Развод исто. Уосталом , нико не захтева. Христос сам каже: "ако можеш...". Па ти кренеш, бориш се, грешиш, кајеш се. А Христос је прихватао и грешнике и блуднице и царинике и није осуђивао, а тражио је само покајање.  А покајање не иде без спознаје греха. Могао је и разбојник да каже :" Господе скини ме са крста, нисам крив, морао сам, посла нигде а све скупо. Крао сам само кад ми треба, убијао само кад морам. А да сам био богат као други, никад не бих згрешио." 

Логично би било, и био би у праву, као што су били и Ева и Адам. Али ми не следујемо ни Еви ни Адаму него распетом Христу, "Јудејима саблазан а Јеленима лудост", па ко докле стигне. 

Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, Bokisd рече

.. sad mi nesto pade na pamet, sto samo celibat, zasto ne bi i aktivno radili na sebi i promeni,..

Kako nije dosadno trkeljati ovo? Kao ono evolucija i postanje od majmuna. 

Možeš li ti sebe zamisliti u ljubavnoj vezi sa muškarcem? Možeš li aktivno početi raditi da ti se seksualna osjećanja promjene u smjeru ka istom polu? Možeš li aktivno raditi na tome da poletiš mašući rukama? Ne možeš ni prvo, ni drugo (ako si različitopolan) ni treće...ne mogu tako ni istopolni da se promjene. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Панарет рече

Тако је за сада.

Да додам: не знам да ли ћу икада затражити благослов за ту везу, али мислим да то и није нарочито битно док могу и даље да учествујем у светим тајнама Цркве. А најбољи одговори се добију у тихом дијалогу индивидуалне душе с Богом и ту смо сви одговорни за све. Ја знам да благослов Божји не одлази с мене због моје хомосексуалности и везе. Црква као мистичко Тело Христово нема потпуно подударне границе са Црквом као институцијом, граница Тела пресеца границу која одваја институцију и вањски свет, неки који су у свету су удови Тела, а неки који су у институцији -нису. 

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

Као да Павле  није Христов и не проповеда Његово учење. Да је то рекао неко други, али Авокадо ????  

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

ja jedini problem u celoj ovoj priči vidim taj što homoseksualni ljudi učekuju promenu učenja crkve o tome da li je to greh ili nije greh i time suštinski ne postoji prostor za nekakvo rešenje.

zato sam i pitao da li je h. važnije da bude deo tela hristovog ili da se izmeni učenje cerkve o tome da je to greh.

neko će reći pa kako neko može da bude deo tela hristovog ukoliko je po učenju crkve on u grehu ali ja sam siguran da bi se našli načini i formulacije da se to prihvati, ono što sam pak gotovo 100% siguran jeste da crkva nikada neće izmeniti učenje da to nije greh.

dakle ukoliko bi postojala spremnost obe strane da zaista nađu rešenje ono bi se po mom mišljenu nalazilo u prostoru sve do onoga da crkva ne može reći da to nije greh a da istovremeno prihvata h. u punom kapacitetu (možda čak i kao sveštenike) ali na žalost ovde se insistira upravo na tome da crkva mora da kaže da to nije greh a to se desiti neće.

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Justin Waters рече

Kako nije dosadno trkeljati ovo? Kao ono evolucija i postanje od majmuna. 

Možeš li ti sebe zamisliti u ljubavnoj vezi sa muškarcem? Možeš li aktivno početi raditi da ti se seksualna osjećanja promjene u smjeru ka istom polu? Možeš li aktivno raditi na tome da poletiš mašući rukama? Ne možeš ni prvo, ni drugo (ako si različitopolan) ni treće...ne mogu tako ni istopolni da se promjene. 

Nije mu dosadno jer on sve dovodi do besmisla,  ne postoji sa njim racionalna konverzacija vise od tri poruke.

• Збуњен 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ronald рече

Nije mu dosadno jer on sve dovodi do besmisla,  ne postoji sa njim racionalna konverzacija vise od tri poruke.

Nije sam on takav već svi njemu slični, kao ovi što ih Avokado navodi u drugoj grupi.

• Волим 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, dragisa рече

dakle ukoliko bi postojala spremnost obe strane da zaista nađu rešenje ono bi se po mom mišljenu nalazilo u prostoru sve do onoga da crkva ne može reći da to nije greh a da istovremeno prihvata h. u punom kapacitetu (možda čak i kao sveštenike) ali na žalost ovde se insistira upravo na tome da crkva mora da kaže da to nije greh a to se desiti neće.

Ne insistira se ni nacemu, diskutuje se, jer mi mirjani odavno nemamo nikakvog uticaja na bilo kakve odluke Crkve, niti smo imali, Crkva jedino sto moze uraditi u buducnost u kontekstu vremena i desavanja, mozda ponuditi blagoslov u odnosu na nize( poredeci ih sa blagoslovom koji dobija hriscanski hetero brak) oblike zajednice od hetero braka, ne da ih izjednacava sa hetero( uvijek ce se praviti prvenstvo koje ima hetero), uz strozije uslove samo za one koji pristaju na monogamne veze. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ronald рече

Crkva jedino sto moze uraditi u buducnost u kontekstu vremena i desavanja

Измолити  једну батину са неба 12:smeha: али само за вас који истрајавате  у том  промашају.   

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ronald рече

Ne insistira se ni nacemu, diskutuje se, jer mi mirjani odavno nemamo nikakvog uticaja na bilo kakve odluke Crkve, niti smo imali, Crkva jedino sto moze uraditi u buducnost u kontekstu vremena i desavanja, mozda ponuditi nekakv oblik nize zajednice od hetero braka, ne da izjednacava sa hetero, uz strozije uslove samo za one koji pristaju na monogamne veze. 

ok ali to svakako nije punopravno "članstvo" u crkvi, šta ćemo kada dođe na red pitanje da li h. može biti sveštenik

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...