Jump to content

Интервју са Владиком Максимом: Аутокефалност као благослов јединства у различитости

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 часа, Александар Милојков рече

Српска држава је у црквеном смислу до почетка XII века традиционално и већим делом потпадала под Охридску архиепископију (у чему се слажу Б. Гардашевић, Ј. Калић, Сава Вуковић,

Мало ми је чудно да покојног владику Саву шумадијског назива по имену и презимену Сава Вуковић.Не разумем.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 265
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 6 часа, Хаеул рече

Да не буде никаквог неспоразума, наше критике владике Максима не треба да било коме дају повода да се према њему понаша недолично или прави неке инциденте. Ма колико његови ставови били спорни, он је пуноправни епископ Цркве, док год Сабор не одлучи другачије. Ако га ја којим случајем сретнем, затражићу његов благослов и целивати му руку, како и доликује. Није моје да се упуштам у полемику с њим. То препуштам његовој браћи архијерејима, и људима умнијим од себе, којима могу само препоручити да не износе пред јавност оно чему је место иза затворених врата. 

Мислим да је ово прича од пет људи, да остатак СПЦ апсолутно заболи уво и за Максимом и за Епифанијем и Филаретом, тако да прича о неким инцидентима нема мјеста.

Наравно да је "наше" да се упуштамо у полемику са њим. Ако ћемо му већ додјељивати атрибуте свеца, мислим да не би требало да идемо даље од оног што прописује догмат о папској непогрешивости, дакле "само по питањима вјере и морала, и то оно што је потврђено на Саборима." Максим се конкретно упустио у политику и историјско - канонску анализу, и ту се избламирао. То што на глави носи митру не значи да сви треба да се правимо да се то није десило. У осталом, његова је била одлука да своје идеје и мисли дистрибуира около преко интернета. Он је у оном првом интервјуу, "знаћу да није била љубав", имао разних бисера, типа да је она секс пјесма I am in love in the shape of you заправо љубав према Христовом Тијелу и тако нешто. Мислио сам да ће благочестиви да га даве због тога, међутим, сви су то прескочили.

И ово иза затворених врата ми је проблематично. Мислим да је бар трећина свих проблема у СПЦ посљедица политике "иза затворених врата и међу своје четири зида."Да су се тако хришћани понашали и да је то дио предања не бисмо имали историју Цркве, нити акта васељенских сабора нити било шта. Што се мене тиче иза затворених врата могу о цијени свијећа и финансирању богословија, а све остало би требало јавно да се преноси преко интернета. Не знам што би то била тајна, није им Сабор оставила њихова баба у насљедство. Све друге Цркве све објављују, све је јавно и транспарентно. У Грчкој се одлуке синода објављују у новинама. Наравно то не чита нико, управо зато што је јавно и доступно.

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Дејан Мачковић рече

Он је у оном првом интервјуу, "знаћу да није била љубав", имао разних бисера, типа да је она секс пјесма I am in love in the shape of you заправо љубав према Христовом Тијелу и тако нешто.

:))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

мени је реинтерпретација те песме била симпа.

:D

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Мислим да је то све дио самопромоције, као ево ја пратим попкултуру. Тумачење је натегнуто. Мада се може повући паралела са Пјесмом над пјесмама, мада је овде јасно био секс, док тамо није.

Подели на овим сајтовима

Мислим да се он нада да ће овим интервјуом да спаси браду, јер је схватио да је

а) дирнуо у свету краву

б) направио невиђен научнички блам, из кога се сад вади, били су наводници, нисте ви схватили итд. Као да су сви луди и нису схватили текст и контекст.  Стављам слике јер чини ми се да се сви почињу правити луди, и говоре Максим никад није рекао да је неканонска?'??!!

Међутим, његово мишљење о каноничности аутокефалије из 1219. је апослутно небитно, показао је да није имао везе о томе а ипак је причао. Овај блам је у равни Јовановог приповједања како су се Сократ и Христос састали у Атини.

Право питање је Максимов став о Украјини, односно оно што га је Иринеј отворено питао да ли би саслуживао са Епифанијем?

56679269_2275148879439863_9002861810218434560_n.jpg

56281481_295594248008808_2905624897063485440_n.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Дејан Мачковић рече

Мислим да је ово прича од пет људи, да остатак СПЦ апсолутно заболи уво и за Максимом и за Епифанијем и Филаретом, тако да прича о неким инцидентима нема мјеста.

Не бих рекао да је ово "прича од пет људи", с обзиром да су практично сви медији, мање или више верно, пренели детаље из расправе епископâ Иринеја и Максима, као и оне најспорније међу изјавама овог другога. Да је тако како тврдите, владика Максим сигурно не би трошио толико труда на разноразне деманте и деманте деманта.

Наравно да је "наше" да се упуштамо у полемику са њим. Ако ћемо му већ додјељивати атрибуте свеца, мислим да не би требало да идемо даље од оног што прописује догмат о папској непогрешивости, дакле "само по питањима вјере и морала, и то оно што је потврђено на Саборима." Максим се конкретно упустио у политику и историјско - канонску анализу, и ту се избламирао. То што на глави носи митру не значи да сви треба да се правимо да се то није десило. У осталом, његова је била одлука да своје идеје и мисли дистрибуира около преко интернета. Он је у оном првом интервјуу, "знаћу да није била љубав", имао разних бисера, типа да је она секс пјесма I am in love in the shape of you заправо љубав према Христовом Тијелу и тако нешто. Мислио сам да ће благочестиви да га даве због тога, међутим, сви су то прескочили.

Не, уопште није "наше" ако смо "ми" од оних који немају појма ни о богословљу ни о историји, а себе свеједно доживљавају као неке "бранитеље православља" - а таквих је "нездравих зилота" данас на претек. Ја нигде нисам доводио у питање Ваше право, и право вас упућених, да о томе говорите, било овде, било владици у лице, али у свему морамо имати мере, јер циљ ваљда није оцрнити Максима по сваку цену, већ урадити оно што је у интересу Цркве - а саблажњени верници и испражњене цркве то сигурно нису. 

Ја нигде не спорим да су ставови епископа Максима достојни критике - и сâм сам га критиковао, и настављам да критикујем - али било би недопустиво да неко, рецимо, прекида литургију или прекида епископа током проповеда, и тако саблажњава народ или урушава ауторитет епископског чина (сетимо се само понашања артемијеваца). Није ово ни 5. ни 15. век. Цркве су попупразне и народ се још опоравља од вишедеценијске тираније безбожја. Не смемо себи допустити ништа што би допринело још већем отуђењу народа од Бога.

Што се тиче поменутог и сличних бисера, искрено ме не занимају. Није он ни први ни последњи од кога смо чули, или ћемо чути, такве бисере. Оно што му замерам јесу коментари по питању Украјине и Светог Саве, јер у томе вреба права опасност.

И ово иза затворених врата ми је проблематично. Мислим да је бар трећина свих проблема у СПЦ посљедица политике "иза затворених врата и међу своје четири зида."Да су се тако хришћани понашали и да је то дио предања не бисмо имали историју Цркве, нити акта васељенских сабора нити било шта. Што се мене тиче иза затворених врата могу о цијени свијећа и финансирању богословија, а све остало би требало јавно да се преноси преко интернета. Не знам што би то била тајна, није им Сабор оставила њихова баба у насљедство. Све друге Цркве све објављују, све је јавно и транспарентно. У Грчкој се одлуке синода објављују у новинама. Наравно то не чита нико, управо зато што је јавно и доступно.

Ви или нисте сасвим разумели моју поруку, или свесно изврћете оно што сам рекао, залазећи у ствари којих се мој коментар није ни тицао. 

Не знам шта би могло бити проблематично са ставом да принцип "све на изволте" није никако пожељан. Ја не говорим овде о одлукама Сабора, још мање васељенских, већ јавном препуцавању, свађама и сличном. Епископ Иринеј је био приморан да јавно реагује на прозивку епископа Максима, тако да њега не кривим ни за шта, али епископ Максим је и те како погрешио што се огласио јавно - још више што је то учинио на онакав начин. 

Не, није им Сабор оставила баба у наследство, али није ни нама, још мање безбожницима и црквоборцима међу медијима, који, попут пирана, чекају да им се баци нешто "меснато". Просто, не стављајмо таквима оружје у руке.  

А што се тиче Васељенских Сабора, могуће је да до бар дела њих никада не би ни дошло, да су се неки посаветовали са својом браћом пре него што су почели да проповедају своја нова и егзотична "јеванђеља". Или би се уразумили, или би били на време уклоњени. Епископу Максиму топло препоручујем да се мало посаветује са својом сабраћом епископима, пре него што поново изађе у јавност са неким небулозним тврдњама. 

Подели на овим сајтовима

Није прича од пет људи.Сведок сам да су свештеници врло добро упознати и да причају пред народом истина мање о украјинском расколу а више о Максиму.Знам и да су неки свештеници упознати од стране владика шта се дешава тако да је процес већ кренуо и незаустављив је.Као што рече Његош у Горском Вијенцу "пуче колан свечевој кобили окренуше кола низа страну" мислећи на Турке под Бечом.Тако су овде нечија кола кренула низа страну и то се више не може зауставити.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Хаеул рече

Да је тако како тврдите, владика Максим сигурно не би трошио толико труда на разноразне деманте и деманте деманта.

Па Максим је тај који себе нон-стоп демантује. 

Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, Zoran Đurović рече

Па Максим је тај који себе нон-стоп демантује. 

О његовим демантима и говорим. Да је ово стварно "прича од пет људи", зар би се он оглашавао? Овде је мање-више оповргао све што је претходно рекао о Светом Сави (али не и Вартоломеју и ономе што се тиче фанариотског неопапизма), и то управо зато што ово није "прича од пет људи". 

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Хаеул рече

О његовим демантима и говорим. Да је ово стварно "прича од пет људи", зар би се он оглашавао? Овде је мање-више оповргао све што је претходно рекао о Светом Сави (али не и Вартоломеју и ономе што се тиче фанариотског неопапизма), и то управо зато што ово није "прича од пет људи". 

Мислим да се нисмо разумели. Максиму пишу неколико људи одговоре. У томе је поента. 

Подели на овим сајтовима

Не знам, немам некакав посебан утисак да се масе овим баве, па чак ни црквене масе, зато мислим да је ово прича од "пет људи." Могуће је да се варам. Не могу да замислим да он има било какве посљедице због свега до сада реченог и написаног. Једино што може да буде јесте да га "прицврље" на Сабору да се изјасни око Думенка, да каже би ли саслуживао са њим?

Што се тиче мога или нечијег права да коментарише било шта, то је уврђено Уставом, а посебно кад неко изађе у јавни простор. Ако је хтио поштовање и анонимност, онда је своје мишљење могао да изнесе на сабору епископа, који је и онако приватни клуб, па већина ништа не би знала. Напротив, Максим је добровољно изашао на агору, и сад мора да трпи ватру. Не пада ми на памет да било кога штедим, посебно што носе митру, мислим да према њима требамо бити и оштрији. Наравно, основни кућни бонтон се подразумијева.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Мислим да се нисмо разумели. Максиму пишу неколико људи одговоре. У томе је поента. 

Нити то има везе с Вашом рекацијом на мој коментар, нити са самом поентом коментара који сам написао. 

И, на крају крајева, владика Максим је одговоран за све што се издаје у његово име. Да ли је све то он писао сам, или је то туђих руку дело, како Ви тврдите, нема неког претераног значаја, осим што могло додатно довести у питање његов  и онако пољуљани кредибилитет.

1 hour ago, Дејан Мачковић рече

Не знам, немам некакав посебан утисак да се масе овим баве, па чак ни црквене масе, зато мислим да је ово прича од "пет људи." Могуће је да се варам. Не могу да замислим да он има било какве посљедице због свега до сада реченог и написаног. Једино што може да буде јесте да га "прицврље" на Сабору да се изјасни око Думенка, да каже би ли саслуживао са њим?

Па, ето, Ви немате, ја имам. Доста људи говори о овоме, и потврду тога имамо и у самој чињеници да је владика Максим уопште осетио потребу да се извлачи овим интервјуом. Чему ово тактичко повлачење, по питању Светог Саве, ако је све на шта је наишао била критика једног епископа, и шачице форумаша?

1 hour ago, Дејан Мачковић рече

Што се тиче мога или нечијег права да коментарише било шта, то је уврђено Уставом, а посебно кад неко изађе у јавни простор. Ако је хтио поштовање и анонимност, онда је своје мишљење могао да изнесе на сабору епископа, који је и онако приватни клуб, па већина ништа не би знала. Напротив, Максим је добровољно изашао на агору, и сад мора да трпи ватру. Не пада ми на памет да било кога штедим, посебно што носе митру, мислим да према њима требамо бити и оштрији. Наравно, основни кућни бонтон се подразумијева.

Маните се демагогије и мудровања. Христос од нас очекује више од "основног кућног бонтона". Свако ко својим непромишњеним понашањем допринесе додатном расцрковљењу овог ионако недовољно оцрковљеног народа, одговараће пред Богом.

То је све што имам да кажем. Ко разуме, знаће да ли ће с владиком разговарати иза затворених врата, или како већ, или ће се на литургији појавити с транспарентима и мегафоном. Не глумимо као да нисмо били сведоци свакојаких свињарија. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Хаеул рече

осим што могло додатно довести у питање његов  и онако пољуљани кредибилитет.

Он нема кредибилитета. О томе ћу у ауторском тексту. Чекам само да ми стигну још неке искениране ствари. Ухватили смо га у лажи више пута. Како знаш латински, да се изразим: Errare humanum est, perseverare autem diabolicum. Човек нас прави будалама, да га нисмо разумели, а сада иде да преправља оригинале не би ли се неко и на ову превару упецао. Имамо скринове. 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, farisejski.bukvojed рече

а наше синове уче "мази Кићу, чувај га од Маце" (копирајт о.З.Ђ)

Игњатије је сасвим несрећно написао ову лекцију, и ја нисам могао да верујем, па сам тражио од човека скен. Добио сам га. Ја Игњатија волим, али окружење таковића је омогућило да се једна оваква илација провуче. Да је мени дао на рецензију, али није, јер сам ја непобожан, ово се не би провукло. А упозорио сам га у Пожаревцу јако давно, са местом из Платона како он карактерише улизице. Рече ми да Сократ нема појма. Зато се испијају сада ове горке чаше. И Амфилохију сам рекао (27 година пре) да ли мисли да се неће видети голотиња цара? 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...