Jump to content

Црква као дом културе

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 минута, Милан Ракић рече

Kojisti"Jevrejin"brate. Nije pop Đurović mlogo pogrešio. 

Kolko smeš koraka dopraviš sjutra. Vodi računa. Šabat je

:scratch_head:nego... dal treba da bude overena... ova potvrda... pod broj 1? :945729:

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Милан Ракић рече

Kojisti"Jevrejin"brate. Nije pop Đurović mlogo pogrešio. 

Kolko smeš koraka dopraviš sjutra. Vodi računa. Šabat je

Претпостављам да си одабрао да ми кажеш како сам крути формалиста и законик зато што си имао одговоре на сва моја питања упућена Оливеру, али си сматрао да је потпуно безвезе да их овде изнесеш. Ако није тај случај, волео бих да чујем твоје одговоре.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, obi-wan рече

A sta ako je to sto ti se ne svidja posledica nedovoljnog znanja i iskustva? `Oces li da ostanes na tom `de jesi, ili ces da rastes "u meru punoce rasta Hristova"?

Stvarno, ali najstvarnije, dosta je vise tih nesuvislih izgovaranja, kojima masa ljudi danas pokriva svoju lenjost i nespremnost da uci i da se menja.
Preterali smo vec mnogo mera, Bog nas vec odavno kori i kastiguje, a mi i dalje udaramo glavom u zid. Vreme je da se s tim prestane.

Dobro , ali ja stvarno ne vidim Obi kako se to tice duhovnog rasta, jednostavno mi se trenutno ne svidjaju takve stvari, ali nikom ne namecem svoje misljenje i ne napadam nikog ako drugacije misli o ovoj stvari.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Милан Ракић рече

Phiii!

Ne bi bio ni prvi ni poslednji.

Bivalo je unatrag frtalj veka otprilike svakojakih svatova koji si išli po hramovima i učili vladike kako treba da služe. Po tradiciji!

Ništa novo.

(nisam mislio da se ide po crkvama i protestuje, nego upravo suprotno, da ovo pitanje nije bas toliko vazno i da ne treba tako da se predstavlja, jer ako neko shvati preozbiljno onda moze da se desi ovo da ti neki protestuju za sve i svasta)

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Снежана рече

važi, al kad ne daj Bože zanemoćaš od sunca, ili kolabriraš, baš bih "volela" da se pored nađe neki doca, pa da ti kaže - jao pa ja samo u ordinaciji pružam prvu pomoć, za to sam se čkolovao, ne snalazim se baš u vanjskom uslovima :smeh1:

Sto jes'.... ali, eto, ipak su te neke specificne i komplikovane operacije u medin. sali kao mestu gde se to jedino moze raditi, instrumenti, osoblje, razni doktori.... (tako nesto analogno mozemo da imamo i specificne duhovne operacije i u hramu... :945729:)

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Bokisd рече

Dobro , ali ja stvarno ne vidim Obi kako se to tice duhovnog rasta, jednostavno mi se trenutno ne svidjaju takve stvari, ali nikom ne namecem svoje misljenje i ne napadam nikog ako drugacije misli o ovoj stvari.

Tice se tako sto npr. ja vidim da se tebi nesto ne svidja tek tako, bez valjane pozadine i osnove. A to itekako ima veze sa duhovnim rastom.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Родољуб Лазић рече

На шта се сабирамо у храмовима, осим на богослужења? Тачније, на шта су се сабирали раније свих ових векова? Које су се то активности обављале у храмовима?

U ranijim vekovima u i oko hramova se sabiralo kad treba da se npr. resi neko vazno pitanje, posebno kad se njegova tezina proteze na celo naselje ili i sire.

пре 2 часа, Родољуб Лазић рече

1. Да ли за овај став имаш потврду неког од светих Отаца?

2. Да ли се раније, а и сада,  веронаука држи у храмовима или у парохијским домовима? Претпостављам да веронаука спада у активности које  понајвише доприносе живој побожности.

3. Да ли су се друге црквене активности вршиле у храмовима? Заседање црквеног суда, например? Или састанак црквеног одбора? Или школа иконописа, на пример?

Ако има места за изложбу фотографија или за монодраму о Надежди Петровић, зашто се не би држала школа иконописа у храму?

1) Imam potvrdu pre i iznad svega u vecnom jevandjelskom etosu.
2) Drzi se naravno, zasto se ne bi drzala? Kod mene u gradu je do skora bilo tako, sad je teziste prebaceno na skole, ali se pri nekim hramovima i dalje povremeno drzi.
3) To sve u mnogome zavisi od potrebe i pratecih okolnosti. U svakom slucaju, ovo pobrojano ne zahteva neki veliki prostor, dok npr. koncert ili knjiga zahtevaju.
4) Mozda zbog prakticnih razloga - boje koja se rasipa i tesko spira?

Inace, umesno je da ovde dodamo da su kripte jos posebni prostori, funkcionalno drukciji nego klasicni hram, i svakako pruzaju veci spektar mogucnosti za koriscenje.

пре 2 часа, Родољуб Лазић рече

Да, требало би. Нема никакве суштинске потребе да буде у храму. А кад си већ код продавница, да ли се иједна од њих налази у наосу, или су све у припрати? 

Ne znam bas za potrebe, to treba da se vidi od mesta do mesta (npr. nema drugog prostora), ali se nikad niko nije bunio za postojanje takvih prodavnica, i gle - time nijedan hram nije oskrnavljen. Inace, kod mene u crkvi prodavnica je u priprati, i koliko se se secam - u vecini hramova `de sam bio, ali to ne smem bas da tvrdim.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, obi-wan рече

Tice se tako sto npr. ja vidim da se tebi nesto ne svidja tek tako, bez valjane pozadine i osnove. A to itekako ima veze sa duhovnim rastom.

Pa, ako cemo oko ne svidjanja, konkretno mi se ne svidja jer je hram svetinja, sveto mesto, predvidjeno za molitvu Bogu i pricesce i ja smatram da ne treba nista drugo da bude na tom mestu.

Ali, opet, ne smatram da ima neke veze sa mojim duhovnim rastom jer sam ovo misljenje o crkvi i hramu kao posebnom svetom mestu imao i kada sam usao u crkvu i sada, i kada sam bio nesto malo vise revnostan za veru i kada sam bio manje. Jednostavno je tako, kao nesto u genima. :D

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Paradoksologija рече

Imamo veru u Bogočoveka Kojim se pričešćujemo, a insistiramo da svet i sve i same sebe u raznim prostorima i vremenskim terminima cepamo na sveto i profano. E to je skrnavljenje.

Ljudi razdvajaju molitveno vreme od ostalog, cista duhovna sizofrenija.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Pa, ako cemo oko ne svidjanja, konkretno mi se ne svidja jer je hram svetinja, sveto mesto, predvidjeno za molitvu Bogu i pricesce i ja smatram da ne treba nista drugo da bude na tom mestu.

A ja ti kazem da potpuno gresis, i da si pao na ispitu. Ti si u osnovi djak, a ja ucitelj, a evo kako se ucitelji slusaju u Crkvi. I kriv nam posle mikaperalaza...

пре 4 минута, Bokisd рече

Ali, opet, ne smatram da ima neke veze sa mojim duhovnim rastom jer sam ovo misljenje o crkvi i hramu kao posebnom svetom mestu imao i kada sam usao u crkvu i sada, i kada sam bio nesto malo vise revnostan za veru i kada sam bio manje. Jednostavno je tako, kao nesto u genima. 

I opet ti ponavljam - u velikoj si zabludi glede tog neosnovanog cepanja zivota i vere na parcice.

Hram je zaista svetinja, parce Neba na Zemlji, ali mnogo ljudi - ocigledno - uopste ne razume pojam svetinje i svetosti. Tu bi bio koren problema.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Сања Т. рече

@obi-wan

:unbelieveble: Au, suce ti poljubim! 

Do sada sam jako želela uživo da te upoznam, a posle ovoga višenesmem! 

Auuu... Il da te upoznam, a usta da ne otvaram. Ovako lepo, tečno, tačno... (i da te ne hvalim previše) ja numem ;)

Svaka čast! 

:skidamkapu:

I onda kad me (eventualno) upoznas, ti ces da kazes - "Sta?! To??!...", i ispari odusevljenje... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, obi-wan рече

A ja ti kazem da potpuno gresis, i da si pao na ispitu. Ti si u osnovi djak, a ja ucitelj, a evo kako se ucitelji slusaju u Crkvi. I kriv nam posle mikaperalaza...

I opet ti ponavljam - u velikoj si zabludi glede tog neosnovanog cepanja zivota i vere na parcice.

Hram je zaista svetinja, parce Neba na Zemlji, ali mnogo ljudi - ocigledno - uopste ne razume pojam svetinje i svetosti. Tu bi bio koren problema.

Ah, Obi, licno mislim da ne treba tu neke filozofije, stvarno,  kada je nesto svetinja i svetost, onda je to tako i za mene je hram sveto mesto, kako se kaze tu Bog prebiva i zato i idem u crkvu i hram i nista me vise od toga ne interesuje.

Kada ocu nesto drugo da vidim ili nadjem imam to sve ostalo van ckve i za mene je to tako, ne znam sta vise da kazem.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

Ah, Obi, licno mislim da ne treba tu neke filozofije, stvarno,  kada je nesto svetinja i svetost, onda je to tako i za mene je hram sveto mesto, kako se kaze tu Bog prebiva i zato i idem u crkvu i hram i nista me vise od toga ne interesuje.

Kada ocu nesto drugo da vidim ili nadjem imam to sve ostalo van ckve i za mene je to tako, ne znam sta vise da kazem.

Kako možda ništa više ili drugo da ne interesuje hrišćanina u crkvi, kao da je budista u manastiru?

Ili kako da se posle rascepi i da ga u ponedeljak, recimo, naprasno opet interesuje nešto/sve drugo?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Paradoksologija рече

Kako možda ništa više ili drugo da ne interesuje hrišćanina u crkvi, kao da je budista u manastiru?

Ili kako da se posle rascepi i da ga u ponedeljak, recimo, naprasno opet interesuje nešto/sve drugo?

Nisam te bas razumeo, ali, mislio sam na sve ono sto je u crkvi i vezano za crkvu i veru, ima toliko tema, pa samo treba pogledati ovaj nas forum i sve te razlicite teme.

Ili, mozes da posmatras ako me interesuje neka promocija ili izlozba ili koncert  ili nesto slicno tamo cu i da idem da gledam i uzivam, dok u crkvu idemo da se malo pomolimo i pricamo i druzimo se.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...