Jump to content

Однос хришћанства према хомосексуалности

Оцени ову тему

Ronald

Препоручена порука

Управо сада, Панарет рече

Управо ово, морално стање паганског света, то нема везе са овим што имамо данас-урођена хомосексуалност, стабилне геј везе итд...

А овај свет данас је хришћански или претежно атеистички ?? А можда су и тад постојале стабилне геј везе и тврдили да им је урођена хомосексуалност . То не мења суштину да је грех остао исти и биће исти . 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, srb_Lo рече

Пажљиво сам прочитао и разумео сам те него сам рекао  да се овде ипак ради о педерима а не о робовима . 

Ниси пажљиво прочитао чим ово пишеш. Написао сам невезано за тему.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, srb_Lo рече

А можда су и тад постојале стабилне геј везе и тврдили да им је урођена хомосексуалност

Није, ово је тек последњих деценија искуство света. Све дубоко у 20. век се о х. мислило као о психичком поремећају, а стабилне геј везе уопште нису биле познате (што наравно не значи да нису одржаване у тајности). 

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Жика рече

Ниси пажљиво прочитао чим ово пишеш. Написао сам невезано за тему.

Па видиш да се одмах користи аргумент да је Павле и за мужеложнике  причао само за тадашње уређење . Само сам нагласио да ово за њих важи и данас . 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, srb_Lo рече

Па видиш да се одмах користи аргумент да је Павле и за мужеложнике  причао само за тадашње уређење . Само сам нагласио да ово за њих важи и данас . 

У то нисам улазио мојом поруком.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Панарет рече

Није, ово је тек последњих деценија искуство света. Све дубоко у 20. век се о х. мислило као о психичком поремећају, а стабилне геј везе уопште нису биле познате (што наравно не значи да нису одржаване у тајности). 

Па нисам баш сигуран да се није неки педер правдао пред судом у Византији да је он такав од рођења . То се не зна тако да је могуће . А за психички поремећај прочитај Јована Златоустог лепо је све објаснио . 

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, dragisa рече

ja uopšte ne bi koristio kriterijum "moralnih dostignuća" neke stabilne (ili čak i ne stabilne) zajednice. meni lično moralna dostignuća nemogu biti pokazatelj da li je nešto greh ili nije greh.

ima nekih moralnih dostignuća koja su za svaku pohvalu iz perspektive društva ali koja iz perspektive crkve nisu opravdana. npr učešće u ratu je vrhunsko moralno dostignuće ali ubistvo koje je propratni elemenat rata nije opravdano od strane vere, ili npr pravedno suditi nekome je vrhunsko dostignuće društva ali nije opravdano od strane vere itd.

Moralno dostignuce sam uzeo vise opisno, jer ni razvod braka i omogucavanje razvedenim ljudima da ponovo sklapaju crkvene brakove nije moralno dostignuce, niti bi trebalo biti dozvoljeno jer civjek ne treba da eastavlja ono sto Bog sastavi, medjutim Crkva se prilagodila, jer ako bi se kruto i strogo drzala svih pravila, vjerovatno bi vremenom ostala bez vjernika.

Подели на овим сајтовима

Ми још увек не знамо да ли се човек може обожити кроз везу са особом истог пола, али је то свакако модел живота који чува од западања у блуд.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Панарет рече

Ми још увек не знамо да ли се човек може обожити кроз везу са особом истог пола, али је то свакако модел живота који чува од западања у блуд.

(to je tek poseban problem oko obozenja... ali, bolje da cutim da ne bih izazvao necije reakcije kako sam neracionalan i svasta nesto)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ronald рече

Moralno dostignuce sam uzeo vise opisno, jer ni razvod braka i omogucavanje razvedenim ljudima da ponovo sklapaju crkvene brakove nije moralno dostignuce, niti bi trebalo biti dozvoljeno jer civjek ne treba da eastavlja ono sto Bog sastavi, medjutim Crkva se prilagodila, jer ako bi se kruto i strogo drzala svih pravila, vjerovatno bi vremenom ostala bez vjernika.

i ako na prvi pogled crkva deluje konzervativno i rigidno ona je ustvari vrlo otvorena za menjanja. naravno ona ne idu glatko ili bez lomova ali mora se priznati da se menja. ovo što je Šijakić pre par strana pomenuo (da je njemu interesantno kako bi se crkva snašla sa eventualno novim objašnjenjima i da li to naraušava nekakvu  njenu ne pogrešivost) mislim da bi moglo (ukoliko do toga dođe) da se sredi (malo bi bilo povuci potegni ali bi prošlo). crkva se prilagođavala narodima, običajima, verovanjima i okolnostima do mere potpune suprotnosti pismu. npr stoji da episkop mora biti muž jedne žene dobar domaćin...itd pa smo došli dotle da su sada episkopi samo monasi, ili stoji da je ružno da muškarac ima dugu kosu a svi monasi imaju dugu kosu..itd.

oko ne pogrešivosti crkve: dovoljno je samo pogledati koliko je bilo dogmatskih sporova i sasvim je jasno da se misao i tačnost ispovedanja vere razvija, pa u tom smislu osnovna istina vere a to je šta je spasenje (i posledično šta nas odvaja ili približava spasenju) nije upitna ALI modusi kako to objasniti ili modusi kako zagrliti svet tom istinom verujem da su uvek bili i da će na dalje u istoriji i dalje biti podložni promenama, sporim i teškim ali mogućim. 

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

(to je tek poseban problem oko obozenja... ali, bolje da cutim da ne bih izazvao necije reakcije kako sam neracionalan i svasta nesto)

Ок, али признај да нема аргумената (сем оних неколико цитата) који потврђују да је  х.  грех.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, dragisa рече

hristos je tako za dva kratka citata rekao: pravo govoriš, čini tako i živećeš 

Да, али су та два цитата имала дубок и јасан смисао...Имају га и дан данас.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, dragisa рече

i oni citati su vrlo jasni

Nisu, dekonstruisali smo ih, ne odnose se na sve primere homoseksualnosti...Važe i danas za ono o čemu je Pavle govorio, ali danas smo svesnih i nečeg drugog na šta se neopravdano proteže njihovo značenje.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...