Jump to content

Препоручена порука

пре 1 минут, Vladan :::. рече

јесте а ми остали смо само чистили лишће у порти и нисмо знали ништа, цццц... :) 

govorim za proslost, muski su vazda bili po ratovima i rovovima, a zene su sacuvale nasu veru, bakice nase drage(cak i za vreme komunizma)

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Sofija_ рече

govorim za proslost, muski su vazda bili po ratovima i rovovima, a zene su sacuvale nasu veru, bakice nase drage(cak i za vreme komunizma)

ишао сам ја у цркву за време кумунизма и било је тамо и декица немој да зезаш, мада... декице су биле још строжије од бакица... :)) 

• Радостан 1
Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Sofija_ рече

u jednom manastiru, pocela pricest, ljudi stali u red...jedna monahinja se popela malo pored olatara i rece: vi pridjite, a vi vojnici(zene koje su dosle u farmerkama) stop! :))

Ја идем у цркву, између осталог, и у фармеркама. Носим и сукње и панталоне,и фармерке. Не видим шта је ту лоше. Осим кад идем у неки манастир, тада због дрес кода носим искључиво сукњу, да ме не врате с капије.:)))

Код нас у цркви и истетовирани, и у фармеркама, и у сукњама, и са мамаром, и без мараме, и нашминкане, и ненашминкане...

Не знам да ли сте некад, док сте чекали у реду за Причешће,пажљивије гледали какви су људи који прилазе Путиру. Високи, ниски, дебели, мршави, са шминком и без, с марамом и без, лепи и лепши, стари, млади... Прелепо! Тако различити, а опет сједињени кроз Христа и у Христу. 

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, AnaLaz рече

Не знам да ли сте некад, док сте чекали у реду за Причешће,пажљивије гледали какви су људи који прилазе Путиру.

Често. И много више од шароликог изгледа утисак ми остављају разна понашања, говор тела, кроз који избија све и свашта...

Али верујем и молим се да је добро што су ту и да ће то све једном да се среди и легне на своје место ако истрају.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Vladan :::. рече

Али верујем и молим се да је добро што су ту и да ће то све једном да се среди и легне на своје место ако истрају.

tacno tako, i ja se molim da istraju i da se nauce nekom redu i poslusnosti

Подели на овим сајтовима

Што се тиче одеће, човек треба бити пристојно одевен. Све остало је споредно и релативно.

Ако неки не гледају благонаклоно да жене у панталонама, то је зато што их жене, бар у нашем друштву, традиционално нису носиле - ако димије, које су део традиционалне ношње у делу (православног) Српства, не сматрамо панталонама. Али, не можемо затварати очи пред чињеницом да их већ деценијама носе, и да то није више одлика неких тамо радикалних феминисткиња, које у цркву и не иду.

Слично је и с облачењем мушкараца. Замислите да неки Србин оде у цркву обучен у женску сукњу. Свештеник и остали верници би вероватно негодовали, и то с правом. Да ли би иста реакција била оправдана у случају неког Шкота у килти, или Египћанина у галабеји? Наравно да не. 

Пре рата су људи по градовима ишли у цркву у свом најбољем оделу, а они на селу, у свечаној ношњи. Ја бих волео да је тако и данас, и надам се да ће опет и бити, али не можемо од народа који деценијама није улазио у цркве очекивати тај ниво понашања. За то је потребно време. 

Питање је и да ли је, са становишта хришћанских вредности, исправно ићи у цркву у својој најбољој одећи, али то је већ одвојено питање. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Vladan :::. рече

Често. И много више од шароликог изгледа утисак ми остављају разна понашања, говор тела, кроз који избија све и свашта...

Можда за време поста, кад долазе људи који и нису баш црквени, који долазе пар пута годишње. 

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, AnaLaz рече

Можда за време поста, кад долазе људи који и нису баш црквени, који долазе пар пута годишње. 

Да, нарочито тада и за велике празнике али дешава си и овако да неко "залута" :) 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Sofija_ рече

ja stojim za pevnicom i vidim SVE! jednim okom gledam ka oltaru, pratim protu, a drugim okom gledam u hor

i narod iza hora i vidim SVE! ko se kako prekrsti, ko zeva, ko gleda u telefon..:smeh1:

Значи, признајете да не пратите литургију? :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Sofija_ рече

liturgiju znamo napamet

Једне вечерње службе, не сећам се уочи ког празника, пре пар година, за певницом сам требао прочитати Оче наш. Уместо да узмем читати, ја кренем напамет. И знаш шта ми се десило. Станем на пола Оче наш и ја сад мислим то је то, ја завршио. Осећам, међутим, сви око мене нешто очекују, буквално осећам иако нико ништа не говори. И само у једном тренутку.. Тих, колико пута сам прочитао ту молитву.. и да тако тада погрешим.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Хаеул рече

И зато је не праттимо? О, Софијо, где је мудрост твоја.. :0205_whistling:

(Ако насрне на мене, помагајте! :sossos:)

Otkud vi znate, da mi ne pratimo liturgiju? mozda neko moze i tri i vise stvari da radi u istom tenutku, to sto vidim i narod nije zato sto zelim, vec mi je takav polozaj za pevnicom, a i protu moram da pratim pa se okrecem da vidim kad zavrsi, da bi mi hor nastavili pojanje. 

ne brini se, necu ti nista :1319_womens:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...