Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Ivan Marković рече

Не. Не сматрам то зато. Немој да подмећеш...

Нашалио сам се мада би се могло то извући из твог претходног писања. Написао си да се није изјашњавао о посту.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Управо сада, Ivan Marković рече

Да.Можда је тако. Али смо већ на оној другој теми рекли да посник није обавезно једнако православац.

То знам и ја, али су многи говорили и писали да је он против подвижништва па их то побија.

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Жика рече

Не треба да се изјашњава, то се крије. Зар ти сматраш да се треба хвалити постом и молитвом?

Не треба да се изјашњава о свом посту и молитви. А треба да се изјасни о посту и молитви.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Жика рече

али су многи говорили и писали да је он против подвижништва

То је нешто друго. Подвижници су и факири...

пре 1 минут, Жика рече

па их то побија.

Гласине по форумима не могу ич да побију, нити потврде...

Подели на овим сајтовима

Не треба да се изјашњава о свом посту и молитви. А треба да се изјасни о посту и молитви.

Можда сматра да то сви знају и да се подразумева да пост и молитву треба упражњавати. Он пише о догматским питањима.

Подели на овим сајтовима

Да ли неко зна каква је ситуација била са естонским манастирима након што је Цариград направио паралелну структуру у тој земљи? Чини ми се да је овде мало другачија ситуација у Украјини. Осим што је призната расколничка црква, припремају се и манастири за узурпацију.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Ведран* рече

Можда сам ово већ помињао. Пре неколико година био сам код једног код нас познатог старца који важи за зилотски оријентисаног, архимандрита једног ман у Србији. 

Старац је заиста добар, подвижник своје врсте, и доступачан људима, можда и превише, али он тај крст носи. Пита он мене за еп. Иринеја Добријевића. Каже чуо сам да је новотарац, екумениста, овакав, онакав, људи ми свашта причају. Ја му кажем, владика је први епископ у АУ који је завео ред и пост по Типику на парохијским окупљањима. (Неки попови су јадни имали проблема јер великопосна окупљања су била још мало па леб и вода два дана, а нису навикли). Први који је наложио редовна великопосна богослужења, итд, итд. А ко би то рекао гледајући га овако површно.

Каже добри старац, тако се радујем што је то тако, а не како су мени причали. :)

Не сећам се да си ово писао. На мене је епископ Иринеј Добријевић оставио добар утисак кад је долазио на Богословски у Београду. Види се радост код њега.

Подели на овим сајтовима

Џаба дангубите око Зизиуласа. Њега не можеш "ни за главу ни за реп" ухватити у већни ствари што пише. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Жика рече

Нашалио сам се мада би се могло то извући из твог претходно писања. Написао си да се није изјашњавао о посту.

Ја колико сам читао њега, нити пост хвали нити куди, просто као да га сматра неважним (мој утисак). Али не знам што толико запињеш за пост и подвижништво, кад све то раде и факири...те менталне матрице по којима фунционишете када се расправљате са разним "старотарцима", артемитима (не оним цариградским:ani_biggrin:) и сличнима, код мене вам не вреде ништа...све и да је већи аскета од Махариши-како-се-већ-зове, то мене ич не фасцинира...

И не знам што си запео толико за Зизјуласа, отвори тему о њему ако хоћеш...

Подели на овим сајтовима

И не знам што си запео толико за Зизјуласа, отвори тему о њему ако хоћеш...

Нисам запео само одговарам. Ја га нисам први споменуо.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Жика рече

Нисам запео само одговарам. Ја га нисам први споменуо.

Па ко је? Не знам, реци, можда сам и ја...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...