Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 21 минута, Zayron рече

Ništa, već sam to objasnio! To su samo simboli. neki imaju više veze sa hrišćanstvon, neki manje a neki nikakve. Simbol je samo znak na autoputu, orijentir na cesti, natpis, cedulja, a ta cesta je Hristos! Isto kao što saobraćajni znakovi nisu sama ta cesta tako ni simboli nisu sami taj Gospod Isus Hristos! Samo nam pomažu u orijentaciji.

А због какве оријентације је ту двоглави орао, ако не у знаку наставка рата до уништења Русије? Нико ме више, нажалост, не може убедити да све ово није НАТО опкољавање Русије и у верском смислу, те прегруписавање и припрема за Трећи светски рат против Руса.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 минут, невски рече

То је секретар Патријарха Грузије, јасно пише. Да је неко други у реду.

То не значи да је способан за свој посао. 

А патријарх је јако стар и болестан. 

Али рекох, видећемо. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ведран* рече

То не значи да је способан за свој посао. 

А патријарх је јако стар и болестан. 

Али рекох, видећемо. 

Површно сам пратио ситуацију у Грузији , али оно што је преношено, већина владика је за ВП, али зато је Патријарх на страни канона који је јасан.

Читао сам у руским медијима да се доста велики притисак врши на балканске цркве. Персоналне санкције САД за владике такође и везано за неке области сарадње са САД. За најратоборније владике у РПЦ, па и самог Патријарха Кирила су спремили исто санкције.

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Благовесник рече

А због какве оријентације је ту двоглави орао, ако не у знаку наставка рата до уништења Русије? Нико ме више, нажалост, не може убедити да све ово није НАТО опкољавање Русије и у верском смислу, те прегруписавање и припрема за Трећи светски рат против Руса.

Dvoglavi orao NIJE hrišćansiki simbol, kao ni Ognjeni sokol itd. ohnivy_sokol-80.png

i nijedan od ovih i njima sličnih 

https://slovanskakultura.cz/symbolika/25-slovanske-symboly

Bilo šta da se dešava s Rusijojm, Srbijom, Albanijom ili USA - to neće od dvoglavih orlova i lešinara napraviti hrišćanske simbole. Maximalno to mogu biti simboli hrišćanskih država a to nije to isto što i hrišćanski simboli.

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Zayron рече

Bilo šta da se dešava s Rusijojm, Srbijom, Albanijom ili USA - to neće od dvoglavih orlova i lešinara napraviti hrišćanske simbole. Maximalno to mogu biti simboli hrišćanskih država a to nije to isto što i hrišćanski simboli.

Ту испод Ђорђа (који ми више личи на Луцифера) на коњу, је Русија тј. њен двоглави орао. 

Иначе, двоглави орао има и хришћанско значење... Друга глава означава ЦРКВУ тј. патријарха.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Благовесник рече

Ту испод Ђорђа (који ми више личи на Луцифера) на коњу, је Русија тј. њен двоглави орао. 

Иначе, двоглави орао има и хришћанско значење... Друга глава означава ЦРКВУ тј. патријарха.

Ništa to ne mjenja na smislu i značenju, to su profani, državni a ne hrišćanski, sakralni simboli, porijeklo im je u Vavilonu (orao kao simbol carske vlasti) a ne u Svetom Pismu.

Ovo je na primjer dvoglavi orao Svetog Rimskog Carstva, kao što rekoh nemaju simbolično već orijentaciono značenje (označavaju svjetovnu i duhovnu vlast, Zemlju i Nebesa, vlast zemaljsku i nebesku)

kao i ovdje, taj saobraćajni uznak ne označava nikakvu odredjenu crkvu (konfesiju, vjeroispovijedanje, katoličku, pravoslavnu, protestantsku) već zgradu koja se naziva crkvom, hrišćanskim hramom, svejedno kojim i čijim:

https://cz.depositphotos.com/42225079/stock-photo-christian-church-with-metal-plate.html

Подели на овим сајтовима

Зашто оправдаваш иконописни приказ усмрћења Руске Православне Цркве? То није екуменски.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Благовесник рече

Зашто оправдаваш иконописни приказ усмрћења Руске Православне Цркве? То није екуменски.

Ne opravdavam, baš sam to osudio kao blasfemiju, svatokrádež, sakrilegij unošenje političkih plakata i pamfleta u crkve i pravljenje "ikona" od političkih plakata, zašto ne čitaš sve što sam napisao? Preskačete kao po običaju ono najbitnije a mlatite praznu slamu nebitnim stvarima i orlušinama, disleksija opet, valjda. Nikoga neće nijedna od tih orlušina dvoglavih ili jednoglavih spasiti, Hristos samo spašava a ne nikakvi sokolovi ni orlušine, lešinari, pernate zmije i slične ptice i životinje! Te neće spasiti nikoga!

https://cs.wikipedia.org/wiki/Orel_(heraldika)

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Zayron рече

Ništa to ne mjenja na smislu i značenju, to su profani, državni a ne hrišćanski, sakralni simboli, porijeklo im je u Vavilonu (orao kao simbol carske vlasti) a ne u Svetom Pismu.

Ovo je na primjer dvoglavi orao Svetog Rimskog Carstva, kao što rekoh nemaju simbolično već orijentaciono značenje (označavaju svjetovnu i duhovnu vlast, Zemlju i Nebesa, vlast zemaljsku i nebesku)

kao i ovdje, taj saobraćajni uznak ne označava nikakvu odredjenu crkvu (konfesiju, vjeroispovijedanje, katoličku, pravoslavnu, protestantsku) već zgradu koja se naziva crkvom, hrišćanskim hramom, svejedno kojim i čijim:

https://cz.depositphotos.com/42225079/stock-photo-christian-church-with-metal-plate.html

Рецимо четри оцила (то наравно нису оцила у зависности да ли је грчки B - базилевс или василевс или латински С цезар или кајсар) на грбу Србије, а другим симболима означавају : "Цар царева(Бог), цару царује(владару)".

Нема можда директну везу, али свакако Бога прословља. Није можда директно хришћански симбол, али ипак Бога слави, као што можда није икона, али ипак има хришћанску поруку.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, невски рече

Рецимо четри оцила (то наравно нису оцила у зависности да ли је грчки B - базилевс или василевс или латински С цезар или кајсар) на грбу Србије, а другим симболима означавају : "Цар царева(Бог), цару царује(владару)".

Нема можда директну везу, али свакако Бога прословља. Није можда директно хришћански симбол, али ипак Бога слави, као што можда није икона, али ипак има хришћанску поруку.

Pogrešno, ikone za razliku od upravo tih sih ostalih simbola (ocila, dvoglavi orlovi itd.) koje navodiš su direktnim hrišćanskim simbolima, zato i jeste sakrilegij, blasfemija prikazivanje na ikonama profanih, svjetovnih sadržaja, nečega što ne predstavlja hrišćansku stvarnost, na primjer "ikonopisanje" nekih dogadjaja iz politike na njima i sl.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Благовесник рече

Nije usmrcenje RPC, pre bi oznacavalo pobedu za autokefaliju UPC, koja je bila ugrozena od strane ruske crkve.)

A arhitektura i ikonostas ljepo izgledaju!

ikona.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Zayron рече

Pogrešno, ikona za razliku od upravo tih sih ostalih simbola (ocila, dvoglavi orlovi itd.) koje navodiš su direktnim hrišćanskim simbolima, zato i jeste sakrilegij, blasfemija prikazivanje na ikonama nečega što ne predstavlja hrišćansku stvarnost, na primjer "ikonopisanje" dogadjaja iz politike na njima i sl.

Колико знам Црква тежи да на земљи успостави Христов закон да га учини општим. Пошто је постоји световна држава, Црква тежи да колико је год могуће то оствари у сарадњи са државом. У традицији Ромејског царства, а касније и Руске империје(као наследнице) је укорењно да је цар помазаник Бога, самодржац. То је специфика држава које су настале на ромејском наслеђу. У сваком случају не може се рећи да јесу хришћански симболи у ужем смислу(као што си навео), али у неком ширем јесу јер славе Бога, нису идоли.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Благовесник рече

СПЦ, окружена НАТО државама, није у позицији да учини више од апела, а да драстично не угрози све своје црквене и државне интересе, и то РПЦ верујем разуме.

Morao sam da promenim nick zbog ove teme. 
Prosto bolje nick nego da ode glava, jer znate mi u nasim crkvenim redovima (narocito kada se govori o velikodostojnicima) mozda nemamo jeretike i raskolnike ali sasvim sigurno imamo svirepe egzekutore koji ne vole kada im se suprostavi misljenje ili dirne u sujetu, narocito ako imaju vlast nad tobom.

Slazem se sa Blagovesnikom. I ne znam zasto bi ovoga puta bili tako slepo vezani za Rusiju. Trebali bi malo biti pametniji i videti sta nas istorija uci.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, невски рече

Колико знам Црква тежи да на земљи успостави Христов закон да га учини општим. Пошто је постоји световна држава, Црква тежи да колико је год могуће то оствари у сарадњи са државом. У традицији Ромејског, а касније и Руске империје је укорењно да је цар помазаник Бога, самодржац. То је специфика држава које су настале на ромејском наслеђу. У сваком случају не може се рећи да јесу хришћански симболи у ужем смислу(као што си навео), али у неком ширем јесу јер славе Бога, нису идоли.

Da, imaš mnogo takvih stvari koje nisu idoli ali nisu ni izvorni hrišćanski simboli već hristijanizirani u smislu inkulturacije hrišcanstva, najčešće u folkloru, narodnim pričama i pjesmama i usmenom predanju itd. Pogrešno je oboje, političku i profanu stvarnost unositi u sferu duhovnog (politizacija i zloupotreba ikona i ikonopisanja) kao i od nje praviti idola, modloslužba (državnim, političkim i profanim, efemernim simbolima davati značenje duhovnih, vječnih i apsolutnih). 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Благовесник рече

https://www.vesti.rs/Vladimir-Putin/Putin-naveo-uslove-koriscenja-nuklearnog-oruzja-5.html

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...