Jump to content

Зоран Ђуровић: Контроверзна писма митрополиту Амфилохију

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 706
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

http://www.antenam.net/drustvo/126517-ilarion-alfejev-sada-govori-o-kanonskoj-crnogorskoj-crkvi-tvrdi-da-je-ona-dio-patrijarsije-u-beogradu

Ilarion Alfejev sada govori o KANONSKOJ CRNOGORSKOJ CRKVI, tvrdi da je ona dio Patrijaršije u Beogradu

Подели на овим сајтовима

On 14. 7. 2019. at 18:14, Прокопије рече

Ilarion Alfejev sada govori o KANONSKOJ CRNOGORSKOJ CRKVI, tvrdi da je ona dio Patrijaršije u Beogradu

Expand  

В РПЦ рассказали о сходстве главы Черногории и Порошенко в вопросе церкви

18:15

ÃÂ¥Ãðü áòÃÃþóþ áðòòà ò ÃõûóÃðôõ

© РИА Новости / Руслан Кривобок  Перейти в фотобанк

МОСКВА, 14 июл — РИА Новости. Президент Черногории Мило Джуканович пытается повторить антицерковную политику бывшего украинского президента Петра Порошенко по созданию "автокефальной церкви", заявил председатель отдела внешних церковных связей Московского Патриархата митрополит Волоколамский Иларион.

Архиерей напомнил, что Джуканович также выступил инициатором законопроекта, по которому всю церковную собственность, построенную до 1918 года, необходимо национализировать.

"Цель этой национализации в том, чтобы отнять имущество у канонической Черногорской церкви, которая является частью Сербского Патриархата, и передать его раскольничьей структуре, которая именует себя "Черногорской православной церковью", — заявил он.

Митрополит Иларион добавил, что раскольников "возглавляет лжемитрополит, там есть лжесвященники, и государство эту структуру, очень маргинальную, поддерживает".

Он отметил, что если поддержка продолжится, то "черногорский раскол может начать раздуваться так же, как в свое время раздулся украинский".

Архиерей заявил, что РПЦ считает своим долгом выступить в защиту Сербской православной церкви (СПЦ).

"Мы сами прошли на Украине через этот опыт, мы знаем, к чему приводят подобного рода действия, и возвышаем свой голос в защиту наших сербских братьев, которые хотят сохранить каноническую Черногорскую церковь в составе Сербской православной церкви", — отметил он.

Ранее Священный Синод Русской православной церкви призвал руководство Черногории прекратить дискриминацию и подрыв единства Сербской православной церкви, так как это "усиливает давление на каноническое духовенство и верующих".

Ситуация вокруг СПЦ

Власти Черногории во главе с президентом Мило Джукановичем находятся в острых разногласиях с СПЦ и лично митрополитом Черногорско-Приморским Амфилохием, а также стараются снизить роль сербско-православного элемента национальной идеологии.

В апреле митрополит Амфилохий (Радович) сообщил, что СПЦ, ее духовенство и прихожане терпят притеснения от властей республики. Президент Джуканович заявил в декабре 2018 года, что руководство республики будет добиваться независимости "автокефальной Черногорской церкви" от Сербской православной церкви.

https://ria.ru/20190714/1556505933.html

Подели на овим сајтовима

On 14. 7. 2019. at 16:08, Тихон рече

У Ромејском царству тога доба одавно се не говори латински језик, тако да не знам шта вам значи латинизација.

Expand  

Латинизација значи, културно преобликовање неке групе људи по латинским стандардима, почевши од језика за литургију па надаље...

У "Ромејском Царству" се латински причао на двору, дуго је македонска династија била на власт. До самог великог раскола Цркве, се вршила латинизација на нашу страну. Чак имамо примере темпларске државе у македонији па за време Цара Душана је та династија већ била у егзилу. Стални покушају латина да обнове Цариград као свој... Цео Балкан је у једном моменту скоро постао Влашка, топонима по власима има на сваки корак...

Подели на овим сајтовима

On 14. 7. 2019. at 18:17, Прокопије рече

Опет Рује не помињу Митрополита.....ц,ц,ц,ц,ц....с друге стране као да се и они намештају Милу

Expand  

Помињу га једном ;) али коришћење термина "канонска Црногорска црква" није по мом мишљењу намештање Милу него је израз употребљен у оба пасуса као контраст расколничкој Мирашевој "Црногорској православној цркви" и расколничкој  Денисенковој "Украјинској православној цркви".

Зато у оба пасуса не пропушта да нагласи да је она део СПЦ.

Подели на овим сајтовима

On 14. 7. 2019. at 18:25, Vladan :::. рече

Помињу га једном ;) али коришћење термина "канонска Црногорска црква" није по мом мишљењу намештање Милу него је израз употребљен у оба пасуса као контраст расколничкој Мирашевој "Црногорској православној цркви" и расколничкој  Денисенковој "Украјинској православној цркви".

Expand  

Где? Можете ли цитирати?

Подели на овим сајтовима

Гледах данас Новака. Човек је као да сам га ја направио. Може да функционише под притиском. Тачно је извлачио Федерера до краја и онда га сламао на тенане. Све ово што сам ја урадио на плану са черногорцима. Изломио сам им кичму а нису се надали. Сада могу да шиште само као змије расечене на пола. 

Подели на овим сајтовима

On 14. 7. 2019. at 18:29, Прокопије рече

Где? Можете ли цитирати?

Expand  
  On 14. 7. 2019. at 18:18, Vladan :::. рече

Ситуация вокруг СПЦ

Власти Черногории во главе с президентом Мило Джукановичем находятся в острых разногласиях с СПЦ и лично митрополитом Черногорско-Приморским Амфилохием, а также стараются снизить роль сербско-православного элемента национальной идеологии.

В апреле митрополит Амфилохий (Радович) сообщил, что СПЦ, ее духовенство и прихожане терпят притеснения от властей республики. Президент Джуканович заявил в декабре 2018 года, что руководство республики будет добиваться независимости "автокефальной Черногорской церкви" от Сербской православной церкви.

https://ria.ru/20190714/1556505933.html

Expand  

У ствари два пута у оквиру истог одељка.

Подели на овим сајтовима

On 14. 7. 2019. at 17:30, Zoran Đurović рече

Ja sam зато престао да читам дуже његове коментаре и удаљавања од теме. То ме апсолутно не занима.  

Expand  

Драг сам ти човек, али ме не мош читат 12:smeha:.

То сам магарицу саветовао да ме не чита, сам већ сумљам да се ти кријеш иза тог налога!?!

Подели на овим сајтовима

Expand  

А нееееееееее то је коментар агенције, а овде је реч о изјави. Митрополит Волоколамски - не помиње га.

Подели на овим сајтовима

On 14. 7. 2019. at 18:37, Прокопије рече

А нееееееееее то је коментар агенције, а овде је реч о изјави. Митрополит Волоколамски - не помиње га.

Expand  

Да, у цитатима Иларион га не помиње, помиње се у коментару који појашњава ситуацију у СПЦ. Немамо овде интегрални интервју Иларионов него само одломке.

Подели на овим сајтовима

On 14. 7. 2019. at 18:24, Аристарх рече

Латинизација значи, културно преобликовање неке групе људи по латинским стандардима, почевши од језика за литургију па надаље...

У "Ромејском Царству" се латински причао на двору, дуго је македонска династија била на власт. До самог великог раскола Цркве, се вршила латинизација на нашу страну. Чак имамо примере темпларске државе у македонији па за време Цара Душана је та династија већ била у егзилу. Стални покушају латина да обнове Цариград као свој... Цео Балкан је у једном моменту скоро постао Влашка, топонима по власима има на сваки корак...

Expand  

Латински је на двору укинуо још цар Ираклије у 7. веку, а Македонска династија почиње од Василија I 867. године. За две стотине године су га успешно заборавили. Остало не бих коментарисао нити више оптерећивао тему.

Подели на овим сајтовима

On 14. 7. 2019. at 18:36, Аристарх рече

Драг сам ти човек, али ме не мош читат 12:smeha:.

То сам магарицу саветовао да ме не чита, сам већ сумљам да се ти кријеш иза тог налога!?!

Expand  

Немој да фантазираш. Ја сам јединка овде и под својим именом. Кажем ти да те не читам на бесмислена удаљавања са теме. Немам време за губљење. Такође, ти не пишеш као научник па да би то завређивало да те пратим. Не пратим ни Боксита. Ако будеш конструктиван, онда ћу то читати, али и да поштујеш моје време, а не да пичиш коментаре од километар. Овде се бавимо писмима упућеним Амфилохију, не са Власима и сл. Такође те упозоравам да не пишеш ништа на теолошке теме, јер о томе немаш ни минимум појма. Зато ме заобиђи у широком луку. Пиши на конкретне теме, или не пиши уопште. И то ће ти се уписати у добро. 

Подели на овим сајтовима

Зато у оба пасуса не пропушта да нагласи да је она део СПЦ.

Expand  

http://www.antenam.net/drustvo/126517-ilarion-alfejev-sada-govori-o-kanonskoj-crnogorskoj-crkvi-tvrdi-da-je-ona-dio-patrijarsije-u-beogradu

Mitropolit Ilarion Alfejev, „РИА Новости”, niti ruske agencije bliske RPC, nijesu ni „primjetile” da se u međuvremenu Amfilohije 25. juna o.g. na Cetinju susrio upravo sa „ukrajinskim raskolnikom”, arhiepiskopom Evstratijem Zorjom iz autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU).

Evstratij je Amfilohiju donio pismeni poziv od poglavara PCU mitropolita Epifanija Dumenka da stupi u kanonsko i liturgijsko jedinstvo i da im bude gost u Kijevu. Amfilohije je od Ukrajinaca darovan ikonom i kalendarom PCU.

„Ukrajinski raskolnik” potvrdio: Sa Amfilohijem razgovarao tri i po sata u Cetinjskom manastiru

http://www.antenam.net/drustvo/126291-ukrajinski-raskolnik-potvrdio-sa-amfilohijem-razgovarao-tri-i-po-sata-u-cetinjskom-manastiru

Interesantno, mitropolit Ilarion Alfejev u ovoj svojoj izjavi za „РИА Новости”, SPC u Crnoj Gori naziva – Черногорская церковь (Crnogorska crkva)!

Proteklih decenija aktuelni vrh jerarhije RPC, na inicijativu Amfilohija, bezuspješno je pokušavao da „sakrije” od javnosti istorijske dokumente da je RPC priznavala autokefaliju Mitropolije crnogorske – Crnogorske pravoslavne crkve. RPC je u svojim sveštenim diptisima navodila našu bogohranimu Mitropoliju u rangu 9-te pomjesne autokefalne crkve.

U to vrijeme, sadašnja Mitropolija crnogorsko-primorska, SPC, niti Patrijaršija u Beogradu – nijesu ni postojali. Patrijaršija je formirana 1920.  SPC je dobila naziv 1929. a Mitropolija crnogorsko-primorska osnovana je tek 1931. 

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Креирај ново...