Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 минута, Zayron рече

No, na Čehe radije ne računat:

https://www.facebook.com/groups/115114158832579/

Dovoljno je pročitati komentare:

http://l.tinyurl.com/ydapxxm5

Ма ја говорим о Цркви а не о неким тамо фејс блејачима. Но чак и да си у праву, само израчунај колико Руска пр црква има верника па упореди са осталима.

И да поновим. Ви вин, ју луз...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 8 минута, Ivan Marković рече

Папски примат у цариградској верзији

Само мени једно није јасно. Кад би прихватили цариградски примат по папском кључу, шта ће нама онда Цариград? Имали би већ папу, а он седи у Риму. 

• Волим 1

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ведран* рече

Не знам на шта се ово односи.

Причаћемо неком другом приликом о томе. Немам тренутно при руци цитате, не бих да ширим тему. Рецимо да је у питању нека врста сцијентизма (мада веома потуљеног)...тог човека не можеш ни за главу ни за реп, ко јегуља је.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Кад би прихватили цариградски примат по папском кључу, шта ће нама онда Цариград? Имали би већ папу, а он седи у Риму.

Зато што се унија лакше може спровести преко Цариграда него да то ради Ватикан. Но притом овде не би било речи о некој класичној већ виђеној унији, него о нечем ширем. У првом валу би ишли ми и ватиканци и можда англи, у другом лутерани, калвинисти и слични, а онда у трећем "старија браћа" (тј. Јудеји) и мусли. Уз додатак њу ејџа и лгбт идеологије. То је веома дугачак процес који би трајао можда и више од сто година, али док се не направи први корак (под папучу Цариграда, па Ватикана ) не би могли да макну даље. А баш им се жури. Ово је неко моје мишљење, не инсистирам на њему под обавезно, осим на првом кораку.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Ivan Marković рече

Ма ја говорим о Цркви а не о неким тамо фејс блејачима. Но чак и да си у праву, само израчунај колико Руска пр црква има верника па упореди са осталима.

Arhiepiskop moravski Simeon (Jakovljević) nije nikakav "fejs-blejač", on je Vartolomejov čovjek, stručnije rečeno "Locum Tenens PC u ČS" A za njim je većina episkopa. :D 

http://sul-zeme.cz/8-zezahranici/71-bartolomej-ministrovi

barthlomew-11-04-2014.jpg

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ведран* рече

Само мени једно није јасно. Кад би прихватили цариградски примат по папском кључу, шта ће нама онда Цариград? Имали би већ папу, а он седи у Риму. 

Pa sta bi mu drugo P.Vartolomej odneo kao poklon za Bozic? :)

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Ivan Marković рече

Но чак и да си у праву, само израчунај колико Руска пр црква има верника па упореди са осталима.

пре 2 минута, Zayron рече

Arhiepiskop moravski Simeon (Jakovljević) nije nikakav "blejač", on je Vartolomejov čovjek, stručnije rečeno "Locum Tenens PC u ČS" A za njim je većina episkopa. :D 

http://sul-zeme.cz/8-zezahranici/71-bartolomej-ministrovi

barthlomew-11-04-2014.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Ведран* рече

Јесте ли приметили колико се Кирил испоздравља са Зизијем у Истанбулу?

Да је Зиз уместо тупавог и арогантног Вероломеја на трону, нашли бисмо се у евхаристијском јединству са папом римским а да то и не приметимо...срећа је наша што је цариградски умних потенцијала једнаких Диоскору Александријском...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ivan Marković рече

Зато што се унија лакше може спровести преко Цариграда него да то ради Ватикан. Но притом овде не би било речи о некој класичној већ виђеној унији, него о нечем ширем. У првом валу би ишли ми и ватиканци и можда англи, у другом лутерани, калвинисти и слични, а онда у трећем "старија браћа" (тј. Јудеји) и мусли. Уз додатак њу ејџа и лгбт идеологије. То је веома дугачак процес који би трајао можда и више од сто година, али док се не направи први корак (под папучу Цариграда, па Ватикана ) не би могли да макну даље. А баш им се жури. Ово је неко моје мишљење, не инсистирам на њему под обавезно, осим на првом кораку.

Da, ako se centralizuje vlast u jednom centru ( Carigrad ) lakse je spovesti mnoge i razne 'agende'...

Na primer, recimo, pitanje dijaspore i formiranje tkz. Episkopskih saveta od svih episkopa raznih pomesnih patrijarsija na odredjenoj terotoriji, na kome uglavnom predsedava neki od Mitropolita Carigrdaske patrijarsije, sa intencijom da se na kraju pita o crkvenim stvarima 'samo' Carigradska patrijarsija u vezi rada tih Episk. saveta,...

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Ivan Marković рече

Зато што се унија лакше може спровести преко Цариграда

Ја  свему овоме видим једну шансу да се направи добра ствар. Нисам баш неки оптимистични типпа да сам у фазону хепи, хепи, али када би овај спор довео до тога да се питање примата реши, ствар би могла да крене на боље.

Јер и папство је у великој кризи, сад би био добар тренутак да се оно редефинише на православан начин. Могли би и они кроз Крст до васкрсења. То је до сада била највећа препрека ка истинском јединству (у вери, не компромису). И ту би суноврат човечанства ка самоуништењу и апокалипса могао да се успори. Али много тога би морало да се деси. Мислим да није давно било овако повољног тренутка. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ведран* рече

Јер и папство је у великој кризи, сад би био добар тренутак да се оно редефинише на православан начин.

Па кад би они хтели, да. Али бојим се да од тога нема ништа.

пре 5 минута, Ведран* рече

Могли би и они кроз Крст до васкрсења.

Па да, оно тим пре што јесу хришћани и што су нам најближи. Али проблем су њихови теолози који су из средњевековног ригоризма Ватикана1 преко ноћи улетели у пинк стварност Ватикана 2. А народ ко народ, иде за тим слепцима. На све то, Фрања се понаша као да није при себи, час је у џамији, час у синагоги, само чекам да заигра ритуални плес са шаманима...

пре 10 минута, Ведран* рече

Мислим да није давно било овако повољног тренутка. 

По мени је наповољнији тренутак био у ХII веку за вакта Анселма Хавелбершког...

Но да испоштујемо Трифкета и да не ширимо тему, мада је занимљиво...

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Ведран* рече

И ту би суноврат човечанства ка самоуништењу и апокалипса могао да се успори. Али много тога би морало да се деси.

Ово свакако стоји.

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Ivan Marković рече

Što je ovo ko da čitam kulu stražara.:))

Подели на овим сајтовима

У који дан су оно егразси стигли у Кијев?

Кад истичу две недеље?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...