Рисбо Написано Мај 9, 2019 Пријави Подели Написано Мај 9, 2019 Софија, биће како ће бити, а ми рекосмо из срца оно што мислимо, па нам допаде макар мали плус или минус горе. Увек ме фасцинира како људи неће или не могу да виде једноставне ствари (обично у политици тема око СНС-а, али видим и овде). Сетих се сада, једном релативно давно на исповести исповедих поред свих греха и грех хуле на Духа Светога. Свештеник ме питао, да ли знам шта је то, а ја рекох искрено да не знам (имао сам нејасну представу о томе, а рекох у себи боље је и то исповедити), а он ми рече добро је што не знаш и рече то је оно када знаш да је нешто истина а ти то негираш. Бог да сачува нас и ове друге од сваког греха, а поготово од греха на Духа Светога. Ведран* and Предраг М је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Мај 9, 2019 Пријави Подели Написано Мај 9, 2019 пре 17 минута, Александар Милојков рече Могу једино и ја да се предам свом носу и утисцима, па да све ово протумачим да из неког лично интересног разлога желите Максимову главу. Ја га памтим и са основних студија и касније као доброг и искреног човека иако нисам имао неки редован или близак контакт. Ово чему сада сведочим ме је дубоко разочарало и натерало да све преиспитујем. Не знам шта се десило с њим у последњих 10-ак година... Никакав интерес немам ни око чега у целој причи осим жеље да у Цркви сви ходају право у истини. Августин, Ведран*, Рисбо and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Мај 9, 2019 Пријави Подели Написано Мај 9, 2019 пре 9 минута, Vladan :::. рече А где је то исто Епимафију који подржава отимачину храмова од стране украјинских фашиста и то још назива предајом храмова из љубави према "новој" "Цркви"?А, в. Максим, ако се добро сећам, о томе не рече ништа конкретно, осим уопштено, да је пролазни проблем а затим и још нешто слично умотано које сам и заборавио али свакако далеко од тога да плаче нам украјинским новомученицима "у духу братске икономије" "зарад мира и јединства Цркве". Не сећаш се добро важног детаља, у ствари вероватно се сећаш али не наводиш. Па ево. То је став Владике Максима да Украјинци у канонској Цркви треба молитвено да препознају да ово што се дешава у Украјини јесте један нови начин да многи који су били изван окиља Цркве уђу у јединство са Црквом!!! И да је то вероватно квасац будућег јединства! То је све што је имао да каже. Рисбо, Vladan :::. and Vuk Mob је реаговао/ла на ово 1 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 9, 2019 Пријави Подели Написано Мај 9, 2019 пре 4 минута, Ведран* рече Да, присуство Божије је пакао за оне који га мрзе. Тако је и присуство истине и разобличавање подвала пакао за оне који лажу и подваљују. Клевећеш, брате, клевећеш... Ваљда знаш и зашто. Ја не знам, а и не занима ме. Бог с тобом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Мај 9, 2019 Пријави Подели Написано Мај 9, 2019 пре 17 минута, Александар Милојков рече Могу да се сетим једно два-три имена која су износила поменуте непримерене кваллификације, али не желим да никога помињем. Ти свакако ниси међу та два-три имена, али сигурно си сведок да говорим истину. Јесте, било је тешких речи, али ситуација је доста напета, Црква је пред још једним великим расколом и разумем људе. Искрено, неки од њих су склони и много тежим речима, чак је некима добацивано да су превише меки, тако да се своди на субјективни утисак. Са твоје стране мислим да је требало да реагујеш појединачно уместо да све спакујеш у једну кутију. Међу људима који критикују в. Максима има оних који се међусобно не слажу у неким важним стварима и сигурно нису у истој кутији. Августин, Bokisd, Ведран* and 2 осталих је реаговао/ла на ово 1 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Мај 9, 2019 Пријави Подели Написано Мај 9, 2019 пре 2 минута, Александар Милојков рече Клевећеш, брате, клевећеш... Ваљда знаш и зашто. Ја не знам, а и не занима ме. Бог с тобом. Клевета је када се изнесу неистините оптужбе (нешто као ово кад ти мени без основа кажеш клевећеш), а затварање очију пред истином и пред јасно изнетим чињеницама и доказима и викање "клевета, клевета" не чини нешто клеветом. Просечан србенда, Milan Nikolic, farisejski.bukvojed and 2 осталих је реаговао/ла на ово 1 4 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рисбо Написано Мај 9, 2019 Пријави Подели Написано Мај 9, 2019 Драги Ацо, лако би било да Ведран клевеће. Ко је он? А шта ако је истина ово шта он говори и у шта ја сад и многи искрено верују. Јел то раскол у нашој цркви на помолу. Да ли још ко стоји иза Максима из наше Цркве или из Цариграда и ко зна ко? Сада се сетих и дискусије прије пар година вл. Григорија са оцем Љубом Милошевићем око првог у цркви и аргументације еп Григорија који је тврдио да ако је неко први мећу једнаким, онда већ није једнак. Нисам много знао о томе, али сада када видим да други ученик еп Атанасија отворено брани разбојнички потез Цариграда помишљам да није мој некад омиљени теолог еп Атанасије на путу Артемија. Па видим теолог Аца Милојков, човек несумљиво образован нема аргумената да оповргне ефикасно неког Ведрана. Сећам се расправа пре неколико година са људима испред цркве који су стали на страну еп Георгија у вези служења литургије против епископа Атанасија. Мој аргументација је била (како нисам теолог) да Бог надахну еп Атанасија па написа три тома о литургији, како моћни Бог не надахну неког да оповргне писање еп Атанасија, од бар једног смисленог рада, а не скрипта од пар стрна од стране Георгија што је и мени теолошки необразованом било смешно. Сада користим исти аргумент. На сва писања неког Ведрана имамо пар муцавих речи од доктора теологије Александра. Има ли ико на овом форуму да ућутка тог клеветника? Опрости Ведране, мислим да су сваком добронамерном одговори јасни. Хвала ти на труду. Хвала и Аци на Поукма и труду на њима, али Истина је важнија. Ведран*, Vladan :::. and farisejski.bukvojed је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 9, 2019 Пријави Подели Написано Мај 9, 2019 Срећом сви знамо да је ђавo интелигентан. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Мај 9, 2019 Пријави Подели Написано Мај 9, 2019 пре 2 минута, Milan Nikolic рече Срећом сви знамо да је ђавo интелигентан. Али је зло глупо. У коначници, јер је бесмисао. Vladan :::., farisejski.bukvojed, Milan Nikolic and 2 осталих је реаговао/ла на ово 1 4 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 9, 2019 Пријави Подели Написано Мај 9, 2019 Некад су црквени оци писали међусобно писма о дубоким теолошким темама, дебатовали и износили учења која данас имамо и изучавамо. Таман су епископи сада поменули Зизјуласа и теолошке проблеме, а већ се иде на стављање тачке, благосиља се тачка. И неодговори Милојков за Епифанија, прави се да не зна му надимак Епимафије. Устручава се и вл.Максим да такве назове правим именима. Чуј, Филарет. Vladan :::. and Просечан србенда је реаговао/ла на ово 2 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Мај 9, 2019 Пријави Подели Написано Мај 9, 2019 "Благословена тачка" Vladan :::., Просечан србенда and Предраг М је реаговао/ла на ово 2 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срби Светосавци Написано Мај 10, 2019 Пријави Подели Написано Мај 10, 2019 https://www.romfea.gr/diafora/29029-mia-aprosmeni-sunantisi Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срби Светосавци Написано Мај 10, 2019 Пријави Подели Написано Мај 10, 2019 Киев, 9.маи 2019. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Мај 10, 2019 Пријави Подели Написано Мај 10, 2019 пре 9 часа, Ведран* рече Али је зло глупо. У коначници, јер је бесмисао. Da, zlo nema svoje pravo lice, nego se stalno maskira i skriva kako bi nas prevarilo i nema svoju unutrasnju logiku i smisao,... (al' sam pametno reko'... ) Inace, brat Aca je pomenuo mir i jedinstvo crkve i da treba da mislimo i da radimo na tome i tu je apsolutno u pravu, to treba da nam bude prvenstveni cilj, blagosloveni cilj ili blagoslovena tacka o kojoj prica e.Maksim. Sad, da li e.Maksim zaista ima dobre namere i da li radi u interesu PC i nase SPC, ne znam tacno, iskreno da kazem. Na osnovu svega sto se izdogadjalo, licno mislim, ne mogu da mu poklonim svoje poverenje i to je moj stav i misljenje. Vreme ce pokazati pravu istinu, pa, ako treba da se pokajemo za svoje misli i pisanija, naravno da nije problem. Inace, ima ova stvar kod svetiteja : Postoji dobar rat i loš mir. „Bolji je slavni rat nego mir koji odvaja od Boga“ (14) kaže sveti Grigorije Bogoslov. I sveti Jovan Zlatousti savetuje: „Ako negde vidiš da se nanosi šteta blagočešću, ne pretpostavljaj jednomislije istini, nego stoj hrabro do smrti… nipošto ne izdajući istinu“. Znaci, ponekad postoji i jedinstvo koje nije u pravdi i blagocescu i mi ne trebamo da pretpostavljamo jednomislije sa bilo kime u crkvi, radi nekog prividnog mira. U tom smislu mislim i da mi svi delujemo na forumu kada pricamo o tome koliko je lose stvari po jedinsvo crkve ucinila VP i p.Vartolomej kroz priznavanje raskolnika u Ukrajini mimo svih kanona i sabornosti celog Pravoslavlja i svih onih koji brane takve postupke. Ali, naravno da trebamo da se trudimo svim silama da budemo odmereni u recima i pisanjima kada raspravljamo o tim stvarima. I, smatram da nije bilo ovih ljudi na forumu prvenstveno Zokija, Vedrana, Mackovica i svih drugih (znanih i neznanih...), ne bismo stekli pravu sliku o tome koliki je crkveni problem u pitanju napravila VP, koji se tice i nase SPC. Просечан србенда, Srdjan61, farisejski.bukvojed and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vuk Mob Написано Мај 10, 2019 Пријави Подели Написано Мај 10, 2019 пре 10 часа, Александар Милојков рече Ма дивно. Хришћански, нема шта. Да не знам ко си, мислио бих да причаш у контексзу неке партијске размирице и кадровске свађе. Али, пошто знам ко си, онда ми у грудима остаје неки терет и туга и нека у грлу кнедла због оваквог "правог беседништва". Туга и јад, драги брате. За плакање. Немој да шириш патетику и неке фејк емоције. Владика Максим се упустио у јавну дискусију, ничим изазван је говорио о темама о којима нема појма. Разбуцали су га к'о свиња масну кесу, а он није био нормална одрасла особа и повукао се извини, опрости итд или барем да ћути. Напротив, није хтио да посустане него је разјарено напао владику Иринеја и при томе је лагао, подваљивао, мијењао текст и све остало шта је радио да се не понављам што је доказано 25 пута већ, и мораш нити посебан демон да то не признаш. То треба да ти изазове тугу и бол и плакање. Јел то хришћанско понашање? Гдје је ту Бог-Истина? Сад ради неке болесне патетике сви треба да се праве блесави и играју се нитријских пустињака, смиравања и милости и то према човјеку који се не каје ни за јоту, који је сигуран у своју охолост и гордост и који зна да му се неће десити ништа, и чека само да прође Сабор не би ли опет дао неки интервју у коме ће да просипа Фанарску пропаганду. Ако је већ тако слаб и осјетљив, није ни требао да су упушта у расправу. Ево ти пар наводних знака да их додаш гдје хоћеш. " " Ево један и за владику, да има за касније " " Milan Nikolic, Vladan :::., Ведран* and 4 осталих је реаговао/ла на ово 3 2 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука