Jump to content

ЕКСЛУЗИВНО НА ПОУКЕ.орг (ВИДЕО): Заев спреман да приватно (испод руке), плати 100 хиљада евра п. Вартоломеју за расколничку МПЦ и истовремено вређа Српску Цркву тврдећи да њоме управља Москва

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 11 часа, Дејан Мачковић рече

Ne daju kanoni nista za pravo Vartolomeju, ni u Srednjem, a kamoli u nase doba. 

Antisrpske raskolnike u saveznike Crkve, pod uslovom da mislis da je Vartolomej papa I crkva.

Prvo sam mislio da ne smijemo prekidati opstenje nego Makedoncima dati ponudu koja se ne moze odbiti. Da se zovu Makedonska crkva, da su Patrijarsija, da su po diptiju ispred Bugara, I da ima dajemo Prohor Pcinjski za stavropigiju jer je to njima bitno za njihovu istoriju.

Sad vec mislim da nema sanse da prodjemo bez prekida opstenja. Mozda jedino da Grke udarimo gdje ih najvise boli, da ih ignorisemo na svim skupovima na Zapadu, da otmemo vjeronauku u Austriji od njihovog kombi episkopa, po Njemackoj da im biberimo po pilavu, postavimo popa u Antaliji za turiste I sve tako redom dok oni sami ne prekinu opstenje sa nama. Ali mislim da SPC za to nema ni novca, ni energije niti vizije.

Добро, ти кажеш да канони не дају за право Вартоломеју,али то није мишљење свих,чак ни оних који су против оваквих поступака Вартоломеја и  на потпуно су  другој страни. Навео сам пример. То све указује за потребу за диференцираним и опрезним приступом.

Не мислим да је Вартоломеј папа, али мислим да је Константинопољска патријаршија првотрона Црква, а ти си говорио о фронталном нападу  Румунске, Бугарске и "Турске" цркве на нашу, па ако си мислио да са свима прекидамо евхаристијско општење, а да преко Констатинопоља расколници буду уведени у Православну Цркву- то би свакако водило нашем распарчавању и изопштавању.

Не мислим да је требало давати Македонцима аутокефалност, статус патријаршије, место у диптиху пре Бугара и Прохор Пчињски јер је за њихове комунисте који су направили раскол тај манастир важан. Али свакако није требало македонске лаике искључити из Цркве.

За овај последњи предлог и сам си рекао да немамо капацитета, тако да то и не долази у обзир.

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Панарет рече

али мислим да је Константинопољска патријаршија првотрона Црква

На основу чега? Није ли прва Црква Јерусалимска? Шта да каже Антиохијска Патријаршија?

Ја мислим (исправите ако грешим) да су и Рим и Цариград добили та почасна места јер су ти градови били центри цивилизација у том тренутку.

Мислим да нема првог него је први Сабор. Тј. има првог али по части не по власти. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Вилер Текс рече

На основу чега?

Прва по части и у најновије време Руси су говорили о њој као координационом центру васељенског Православља.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Панарет рече

Прва по части и у најновије време Руси су говорили о њој као координационом центру васељенског Православља.

Не знам за ту изјаву ни који Руси то рекоше. 

Углавном, координација је нешто сасвим супротно апсолутизму и централизацији који нажалост долазе из Цариграда у задње време.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Вилер Текс рече

Не знам за ту изјаву ни који Руси то рекоше. 

Углавном, координација је нешто сасвим супротно апсолутизму и централизацији који нажалост долазе из Цариграда у задње време.

Митрополит Иларион. У време кад је Константинопољ формирао "ПЦУ", навео је да је тим чином изгубио право да буде координациони центар Православне Цркве и да више не може бити центар светског православља https://rs-lat.sputniknews.com/rusija/201810161117516847-rpc-carigrad-centar-pravoslavne-crkve/

Рекао сам по части, нисам ни заступао апсолутизам Цариграда што ми приписујеш.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Панарет рече

Митрополит Иларион. У време кад је Константинопољ формирао "ПЦУ", навео је да је тим чином изгубио право да буде координациони центар Православне Цркве и да више не може бити центар светског православља https://rs-lat.sputniknews.com/rusija/201810161117516847-rpc-carigrad-centar-pravoslavne-crkve/

Рекао сам по части, нисам ни заступао апсолутизам Цариграда што ми приписујеш.

Да. Координација није спорна никоме хвала Богу.

Извини, за ово друго. Погрешио сам.

Подели на овим сајтовима

SRBIJO GDE IDESH?

Ja kad sam nadahnut moram nesto da napisem:)

Za Zaevu i milion evra da da ispod stola Vartolomeju nije nishta. On bi te pare dao ionako Vartolomeju kad bi se ovaj zalozio za nas.

Al rec nije u tome. Srbijo gde idesh?

Vartolomej je ona ista Vizantija koja se ponasala bas ovako i uvek. Ona je bacila anatemu na Dusana, ona je davala i ukidala autokefalije kako joj svane. Al nije rec o tome. Srbijo gde idesh?

I takva kakva je bila Vizantija i Velika Hristova Crkva sa mnoge nedostatke i covekoubistva i bratoubistva, po kanonima i protiv njih, nikad nije prestala biti izvor izobilne blagodati Bozije. A ti Srbijo gde ces?

Ja nemam nisto protiv rusa al nisam bas ni rusofil da branim i njihove nedostatke, a uopste ne vjerujem u Tretog Rima i Svyataya Rus. Cast pojedincima al NE! celosti <Ruskog Mira>. Em su iznamucili liru Duha Svetoga, Maksima Grka....Em su postali najveci formalisti farisejskog duha i porodili Staroverstvo i isto kao danas su obvinjavli i klevetali Veliku Hristovu Crkvu i grke za otstupanja od vere. A njihova renesansa je bila takva da pravoslavno oko nikad nebi priviklo na nju. O Revoluciji, bogoborstvom i bogoodricanjem shta da se kaze? I TO JE BILO JUCE! Promenili odela i postali najveci pravoslavci?! Kome pricate, nagite nekog najivnog... A ti Srbijo gde ces?

Ruskaja teologija i Bogoslovlje ili Grcko Bogoslovlje? Nikad rusi nisu se ni priblizile... A ti Srbijo gde ces?

Ko te prosvetio, cijem si se mlekom dojila, kojim si se izvorima napajala?

A ti Ano, majko najveceg srbskog sina, kojeg si roda? 

A ti Nikolaj shto si pribeziste trazio u crnu Ameriku, bezeci od <rusa>?!

A evo Srbi danas odricu se i okrecu se daleko od Majke Crkve, i kako idu stvari idu zajedno sa rusima u novo Staroobredstvo. Jer davanje autokefalije nisu razlog za prekid evharistiskog opstenja, cak i da je to sve popraceno sa nepravdom i narusavanje kanona. Sama RPC kanone ima od Stalina, pa nista, Crkva kao i uvjek tu je ne da rusi a da isceluje i spasava. Daj Bog da se rusi opamete. 

A ti Srbijo gde ces i s kim? 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Вилер Текс рече

Да. Координација није спорна никоме хвала Богу.

Тј. није била спорна. Међутим на делу је апсолутизам Цариграда.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, MKD13 рече

A ti Srbijo gde ces i s kim?

Ово најпре би требало да се питате ви у МПЦ. Где и с ким идете? Да ли Вам је Бугарска или Цариградска патријаршија мајка црква? Или Савез комуниста?

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Вилер Текс рече

На основу чега? Није ли прва Црква Јерусалимска? Шта да каже Антиохијска Патријаршија?

Ја мислим (исправите ако грешим) да су и Рим и Цариград добили та почасна места јер су ти градови били центри цивилизација у том тренутку.

Мислим да нема првог него је први Сабор. Тј. има првог али по части не по власти. 

Naravno da je tako brate. Po logici kojom je Carigrad svojevremeno postavo vaseljensko mesto, danas bi to trebala da bude Moskva. A sam Carigrad danas nije nista nego jedna smesno sitna enklava, koja u najboljem slucaju moze da bude podrucna eparhija Grcke arhiepiskopije.

A najnormalnije je da se vaseljenskom (= prvom po pocasti, ne po vlasti!) zove Majka-Crkva, tj. Jerusalimska patrijarsija.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Свеврлински Панарете,

нисам видио какву реакцију предлажеш да се уради, сад кад на јесен Фанар да Македонцима аутокефалију?

Прекид општења је једина нормална и предањска опција. Наравно не мислим да ће се десити, јер имамо пету колону, јер имамо лоше односе са сусједним Црквама. У року од два дана на миг из Стамбола признаће их Бугари, Румуни и Албанци и ми смо онда пукли.

Нама је једина нада да се договоримо са Македонцима сами и то брзо. Мислим да би то и њима одговарало јер би их само тако признало цијело Православље.  У противном, мораће да чекају неки нови Сабор за 50 година кад би се сви требали да помире. Македонци нису мотивисани да се с нама договоре, сад су им дата крила. Они су фрустрирани нашим понашањем. Зато им морамо дати више сад него што бисмо им дали прије. Зато им требамо дати ставропигију у Прохору јер њима значи, а нама не.

Најгора варијанта ће бити да будемо млаки и нијеми у октобру јер ће то бити знак да нас свако може газити.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Вукашин рече

@Панарет Sta je tvoj predlog, ako Fanar krene da pljacka po nasem kanonskom prostoru?

Нема пљачкања, уколико до тога дође, добро ћемо одмерити како реаговати и на ком подручју. Не знамо како би то конкретно могло изгледати.

Митрополија добро чини у овом времену виспреним приступом који испробава моделе и држи отворен простор за договор са свим центрима Православне Цркве, па је добила подршку и Цариграда и Москве.

Магловитија ми је ситуација око МПЦ. Међутим, јасно је да без Константинопоља се ово питање не може решити, а у овом времену кад је Константинопољу  насушно потребна подршка других православних цркава због тога што њихови једнострани потези у Украјини ништа добро нису донели не видим изгледним да ће ни они сами покушати да без СПЦ реше македонско питање. Ту бих могао подржати да се уз учешће наше Цркве Македонцима одобри аутокефалија у некој перспективи, али само уз велике концесије за СПЦ, да добијемо ставропигијалне манастире и осигурамо ПОА, било паралелном јурисдикцијом, било њеном фузијом са МПЦ чиме би се расколнички дух македонске цркве могао прилично развејати. Наравно, наглас размишљам...

Међутим, не може остати на овоме, ни на нашој помесној причи. Разумем зашто  руски патријарх више не помиње Васељенског, након  "упада" Константинопоља у Украјину ( не знам да ли су у потпуности прекинули евхаристијско општење). Међутим, треба остати у дијалогу колико се год може како би се пронашао начин за регулисање канонског статуса укључујући аутокефалију,а  који би могао бити компромисан.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...