Jump to content

Епископ крушевачки др Давид: Две представке Светом Архијерејском Сабору

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, Ronald рече

Da li se negdje ep. Atanasije oglasio nekim tekstom u vezi svih ovih desavanja oko patr. Vartolomeja i ovih prepiski izmedju ep. Maksima i ep. Irineja. 

До сада-није!

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Srdjan61 рече

Ја то због аве пошто он бивствује на талијанској парохији.

Свакако!

А ево (и) на маргинама потенцијалне дискусије, јери владика Давид бивствује на парикији негдашњег престоног града...

ГАШИЋУ!!! `ел си се трзн`о кацсичуо да Ниш прелеће Ми-17?

`ел ти се "јавило"?

Теби и Златибору?!

Наших другова нема...

А твојих?

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Александар Милојков рече

Ето, нећу да лајкујем, иако се потпуно слажем са суштином написаног. Нећу, јер ми се не свиђа стил писања - тежак је, непотребно опширан и досадан. Јел сад у реду?

1 hour ago, Александар Милојков рече

Знаћи, суштина је да у верујемо у Авин дар пророштва и Ведранове утиске. :) Добро, сада нам је барем метод јасан. Видећемо, драги Аво, време ће показати...

Ти брате онда барем стави смешка уместо што мрачиш овде:) 

Из авиона се види да си пристрасан према ставовима вл. Максима и тиме изазиваш још горе коментаре и уместо да смирујеш расправу ти је распаљујеш. Ведран није клеветник и за разлику од тебе он прикупља и анализира јавно написано.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Александар Милојков рече

Ја као подржавам пара еклисиологију Фанара? Нисам знао. Ја сам мислио да не подржавам, али овде очигледно постоје мајстори да објашњавају како људи мисле не оно што мисле и говоре да мисле, него што они, вајни тумачи, кажу да они мисле. Ваљда том методом уласка у подсвест.

И по 4. пут, за тебе, исто питање: Да ли би подржао саслуживање са Епимафијем?

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Александар Милојков рече

Владика Максим о фанарској еклисиологији:

Разуме се, лично нисмо ни спремни ни вољни да усвојимо такву еклисиологију, што смо показaли како у теорији (објављене студије), тако и у пракси. 

Да ли е. Максим хоће да каже да се слаже са фанарском еклисиологијом али (тренутно) није спреман ни вољан да је усвоји (и спроводи у дело) или се са њом не слаже (у ком случају нема ни потребе да уопште и говори о спремности и вољи (да усвоји нешто са чим се не слаже))?

Утисак који ми даје мој подсвесни нос ми каже да ће пре бити оно прво (јер ко би помислио да би владика некада био спреман да усвоји нешто са чим се не слаже).

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Vladan :::. рече

Наравно да НЕ БИ! 

Проста информација "каже" да под таквим именом-ЕПИМАФИЈЕ, архијереј православне цркве-НЕ ПОСТОЈИ!

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Милан Ракић рече

Наравно да НЕ БИ! 

Проста информација "каже" да под таквим именом-ЕПИМАФИЈЕ, архијереј православне цркве-НЕ ПОСТОЈИ!

Пусти Ацу да одговори, зна и он да пише, мада воли и да прескаче :) 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Zoran Đurović рече

Ни тада нећеш веровати... Макса те је омађијао... А бићу слободан да те подсетим на ово што писах. 

Драги мој Аво, ти си слободан и увек ћеш бити да ми се обратиш. Није мене нико омађијао, нити ми је ико ишта обећао, дао, нити постоје било какве моје лично-интересне калкулкације. Ја сам био и остајем само један обични вероучитељ. Божија воља и ја немам проблем са тим. Слава и хвала Богу. Ово што овде пишем резултат је мог познавања владике Максима. Просто, не могу да верујем да он, онакав какав је, може да науди Цркви. Можда су му неки ставови недоречени, неки можда стоје и на наивној вери, али једно је сигурно - владика Максим је човек Цркве. "Знам да неизмирен са свима нећу ући иу Царство Небеско", његове су речи, које сам добро запамтио. Много говоре о његовим схватањима.

Но, како год, драги Аво, ти ћеш мени увек моћи да се обратиш и у мојим очима никада нећеш престати да будеш драг човек и мој вољени пријатељ. Најмање је три разлога зашто ћу увек саслушати оно што говориш:

- зато што си старији и искуснији од мене

- зато што носиш благодат свештенства

- зато што у науци више знаш од мене и зато што се не стидим да те гледам као у оног од којег многе ствари учим

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Александар Милојков рече

владика Максим је човек Цркве. "Знам да неизмирен са свима нећу ући у Царство Небеско", његове су речи, које сам добро запамтио. Много говоре о његовим схватањима

Ко да је он измислио тај принцип. А тај принцип је много радикалнији. Нећеш ти ући у Царство Божије а да ниси загрљен са Ведраном.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Milan Nikolic рече

Ко да је он измислио тај принцип. А тај принцип је много радикалнији. Нећеш ти ући у Царство Божије а да ниси загрљен са Ведраном.

To nema veze sa teologijom i teoloskim raspravama koliko sa licnosnim odnosom. On proizilazi ali moze biti i nezavisan od toga itekako. Oni mogu da se teoliski ne slazu a da se vole. I ja ne volim tvoju podrsku prema Vucicu i jos sto sta ali tebe volim iako su to tvoji stavi i dio tvoje licnosti.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Александар Милојков рече

Но, како год, драги Аво, ти ћеш мени увек моћи да се обратиш и у мојим очима никада нећеш престати да будеш драг човек и мој вољени пријатељ. Најмање је три разлога зашто ћу увек саслушати оно што говориш:

Натера ми сузе на очи!

Ја те знам као квалитетног човека и боли ме цела ова ситуација, јер максизам видим као пропаст. Али ја ни по коју цену не могу да лажем. Старомодан сам. Само гледам да се сачувате од овог злог квасца, јер сте ми пријатељи. Максим се самоубија, али убија и нашу Цркву. Изгубио је светлост разума. Али одбија да му се помогне. Срља у пропаст. И то је свима јасно. Нама приговарају како се ми везујемо за превазиђене, застареле епископе. Ја пак нисам из тих модернистичких прича, иако сам "новотарац". Патролог сам, а самим тиме и детектив за доктринална питања. То је мој занат. Ово што Макс ради је вређање интелигенције. Не само што је перверзно интерпретирао статус наше Цркве, него се залаже за доктрину источног папе. Ја сам професионалац, па када прочитам 3 реченице из неког текста, одмах ћу ти рећи о чему се ради. Где ветар дува. Једино решење за Максима је рашчињење, а Фанар, ако покушају да протежирају идеју монархије Оца као модела за Цркву ће попити анатему за јерес. То сам њима рекао и на епархијском састанку наше митрополијер (цариградске у Италији). И мени дали да држим слово о Тројици... Има нечега... Аплаудирали су на крају моје релације.  

Подели на овим сајтовима

Не бих да останем недоречен. После мог поста:

пре 10 часа, Талични Том рече

Друго, питање је да ли је ово последње од њега написано - искрено?! Пре ми личи да се, попут Јуде, раскајао, а не да је променио плочу гледе сукоба на релацији Фанар визави остатка Православне Икумене. Стога је реакција појединих особа на овом Форуму и шире оправдана и разумљива, колико год некоме (теби) изгледала – тешка, опора и неумесна.

Александар Милојков је одговорио следеће:

пре 10 часа, Александар Милојков рече

Овде се показује зашто је са вама овде свака даља дискусија губљење времена... Далеко вам лепа кућа.

Дакле, владики Максиму је дозвољено да мисли како је српској цркви ”аутокефалија” додељена на неканонски начин (https://teologija.net/ako-ovo-bude-kraj-znacu-da-nije-ljubav-razgovor-sa-episkopom-maksimom-vasiljevicem/), дозвољено му је да мисли (мимо онога што мисли САС-СПЦ) како је ”Вартоломеј на себе преузео крст једне историјске одлуке и тек ће даља историја - а не садашњи тренутак - показати да ли је био у праву” (поново погледај у интервјуу - ”Ако ово буде крај знаћу да није љубав”).  Притом он сам (в. Максим) у тренуцима када је горе поменути интервју угледао светлост дана нимало не мисли каква ће страдања у Украјини Вартоломеј својим замешетељством да изнедри, као што нимало не мисли колико ће храмова да буде спаљено и отето/одузето канонској Цркви у Украјини (УПЦ-МП) и нимало не мисли да саосећа са верницима канонске Цркве у Украјини. На другој страни, мени није дозвољено да мислим како се владика Максим није покајао за све оно што је у протеклих неколико месеци написао, већ да се само раскајао и да и даље мисли то што је мислио раније (у тренуцима када је горе поменути интервју угледао светлост дана). Само што сада то што заиста мисли (да је српска Црква аутокефалију добила на неканонски начин, да је п. Вартоломеј по питању Украјине у праву...) мисли за нијансу суптилније, по принципу - да се Власи не досете. Мислим, стварно!... :)

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Vladan :::. рече

Теби стварно није добро....

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...