Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, Августин рече

прича детаљно о локалним изборима у Костолцу.

А таман сам га хтео оправдавати, да сигурно пише књиге и нема 'до кад' да се бави свецким проблемима. :))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 17 минута, свештеник Александар рече

@Milan Nikolic Brate Milane ti si Jevrejin?

Нисам Јеврејин осим што јесам (желим бити) ,,истински Јеврејин'' по хришћанској вери. Отац је имао другу жену, Јеврејку, тако да сам и ја повезан са њима, био сам код њих, чак сам и хтео постати Јеврејин и да живим тамо, у Израелу. Имам сестру која је ишла две године у војску, јако сам поносан на њу.

Док сам кратко време био тамо и док нисам постао хришћанин, иако сам крштен као беба, говорим о правој и живој вери у Христа, хтео сам бити верник као Јевреји. Једног дана вршен је обред нада мном у кући, имао сам изненадну вртоглавицу и јако чудно искуство.

Те ноћи сам уснуо врло необичан сан: стајао сам насред арене и осећао сам изузетно велики страх. У земљи је био забоден мач. Зграбио сам мач, извукао га и потрчао уз степенице. Како сам одмицао све више, страх је све више нестајао док нисам осетио неисказану слободу и олакшање.

Убзо се пуно тога издешавало што ме је довело до покајања и вере у Бога. Онда је почела права борба која траје до данашњих дана и трајаће до краја живота. Желим једном рећи попут Павла, ,,добар рат ратовах, веру сачувах''.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Мене је то јако интересантан феномен.

гледао сам скоро неки клип на тјубу где је упутио критику патријарху око неких ставова и сазивања сабора и додао да ми православни немамо хвала Богу папу и да би патријарх то требало да има у виду, али не знам тачно око чега се ту радило... е сад ваљда је онда исто то примењиво и на барта, зар не?

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Vladan :::. рече

ево са' ће избори у украјини на пролеће... ваљда ће о томе да буде неки став, шта мислите?

Да се украјински избори одржавају у Београду, сигурно би било нешто. :D

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vladan :::. рече

гледао сам скоро неки клип на тјубу где је упутио критику патријарху око неких ставова и сазивања сабора и додао да ми православни немамо хвала Богу папу и да би патријарх то требало да има у виду, али не знам тачно око чега се ту радило... е сад ваљда је онда исто то примењиво и на барта, зар не?

Да и оно у Јасеновцу кад каже Иринеј није мој патријарх у овој ситуацији.То је страшно.И друга су му послали на мало дуже путовање.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Августин рече

@Milan Nikolic Какав је обред вршен да ли су сунђером брисали места на којима си миропомазан као дете.

Ћути не питај о детаљима. Видиш да је неку сабљу сањао. 

Најежио сам се од помисли. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Ћути не питај о детаљима. Видиш да је неку сабљу сањао. 

Најежио сам се од помисли. 

Баш ме то интересује.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ведран* рече

Не питам те за Зизијеву књигу, него звучало је као да си рекао да се негде експлицитно користе аргументи за оправдање тзв цариградског примата. 

Није баш тако, мислим не би било смисла. Али приметно је како тај научни оквир има важну улогу у објашњењу одређених ствари. Као фрајер си ако поменеш Велики прасак, као добар си у науци, ниси затуцан као шестодневци.

Нису у Цији глупи да за своје интересе унутар православља на цариградском нивоу користе протестантски креационизам, него фрајерски еволуционизам. То се примило, тако да сада имамо екстремне еволуционисте, тј. оне који научну еволуцију проглашавају ,,веома добром'' из библијског стварања. А истина је да је научна еволуција последица Адамовог пада. А до тога треба доћи сада као кроз иглене уши. Толико се еволуционизам као библијско стварање сматра богатством, да је тешко онима с тим ''богатством'' доћи до истине по том питању. Цркву чека штошта по том питању као и у тријадологији. Баш је поента разобличи све одједном, направити синтезу какву и сами фанариоти користе. Да не будемо схоластичари. Зар не?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Да ли из Свештеног Кинота Св Горе, неко лаже или спинује?

Овако. До сада смо чули информацију да Св Гора подржава цариградског патријарха и да неће дозволити понижавање хеленизма (!!!). То је незванично саопштено преко сајта Ромфеа.

Затим смо преко других медија чули да су на Св Гори разговарали о проблему, да се нису усагласили, да су одложили разматрање Украјине за неку другу прилику, као и то да постоји могућност да се сазове тзв дупли сабор (проширено сабрање светогорских игумана).

И сада у Украјини званично добијају обавештење са Св Горе у коме се каже да нису ни разматрали питање Украјине.

Ко овде лаже?

Ја не верујем да нису разговарали о Украјини. Не знам ко би у то могао да поверује.

Официально: «украинский вопрос» на Священном Киноте Афона не рассматривали

DNbn4l_5c64054d1636f9_78029832-tmb-750x4 Крест на вершине горы Афон

Появилась официальная информация о заседании Священного Кинота Святой Горы Афон: вопрос об отношении к ПЦУ на заседание не выносили.

Священный Кинот Святой Горы Афон, проходивший 11 февраля, не делал никаких заявлений относительно отношения к церковной ситуации в Украине. Об этом сообщает Информационно-просветительский отдел УПЦ.

Напомним, 11 февраля 2019 года состоялось заседание Священного Кинота, на котором присутствовали представители всех монастырей Афона. Согласно информации Информационно-просветительского отдела УПЦ, полученной непосредственно из Кинота, «украинский вопрос» на заседании не поднимали вообще, его даже не вынесли на повестку дня.

Тем не менее, на следующий день, 12 февраля, в авторитетном греческом издании «Ромфея» появилась информация, что на Киноте не только обсуждали вопрос об отношении афонских монастырей к ПЦУ, но и высказали единую позицию. По сообщениям «Ромфеи», представители монастырей Афона якобы поддержали позицию Константинопольского патриархата в продвижении ПЦУ, а также заявили о протестах «против унижения эллинизма».

13 февраля состоялась встреча посла США в Греции Джеффри Пайета (с 2013 по 2016 был послом США в Украине) с руководством «Ромфеи», где политик, в частности, заявил журналистам: «Государственный департамент США поддержал начало укрепления свободной прессы, борьбы с дезинформацией и освещения ценностей, которые мы разделяем с Православием и Вселенским патриархом».

https://spzh.news/ru/news/60101-oficialyno-ukrainskij-vopros-na-svyashhennom-kinote-afona-ne-rassmatrivalsya

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Августин рече

@Milan Nikolic Какав је обред вршен да ли су сунђером брисали места на којима си миропомазан као дете.

Не, него само неку капицу су ми ставили на главу и читали молитву. Али знам ја шта би ти волео. :D

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

@Milan Nikolic ич те не разумем. Касно је. Хајде одспавај. :)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Milan Nikolic рече

Не, него само неку капицу су ми ставили на главу и читали молитву. Али знам ја шта би ти волео. :D

Немој да помећеш Ти не знаш шта бих ја волео ја сма овде највише писао против нацизма.Ајде шта бих ја волео.Да чујем.

Подели на овим сајтовима

У међувремену верници истерани из својих храмова у Украјини моле се по зими испред врата храма или по салама, кућама итд.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...