Jump to content

МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН АЛФЕЈЕВ - о служењу са отвореним Царским дверима

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, Vladan :::. рече

Па ти си онда ипак већи филозоф од мене :) јер те ништа не разумем.

:smeh1:

Подсети ме на причу  (не знам о ком старцу, можда је реч о старцу Пајсију) о једном старцу (без дипломе)коме су долазили све академик до академика....а они око њега школованији се питали како то да њему долазе академици а њима не....и један тако једном приликом упита једног академика како то да  академици иду код тог нешколованог старца а не код њих школованих...Одговор тог академика је отприликике био  да  баш тог старца могу само суви академици разумети . 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Vladan :::. рече

Па ти си онда ипак већи филозоф од мене :) јер те ништа не разумем. Симбол или икона одвојена од реалнсти, од физичког и личног присуства је: ништа. Када симбол одвојиш од људи (њиховог физичког присуства тј. њихових личности) онда он лебди у ваздуху, нема везе ни са ким јер га нико не користи, нико нема везе са њим и постоји сам за себе. А у Цркви не може нешто да постоји само за себе јер је Црква заједница верних. Може неки симбол тако сам за себе да постоји у уму некога од нас али то онда значи и да је одвојен од других (у чијим умовима није) а Црква су баш ти други, без њих ми ни Оче наш не можемо да изговоримо а камоли да освештамо Тело и Крв Христову.

Ово све ако сам те на првом месту уопште правилно разумео а ако нисам онда се извињавам :) 

:)))хаха, ајд бежи ;):)))рекох да не могу да опишем.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Плаво Небо рече

хаха, ајд бежи

па где да бежим кад затворене двери? могу само у круг да трчим по цркви :) 

пре 4 минута, Плаво Небо рече

рекох да не могу да опишем

ОК, ја ти описах шта оно (подебљано) што си написао значи, па сад види да ли је битнији тај твој осећај или какве везе имаш сва свима осталима у Цркви. Ја лично немам ништа против било чијих осећаја, све је то људски и део наше вере, али немам проблем ни да кажем како ја то доживљавам.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Плаво Небо рече

:)))хаха, ајд бежи ;):)))рекох да не могу да опишем.

meni, recimo,Just_Cuz_19,.... kao strahopostovanje prema svestenom obredu i tajni koja se uznosi u svetom mestu oltaru,...

Подели на овим сајтовима

зашто се људи тако фанатично ухвате за поштовање неке форме и тиме изгубе суштину тотално? колико далеко то иде да неки неће да посећују литургију где се служи са отвореним дверима. јел то нека врста верског фанатизма? :scratch_head:

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Predragmoratic рече

зашто се људи тако фанатично ухвате за поштовање неке форме и тиме изгубе суштину тотално? колико далеко то иде да неки неће да посећују литургију где се служи са отвореним дверима. јел то нека врста верског фанатизма? :scratch_head:

Otprilike.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...