Jump to content

Зоран Ђуровић: О причешћу

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 31. 1. 2019. at 12:01, Heraklit рече

Čime meriš stupanj svoje duhovnosti?

Expand  

99025776-1fb8-4ec8-9f40-a303434d0b25.jpg

Одговори Кратосу, @Adelaida :))

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2019. at 12:04, Adelaida рече

Duhovnim i dusekorisnim razgovorima, opitima i delima. 

ali kao sto rekoh ranije...ne znam ti ja nista o tome...;) uzalud pitas

Expand  

A šta bilo to duhovno delo,i duhovni opit?Tvoje psihološke impresije i osećaji?

Ne znam ni ja ja sam glup ko točak,zatucani taliban,ubiše me ovi loši prevodi  :))

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2019. at 12:08, Heraklit рече

Ne znam ni ja ja sam glup ko točak

Expand  

kao sto rekoh...

On 31. 1. 2019. at 12:04, Adelaida рече

uzalud pitas

Expand  

ne_shvata

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2019. at 12:00, Adelaida рече

Jedino u slucaju ako je na nizem duhovnom stupnju od mene. 

( sta da ti kazem...najjaci samo opstaju ) 1324_womens

Expand  

Oh pa tebi onda ne treba duhovnik ti si savrsenstvo. ??

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

On 17. 12. 2018. at 13:03, Zoran Đurović рече

Исповедити се само ако се има смртни грех. За обичне ствари не треба, о њима се разговара са парохом или духовником или чак са неким лаиком ко је опитан у вери. У том смислу и нека хришћанка може да те "исповеди". Тешки греси су: убиство, раскопавање гробова, трговина оружјем, људима, дрогом, блуд или прељуба и сл. 

Expand  

Oce, negde sam citao ako izbacis samo krupno kamenje ostaje sitno?

Naravno ne reba "muciti" duhovnika svakom sitnicom koju zgresis u toku dana, ili pisati "knjige" grehova pa daviti duhovnika ili ispovednika. 

Valjda je pravilo da pre i posle svake ispovesti treba da postoji razresna molitva, bilo da su sitni gresi u pitanju ili krupni? Kakva je to ispovest ako se ne razresi?

I naravno i dalje sam protiv toga da se osodjuje neko od " duhovnika" koga covek i ne poznaje vec je samo cuo. Ne samo duhovnika nego bilo koga. ( I ja sam to znao da radim ali je lose i pogubno po dusu). 

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2019. at 12:36, Liga Džentlmena рече

ti si savrsenstvo.

Expand  

Savrsen je samo Gospod nas na nebesima...

Sumnjam da te tvoj duhovni ucitelj tome ne uci...pre da slabije usvajas lekcije..tj zabusavas. 

Ajde malo vise se potrudi.:)

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2019. at 12:49, Liga Džentlmena рече

Valjda je pravilo da pre i posle svake ispovesti treba da postoji razresna molitva, bilo da su sitni gresi u pitanju ili krupni? Kakva je to ispovest ako se ne razresi?

Expand  

Не, ту си насео на поповску превару. Нема никаквих "опраштања" ситних грехова. То је ствар која се кроз молитву или грешника или другога ко се за њега моли "опрашта", односно занемарује као безначајна глупост. Не бави се Бог тиме, него да ли си негде зачепљен. Е, ту је проблем, а духовно зрела особа ти може помоћи. И то је разговор. 

Замисли сцену: Ти на Страшном суду, све ти велики греси разрешени, као што су блуд, варање ближњег, непоштовање Римског Аве :)), и слично, али онда Ис извади из нафталина: Дана 13.08.2002 си пожелео да добијеш на коцки паре (или да комшији цркне крава - мада је ово грех), а приметио си и Јагодинку Стојановић на улици крајићком ока, и примио блудну помисао на 2 секунде..., то си заборавио да поменеш, није ти опроштено, тако да идеш у пакао! Или: исповедио си се пред почетак литургије, и дођеш да се причестиш, али ниси био сконцентрисан нон-стоп, и пролетела ти нека мисао кроз главу, и недостојно се причестиш! Леле, па нема разрешења за такав смртни грех! - Један ми поповски син причао да он не може ништа грешно да помисли после исповести и да следи литурђију као анђео небески (а има она молитва пред причешће: Пред вратима твојим стојим и не одступам од страшних помисли; но то је вероватно алегорија), а после заглави у прдекану због дроге или нечег другог, не сећам се. 

On 31. 1. 2019. at 12:49, Liga Džentlmena рече

I naravno i dalje sam protiv toga da se osodjuje neko od " duhovnika" koga covek i ne poznaje vec je samo cuo. Ne samo duhovnika nego bilo koga. ( I ja sam to znao da radim ali je lose i pogubno po dusu).

Expand  

Нисам осуђивао овог човека, него ми нешто поменуше, али успут, тако да немам никаквог суда о човеку, него поменух генерално. Не знам ни где живи, а још мање шта проповеда. Дакле, нисам могао да осудим некога о коме немам појма ко је.    

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2019. at 13:14, Adelaida рече

Savrsen je samo Gospod nas na nebesima...

Sumnjam da te tvoj duhovni ucitelj tome ne uci...pre da slabije usvajas lekcije..tj zabusavas. 

Ajde malo vise se potrudi.:)

Expand  

Pa ti meni delujes kao Boginja zato si tako savrsena. ?

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2019. at 13:17, Zoran Đurović рече

Не, ту си насео на поповску превару. Нема никаквих "опраштања" ситних грехова. То је ствар која се кроз молитву или грешника или другога ко се за њега моли "опрашта", односно занемарује као безначајна глупост. Не бави се Бог тиме, него да ли си негде зачепљен. Е, ту је проблем, а духовно зрела особа ти може помоћи. И то је разговор. 

Замисли сцену: Ти на Страшном суду, све ти велики греси разрешени, као што су блуд, варање ближњег, непоштовање Римског Аве :)), и слично, али онда Ис извади из нафталина: Дана 13.08.2002 си пожелео да добијеш на коцки паре (или да комшији цркне крава - мада је ово грех), а приметио си и Јагодинку Стојановић на улици крајићком ока, и примио блудну помисао на 2 секунде..., то си заборавио да поменеш, није ти опроштено, тако да идеш у пакао! Или: исповедио си се пред почетак литургије, и дођеш да се причестиш, али ниси био сконцентрисан нон-стоп, и пролетела ти нека мисао кроз главу, и недостојно се причестиш! Леле, па нема разрешења за такав смртни грех! - Један ми поповски син причао да он не може ништа грешно да помисли после исповести и да следи литурђију као анђео небески (а има она молитва пред причешће: Пред вратима твојим стојим и не одступам од страшних помисли; но то је вероватно алегорија), а после заглави у прдекану због дроге или нечег другог, не сећам се. 

Нисам осуђивао овог човека, него ми нешто поменуше, али успут, тако да немам никаквог суда о човеку, него поменух генерално. Не знам ни где живи, а још мање шта проповеда. Дакле, нисам могао да осудим некога о коме немам појма ко је.    

Expand  

Nesto slicno tome sam i napisao, ne treba duhovniku pisati " grehovne knjige" i daviti ga svakakvim sitnicama. ?

Pa neposlusnost roditeljima, ogovaranje, osudjivanje, klevetee, uvrede... Ima ih oce, nemojmo stvari banalizovati, mnogo vi to nesto olako sa tim gresima.:smeh1:

Ali pre i posle ispovesti treba da postoji molitva. Jer posle molitve treba covek da oseti neko olaksanje, a ako verujes da si nekog uvredio ili povredio i osecas se lose valjda se i to treba ispovedati?

Onda to nije " ispovest" vec cavrljanje sa poznanicima. 

On 30. 1. 2019. at 19:05, Zoran Đurović рече

Баш ми данас јавише за тог о. Јовицу... Имамо и Карелина, Симеона из Рукумије и других духовних "величина". Многи лажни пророци изађоше у свет. Видео сам превише људи који су душевно оболели следећи ове "духовнике". 

Expand  

Nije bas tako izgledalo oce. ??

Oce prema vama trebamo imati postovanje jer ste vi ipak svestenik,  neko ko je dugo u toj sluzbi i imate dosta iskustva sa ljudima i uopste to vam je profesija, vi ste za to skole zavrsili, ali se ja prosto ne mogu sa nekim stvarima sloziti, neke stvari se trebaju ispostovati i ne treba ih menjati, valja ih samo prilagoditi.

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2019. at 13:32, Liga Džentlmena рече

Pa neposlusnost roditeljima, ogovaranje, osudjivanje, klevetee, uvrede... Ima ih oce, nemojmo stvari banalizovati, mnogo vi to nesto olako sa tim gresima.:smeh1:

Expand  

Када ми дођу на исповест, ја људе питам шта их мучи. А то може бити свађа са браћом, комшијом, укућанима, нетрпељивост према ближњима, завист итд. А онда настојим да видим који је узрок том ишчашењу. Тако да нема потребе да ме учиш шта је исповест.

Ali pre i posle ispovesti treba da postoji molitva.

Expand  

Када дођеш код мене у цркву, онда има молитва пре и после. Има је и када се исповедаш не само у цркви. Само, у мојој формули ћеш често чути да се молим Господу да ти молитвама светих (имена им помињем по надахнућу или греху који мучи особу) просветли разум и срце, упути на пут покајања и води ка свом Царству Небеском, али не и: Влашћу од Бога мени датој, опраштам ти грехе! Но, да не дужим, текст није био о исповести. 

a ako verujes da si nekog uvredio ili povredio i osecas se lose valjda se i to treba ispovedati?

Expand  

То можеш да исповедиш, али је боље да идеш и тражиш опроштај од заинтересоване странке. Тако ти Исус рече. 

Onda to nije " ispovest" vec cavrljanje sa poznanicima. 

Expand  

Ово си погрешно схватио. Ниси читао св. Симеона Новог Богослова о исповести. Имаш Кривошеинову студију о њему који је превео садашњи Владика Давид крушевачки, тада монах. Нема потребе мени да крадеш време. 

Oce prema vama trebamo imati postovanje jer ste vi ipak svestenik,  neko ko je dugo u toj sluzbi i imate dosta iskustva sa ljudima i uopste to vam je profesija, vi ste za to skole zavrsili, ali se ja prosto ne mogu sa nekim stvarima sloziti, neke stvari se trebaju ispostovati i ne treba ih menjati, valja ih samo prilagoditi.

Expand  

После овог енкомија, није ми јасно што више верујеш себи него мени? :sunce: Зар мислиш да бих ти змију дао уместо хлеба? Ништа не причам напамет. Ако нешто не знам, или не могу да помогнем, упутим те тамо где се може помоћи, код стручних људи или те упутим на квалитетну литературу.      

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2019. at 13:52, Zoran Đurović рече

Када ми дођу на исповест, ја људе питам шта их мучи. А то може бити свађа са браћом, комшијом, укућанима, нетрпељивост према ближњима, завист итд. А онда настојим да видим који је узрок том ишчашењу. Тако да нема потребе да ме учиш шта је исповест.

Када дођеш код мене у цркву, онда има молитва пре и после. Има је и када се исповедаш не само у цркви. Само, у мојој формули ћеш често чути да се молим Господу да ти молитвама светих (имена им помињем по надахнућу или греху који мучи особу) просветли разум и срце, упути на пут покајања и води ка свом Царству Небеском, али не и: Влашћу од Бога мени датој, опраштам ти грехе! Но, да не дужим, текст није био о исповести. 

То можеш да исповедиш, али је боље да идеш и тражиш опроштај од заинтересоване странке. Тако ти Исус рече. 

Ово си погрешно схватио. Ниси читао св. Симеона Новог Богослова о исповести. Имаш Кривошеинову студију о њему који је превео садашњи Владика Давид крушевачки, тада монах. Нема потребе мени да крадеш време. 

После овог енкомија, није ми јасно што више верујеш себи него мени? :sunce: Зар мислиш да бих ти змију дао уместо хлеба? Ништа не причам напамет. Ако нешто не знам, или не могу да помогнем, упутим те тамо где се може помоћи, код стручних људи или те упутим на квалитетну литературу.      

Expand  

Oprostite oce, nisam zeleo da ispadne da vas ucim.

Dobro, ono sto sam mogao da skapiram iz ovog teksta je da je sustina svuda ista samo se razlikuje forma tj. pristup ispovesti.

Dobro a sta ako:

Npr: ako ta (ne) zaintetesovana strana ne zeli da oprosti? Sta tad?

Nisam citao a ono sto ne znam ali volim da pitam da bi saznao. Hvala potrudicu se da pronadjem literaturu.

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2019. at 13:18, Liga Džentlmena рече

Pa ti meni delujes kao Boginja zato si tako savrsena.

Expand  

Pusti ti te domino fantazije tipa ; Boginja, Kraljica, Amazonka...

nije to moj stil...ono jes da nista ne znam o tome..nego nako...lupetam 0503_music

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2019. at 13:18, Liga Džentlmena рече

Pa ti meni delujes kao Boginja zato si tako savrsena. ?

Expand  

Udata je 

Šaltaj dalje

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2019. at 16:25, Драшко рече

Udata je 

Expand  

Nisam vise Drale...:smeh1: zavrsili smo papire i razveli se...nismo dugo pili kafu nas dvoje pa nisi u toku...:drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2019. at 16:29, Adelaida рече

Nisam vise Drale...:smeh1: zavrsili smo papire i razveli se...nismo dugo pili kafu nas dvoje pa nisi u toku...:drugarstvo:

Expand  

Ok sorry

Šaltaj dalje i ti ??

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...