Jump to content

Себичност у несебичности и несебичност у себичности

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 20 минута, JESSY рече

мој главни мото је трудити се да не будеш себичан...кад год осећаш потребу или жељу да некоме помогнеш учини то не очекујући ништа заузврат...помози онима који то траже од тебе али и онима који не траже...не чини то само ако то неко децидирано тражи од тебе...много је леп осећај када знаш да си некоме помогао, да је то што си учинио много значило тој особи...никаква захвалност не може да се пореди са овим осећањем...на жалост, као по неком правилу , свако добро учињено дело ти се обије о главу...негде сам прочитала, да то лоше што нам се деси после учињеног доброг, управо потврђује да си урадио стварно нешто добро...и мислим да то не треба да нас обесхрабри...не треба мењати себе у том смислу ( ако је то уопште и могуће), јер негде , у неком тренутку све дође на своје...ништа није узалуд...

наравно, у свему овоме треба имати меру и границу...треба бити мудар и добро размислити шта и како даље након неколико заређаних лоших искустава....

Потписујем сваку реч. Трудимо се да будемо непотребне слуге, не очекујући ништа заузврат. Нико нам ништа не дугује. Ипак, не можемо ићи преко својих могућности. Господе, не презри дело руку својих, јер сам човек слаб. 

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

још једна ствар је ту битна...има особа које превише брину и дају се другима а мало брину за себе, што је прилично лоше за њих...колико су оне добре за друге, толико су лоше за себе...треба се потрудити и направити неку равнотежу...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

On 24.6.2019. at 0:12, Сања Т. рече

Предивна тема и јако потребна. Пишем сутра, сада лака ноћ. 

Znači ne veru'em kol'ko ne stižem.. Nesebično se dajem ovih dana- tol'ko se dajem  da oj da 'mrem????

Još samo sutra, pa na nekoliko dana povlačim crtu! - Pravim prostor za rehabilitaciju :pecanje::suncanje:

? ???

Подели на овим сајтовима

On 23.6.2019. at 21:53, Milena B. рече

Još od najranijih dana, škole, posle na fakultetu, uvek sam bila ljudima na usluzi, šta god da sam mogla da uradim, uradila bih sa ogromnim zadovoljstvom. Ali kad bih ja zatrazila neku uslugu, nisam nailazila na isti odgovor. Tako je cak bilo i u emotivnom zivotu, uvek bila tu, pokusavala da pomognem,ali kad je meni trebala pomoc- uvek sam bila prepustena sebi. Mozda previse i ocekujem od ljudi pa dolazi do razocarenja..U  svakom slucaju, sad se ucim da sebe stavim na prvo mesto, ako sebe ne postujem, nece mi ni drugi ljudi postovati.

Lepo si to shvatila. 

Nekada nam je neizbežno da se "rastegnemo" malo za druge, ali nekada treba veoma mudro odlučiti da li ćemo pomoći, a da sutra nikome ne prigovorimo ili zauzvrat ništa ne tražimo. Jer ako činimo da nam se vrati.... Ili činimo da bi uveličali sebe ( vidi kako pomažem, vidi kako sam Ja DOBAR... Ili - tako treba i ti meni da učiniš sutra), onda bolje da ne pomažemo. To nije pomoć, to je onda ucena. 

Jerotić sasvim lepo govori o tome. 

Подели на овим сајтовима

On 24.6.2019. at 0:47, Лидија Миленковић рече

Постоје и они "несебични" који нуде, чак намећу, своју помоћ, у сваком смислу. Просто изгарају у жртвовању, глумећи скромност и снисходљивост, а онда  очекују од тебе да им робујеш, да их стављаш испред свих осталих у свом животу, да живиш по њиховим параметрима, да њихови приоритети буду твоји приоритети, и свако, макар и умишљено, одступање од тога изазива лавину ( ретко директно у очи изречену ) оговарања и истицања њихове племенитости и доброте, и твоје незахвалности и грешности. И онда, код тебе оговарају мене, код мене неког другог , код другог оног трећег и тако редом. 

Због тога веома пажљиво водим рачуна од кога прихватам помоћ, и никада не заборављам своје доброчинитеље. Наравно, не говорим о томе њима, али их Господу редовно помињем. 

С друге стране, кад помогнем неком, не очекујем и не прижељкујем реванш. Шта више, трудим се да што пре заборавим. Не зато што сам много добра, већ да покушам да спречим цветање своје сујете. Али зато, кад неко мисли да сам глупа, и да може да ми се накачи на грбачу, и да ме злоупотребљава, врло се изненади кад кажем СТОП, и окренем лист. 

Значи, сви имамо право на избор да ли ћемо бити себични или не. Бог нам је дао то право. Ако сам ја изабрала да будем несебична - то је МОЈ избор, и он не обавезује људе из моје околине да направе исти избор.

Apsolutno ovako je i moje iskustvo. 

Подели на овим сајтовима

On 24.6.2019. at 16:51, JESSY рече

здрава себичност управо не дозвољава да неко манипулише нама...треба да волимо себе , да бринемо о себи али да имамо и осећај за другог и за његове потребе...

:dobro:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...